Η παραδοσιακή κουζίνα των Κυκλάδων χαρακτηρίζεται από τα λιγοστά υψηλής ποιότητας υλικά και τις μαστόρικες παρασκευές, αποτέλεσμα αιώνων εμπειρίας.
Είναι σοφή στο πάντρεμα των γεύσεων και απόλυτα σύμφωνη με τις επιταγές της σύγχρονης γαστρονομίας: χρησιμοποιεί εποχικά υλικά και αξιοποιεί στο έπακρο τα δώρα της φύσης.
Στα Κυκλαδονήσια σήμερα μπορεί κανείς να δοκιμάσει πιάτα που κρατούν τη σκούφια τους σε χώρες στην άλλη άκρη του κόσμου. Όμως, τίποτα δεν συγκρίνεται με την αυθεντική γεύση και τα αρώματα των ντόπιων πιάτων που μπορεί κανείς να βρει στα ταβερνάκια και τα καφενεία που συχνάζουν οι ντόπιοι.
Αυτές είναι οι «σπεσιαλιτέ» των νησιών μας που επιβάλλεται να γευτείτε:
Λαδένια Κιμώλου
Την περιγράφουν για ευκολία ως την «ελληνική πίτσα». Όμως μην πάει το μυαλό σας στις πίτσες που παραγγέλνουμε στα σπίτια μας ή στο γραφείο. Η λαδένια, στην αυθεντική εκδοχή της, δεν έχει τυρί παρά μόνο ντομάτα, κρεμμύδι και ρίγανη και είναι ραντισμένη με άφθονο ελαιόλαδο. Ελαφριά και χορταστική, συνοψίζει όλα τα αρώματα του ελληνικού καλοκαιριού σε μία μπουκιά.
Δείτε πως θα φτιάξετε λαδένια Κιμώλου στο σπίτι:
{https://funkycook.gr/ladenia-kimolou/}
Ρεβυθάδα Σίφνου
Θα τη βρείτε παντού στο νησί, όμως την πιο ονομαστή θα τη γευτείτε στη Χρυσοπηγή και αν το νησί έχει πολλούς επισκέπτες είναι καλό να έχετε κάνει προκράτηση.
Για τη ρεβυθάδα της Σίφνου -και με μικρές παραλλαγές όλων των Κυκλάδων- τα λόγια δεν φτάνουν για να περιγράψουν τη μοναδική γεύση, την βελούδινη υφή και τα αρώματά της. Καταρχήν δεν πρόκειται για σούπα -περισσότερο με μαγειρευτό μοιάζει. Τα ταπεινά ρεβύθια δε έχουν το χλωμό χρώμα, ούτε την αλευρώδη υφή που έχουν όταν μαγειρεύονται στην κατσαρόλα. Είναι μελωμένα, γλυκά από το άφθονο λειωμένο κρεμμύδι με μια νότα φρεσκάδας από το λεμόνι, απαραίτητο συνοδό τους στο μαγείρεμα.
Το μυστικό βέβαια είναι ότι μαγειρεύονται σε πήλινο κιούπι, που κλείνει ερμητικά και «διανυκτερεύει» στον ξυλόφουρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου
Για μια τυρόπιτα μιλάμε αλλά τί τυρόπιττα. Με τυροβολιά Μυκόνου, ένα τυράκι που δεν θα βρείτε εύκολα στην Αθήνα -αν θέλετε να κάνετε την κρεμμυδόπιτα θα χρησιμοποιήσετε μείγμα από φέτα και ανθότυρο-, μπόλικο κρεμμύδι φρέσκο και ξερό και άνηθο για να μοσχοβολήσει και φρέσκα αυγουλάκια.
Θα τη βρείτε στις λίγες παραδοσιακές ταβέρνες και τους φούρνους που απέμειναν στο νησί
Βολάκι και Καρίκι Τήνου
Τα τυροκομικά προϊόντα των Κυκλάδων έχουν φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Όμως της Τήνου έχουν μια ιδιαιτερότητα. Είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από αγελαδινό γάλα, από ζώα που εκτρέφονται στο νησί γι’ αυτό τον σκοπό, και η γεύση τους ξεχωρίζει από τα τυριά από αιγοπρόβειο γάλα που είναι ο «κανόνας» στις Κυκλάδες.
Από τα τυριά που είναι χαρακτηριστικά του νησιού, δύο ξεχωρίζουν. Το βολάκι, που έχει σχήμα βόλου και η γεύση του και η υφή του, όταν είναι φρέσκο, είναι ένα cross ανάμεσα σε φέτα και μοτσαρέλα – όταν ωριμάζει θυμίζει περισσότερο παρμεζάνα- και το καρίκι, ένα «μπλε» τυρί με έντονη γεύση που ωριμάζει μέσα σε κολοκύθες.
Σφουγγάτο Κύθνου
Σφουγγάτο στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου σημαίνει είδος ομελέτας, συνήθως με λαχανικά, που την «τελειώνουν» στον φούρνο και γίνεται αφρατούλα και φουσκωτή.
Στην Κύθνο η λέξη έχει τελείως διαφορετικό νόημα. Το τοπικό σφουγγάτο είναι είδος τυροκροκέτας ή τυροκεφτέ από ξινό, ανάλατο τοπικό τυρί, με θεϊκή γεύση που τρώγεται είτε ως ορεκτικό είτε ως μεζές.
Πατατάτο Αμοργού
Κανένας επισκέπτης της Αμοργού δεν νοείται να φύγει από το νησί χωρίς να πάρει μια γεύση από το πατατάτο. Στις 26 Ιουλίου, στην γιορτή της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Μεριά της Αμοργού, εκεί όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται γύρω στα 4.000 άτομα για να φάνε και να χορέψουν στο μεγαλύτερο πανηγύρι του Αιγαίου, το πατάτατο σερβίρεται από τα καζάνια στους πιστούς σε αδιανόητες ποσότητες -αρκεί να φανταστείτε ότι οι προετοιμασίες αρχίζουν στις 17 Ιουλίου, ημέρα γιορτής της Αγίας Μαρίνας. Όμως, θα το βρείτε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς στις ταβέρνες του νησιού, πάντα μαγειρεμένο με φροντίδα και ντόπια υλικά: Κατσίκι αμοργιανό, πελτέ από τις άνυδρες ντομάτες του νησιού, πατάτες κυδωνάτες και μπόλικη κανέλα και μοσχοκάρφια.
Φρουτάλια -ή φουρτάλια- Άνδρου
Το πιάτο – έμβλημα της Άνδρου είναι μια πανεύκολη παρασκευή αντιπροσωπευτική της παραγωγής του νησιού και του αγροτικού χαρακτήρα του – ναι, η Άνδρος δεν είχε μόνο ναυτικούς και καραβοκύρηδες. Μια ομελέτα φτιαγμένη με υλικά που είχαν όλοι είχαν στο μποστάνι τους, που γίνεται γρήγορα και είναι με το παραπάνω χορταστική.
Αυγά, πατάτες και ντόπιο λουκάνικο τηγανίζονται σε μπόλικα λάδι που «σπάει» με βούτυρο ή, το πιο σύνηθες, με γλίνα, το χοιρινό λίπος που νοστίμιζε τα περισσότερα φαγητά στις Κυκλάδες. Στα παραπάνω υλικά προστίθενται ανάλογα με την εποχή κρεμμύδια, κολοκύθια, κουκιά ή αγγινάρες. Δυόσμος και ρίγανη είναι τα αρωματικά που χρησιμοποιούνται συνήθως.
Ντοματοκεφτέδες Ίου
Οι ντοματοκεφτέδες είναι ταυτισμένοι στη συνείδηση των περισσότερων με τη Σαντορίνη. Λάθος. Σαν τους νιώτικους ντοματοκεφτέδες δεν θα βρείτε πουθενά. Οι καλύτεροι δεν περιέχουν τίποτα άλλο από ντομάτα ψιλοκομμένη στο χέρι, αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά που προτιμάει η μαγείρισσα – ο δυόσμος κυριαρχεί. Το αποτέλεσμα είναι ασύγκριτο. Μια έκρηξη γεύσης και αρωμάτων στον ουρανίσκο. Αν τους συνοδεύσετε με νιώτικο ξινό ή σκοτύρι, το ντόπιο πικάντικο αλοιφώδες τυρί.
Καλόγερος Νάξου
Στη Νάξο ο επισκέπτης δεν θα μείνει παραπονεμένος από το φαγητό. Το πιο παραγωγικό από τα κυκλαδονήσια έχει πλούσια κουζίνα που αξιοποιεί τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που παράγονται στο νησί.
Ένα από τα πιάτα που θα λατρέψετε είναι ο καλόγερος. Τροφαντός μελιυζάνες στον φούρνο, γεμιστές με σιγομαγειρεμένο κοκκινιστό μοσχαρίσιο κρέας που, αντί για ράσο, έχουν για κάλυμμα μια φέτα ντόπια γραβιέρα.
Χταποδοπίλαφο Πάρου
Πριν το χταπόδι γίνει είδος πολυτελείας, στην Πάρο οι νοικοκυρές το αγαπούσαν γιατί ήταν προσιτό και με την προσθήκη ζυμαρικών -το συγκεκριμένο «πιλάφι» γίνεται με μερμιτζέλι, το ντόπιο χειροποίητο κριθαράκι- χόρταινε όλη η οικογένεια.
Ο καιρός πέρασε όμως το χταποδοπίλαφο παρέμεινε ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Παριανών, το οποίο θα βρείτε στις περισσότερες καλές ταβέρνες του νησιού.
Ματσάτα Φολεγάνδρου
Στη Φολέγανδρο αγαπάνε τα ζυμαρικά. Όχι εκείνα που προμηθευόμαστε από το σουπερμάρκετ αλλά τα ντόπια χειροποίητα που συνήθιζαν να απολαμβάνουν φρέσκα. Τα πιο γνωστά είναι τα σκουλικάτα και τα πιο συνηθισμένα ματσάτα, κάτι ανάμεσα στις χυλοπίτες και στα λαζάνια.
Τα σερβίρουν συνήθως με κοκκινιστό κατσικάκι, κόκορα ή κουνέλι και πασπαλισμένα με ντόπιο τυρί είναι μια γευστική πανδαισία που δεν πρέπει να χάσετε.
Πασπαλάς Κέας
Η κουζίνα παρακολουθεί την κουζίνα των υπόλοιπων νησιών χωρίς ιδιαίτερες παραλλαγές. Ένα πιάτο ξεχωρίζει, που σερβίρονταν παραδοσιακά της Κυριακές όταν η οικογένεια μαζεύονταν γύρω από το τραπέζι. Μιλάμε για τον πασπαλά, ένα πιάτο πλούσιο που διαφέρει από τα πιάτα με το ίδιο όνομα που συναντάμε στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Μιλάμε για μια πραγματική «βόμβα» νοστιμιάς στην οποία συνδυάζονται το χοιρινό, φρέσκο και συντηρημένο στη γλίνα, η ντομάτα και τα αυγά.
Αυστηρώς ακατάλληλο για ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, μπορείτε να το βρείτε στις ταβέρνες του νησιού κυρίως μετά από παραγγελία.
Καρπουζόπιτα Μήλου
Κι ένα γλυκό που θα λατρέψουν όσοι αγαπούν το παστέλι και τον παραδοσιακό χαλβά σαπουνέ . Ψίχα από καρπούζι, ελάχιστο μέλι, κανέλα, λίγο αλευράκι και πολύ πολύ σουσάμι, ψημένα σε ρηχό ταψί στον φούρνο. Απλά όνειρο.