Τρίτη νύχτα με φωτιές σε Λουτράκι, Μέγαρα, Δερβενοχώρια - Ολονύχτιες μάχες στα μέτωπα σε Ρόδο και Σπάρτη

Τρίτη νύχτα με φωτιές σε Λουτράκι, Μέγαρα, Δερβενοχώρια - Ολονύχτιες μάχες στα μέτωπα σε Ρόδο και Σπάρτη

Όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές στο blog του iEidiseis. Ανεξέλεγκτα μέτωπα σε Ρόδο, Μέγαρα, Δερβενοχώρια, Λακωνία και Λουτράκι.
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISS

14:58 - 19/07/2023
Τελευταία ενημέρωση: 00:12 - 20/07/2023

Έρχονται ακραίες συνθήκες προειδοποιεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενώ οι φωτιές μαίνονται για τρίτη νύχτα. Ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε πάρκα και δάση. Πύρινα μέτωπα πολλών χιλιομέτρων και αναζωπυρώσεις στην Αττική. Νέο μεγάλο μέτωπο στη Σπάρτη. Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο. Όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα.


LIVE

  • Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς

    00:10:39

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για τρίτο 24ωρο οι φωτιές σε Δυτική Αττική, Ρόδο, Κορινθία και Λακωνία.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό, την Τετάρτη εκδηλώθηκαν 66 πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

    Στο νοσοκομείο διακομίστηκαν ένας αστυνομικός και τουλάχιστον 23 πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα.

    Τρίτη νύχτα με πυρκαγιές

    Οι επιχειρήσεις στο μεγάλο μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε στα Δερβενοχώρια και επεκτάθηκε σε περιοχές της Δυτικής Αττικής θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα.

    Εστίες παραμένουν κατά μήκος των υψωμάτων στα Μέγαρα, ενώ τα μεγάλα μέτωπα κοντά στο Κανδήλι και στη Βλυχάδα είναι σε ύφεση από το απόγευμα της Τετάρτης, αλλά παραμένει ο φόβος για τυχόν αναζωπυρώσεις. Το βράδυ η μεγαλύτερη εστία φωτιάς είναι στη θέση Μελετάκη.

    Στα Δερβενοχώρια, τα κύρια ενεργά μέτωπα εντοπίζονται βορειοανατολικά, στα όρια του οικισμού Στεφάνη, δυτικά στα όρια των περιοχών Πάνακτο, Πουρνάρι και Πανόραμα και νότια, πλησίον της περιοχής Γοργοεπηκόου και Βλυχάδας.

    «Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο πάντα με πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, την προστασία των δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας, αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των συμπολιτών μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

    Εικόνες καταστροφής στη Μάνδρα, όπου σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, αυτοκίνητα κάηκαν και ζώα απανθρακώθηκαν.

    Χωρίς ρεύμα για ένα 24ωρο παρέμεινε ο οικισμός Τσακάλι.

    Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν το μεσημέρι στην περιοχή Γλυκιά Ζωή Λουτρακίου.

    Σε επιφυλακή βρίσκονται στην περιοχή Λουτροπύργου Ελευσίνας και στους Αγίους Θεοδώρους πλωτά του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη.

    Θρίλερ στη Ρόδο

    Αγωνία στη Ρόδο για την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης (19/7).

    Το βράδυ της Τετάρτης (20/7) ακυρώθηκε η εντολή που δόθηκε προληπτικά για εκκένωση του χωριού Απόλλωνα, ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί από την Τρίτη τα χωριά Ελεούσα, Σαλάκος, Διμυλιά.

    Με αίτημά τους προς τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζήτησαν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δημοτικές ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων.

    Σε ύφεση η φωτιά στη Λακωνία

    Σε ύφεση είναι η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Λευκόχωμα Λακωνίας.

    Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι της Τετάρτης (20/7), κοντά στο παλιό αεροδρόμιο της Σπάρτης. Λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε γρήγορα και σχημάτισε μεγάλο μέτωπο που ξεπέρασε σε μήκος τα 4 χιλιόμετρα.

    Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για τις φωτιές μέσα από το live blog του iEidiseis. Ευχαριστούμε που επιλέξατε το iEidiseis για την ενημέρωσή σας - Για οποιαδήποτε έκτακτη εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

  • Προειδοποίηση Λέκκα: Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο πράσινο στην Αττική – Δεν μπορεί να αναγεννηθεί

    23:38:03

    Για την κατάσταση στην Αττική αλλά και για την κλιματική αλλαγή μίλησε στο MEGA ο καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας και όπως τόνισε «κάθε καλοκαίρι θα βλέπουμε καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές, να ευχηθούμε να μην υπάρχουν ανθρώπινα θύματα.

    Το ίδιο βλέπουμε στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.Αυτές οι περιοχές στη νότια Ευρώπη είναι το hot spot της κλιματικής κρίσης».

    Τόνισε πως «η κλιματική κρίση δεν πυροδοτεί η ίδια τις πυρκαγιές στα δάση, αλλά δημιουργεί ευνοϊκότατες συνθήκες έτσι ώστε με την παραμικρή σπίθα να έχουμε πολύ μεγάλες πυρκαγιές. Μέσα από αυτήν την οπτική, ο παράγοντας «πρόληψη» αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία για όλους, έτσι ώστε να μειώσουμε κατά το δυνατόν, τον αριθμό των εκδηλούμενων πυρκαγιών και κυρίως να μειώσουμε τις επιπτώσεις από τις μεγάλες πυρκαγιές».

    «Μέσα στα 300 γεγονότα δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν αυτήν την χρονική περίοδο, την τελευταία εβδομάδα, 4 – 5 γεγονότα μάς ξέφυγαν. Η περίπτωση της Βλυχάδας είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί είναι εκεί όπου συμπλέκεται ο δασικός με τον αστικό ιστό.

    Υπάρχει κοινή επαφή και είναι πάρα πολύ δύσκολο να σβήσει μια πυρκαγιά γιατί είναι δύσκολο να επιχειρήσουν οι δυνάμεις, τα αεροσκάφη και είναι ακόμη πιο δύσκολο να διασωθούν οι κάτοικοι, γιατί οι προσπάθειες σε αυτές τις περιοχές στρέφονται περισσότερο στη διάσωση των ατόμων που είναι εγκλωβισμένοι, παρά στην κατάσβεση του δασικού ιστού. Αρά αυτές οι περιοχές είναι οι πιο δύσκολες για την κατάσβεση».

    Οι εκτάσεις που καίγονται στη δυτική Αττική είναι από τους τελευταίους «πνεύμονες» πρασίνου που υπάρχουν στην πρωτεύουσα.

    «Στις άλλες περιοχές της δυτικής Αττικής, έχουμε να κάνουμε με τον τελευταίο ‘πνεύμονα’ δάσους στην Αττική, εκτός από την Πάρνηθα και τη βόρεια Αττική. Εκεί, έχουμε τις συνθήκες τις μορφολογικές οι οποίες διευκολύνουν πάρα πολύ την ανάπτυξη της πυρκαγιάς μέσα σε χαράδρες και είναι εξίσου δύσκολο να επιχειρήσουν οι δυνάμεις».

    «Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο πράσινο στην Αττική. Ήδη είμαστε κάτω από τα όρια. Τα εναπομείναντα δάση δεν έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουν αναπαραγωγές σε γειτονικές περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία. Στην Ηλεία αν πηγαίναμε δύο χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, η φύση από μόνη της αναγεννήθηκε. Αυτό δεν υπάρχει στην Αττική, δεν έχει τη δυνατότητα αυτή η φύση να αναγεννήσει.

    Αυτό θα συμπεριλάβει ένα σύνολο γεγονότων, όπως για παράδειγμα υψηλότερες ξηρασίες, μεγαλύτερες περιόδους καύσωνα, μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα, έντονες βροχοπτώσεις, διαβρώσεις και θα σημάνει ουσιαστικά την περιβαλλοντική υποβάθμιση στην Αττική και του αέρα και του εδάφους και του υπεδάφους. Προσπαθούμε να αποτιμήσουμε τις επιπτώσεις και στα τρία στοιχεία του περιβάλλοντος», κατέληξε.

  • Πυροσβεστική: Παραμένουμε σε επιφυλακή - Οι τελευταίες εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα

    23:15:44

    Αναλυτικά η έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές από τον εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχο Ιωάννη Αρτοποιό, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι:

    «Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών συνεχίζεται από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας κυρίως στη Δυτική Αττική και στη Ρόδο και όλοι οι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο πεδίο για τον περιορισμό τους.

    Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Λευκόχωμα της Λακωνίας είναι σε ύφεση και επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα ενώ επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

    Τις απογευματινές ώρες σήμερα πραγματοποιήθηκε σύλληψη άνδρα στη Μεσσηνία ο οποίος ομολόγησε για 3 διαφορετικές πυρκαγιές. Αυτή τη στιγμή κρατείται και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του κινδύνου πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εισηγήθηκε στις Περιφέρειες της χώρας τη λήψη αποφάσεων για πρόσθετες απαγορεύσεις διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις περιοχών όπου ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι στην κατηγορία 3, 4, ή 5.

    Και αύριο αναμένεται να επικρατήσουν ακραίες συνθήκες. Παραμένουμε σε επιφυλακή.

    Σας ευχαριστώ».

    Σημειώνεται ότι θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

    Μετά από συνεννόηση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, για προληπτικούς λόγους και για την αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά, δόθηκε εντολή να παραμείνουν κλειστά όλα τα άλση και τα πάρκα της Περιφέρειας ενώ αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.

  • Επαναλειτουργία του Προαστιακού προς Κιάτο αύριο Πέμπτη 20/7

    23:06:26

    «Πράσινο φως» από την Πολιτική Προστασία για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής του Προαστιακού προς Κιάτο. Είχε διακοπή με εντολή της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, λόγω της φωτιάς.

    Τα συνεργεία του ΟΣΕ θα εργάζονται καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας έτσι ώστε τις πρωινές ώρες της Πέμπτης η γραμμή να δοθεί σε κυκλοφορία.

    Τα δρομολόγια της Τετάρτης (19/7) πραγματοποιήθηκαν με λεωφορεία με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχών.

  • Φωτιές στη Μεσσηνία: Ομολόγησε 30χρονος για τρεις εμπρησμούς

    23:00:38

    Ένας 30χρονος άνδρας συνελήφθη για τρεις φωτιές σε περιοχές της Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), με τη συνδρομή ανακριτικών υπαλλήλων της Π.Υ. Καλαμάτας.

    Οι Αρχές του πέρασαν χειροπέδες ως υπαίτιο πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση, σε δασικές εκτάσεις, στις περιοχές Υάμεια και Χρυροκελαριά Μεσσηνίας, αλλά και για μια την προηγούμενη χρονιά.

    Ο 30χρονος κρατείται και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσήχθη στο Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής αμέσως μετά την εκδήλωση της σημερινής πυρκαγιάς στην Υάμειας Μεσσηνίας.

    Σε σχετική ανάρτηση για τη σύλληψή του προχώρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας.

    Η ανάρτηση του Βασίλη Κικίλια

    {https://twitter.com/Vkikilias/status/1681737676129550337}

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις - Έρχονται ακραίες συνθήκες

    22:39:03

    Σε νέα ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις.

    Συγκεκριμένα η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στις περιοχές με κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 3, 4, και 5.

    Δηλαδή, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη:

    hartis_politiki_prostasia_pyrkagion_20_7_23.jpg

    Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Έρχονται ακραίες συνθήκες».

    Αναλυτικά οι δηλώσεις από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γ. Αρτοποιό:

  • Αποκαρδιωτικές εικόνες από τα πύρινα μέτωπα - Οδοιπορικό

    22:33:03

    Στο Λουτράκι, μέσα σε λίγες ώρες η φωτιά κατέστρεψε τα πάντα και δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα κάηκαν ενώ πολλές περιουσίες έγιναν στάχτη.

  • Φωτιά στη Ρόδο: Ακυρώθηκε η εκκένωση του χωριού Απόλλωνα

    22:25:26

    Ακυρώθηκε η εκκένωση του χωριού Απόλλωνα της Ρόδου σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κατόπιν απόφασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Σημειώνεται ότι η εκκένωση του χωριού για προληπτικούς λόγους είχε αποφασιστεί στις 8μ.μ. επειδή εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή.

  • Ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές σε Δερβενοχώρια, Κουβαρά, Λουτράκι: Στάχτη 164.000 στρ. δάσους σε 53 ώρες

    22:21:26

    Με τις φωτιές να είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη σε Δερβενοχώρια, Οινόη, Μέγαρα, Σπάρτη, Ρόδο και Λουτράκι, ο πρώτος απολογισμός για τις καμένες εκτάσεις είναι εφιαλτικός. Η εκτίμηση σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών δείχνει ότι μέχρι τώρα οι φωτιές αφήνουν στο διάβα τους πάνω από 164.000 στρέμματα καμένης γης. Και έχουν περάσει μόνο 53 ώρες από την έναρξη των πυρκαγιών, που συνεχίζουν ανεξέλεγκτες, ενώ έχουν ανακύψει και νέα μέτωπα.

    Αναλυτικά, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό για τις καμένες εκτάσεις, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν δάση:

    1. Στα Δερβενοχώρια κάηκαν 114.830 στρέμματα.
    2. Στη φωτιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά έγιναν στάχτυ 35.990 στρέμματα στην Αττική.
    3. Στο Λουτράκι, 13.520 στρέμματα ενώ η φωτιά συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη.

    Συνολικά 164.340 στρέμματα δασικής έκτασης, χωρίς να υπολογιστούν οι καμένες εκτάσεις στα νέα μέτωπα φωτιάς.

    Εν τω μεταξύ, η επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής είναι είναι σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς: Στην Αττική, στη Λακωνία και στη Ρόδο. με τα εναέρια μέσα να αναλαμβάνουν και πάλι από το πρωί της Πέμπτης (20/7).

    Πλέον, το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο είναι τα πλέον δύσκολα. Το βράδυ της Τετάρτης (19/7), οι αρχές έδωσαν εντολή εκκένωσης της κοινότητας του Απόλλωνα, ενώ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου ζητούν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου.

  • Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Ρόδο

    22:01:56

    Εκτός ελέγχου παραμένει η φωτιά που μαίνεται από χθες στη Ρόδο, στο κέντρο του νησιού. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη με τις επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν σε τέσσερα μέτωπα.

    Δόθηκε εντολή από την Πολιτική Προστασία για προληπτική εκκένωση της κοινότητας Απόλλωνα.

  • Σε ετοιμότητα το Λιμενικό για εκκενώσεις

    21:18:32

    Σε επιφυλακή βρίσκονται 3 πλωτά στην περιοχή Λουτροπύργου Ελευσίνας, 2 πλωτά στους Αγίους Θεοδώρους, καθώς και 5 ιδιωτικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή βόρεια-βορειοδυτικά της Ρόδου.

  • Υπό έλεγχο η φωτιά στο Αχλαδοχώρι Πέλλας

    21:16:03

    Yπό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ η φωτιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Αχλαδοχώρι, στα Γιαννιτσά Πέλλας.

    Για την κατάσβεση επιχείρησαν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα και 1 πεζοπόρο τμήμα, ενώ συνέδραμε 1 ελικόπτερο.

    Η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές.

  • Φωτιά στη Ρόδο: Να κηρυχθούν τρεις δημοτικές ενότητες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

    21:09:40

    Με κατεπείγον αίτημά τους προς τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζητούν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, τρεις δημοτικές ενότητες του δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, εξαιτίας της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών από χθες, οι οποίες συνεχίζονται.

    Το αίτημα αφορά τις δημοτικές ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του δήμου Ρόδου.

    Στο κατεπείγον αίτημα επισημαίνεται ότι λόγω της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών σε περιοχές του δήμου Ρόδου, οι οποίες ξέσπασαν κατά την 18η Ιουλίου 2023 και συνεχίζονται, έχει δημιουργηθεί εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες, και ως εκ τούτου, ζητείται να κηρυχθούν οι τρεις δημοτικές ενότητες, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, στον πυροσβεστικό σταθμό Απολλώνων, έγινε η σύγκληση Έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της περιφερειακής ενότητας Δωδεκανήσου, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων που συγκροτούν το ΣΟΠΠ, για τον συντονισμό και τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και αποκατάστασης των συνεπειών της δασικής πυρκαγιάς.

  • Μήνυμα υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ στα ελληνικά: Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα

    20:56:51

    «Η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα που χρειάζεται τη βοήθειά μας και θα συγκεντρώσουμε τα μέσα για να τη βοηθήσουμε» διαμηνύει με ανάρτησή του στην ελληνική γλώσσα στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν.

    «Η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδα μετριέται ακόμα και σε δύσκολες στιγμές όπως αυτή και το Ισραήλ δεν στέκεται με απάθεια. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, την Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης του Ισραήλ, την Αστυνομία του Ισραήλ και την Πολεμική Αεροπορία, θα φτάσουν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ομάδες επαγγελματιών για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα» σημειώνει στο μήνυμά του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

    {https://twitter.com/elicoh1/status/1681698408875151360}

  • Μάχη με την φωτιά: Συγκλονιστικό βίντεο της Πυροσβεστικής μέσα στις φλόγες

    20:53:58

    Δείτε βίντεο με τις μάχες που δίνουν οι πυρσοβέστες μέσα στις φλόγες στα μέτωπα των πυρκαγιών:

    {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1681716821148221440}

  • Φωτιά στη Ρόδο: Εντολή εκκένωσης της κοινότητας Απόλλωνα

    20:44:03

    Εκτός ελέγχου παραμένει η φωτιά που μαίνεται από χθες στη Ρόδο, στο κέντρο του νησιού. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη με τις επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν σε τέσσερα μέτωπα.

    Πριν από λίγο δόθηκε εντολή από την Πολιτική Προστασία για εκκένωση της κοινότητας Απόλλωνα.

    Παράλληλα δόθηκε εντολή να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου ζητούν με κατεπείγον αίτημά τους προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.

    Στην κατάσβεσή της πυρκαγιάς επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 28 οχήματα και ενα πεζοπόρο τμήμα απο την Σάμο, ενώ από αέρος 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Σημαντική είναι και η συμβολή των εθελοντικών ομάδων.

  • Φωτιά στη Σπάρτη: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στο Πυργί

    20:35:36

    Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι και μαίνεται ανεξέλεγκτη στην περιοχή Πυρί Σπάρτης. Οι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ που μέσα στις εστίες φωτιάς φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ λόγω του μικροκλίματος που δημιουργείται, έχει τέσσερα μέτωπα μέσα σε δασική δύσβατη περιοχή σε απόσταση 2 χλμ. απο τον οικισμό Δαφνί που όμως προς στιγμήν δεν κινδυνεύει.

    Για πολύ δύσκολη φωτιά έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βερδός, τονίζοντας πως καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες απο όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα που επιχειρούν στην περιοχή, ώστε η φωτιά να οριοθετηθεί, πλην όμως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο και λόγω των ανέμων.

  • Ανησυχία για τη φωτιά στη Ρόδο - Άλλαξε φορά ο άνεμος

    20:24:50

    Ανησυχητικά εξελίσσεται η πυρκαγιά στη Ρόδο, καθώς γύρισαν οι άνεμοι και έχει περάσει σε χαράδρα και μαίνεται ασταμάτητη.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, οι αρχές διώχνουν από την περιοχή ακόμη και τους δημοσιογράφους για λόγους ασφαλείας, ενώ τοπικός παράγων της Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι η φωτιά περνάει ξυστά από τον Απόλλωνα.

  • Πόσο κοντά στα διυλιστήρια έφτασε η φωτιά - Δείτε φωτογραφία

    20:21:06

    Φωτογραφία του πρακτορείου ΙΝΤΙΜΕ καταγράφει τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς που ξεκίνησε από το Λουτράκι και έφτασε κοντά στο διυλιστήρια της Motor Oil.

    Δείτε σημερινή φωτογραφία από την ρίψη νερού πυροσβεστικού ελικοπτέρου:

    fotia_diilistiria_loutraki_19_7.jpg

  • Σε ποια μέτωπα της φωτιάς παραμένει δύσκολη η κατάσταση

    20:04:29

    Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Αγία Σωτήρα και στην Οινόη λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες στα Δερβεχώρια στην περιοχή Στεφάνη και στη Μάνδρα.

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Χώρος φροντίδας πυρόπληκτων ζώων το παλιό λατομείο στο Γαλάτσι

      19:58:46

      Το παλιό λατομείο της ΑΣΤΗΡ ΛΑΤΟ παραχώρησε για τη φιλοξενία, φροντίδα και περίθαλψη πυρόπληκτων ζώων από τις πληγείσες περιοχές, ο Δήμος Γαλατσίου.

      Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 148 ζώα προερχόμενα κυρίως από καταφύγια και σπίτια που εκκενώθηκαν σε Κερατέα, Καλύβια, Λαγονήσι.

      Ο σταθμός λειτουργεί 24 ώρες και θα παραμείνει ανοιχτός για να εξυπηρετήσει ανάγκες καταγραφής των πυρόπληκτων ζώων και μετέπειτα κτηνιατρικής φροντίδας σε όσα χρειαστούν.

      Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Γαλατσίου:

      Ο Δήμος Γαλατσίου δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος στην ανάγκη βοήθειας που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, για το λόγο αυτό παραχώρησε αμέσως το παλιό λατομείο ΛΑΤΟ για την φιλοξενία, την περίθαλψη και την φροντίδα των πυρόπληκτων ζώων (σκύλων και γατών) από τις πληγείσες περιοχές, μετά από την πρωτοβουλία του Αν. Υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, προκειμένου η φιλοζωική οργάνωση Dogs' Voice να λειτουργήσει εγκαίρως σταθμό πυρόπληκτων ζώων.
      Ο μηχανισμός του Δήμου μας κινητοποιήθηκε για άλλη μια φορά άμεσα και με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών, δημιουργήθηκαν προσωρινές δομές φιλοξενίας των πυρόπληκτων ζώων, όπου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 148 ζώα προερχόμενα κυρίως από καταφύγια και σπίτια που εκκενώθηκαν σε Κερατέα, Καλύβια, Λαγονήσι. Στην παρούσα φάση υπάρχουν ανάγκες μόνο σε λάμπες με μπαταρία, σε σκίαστρα (πλέγμα), σε tire up, σε εθελοντές για τις πρωινές βάρδιες (06:00 - 11:00) και τις πολύ βραδινές (23:00-04:00). Ο σταθμός λειτουργεί 24 ώρες και θα παραμείνει ανοιχτός για να εξυπηρετήσει ανάγκες καταγραφής των πυρόπληκτων ζώων και μετέπειτα κτηνιατρικής φροντίδας σε όσα χρειαστούν.
      Σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

      pyroplikta_zoa_fimos_galatsi.jpg

      (φωτογραφίες: facebook - Δήμος Γαλατσίου)

    • Η πολύπαθη Μάνδρα: Από τις φονικές πλημμύρες στις καταστροφικές φωτιές

      19:51:19

      Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Μάνδρας. Από τις φονικές πλημμύρες στις καταστροφικές φωτιές.

    • Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ οι φωτιές στην Ελλάδα

      19:47:40

      Οι καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας απασχολούν τα ξένα μέσα.

    • 23 πυροσβέστες τραυματίστηκαν στις φωτιές

      19:44:10

      Συνολικά 23 πυροσβέστες τραυματίστηκαν στις μάχες στα πύρινα μέτωπα της φωτιάς.

    • Πυροσβεστικό Erickson: Τι ελικόπτερο είναι αυτό που έκανε αναγκαστική προσγείωση

      19:41:23

      Τα ελικόπτερα Erickson ή S-64 Air Crane είναι από τα πλέον αποτελεσματικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

      Ο τύπος αυτός διαθέτει μία σειρά πλεονεκτημάτων, όντας ικανό να εκτελέσει με «χειρουργική» ακρίβεια την ρίψη του νερού, ακριβώς εκεί που χρειάζεται, δηλαδή σημειακή κατάσβεση. Και κυρίως να δράσει πάνω από σπίτια και μέσα στον αστικό ιστό ώστε να περιορίσει τις ζημιές.

      Τα ελικόπτερα αυτά εμφανίστηκαν στην δασοπυρόσβεση στην χώρα μας το 2010 και από τότε έχουν αυξηθεί σε αριθμό και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μάχης με τις φλόγες όπου χρειαστεί στην Ελλάδα.

      Πρόκειται για ένα ελικόπτερο που δημιουργήθηκε από μία εταιρία που τα μετασκευάζει και τα διαθέτει σε πυροσβεστικά σώματα ανά τον κόσμο. Η εταιρία ιδρύθηκε από τον Jack Erickson και σε αρχικό στάδιο χρησιμοποιούσε κουβάδες για την αεροπυρόσβεση.

      Το 1994 πήρε τα δικαιώματα ανακατασκευής από την εταιρία Sikorsky και γίνεται ο επίσημος κατασκευαστής του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρου. Οι αριθμοί αρχικά ήταν μικροί και τα ελικόπτερα είχαν το κάθε ένα το δικό του όνομα, συνήθεια που παραμένει μέχρι και σήμερα. Kάθε τέτοιο ελικόπτερο κατασκευάζεται στο χέρι από μια ειδική, μικρή γραμμή παραγωγής η οποία διαρκώς ενσωματώνει νέες λύσεις που προκύπτουν από τις ανάγκες που διαπιστώνονται στο πεδίο.

      Οι μηχανικοί αποφάσισαν ότι χρειαζόταν κάποιος καλύτερος τρόπος για να είναι πιο αποτελεσματικό στην πυρόσβεση, οπότε εξέλιξαν το σύστημα που βλέπουμε σήμερα, το Hover Snorkel. Είναι ο «σωλήνας» που φαίνεται να εξέχει κάτω από το ελικόπτερο και του επιτρέπει να ανεφοδιάζεται με νερό ενώ βρίσκεται σε αιώρηση.

      Η επόμενη εξέλιξη ήρθε, όταν το ελικόπτερο σχεδιάστηκε, ώστε να μπορεί να κουβαλά και θαλασσινό νερό, χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα με το αλάτι στους κινητήρες και τα μηχανικά του μέρη.

      Οι καινοτομίες του ελικοπτέρου είναι πολλές, αφού πρέπει να αντέχει σε απίστευτες καταπονήσεις. Όταν ένα τέτοιο ελικόπτερο αιωρείται πάνω από το νερό και οι έλικες «πιέζουν» και με το κατώρευμα (προς τα κάτω κίνηση του αέρα ως αποτέλεσμα της κίνησης του έλικα), εισέρχεται αέρας αλατισμένος μέσα στους κινητήρες και προκαλεί διαβρώσεις. Έτσι οι τεχνικοί, πριν δύο δεκαετίες περίπου, κατέστησαν επιχειρησιακό αυτό το ειδικό σύστημα αναρρόφησης, το Sea Snorkel, που είναι τοποθετημένο πάνω στο ελικόπτερο.

      Η νέα «προβοσκίδα» σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα που «φόρτωνε» τις δεξαμενές με γλυκό νερό έχει και μια ακόμη θετική παρενέργεια: επιτρέπει σε ένα ελικόπτερο να πετά με ταχύτητα 15 κόμβων προς τα μπροστά και έτσι να μπορούν να γεμίζουν οι δεξαμενές πιο γρήγορα καθώς χρησιμοποιείται το νερό από τη θάλασσα για την κατάσβεση. Το Sea Snorkel μάλιστα συνδυάστηκε και με άλλα νέα συστήματα όπως και με χειρισμό με ηλεκτρονικό υπολογιστή.

      Από το αρχικό σχέδιο έχουν γίνει πάνω από 1.350 τροποποιήσεις, έχοντας φθάσει πλέον σε ένα ελικόπτερο μήκους 21,3 μέτρων και βάρους 8,7 τόνων, το οποίο μπορεί να μεταφέρει φορτίο 11 τόνων σε ύψος 9.000 ποδών και σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων.

      Εφοδιάζεται με δύο turboshaft κινητήρες P&W JFTD12A με ισχύ 4.500 ίππων ο καθένας, οι οποίοι περιστρέφουν ένα εξάφυλλο κύριο στροφείο με διάμετρο 21,9 μέτρα. Χάρη σε αυτά τα στοιχεία το ελικόπτερο μπορεί να πετάξει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ενώ με την πάροδο του χρόνου έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο εργαλείο χωρίς σημαντικές βλάβες που να το καθηλώνουν.

      Η υδροληψία γίνεται με τον διπλό σωλήνα και μπορεί να τραβήξει νερό από οπουδήποτε, ακόμα και από πισίνες ή μικρές δεξαμενές. Μπορεί να μεταφέρει 2.650 γαλόνια νερού και να επιχειρεί με εξαιρετική ακρίβεια πετώντας ή αιωρούμενο πάνω από σημεία που υπάρχει άμεση ανάγκη.

      Η υδροληψία γίνεται εν πτήσει - μπορεί να γεμίσει την δεξαμενή του σε λιγότερο από 1 λεπτό χάρη στον εξαιρετικά δυνατό μηχανισμό της αντλίας του.

      Χάρη στην σχεδίασή του και τα χαρακτηριστικά του μπορεί να ρίξει πάνω από 120.000 λίτρα νερού ανά ώρα, αφήνοντας πάνω από 1.000 λίτρα νερού ανά λεπτό πάνω από το στόχο στο σημείο της πυρκαγιάς.

      {https://www.youtube.com/watch?v=W5w4UcdHO04}

    • Φωτιά στη Λακωνία: Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου ERICKSON λόγω βλάβης

      19:26:07

      Όπως μετέδωσε το flynews.gr, πριν από λίγα λεπτά ελικόπτερο ERICKSON που επιχειρoύσε στη φωτιά στη Λακωνία, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο που βρίσκεται στο Πυρί Σπάρτης λόγω μηχανικής βλάβης.

      Το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του.

      fotia_lakonia_elikoptero_anagkastiki_prosgeiosi.jpg

      Έχει δοθεί εντολή να αντικατασταθεί με άλλο ελικόπτερο για να συνδράμει στη φωτιά που μαίνεται στις περιοχές Δαφνί, Λυκοβουνό και Πυρί.

      {https://www.youtube.com/watch?v=YPWszo0XsDc}

    • 66 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο

      19:21:09

      Σε νέα ενημέρωση προχώρησε η Πολιτική Προστασία, μέσα από δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιού.

      Ο κ. Αρτοποιός αναφέρθηκε σε όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη, συνιστώντας προσοχή και για αύριο, Πέμπτη.

      Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

      «Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. O σκιαγραφημένος χάρτης που φαίνεται στους δέκτες σας αποτυπώνει την κατάσταση όπως αυτή τη στιγμή εξελίσσεται στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Δερβενοχώρια και εξελίσσεται στη Δυτική Αττική, βορειοανατολικά στα όρια του οικισμού Στεφάνη, δυτικά στα όρια των περιοχών Παναχαϊκό, Πουρνάρι και Πανόραμα, καθώς και νότια πλησίον της περιοχής Γοργοεπηκόου και Βλυχάδα.

      hartis_fotia_oinoi_derbenohoria.jpg

      Υπάρχουν ενεργά μέτωπα που απεικονίζεται στο χάρτη. Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο, πάντα με πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής αλλά και την προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των συμπολιτών μας.

      Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες εστίες στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζουν να επιχειρούν οχήματα και στελέχη της Πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά στη Δυτική Αττική και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό, καθώς και τέσσερα αεροσκάφη, δύο από τη Γαλλία και δύο από την Ιταλία.

      Στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της ακτογραμμής των Αγίων Θεοδώρων περιπολεί πλοίο του Πυροσβεστικού Σώματος.

      Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στη Ρόδο και εξελίσσεται στο κεντρικό δασικό οικοσύστημα του νησιού, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος, πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

      Στην πυρκαγιά στο Λευκόχωμα Λακωνίας έχουν διατεθεί έξι αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο.

      Πρέπει να σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα, μέσω των 20 μηνυμάτων που έχουν αποσταλεί από το 112 και πάντα με τη συνεργασία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα το πρωί, οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε εκτάσεις που αφορούν χιλιάδες κατοίκους.

      Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί 29 διακομιδές πολιτών από το ΕΚΑΒ που χρειάστηκαν φυσικά βοήθεια. Μεταξύ αυτών τρεις πυροσβέστες και ένας αστυνομικός, σε περιοχές της Σαρωνίδας, του Λουτρακίου, των Δερβενοχωρίων, της Μαγούλας και της Μάνδρας, επιπρόσθετα με οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρθηκαν 23 πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα από την περιοχή Στεφάνι στο Θριάσιο Νοσοκομείο και ακόμη τρεις υπέστησαν τραυματισμούς και ελαφριά εγκαύματα.

      Σε διασπορά βρίσκονται τούτη την ώρα πέντε ασθενοφόρα, δύο μηχανές ταχείας απόκρισης του ΕΚΑΒ για διακομιδές ατόμων που ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών.

      Για τη χαρτογραφική αποτρίχωση αποτύπωση των περιοχών που επλήγησαν έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

      Στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών, οι οποίες έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

      Επιπλέον, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε η χώρα μας σε διμερές επίπεδο, αύριο Πέμπτη αναμένεται η άφιξη δύο αεροσκαφών από το Ισραήλ.

      Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν εκδηλωθεί 66 πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει αναπτύξει κλιμάκια για τη διερεύνηση των αιτίων των πυρκαγιών και αύριο Πέμπτη όμως θα είναι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, αφού αναμένονται να επικρατήσουν δύσκολες συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.

      Θα συνεχιστούν ωστόσο οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές. Μετά από συνεννόηση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κυρίου Βασίλη Κικίλια με τον Περιφερειάρχη Αττικής κύριο Γιώργο Πατούλη, για προληπτικούς λόγους και για την αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια ή όχι, δόθηκε εντολή να παραμείνουν κλειστά όλα τα άλση και τα πάρκα της Περιφέρειας, ενώ αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για όποια εξέλιξη. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

    • Υπουργείο Υγείας: Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα

      19:14:08

      Συστάσεις για την αποφυγή των επιπτώσεων από τον επικείμενο καύσωνα απευθύνει το υπουργείο Υγείας. Επιστήμονες - μέλη της επιτροπής Δημόσιας Υγείας θα πραγματοποιήσουν αύριο έκτακτη ενημέρωση και θα δώσουν οδηγίες προστασίας από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα.

      Σε σημερινή εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, σημειώνεται πως ο καύσωνας αποτελεί εποχικό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες και γίνεται πιο έντονο στις πόλεις. Οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα. Επισημαίνεται ότι και οι δήμοι πρέπει να συμμετάσχουν στη συνολική προσπάθεια, μεριμνώντας εγκαίρως για την οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό και γενικότερα να συνεργαστούν με τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την ενημέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο, εφόσον κριθεί αναγκαίο, εκτάκτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με έμφαση στον περιορισμό της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ατόμων κατά τις θερμότερες ώρες.

      Παθολογικές καταστάσεις από υψηλές θερμοκρασίες και οδηγίες αντιμετώπισης τους

      Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο.

      Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

      Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5 ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετο, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμούς, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

      Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό, κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί.

      Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες

      1. Ηλικιωμένοι.
      2. Μωρά και μικρά παιδιά.
      3. Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.
      4. Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
      5. Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον.
      6. Άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.).
      7. Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο).
      8. Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

      Γενικές οδηγίες προφύλαξης

      1. Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
      2. Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
      3. Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
      4. Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
      5. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
      6. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
      7. Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
      8. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές οδηγίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
      9. Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
      10. Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
      11. Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
      12. Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους, καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
      13. Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους, αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

      Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

      Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

      Συγκεκριμένα:

      Για την περίπτωση υπέρβασης των ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ειδικά των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίες έχουν ως εξής:

      «Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα καθώς και στα παιδιά, να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

    • Ποιες χώρες έχουν στείλει βοήθεια στην Ελλάδα

      19:10:52

      Η χώρα μας υπέβαλε αίτημα βοήθειας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για ομάδες πεζοπόρων Τμημάτων που θα διαθέτουν και πυροσβεστικά οχήματα, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

      Στο αίτημά μας ανταποκρίθηκαν:

      Η Ρουμανία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 40 πυροσβέστες και 5 οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας σήμερα και ακόμη 10 πυροσβέστες με 5 πυροσβεστικά οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας αύριο.

      Η Σλοβακία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας την Παρασκευή και

      Η Πολωνία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 149 πυροσβέστες και 49 οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας την Παρασκευή.

      Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχουν έρθει στη χώρα- επίσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία.

    • Δορυφορικό time-lapse από τα πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα

      19:09:27

      Για τρίτη συνεχόμενη μέρα η Ελλάδα δίνει μάχη με τη φωτιά σε πολλά μέτωπα.

      Χαρακτηριστικό της καταστροφής είναι πως περίπου 34.724 στρέμματα κάηκαν από τη φωτιά που ξέσπασε την 17η Ιουλίου στον Νέο Κουβαρά και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο)

      Δορυφορική παρακολούθηση κατέγραψε σε timelapse την εξάπλωση των πυρκαγιών στην Ελλάδα αλλά και την Τουρκία την Τρίτη (18/7). Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT), ο οποίος υποστηρίζει τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, παρακολουθεί τις φωτιές στη χώρα μας.

      Δείτε το βίντεο ο κοινοποίησε ο EUMETSAT

      {https://twitter.com/eumetsat/status/1681573470767927301}

    • Φωτιά στο Λουτράκι: Οι προσπάθειες να κρατηθεί η πυρκαγιά μακριά από τα διυλιστήρια (χάρτης)

      19:06:08

      «Στην άλλη πυρκαγιά στο Λουτράκι είναι σαφής η προσπάθεια να κρατηθεί η πυρκαγιά μακριά από το Διυλιστήριο (έφτασε τα 800 μέτρα με την Εθνική οδό να χωρίζει ουσιαστικά το μέτωπο από την περίμετρο του Διυλιστηρίου.(17:15 19/07/2023)». Ανάρτηση από το PROMETHEUS Team.

      {https://twitter.com/PROMETHEUSTeam1/status/1681678294930817024}

    • Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Δείτε πού και πώς επιχείρησαν τα εναέρια μέσα (χάρτης)

      19:03:50

      «Η ηλεκτρονική υπογραφή μερικών από τα εναέρια μέσα αεροπυρόσβεσης αποκαλύπτει τον κατακερματισμό της πυρκαγιάς σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Το όρος Πατέρα και η Πάρνηθα υπό απειλή (ώρα 17:00 19/07/2023)», αναφέρεται σε ανάρτηση του PROMETHEUS Team.

      Δείτε τον χάρτη:

      {https://twitter.com/PROMETHEUSTeam1/status/1681678012331307009}

    • Το μήνυμα για νέα εκκένωση στα Δερβενοχώρια

      19:01:10

      Το μήνυμα για τη νέα εκκένωση στα Δερβενοχώρια έχει ως εξής:

      Εντολή εκκένωσης του οικισμού Λεύκες στα σύνορα Αττικής-Βοιωτίας.

      Η εντολή δόθηκε από τους αστυνομικούς που επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο και αυτός είναι ο λόγος που δεν εστάλη μήνυμα από το 112 για τη φωτιά στον οικισμό Λεύκες προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι κάτοικοι.

      Η εκκένωση ζητήθηκε από τους αστυνομικούς προληπτικά.

      Η φωτιά στη χαράδρα αλλά και το βουνό στην Οινόη, που νωρίτερα είχαν παραδοθεί στις φλόγες, έχει πλέον κατασβεστεί, χάρη στην επέμβαση εναέριων και επίγειων δυνάμεων. Παρόλα αυτά, υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, αλλά και του μικροκλίματος που δημιουργείται στην περιοχή.

      Στις φλόγες έχει παραδοθεί σημείο του βουνού πάνω από την Στεφάνη που βρίσκεται κοντά στις ανεμογεννήτριες.

      Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς αν η φωτιά ξεφύγει από την περιοχή κινδυνεύει η Πάρνηθα.

    • Φωτιά στη Ρόδο: Στέλνουν πυροσβεστικά οχήματα με το πλοίο της γραμμής

      18:58:35

      Πυροσβεστικά οχήματα από την Αθήνα αποστέλλονται με το πλοίο της γραμμής με προορισμό τη Ρόδο προκειμένου να συμβάλλουν στη μάχη με τις φλόγες.

      Συγκεκριμένα τα πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται ήδη στο πλοίο της γραμμής που πραγματοποιεί το δρομολόγιο από Πειραιά προς Δωδεκάνησα με τελικό προορισμό της Ρόδο θα βρεθούν στο νησί για να συμβάλλουν στις μάχες των εκεί δυνάμεων απέναντι στις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που κατακαίνε το νησί από χθες.

      Τα οχήματα αναμένεται να βρεθούν στο νησί περί τις 7 το πρωί της Πέμπτης (20/7).

    • Το Ισραήλ στέλνει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα

      18:56:11

      Με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air-Tractor συνδράμει την Ελλάδα το Ισραήλ, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε σε διμερές επίπεδο η χώρα μας προς τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

      Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:

      Το ελληνικό αίτημα έγινε άμεσα δεκτό από το Ισραήλ και τα εν λόγω αεροσκάφη αναμένεται να αφιχθούν στην Ελλάδα αύριο Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023.

      Ελλάδα και Ισραήλ διατηρούν στενή σχέση αλληλεγγύης και παροχής αμοιβαίας συνδρομής σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

      Υπενθυμίζεται ότι πέραν του αιτήματος που υπέβαλε η χώρα μας σε διμερές επίπεδο προς το Ισραήλ, η Ελλάδα έχει ήδη ενεργοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας με αιτήματα για παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής, στα οποία η ανταπόκριση της ΕΕ και κρατών-μελών του Μηχανισμού υπήρξε άμεση.

    • Νέα έκτακτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τις φωτιές

      18:53:09

      Για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλα τα μέτωπα, ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

      Αναλυτικά, η ενημέρωση από την Πυροσβεστική:

    • Πυροσβεστική: Ο χάρτης με τα μέτωπα της φωτιάς σε Οινόη - Δερβενοχώρια

      18:49:02

      Σε έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ έδωσε στη δημοσιότητα τον χάρτη με όλα τα μέτωπα της φωτιάς σε Οινόη και Δερβενοχώρια.

      Δείτε τον χάρτη:

      οινοη φωτια χαρτησ, δερβενοχωρια φωτια χαρτησ

    • Πυροσβεστική: Δεν κινδυνεύει ο Δρυμός της Πάρνηθας (χάρτης)

      18:40:09

      Ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας δεν κινδυνεύει από τη φωτιά στα Δερβενοχώρια, όπως σημειώνουν από την Πυροσβεστική.

      Μάλιστα, όπως εξηγούν, το μέτωπο είναι μεταξύ των οικισμών Στεφάνη και Πάνακτο.

      Δείτε τον χάρτη της περιοχής:

      φωτια τωρα, φωτια μανδρα, οινοη φωτια χαρτης, δερβενοχωρια φωτια χαρτησ

    • Νέο μέτωπο φωτιάς στο Πυρί Λακωνίας

      18:30:53

      Ένα νέο μέτωπο φωτιάς εντοπίζεται στο Πυρί Λακωνίας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το παλιό αεροδρόμιο της περιοχής.

      Οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια να ελεγχθεί η φωτιά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Λακωνία.

    • Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Οινόη - Αναζωπυρώσεις στη Λεύκα

      18:28:47

      Στη θέση Λεύκα καταγράφονται συνεχείς αναζωπυρώσεις του μετώπου πυρκαγιάς της Οινόης. Στην απέναντι πλευρά, εντοπίζεται ένα νέο μέτωπο με τα εναέρια μέσα να επιχειρούν.

      Η φωτιά στη χαράδρα αλλά και στο βουνό στην Οινόη, που νωρίτερα είχαν παραδοθεί στις φλόγες, είναι πλέον σε ύφεση μετά την επέμβαση εναέριων και επίγειων δυνάμεων. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν.

      Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις φλόγες έχει παραδοθεί περιοχή του βουνού που είναι κοντά στις ανεμογεννήτριες.

    • Κραυγή από τον επιστήμονα που «πρόβλεψε» την κλιματική κρίση το '80: «Τα χειρότερα έρχονται»

      18:22:17

      Ο κόσμος μετατοπίζεται προς ένα υπέρθερμο κλίμα που δεν έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 1 εκατομμύριο χρόνια, πριν από την ύπαρξη του ανθρώπου, επειδή «είμαστε καταραμένοι ανόητοι» που δεν ανταποκρινόμαστε στις προειδοποιήσεις για την κλιματική κρίση, σύμφωνα με τον Τζέιμς Χάνσεν, τον Αμερικανό επιστήμονα που προειδοποίησε τον κόσμο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου τη δεκαετία του 1980.

      Ο Χάνσεν, του οποίου η κατάθεση στη Γερουσία των ΗΠΑ το 1988 αναφέρεται ως η πρώτη υψηλού προφίλ αποκάλυψη της παγκόσμιας θέρμανσης, προειδοποίησε σε δήλωσή του μαζί με άλλους δύο επιστήμονες ότι ο κόσμος κινείται προς ένα «νέο κλιματικό σύνορο» με θερμοκρασίες υψηλότερες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, φέρνοντας επιπτώσεις όπως ισχυρότερες καταιγίδες, καύσωνες και ξηρασίες.

      Σύμφωνα με τον Guardian ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,2C από τη μαζική εκβιομηχάνιση, προκαλώντας 20% πιθανότητα να έχουμε το είδος των ακραίων καλοκαιρινών θερμοκρασιών που παρατηρούνται σήμερα σε πολλά μέρη του βόρειου ημισφαιρίου, από 1% πιθανότητα πριν από 50 χρόνια, δήλωσε ο Χάνσεν.

      «Υπάρχουν πολλά περισσότερα στα σκαριά, εκτός αν μειώσουμε τις ποσότητες των αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε ο Χάνσεν, ο οποίος είναι 82 ετών, στον Guardian. «Αυτές οι υπερκαταιγίδες είναι μια γεύση από τις καταιγίδες των εγγονών μου. Οδεύουμε συνειδητά προς τη νέα πραγματικότητα - το ξέραμε ότι θα ερχόταν».

      Ο Hansen ήταν κλιματικός επιστήμονας της Nasa όταν προειδοποίησε τους νομοθέτες για την αυξανόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη και έκτοτε συμμετείχε σε διαμαρτυρίες μαζί με ακτιβιστές για να καταγγείλει την έλλειψη δράσης για τη μείωση των εκπομπών που θερμαίνουν τον πλανήτη κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν.

      jim hansen

      (AP Photo/Dennis Cook)

      Είπε ότι οι καύσωνες-ρεκόρ που ταλάνισαν τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Κίνα και αλλού τις τελευταίες εβδομάδες αύξησαν «το αίσθημα απογοήτευσης που εμείς οι επιστήμονες δεν επικοινωνήσαμε πιο ξεκάθαρα και που δεν εκλέξαμε ηγέτες ικανούς για μια πιο έξυπνη αντίδραση».

      «Σημαίνει ότι είμαστε καταραμένοι και ανόητοι», δήλωσε ο Χάνσεν για την αντίδραση της ανθρωπότητας στην κλιματική κρίση. «Πρέπει να το δοκιμάσουμε για να το πιστέψουμε». Η φετινή χρονιά φαίνεται ότι θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, με το καλοκαίρι να έχει ήδη δει τον θερμότερο Ιούνιο και, ενδεχομένως, την θερμότερη εβδομάδα που έχει ποτέ μετρηθεί αξιόπιστα. Αντίθετα, το 2023 μπορεί με τον καιρό να θεωρηθεί μια μέση ή και ήπια χρονιά, καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν. «Τα πράγματα θα χειροτερέψουν προτού βελτιωθούν», δήλωσε ο Χάνσεν.

      «Αυτό δεν σημαίνει ότι η ακραία ζέστη σε ένα συγκεκριμένο μέρος φέτος θα επαναληφθεί και θα αυξάνεται κάθε χρόνο. Οι καιρικές διακυμάνσεις μετακινούν τα πράγματα. Αλλά η παγκόσμια μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί και ο κλιματικός κύβος θα είναι όλο και πιο φορτισμένος, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων ακραίων φαινομένων».

      Παγκόσμια θερμοκρασία τα τελευταία 1.000 χρόνια

      grafima guardian gia thermokrasies 1

      Επιταχύνεται ο ρυθμός παγκόσμιας θέρμανσης

      Ο Χάνσεν υποστήριξε σε μια νέα ερευνητική εργασία, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, ότι ο ρυθμός της παγκόσμιας θέρμανσης επιταχύνεται, ακόμη και όταν λαμβάνονται υπόψη οι φυσικές διακυμάνσεις, όπως το σημερινό κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που αυξάνει περιοδικά τις θερμοκρασίες. Αυτό οφείλεται σε μια, όπως είπε, «πρωτοφανή» ανισορροπία στην ποσότητα ενέργειας που εισέρχεται στον πλανήτη από τον ήλιο σε σχέση με την ενέργεια που αντανακλάται από τη Γη.
      Ενώ οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμφίβολα ανεβαίνουν λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, οι επιστήμονες διχάζονται ως προς το αν ο ρυθμός αυτός επιταχύνεται. «Δεν βλέπουμε καμία απόδειξη γι' αυτό που ισχυρίζεται ο Τζιμ», δήλωσε ο Μάικλ Μαν, κλιματολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ο οποίος πρόσθεσε ότι η θέρμανση του κλιματικού συστήματος ήταν «αξιοσημείωτα σταθερή». Άλλοι είπαν ότι η ιδέα είναι εύλογη, αν και απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να είμαστε σίγουροι.

      «Είναι ίσως πρόωρο να πούμε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας επιταχύνεται, αλλά σίγουρα δεν μειώνεται. Έχουμε ακόμα το πόδι μας στο γκάζι», δήλωσε ο Matthew Huber, ειδικός στην παλαιοκλιματολογία στο Πανεπιστήμιο Purdue.
      Οι επιστήμονες έχουν εκτιμήσει, μέσω ανακατασκευών που βασίζονται σε στοιχεία που συλλέγονται από πυρήνες πάγου, δακτυλίους δέντρων και αποθέσεις ιζημάτων, ότι η τρέχουσα αύξηση της θέρμανσης έχει ήδη φέρει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί στη Γη από περίπου 125.000 χρόνια πριν, πριν από την τελευταία εποχή των παγετώνων.

      Ζούμε σε ένα κλίμα που κανένας άνθρωπος δεν έχει ζήσει

      «Πιθανότατα ζούμε ήδη σε ένα κλίμα που κανένας άνθρωπος δεν έχει ζήσει στο παρελθόν και σίγουρα ζούμε σε ένα κλίμα που κανένας άνθρωπος δεν έχει ζήσει από την εποχή πριν από τη γέννηση της γεωργίας», δήλωσε ο Bob Kopp, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

      Σε περίπτωση που η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1 C ή περισσότερο, κάτι που προβλέπεται ευρέως ότι θα συμβεί μέχρι το τέλος του αιώνα, εκτός αν υπάρξει δραστική μείωση των εκπομπών, ο Huber δήλωσε ότι ο Χάνσεν είχε «σε γενικές γραμμές δίκιο» ότι ο κόσμος θα βυθιστεί σε ένα είδος θερμότητας που δεν έχει παρατηρηθεί από 1-3 εκατομμύρια χρόνια πριν, μια περίοδο που ονομάζεται Πλειόκαινος εποχή.

      «Αυτός είναι ένας ριζικά διαφορετικός κόσμος», δήλωσε ο Huber για μια εποχή κατά την οποία ήταν αρκετά ζεστή ώστε οι οξιές να αναπτύσσονται κοντά στο νότιο πόλο και η στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου 20 μέτρα υψηλότερη από ό,τι σήμερα, γεγονός που σήμερα θα έπνιγε τις περισσότερες παράκτιες πόλεις.

      «Πείραμα» για ανθρώπους και οικοσυστήματα

      «Ανεβάζουμε τις θερμοκρασίες στα επίπεδα της Πλειόκαινου εποχής, κάτι που είναι εκτός της ανθρώπινης εμπειρίας- είναι μια τόσο μαζική αλλαγή που τα περισσότερα πράγματα στη Γη δεν είχαν να αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο Huber. «Είναι ουσιαστικά ένα πείραμα για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα για να δούμε πώς αντιδρούν. Τίποτα δεν είναι προσαρμοσμένο σε αυτό».
      Προηγούμενες αλλαγές στο κλίμα, που προκλήθηκαν από αέρια του θερμοκηπίου ή αλλαγές στην τροχιά της Γης, προκάλεσαν αλλαγές που εκτυλίχθηκαν σε διάστημα χιλιάδων ετών. Καθώς όμως οι καύσωνες πλήττουν πληθυσμούς που δεν έχουν συνηθίσει σε ακραίες θερμοκρασίες, τα δάση καίγονται και η θαλάσσια ζωή παλεύει να αντιμετωπίσει την εκτίναξη της θερμότητας των ωκεανών, η τρέχουσα ανοδική έξαρση συμβαίνει με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

      «Δεν είναι μόνο το μέγεθος της αλλαγής, αλλά και ο ρυθμός της αλλαγής που αποτελεί ζήτημα», δήλωσε η Ellen Thomas, επιστήμονας του Πανεπιστημίου Yale που μελετά το κλίμα σε γεωλογικές κλίμακες. «Έχουμε αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρομικές γραμμές που έχουν καθοριστεί, οι υποδομές μας δεν μπορούν να μετακινηθούν. Σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί μου είπαν ότι, εκ των υστέρων, υποτιμήσαμε τις συνέπειες. Τα πράγματα κινούνται ταχύτερα από ό,τι νομίζαμε, πράγμα που δεν είναι καλό».

      Η ζέστη του φετινού καλοκαιριού αποκάλυψε πλήρως στον κόσμο ένα μήνυμα που ο Χάνσεν προσπάθησε να μεταδώσει πριν από 35 χρόνια και οι επιστήμονες προσπαθούν να το μεταφέρουν από τότε, σύμφωνα με τον Huber. «Το κοιτάμε κατάματα ως επιστήμονες εδώ και δεκαετίες, αλλά τώρα ο κόσμος περνάει την ίδια διαδικασία, η οποία είναι σαν τα πέντε στάδια της θλίψης», είπε. «Είναι οδυνηρό να βλέπεις τους ανθρώπους να την περνούν. Αλλά δεν μπορούμε απλά να τα παρατήσουμε επειδή η κατάσταση είναι τρομερή», πρόσθεσε ο Huber. «Πρέπει να πούμε «Εδώ είναι που πρέπει να επενδύσουμε, να κάνουμε αλλαγές και να καινοτομήσουμε» και να μην τα παρατήσουμε. Δεν μπορούμε απλά να διαγράψουμε δισεκατομμύρια ανθρώπους», κατέληξε.

    • Φωτιές στην Αττική: Οι καμένες εκτάσεις από το 2018 ως σήμερα (χάρτες)

      18:16:56

      Δείτε ποιες εκτάσεις κατέκαψαν οι καταστροφικές φωτιές στην Αττική από το 2018 μέχρι σήμερα.

    • Σάκης Αρναούτογλου: Καύσωνας διαρκείας φέρνει νέα 44αρια - Οι δύο χειρότερες μέρες

      18:09:19

      Δεν τελειώνουμε τελικά έτσι εύκολα με τον καύσωνα καθώς όχι μόνο θα φτάσουμε τους 44 βαθμούς, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, την Κυριακή, αλλά την Τετάρτη 26/7 θα έχουμε νέα κατακόρυφη αύξηση της θερμοκρασίας.

      Όπως έγραψε ο Σάκης Αρναούτογλου, στους κλειστούς κάμπους θα έχουμε και 1 με 2 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία, φτάνοντας δηλαδή τους 45 - 46 και στα ορεινά σημεία θα έχουμε 8 βαθμούς λιγότερους. Επίσης στα νησιά μας θα πρέπει να υπολογίσετε 3 με 6 βαθμούς λιγότερους όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχεδιάγραμμα.

      kausonas diagramma sakis arnaoutoglou thermokrasies

      Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου

      «Η θερμοκρασία ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ με μια μόνο ματιά!

      Φίλες και φίλοι!

      Για να υπολογίσετε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ την επεξήγηση στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ γιατί όπως είναι φυσικο ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την γειτνίαση στη θάλασσα οι θερμοκρασίες θα διαφέρουν!!

      Για ότι νεότερο στη σελίδα μου στο

      FACEBOOK: Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou

      Για να μη χάνετε τον… καιρό σας

      Με εκτίμηση
      Σάκης Αρναούτογλου».

      SAKIS ARNAOUTOGLOU ANARTISI KAUSONAS

    • Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Εντολή εκκένωσης του χωριού Λεύκα

      18:02:31

      Συναγερμός έχει σημάνει στον οικισμό Λεύκα, όπου οι αστυνομικοί πόρτα-πόρτα απομακρύνουν τους πολίτες.

    • Φωτιά στην Αττική: Κάτοικοι απομακρύνουν άρον άρον τα ζώα τους (Φωτορεπορτάζ)

      17:55:34

      Συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στην Αττική.

      Μιλώντας για τις πυρκαγιές ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι στην πυρκαγιά που έχει εξελιχθεί στη Δυτική Αττική και ξεκίνησε τη Δευτέρα από τα Δερβενοχώρια επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 9 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για τον συντονισμό τους.

      Την ίδια ώρα στο έδαφος πολίτες απομακρύνουν ζώα από τις εκτάσεις του προκειμένου να τα προστατεύσουν από τις φλόγες.

      Δείτε φωτογραφίες του πρακτορείου Sooc:

      Ζωα, Φωτια, Αττικη

      Ζωα, Φωτια, Αττικη

      Ζωα, Φωτια, Αττικη

      Ζωα, Φωτια, Αττικη

      Ζωα, Φωτια, Αττικη

      Έρχεται βοήθεια από το εξωτερικό

      Βοήθεια από Ρουμανία, Σλοβακία και Πολωνία αναμένεται να φτάσει αύριο και την Παρασκευή στην Ελλάδα ύστερα από αίτημα που υπέβαλε η χώρα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

      Ειδικότερα, όπως είπε, «η χώρα μας υπέβαλε αίτημα βοήθειας προς τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που θα διαθέτουν και πυροσβεστικά οχήματα».

      Στο αίτημά της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 40 πυροσβέστες, 5 υδροφόρα οχήματα και ακόμη 10 πυροσβέστες με 5 πυροσβεστικά οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας αύριο.

      Η Σλοβακία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 31 πυροσβέστες και 15 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας την Παρασκευή. Η Πολωνία η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 149 πυροσβέστες και 49 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας και αυτοί την Παρασκευή.

      Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχουν έρθει στη χώρα μας επίσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία.

    • Φωτιά στη Σπάρτη: Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης

      17:51:53

      Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή Λευκόχωμα, του Δήμου Σπάρτης για να ελέγξουν τη φωτιά που καίει σε δασική έκταση.

      Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

    • «Σαν μάνα μου στο λέω»: Συγκλονίζουν τα λόγια αστυνομικού κατά την εκκένωση στο Κανδύλι Μεγάρων

      17:49:52

      Συγκλονίζουν τα λόγια αστυνομικού σε γυναίκα κατά την εκκένωση της περιοχής στο Κανδύλι Μεγάρων, προσπαθώντας να την πείσει να εγκαταλείψει το σπίτι της για να σωθεί.

    • Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων για τον καύσωνα

      17:47:14

      Νέα έκτακτα μέτρα προστασίας ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων λόγω του καύσωνα που θα πλήξει και την πρωτεύουσα από αύριο Πέμπτη 20 Ιουλίου έως και την Τρίτη 25 Ιουλίου.

      Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων «υλοποιώντας το σχετικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιούνται μέτρα και δράσεις, για την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, την ασφάλεια των χώρων πρασίνου, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

      Ήδη από το πρώτο κύμα καύσωνα, στις 11 Ιουλίου, η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, άνοιξε κλιματιζόμενους χώρους σε επτά Λέσχες Φιλίας και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα της πόλης.

      Οι πολίτες μπορούν να περνούν δροσερά και ευχάριστα τις ώρες τους στο οικείο περιβάλλον των Λεσχών απολαμβάνοντας τις παρέες τους, τον καφέ και τον δροσερό χυμό τους. Παράλληλα, o Δήμος Αθηναίων εξασφάλισε την παρουσία νοσηλευτή στις κλιματιζόμενες αίθουσες για την παροχή συμβουλών υγείας και για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών δυσφορίας ή ενόχλησης.

      Οι επτά κλιματιζόμενοι χώροι, βρίσκονται στα εξής σημεία:

      1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης, τηλ. επικοινωνίας: 210 8223946
      2. Λέσχη Φιλίας “Η Ανάληψη του Κυρίου” Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15, τηλ. επικοινωνίας: 210 9240403
      3. Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4, τηλ. επικοινωνίας: 210 3423716
      4. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους, τηλ. επικοινωνίας: 210 5140877
      5. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372, τηλ. επικοινωνίας: 210 2012334
      6. Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου, τηλ. επικοινωνίας: 210 8815877
      7. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος, τηλ. επικοινωνίας: 210 6459890

      Σημειώνεται ότι όποιος πολίτης επιθυμεί να μεταφερθεί στους ανωτέρω κλιματιζόμενους χώρους μπορεί να επικοινωνεί με όποια από τις ανωτέρω Λέσχες Φιλίας επιθυμεί για να προγραμματίζεται η μεταφορά του με οχήματα του «Βοήθεια στο Σπίτι».

      Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»

      Οι Ομάδες του «Βοήθεια στο Σπίτι» παρέχουν φροντίδα, σταθερά σε περισσότερους από 500 μοναχικούς και ηλικιωμένους ανθρώπους, σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Τα οχήματα του Προγράμματος μπορούν επίσης να μεταφέρουν όσους πολίτες χρειαστεί στους κλιματιζόμενους χώρους ή όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.

      Τηλεφωνική Γραμμή Καύσωνα στα Δημοτικά Ιατρεία

      Στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων έχει τεθεί σε λειτουργία γραμμή βοήθειας, μέσω της οποίας παρέχονται συμβουλές και οδηγίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Η «Γραμμή Καύσωνα» είναι το 210 3638049 και εξυπηρετεί καθημερινά, από τις 08:30 έως τις 19:30.

      24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτηση και παροχή βοήθειας στο 1595 – Τρεις επιπλέον τηλεφωνικές γραμμές

      Παράλληλα, η 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη «1595», και το τηλεφωνικό κέντρο 2105277000 δέχονται αναφορές και αιτήματα πολιτών που χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια ή υποστήριξη. Επίσης οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν και στο τηλεφωνικό κέντρο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. 210 5246515-6 καθημερινά από τις 09:00 έως τις 15:00.

      Πληροφορίες και βοήθεια στην ειδική ιστοσελίδα coolathens.cityofathens.gr και δωρεάν εφαρμογή extrema Global:

      Ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε ειδική ιστοσελίδα για την υποστήριξη των κατοίκων της πόλης για τις ημέρες του καύσωνα (coolathens.cityofathens.gr), ενώ λειτουργεί και τη δωρεάν εφαρμογή για smartphones EXTREMA Global, με πληροφορίες που δίδονται σε πραγματικό χρόνο για τη θερμοκρασία και την κατηγορία καύσωνα της ημέρας, με ανάλογες οδηγίες προφύλαξης, υποδεικνύοντας σε χάρτη τα κοντινότερα δροσερά σημεία (όπως σιντριβάνια, πάρκα), τις πιο δροσερές διαδρομές για κάθε προορισμό μέσω σκιερών, δενδροσκέπαστων δρόμων. Επίσης, η εφαρμογή ενημερώνει για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης. Η εφαρμογή λειτουργεί σε 6 γλώσσες και έχει ενσωματωμένες τις θέσεις με τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα και Μουσεία της πόλης.

      Στο πλευρό των αστέγων

      Οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), οι οποίες αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, θα συνεχίσουν να βρίσκονται μέρα και νύχτα κοντά στους αστέγους. Τέσσερις βάρδιες επιχειρούν στους δρόμους προσφέροντας δροσερό νερό, πλήρη γεύματα και είδη πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους που δεν επιθυμούν να μεταφερθούν, έστω και προσωρινά, στις δομές φιλοξενίας αστέγων που λειτουργεί ο Δήμος Αθηναίων. Παράλληλα, τους ενημερώνουν για τις κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων στις οποίες μπορούν να καταφύγουν, για τα σημεία δροσιάς της πόλης, ενώ παρέχουν χρηστικές πληροφορίες για την προστασία από τον καύσωνα.

      Προστασία των μικρών ζώων και πουλιών

      Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τα ζώα και τα πουλιά που ζουν στα πάρκα και τα άλση της πόλης, καθώς και τα σκυλάκια και γατάκια που κυκλοφορούν στον αστικό ιστό. Συνολικά 150 ποτίστρες βρίσκονται μόνιμα τοποθετημένες σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ στα πάρκα νέας γενιάς που έχουν δημιουργηθεί στις γειτονιές της Αθήνας έχουν προβλεφθεί ειδικές ποτίστρες για την παροχή φρέσκου νερού, αλλά και φωλιές για τα πουλιά.

      Μικτά Κλιμάκια Επιφυλακής σε λόφους, άλση και μεγάλα πάρκα

      Κλιμάκια εργαζομένων του δήμου, από τη Διεύθυνση Καθαριότητας, τη Διεύθυνση Πρασίνου, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και από τη Δημοτική Αστυνομία θα ελέγχουν σε 24ωρη βάση τους χώρους πρασίνου του Δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα στους Λόφους Λυκαβηττού, Στρέφη, Φιλοπάππου, Αρδηττού καθώς και στο Άλσος Παγκρατίου, Ιλισίων, Ευελπίδων, Γουδή, Λαμπράκη και στην Ακαδημία Πλάτωνος. Σε επιφυλακή εξάλλου βρίσκεται και η Διεύθυνση Ηλεκτρολογικού για να αντιμετωπίσει τυχόν βλάβες και προβλήματα στους δρόμους και τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους.

      Drones της Δημοτικής Αστυνομίας στο Λυκαβηττό για την από αέρος επιτήρηση

      Τέσσερα drones εκ των οποίων το ένα διαθέτει θερμική κάμερα που τού επιτρέπει να ανιχνεύει ακόμη και τις μεταβολές της θερμοκρασίας, θα βρίσκονται και πάλι μαζί με τους χειριστές τους στον λόφο του Λυκαβηττού, από τις 8 το πρωί έως και τη δύση του ηλίου, με στόχο την κατόπτευση των μεγάλων χώρων πρασίνου στο κέντρο της πόλης (Φιλοπάππου, Λόφο Στρέφη, Λόφο Αρδηττού, Λόφο Λαμπράκη, Ακαδημία Πλάτωνος, Εθνικό Κήπο κ.α.)

      Περιπολίες και επιτήρηση στο κέντρο και τις γειτονιές από τη Δημοτική Αστυνομία

      Παράλληλα, η Δημοτική Αστυνομία με εποχούμενα κλιμάκια επιτηρεί το κέντρο της πόλης, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση για οποιοδήποτε πρόβλημα ή κίνδυνο αντιμετωπίζουν δημότες και επισκέπτες.

      Cooling station για διανομή παγωμένου νερού στο Σύνταγμα – 36.000 μπουκάλια διατέθηκαν από τις 11 Ιουλίου:

      Το ειδικό περίπτερο που έστησε ο Δήμος Αθηναίων στην πλατεία Συντάγματος εξακολουθεί να παρέχει μπουκάλια με κρύο νερό στους διερχόμενους και τους επισκέπτες της πόλης.

      Από τις 11 Ιουλίου όταν και ξεκίνησε η συγκεκριμένη δράση, έχουν διατεθεί περισσότερα από 36.000 μπουκαλάκια εμφιαλωμένο νερό.

      Προστασία των εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων – Διακοπή των εργασιών μια ώρα νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας

      Με ειδική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα, οι εργαζόμενοι του δήμου σε βαριές εξωτερικές εργασίες (Πράσινο, Καθαριότητα, Οδοποιία κλπ.) θα αποσυρθούν από τις εργασίες τους από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. μία ώρα νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η αντίστοιχη εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας.

      Οι μόνες υπηρεσίες του Δήμου που εξαιρούνται από την εφαρμογή της εγκυκλίου, είναι όσες εμπλέκονται στο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και βρίσκονται σε επιφυλακή όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι ομάδες του street work παροχής βοήθειας και προστασίας των αστέγων.

      Νέα αυστηρή σύσταση και στις αναδόχους εταιρείες που εκτελούν έργα στο Δήμο

      Σε νέο έγγραφο της Διεύθυνσης Οδοποιίας Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων και στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, απευθύνεται νέα σύσταση στους Αναδόχους των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, να λάβουν τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και να προχωρήσουν σε παύση των εργασιών από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, όπως ορίζει η ειδική εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων και κατ’ εξαίρεση των κρατικών οδηγιών που προτείνουν παύση των εργασιών από τις 12 το μεσημέρι. Το περιεχόμενο του εγγράφου είναι όμοιο με αυτό που είχε αποσταλεί στο πρώτο κύμα του καύσωνα.

      Αλλαγές στο πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων – Έκκληση στους πολίτες να μην βγάζουν τα σκουπίδια μεταξύ 11.00 – 17.00:

      Η ανάγκη προστασίας του προσωπικού της καθαριότητας από τη θερμική καταπόνηση και η τήρηση των σχετικών εγκυκλίων, οδηγεί στην τροποποίηση του προγράμματος αποκομιδής των απορριμμάτων. Από αύριο Πέμπτη 20/07/2023 η αποκομιδή θα πραγματοποιείται τις πρωινές και νυχτερινές ώρες με παύση μεταξύ 11:00 – 17:00. Με δεδομένες τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και για λόγους δημόσιας υγείας, παρακαλούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μη βγάζουν τα απορρίμματα στους κάδους ιδιαίτερα εάν αυτοί είναι πλήρεις. Ο Δήμος Αθηναίων προσβλέπει στη συνεργασία όλων, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες που προκαλούνται στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης εξαιτίας του καύσωνα.

    • Αντιπυρική ζώνη στα Δερβενοχώρια δημιουργεί ο Δήμος Φυλής

      17:42:12

      Αντιπυρική ζώνη στα Δερβενοχώρια δημιουργεί ο Δήμος Φυλής για να εμποδίσει την επέκταση της φωτιάς προς Πάρνηθα, όπως ενημέρωσε ο Δήμος.

      Αναλυτικά:

      Προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποσοβήσει τυχόν επέκταση της φωτιάς προς το Δήμο Φυλής και την Πάρνηθα, λαμβάνει ο Δήμος Φυλής. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Χρήστου Παππού, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης 19 Ιουλίου 2023, τα Δερβενοχώρια, για να έχει προσωπική εικόνα της κατάστασης, συγκλήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Δασαρχείου και της Πυροσβεστικής.

      Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί, προληπτικά, αντιπυρική ζώνη, στα όρια των Δερβενοχωρίων (Δήμου Τανάγρας) με το Δήμο Φυλής και για το σκοπό αυτό ζητήθηκε από την Μονάδα της Ελληνικής Αεροπορίας 206 ΠΑΥ (πρώην ΜΑΚ), που εδρεύει στα Άνω Λιόσια, η διάθεση βαρέος χωματουργικού μηχανήματος έργου.

      Το αίτημα του Δημάρχου Φυλής έγινε αμέσως δεκτό από το Διοικητή της 206 ΠΑΥ και ήδη, αυτή την ώρα (19-07-2023, 16:00) το μηχάνημα οδεύει προς Δερβενοχώρια, συνοδευόμενο από περιπολικό της Δημοτικής Αστυνομίας, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Οικονομάκη.

      {https://www.facebook.com/fyli.gr/posts/pfbid02iBcU2sqdnnvHodtSMSdkMPn78J8fXnraV5xU5YW2uLou3cQ3bitM3o9acKSFzG1Ml}

    • Κάτοικος Μάνδρας: Εδώ δεν ήρθε κανείς, ήμασταν μόνοι

      17:39:08

      Κάτοικος της Μάνδρα δηλώνει ότι εμφανίστηκε κλιμάκιο μόνο για να καταγράψει ζημιές.

    • Εκτακτη ενημέρωση για τον καύσωνα από το Υπουργείο Υγείας

      17:37:44

      Σε έκτακτη ενημέρωση προχωρά το υπουργείο Υγείας, λόγω των συνεχόμενων κυμάτων καύσωνα που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

      Σε ανακοίνωση σημειώνεται:

      «Σας ενημερώνουμε ότι αύριο, Πέμπτη, στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα Τύπου του Υπουργείου Υγείας, επιστήμονες-μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας θα ενημερώσουν τους πολίτες με οδηγίες για την προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)».

    • Πολύ υψηλός κίνδυνος την Πέμπτη 20/7 σε Αττική, Στερεά και Πελοπόννησο

      17:32:54

      Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Πέμπτη 20 Ιουλίου, για τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

      Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

      • Περιφέρεια Αττικής
      • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
      • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

      Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

      Παράλληλα, η συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

      Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

      Σε γενική επιφυλακή οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες

      Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

      Επιπλέον, εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

      Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

      Επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωσή τους.

      Παράλληλα το ΠΣ, απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

      1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως

      i. το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

      ii. η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

      iii η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

      iv. το κάπνισμα μελισσών,

      v. η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

      2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

      3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

      «Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών», σημειώνει η Πυροσβεστική.

      Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

      Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΔΩ.

    • Κλειστά τα πάρκα στην Αττική - Ανακοινώθηκε αναβολή στις πολιτιστικές εκδηλώσεις

      17:31:20

      Κλειστά από σήμερα, Τετάρτη 19/7 τα πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής λόγω του καύσωνα αλλά και του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

      Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε:

      Με αφορμή τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τις συστάσεις των ειδικών σε περιπτώσεις επικράτησης πολύ υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και του επιπέδου επικινδυνότητας πυρκαγιάς στην Αττική να φθάνει ακόμα και το 4, με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για προληπτικούς λόγους, αποφυγής απώλειας ανθρώπινης ζωής και κακόβουλων ενεργειών όλα τα πάρκα και τα άλση αρμοδιότητας της Περιφέρειας θα παραμείνουν κλειστά.

      Ειδικότερα, από σήμερα και για όσο επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες, κλειστά θα παραμείνουν, το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, ο Λόφος Φινοπούλου και το Αττικό Άλσος.

      Για τους ίδιους λόγους, αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και τις επόμενες ημέρες στο θέατρο του Αττικού Άλσους, «Κατίνα Παξινού» και στο θέατρο του πάρκου Τρίτση.

    • Έκκληση από τον Αντιδήμαχος Μεγαρέων: «έλουμε οπωσδήποτε εναέρια μέσα, είναι φοβερός ο αέρας

      17:29:18

      Αναζοπύρωση της φωτιάς στη Νέα Ζωή Μεγάρων - Κοντά σε σπίτια η φωτιά - Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιδήμαρχο Δήμου Μεγαρέων.

    • Συνεχείς αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι

      17:28:01

      Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της φωτιάς στο Λουτράκι προκαλούν προβλήματα στις πυροσβεστικές δυνάμεις στην προσπάθεια ελέγχου της πυρκαγιάς.

      Εθελοντές έχουν κινητοποιηθεί συνδράμοντας τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

      Ο δήμαρχος Λουτρακίου Θ. Γκιώνης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι σήμερα η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη στα μέτωπα. Προβλήματα εντοπίζονται στην ηλεκτροδότηση καθώς η φωτιά κατέκαψε 40 κολώνες, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στην υδροδότηση περιοχών.

    • Φωτιά στη Ρόδο: Καίει ανεξέλεγκτη σε 4 μέτωπα

      17:20:56

      Ξεκίνησαν ξανά πριν από λίγη ώρα οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω του πυκνού καπνού που δυσχέραινε το έργο των πιλότων. Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων και στα τέσσερα μέτωπα της φωτιάς στο νησί της Ρόδου.

      Η κατάσταση συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, λόγω της εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς στην κεντρική Ρόδο, προέβη σε προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και εργαζομένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου, σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, έως τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας του χώρου (20:00)

      Στον πυροσβεστικό σταθμό Απολλώνων συνεδριάζει αυτή την ώρα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και αποκατάστασης των συνεπειών της δασικής πυρκαγιάς.

      Σε ό,τι αφορά όσους εγκατέλειψαν τα χωριά Διμυλιά, Σάλακο, Ελεούσα λόγω της προληπτικής εκκένωσης, ο Δήμος ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα κλιματιζόμενοι χώροι για τη φιλοξενία του κόσμου.

      Αύριο το πρωί αναμένεται να βρίσκονται στο νησί 7 ακόμα πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    • Ανταπόκριση του Guardian για τις φωτιές στην Ελλάδα

      17:17:45

      Η δημοσιογράφος Helena Smith από στην Αθήνα μετέδωσε για τον Guardian ότι η ΕΕ αποστέλλει βοήθεια στην Ελλάδα για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, στέλνοντας τέσσερα Canadair καθώς η μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται γύρω από την Αθήνα εντάθηκε.

      Το AP μετέδωσε ότι τρεις πυροσβεστικές ομάδες από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία αναμένονται στην Ελλάδα την Πέμπτη (20/7), ενώ το Ισραήλ έχει δεσμευτεί για την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών, που θα προστεθούν στα τέσσερα αεροπλάνα από Ιταλία και Γαλλία που ήδη επιχειρούν στην Ελλάδα για τις φωτιές.

    • Φωτιά στην Αττική: Στάχτη 35 χιλιάδες στρέμματα σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο

      17:12:59

      Περίπου 34.724 στρέμματα είναι η έκταση που επλήγη από τη φωτιά που ξέσπασε την 17η Ιουλίου στον Νέο Κουβαρά και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο).

      Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του δορυφόρου της, η οποία ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής.

      Σημειώνεται ότι η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ενεργοποιηθεί και για τις περιοχές σε Δυτική Αττική-Βοιωτία και Κορινθία (Λουτράκι) οι οποίες πλήττονται από την 17η Ιουλίου από δασικές πυρκαγιές. Τα χαρτογραφικά δεδομένα και προϊόντα που θα προκύψουν από την ανάλυση των δορυφορικών εικόνων για αυτές τις περιοχές αναμένονται άμεσα καθώς τα αιτήματα έχουν γίνει αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

      Παράλληλα, την Τρίτη ξεκίνησαν οι αυτοψίες και καταγραφές των ζημιών σε κτίρια και επιχειρήσεις από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τον Δήμο Σαρωνικού, καθώς έξι κλιμάκια βρέθηκαν στο πεδίο για την πραγματοποίηση αυτοψιών.

    • Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Δράμα, Βοιωτία και Μεσσηνία

      17:09:25

      Τρεις πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις που ξέσπασαν σήμερα σε περιοχές της Δράμας, της Βοιωτίας και της Μεσσηνίας τέθηκαν σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπό έλεγχο.

      {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1681658659565195266}

    • Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Ν. Πέραμο - Αντιδήμαρχος Μεγαρέων: Δεν επιχειρεί κανένα εναέριο

      17:00:09

      Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και επεκτάθηκε στη Δυτική Αττική.

      Πυροσβέστες κάτοικοι και εθελοντές δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις που υπάρχουν ανατολικά προς την περιοχή της Άνω Βλυχάδας στη θέση Δρίτσα με τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

      Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μεγαρέων, Κωνσταντίνο Φυλακτό, στην περιοχή δεν επιχειρεί κανένα εναέριο μέσο αλλά μόνο επίγειες δυνάμεις.

    • Φωτιά στη Μάνδρα: Εικόνες καταστροφής - Κάηκαν σπίτια και αποθήκες

      16:48:39

      Εικόνες καταστροφής στη Μάνδρα μετά τη φωτιά. Η Πυροσβεστική βρίσκεται σε «κόκκινο» συναγερμό.

      Δείτε το βίντεο:

    • Στις φλόγες η Βλυχάδα Μεγάρων – Ελάχιστα μέτρα από τις κατοικίες η φωτιά

      16:30:18

      Στις φλόγες η Βλυχάδα Μεγάρων – Ελάχιστα μέτρα από τις κατοικίες η πυρκαγιά.

    • Πάνω από 34.000 στρέμματα η καμένη έκταση στον Νέο Κουβαρά

      16:20:50

      Σε 34.724 στρέμματα ανέρχεται η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 17η Ιουλίου στον Νέο Κουβαρά και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο). Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του δορυφόρου της, η οποία ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής.

      Σημειώνεται ότι η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ενεργοποιηθεί και για τις περιοχές σε Δυτική Αττική-Βοιωτία και Κορινθία (Λουτράκι) οι οποίες πλήττονται από την 17η Ιουλίου από δασικές πυρκαγιές. Τα χαρτογραφικά δεδομένα και προϊόντα που θα προκύψουν από την ανάλυση των δορυφορικών εικόνων για αυτές τις περιοχές αναμένονται άμεσα καθώς τα αιτήματα έχουν γίνει αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

      Παράλληλα χθες ξεκίνησαν οι αυτοψίες και καταγραφές των ζημιών σε κτίρια και επιχειρήσεις από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τον Δήμο Σαρωνικού, καθώς έξι κλιμάκια βρέθηκαν στο πεδίο για την πραγματοποίηση αυτοψιών.

    • Φωτιά τώρα και στη Λακωνία - Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής

      16:10:10

      Συναγερμός για ακόμη μία φορά σήμερα, Τετάρτη (19/7) σήμανε στην Πυροσβεστική, καθώς, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, ξέσπασε μεγάλη φωτιά στην περιοχή Πυρί Λακωνίας, κοντά στο παλιό αεροδρόμιο της Σπάρτης.

      Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά -λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στη περιοχή- έχει πάρει διαστάσεις, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

      Συγκεκριμένα, στην περιοχή έσπευσαν 10 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

      Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι άνεμοι στέλνουν προς το παρόν τη φωτιά μακριά από το χωριό Δαφνί του δήμου Ευρώτα. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία γιατί αν αλλάξει η κατεύθυνση του αέρα, θα κινηθεί προς το χωριό.

    • Πληροφορίες για νέο μέτωπο φωτιάς στον Ασπρόπυργο

      15:52:07

      Κλειστή η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας - Θηβών

    • Οινόη: Μαίνεται η φωτιά στη Στεφάνη

      15:51:19

      Τα πλάνα από τη φωτιά στη Στεφάνη:

    • Αποκαρδιωτικές εικόνες από το Copernicus - Το μέγεθος της καταστροφής

      15:13:51

      Η φωτιά στην Κορινθία:

      fotia copernicus

      Η φωτιά σε Δυτική Αττική – Βοιωτία:

      fotia copernicus 1

    • Δύσκολη η κατάσταση στη Στεφάνη

      15:12:40

      Εάν φύγει από εκεί η φωτιά πάει προς Πάρνηθα.

    • Εννέα αεροσκάφη επιχειρούν στα Δερβενοχώρια

      15:02:58

      Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες καθώς υπάρχουν αναζωπυρώσεις στη Στεφάνη και ανησυχία για την Πάρνηθα. Επιχειρούν και δύο ελικόπτερα.

    • Οι περιοχές με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς την Πέμπτη

      14:56:50

      Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει για αύριο, Πέμπτη 20 Ιουλίου σε:

      • Αττική
      • Βοιωτία
      • Εύβοια
      • Κορινθία
      • Αργολίδα
    • Η επίσημη ενημέρωση για τη φωτιά στη Ρόδο

      14:53:25

      Η δασική πυρκαγιά στη Ρόδο εξελίσσεται πλέον στο κέντρο του νησιού. Για αυτό εκδόθηκε μήνυμα 112. Εκεί επιχειρούν 103 πυροσβέστες και 28 οχήματα, με τρία αεροσκάφη και ελικόπτερα.

    • Φωτιά και στη Μεσσηνία

      14:41:34

      Νέα φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης αυτή τη φορά στη Μεσσηνία, στην περιοχή της Υάμειας του δήμου Πύλου Νέστορος.

    • Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί σε Αττική και Βοιωτία

      14:39:56

      Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εφαρμόζονται κατά περίπτωση έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, ώστε να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα των πολιτών καθώς και η ακώλυτη κυκλοφορία των πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

      Στο πλαίσιο αυτό στην περιοχή της Αττικής ισχύει η διακοπή κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:

      • οδό Φυλής, από την Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών,
      • επαρχιακή οδό Οινόης – Μαγούλας, από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ,
      • επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,
      • οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως Λ. Καταδρομών,
      • Λ. Καταδρομών και Γερμανικού.

      Παράλληλα, για την περιοχή της Βοιωτίας εξακολουθεί να ισχύει η διακοπή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

      • στη Λεωφόρο Οινόης Σχηματαρίου – Ελευσίνας, από τη 14η χ/θ (Στεφάνι Βοιωτίας) έως την 7η χ/θ (περιοχή ΤΙΤΑΝ),
      • στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών, από 33η χ/θ (θέση ‘Αγιος Χριστόφορος) έως την 30η χ/θ (όρια με Νομό Αττικής),
      • καθώς και στην Επαρχιακή Οδό Πάνακτου – Οινόης Αττικής, από την 1η έως την 10η χ/θ.

      Επιπλέον, στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από το ύψος του Κόμβου Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον Κόμβο Επιδαύρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και τη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, πλην όμως παραμένει κλειστή η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

    • Φωτιές και καύσωνας στη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας

      14:31:37

      Διάρκεια περίπου μία ώρα είχε η σύσκεψη που έγινε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

      Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, κυρίως για τα μέτωπα στη Δυτική Αττική και τη Ρόδο.

      Επίσης, έγινε σχεδιασμός για τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες με ακραίες θερμοκρασίες και πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας.

      Στη σύσκεψη, μαζί με την ηγεσία του ΠΣ, συμμετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, οι υφυπουργοί, Βαγγέλης Τουρνάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης και ο γγ Πολιτκής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

    • Στη μάχη της φωτιάς τρία Chinook

      14:31:07

      Επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς

    • Ανησυχία για Πάρνηθα - Προς Οινόη το πύρινο μέτωπο

      14:01:47

      Ο κίνδυνος το πύρινο μέτωπο να κατευθυνθεί προς την Πάρνηθα έχει θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

    • Το πύρινο μέτωπο στο Κανδήλι έχει κοπάσει

      14:00:57

      Σε επιφυλακή οι Αρχές, καθώς οι φλόγες βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά σημεία. Καλύτερη η εικόνα, μεγάλη η κινητοποίηση.

    • Τα νεότερα από το Κανδήλι Μεγάρων

      14:00:03

      Νέες προσπάθειες για να μεταφερθούν οι κάτοικοι σε ασφαλή σημεία.

    • Καλύτερη η εικόνα στη φωτιά στη Νέα Πέραμο

      13:25:24

      Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, η φωτιά που απείλησε νωρίτερα τον οικισμό Κανδήλι, παρουσίαζε καλύτερη εικόνα.

    • Στάχτες και αποκαΐδια στη Δυτική Αττική

      13:10:02

      Οι κάτοικοι της Δ. Αττικής που είδαν τις περιουσίες του να καίγονται, προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται από το χάος που άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά της Δευτέρας, που ξεκίνησε από τον Νέο Κουβαρά.

      fwtia megara twra

    • Σε κατάτασταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων

      13:03:46

    • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Νέα Πέραμο

      13:02:18

      Στις 12:45 η τροχαία ανακοίνωσε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Καταδρομών και Γερμανικού στη Νέα Πέραμο ενώ αντίθετα αποκαταστάθηκα η κυκλοφορία στην έξοδο της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα

    • Η ανακοίνωση για τη σύσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

      13:00:58

      Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας.

      Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικου Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης που είναι σε εξέλιξη στις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και κυρίως για τα μέτωπα στη φωτιά της Δυτικής Αττικής και στη Ρόδο.

      Επίσης έγινε σχεδιασμός για τις επόμενες ημέρες καθώς αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες με ακραίες θερμοκρασίες και πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας.

      Στη σύσκεψη μαζι με την ηγεσία του ΠΣ συμμετείχαν Βασίλης Κικίλιας, Βαγγέλης Τουρνάς, Νότης Μηταράκης, Άκης Σκέρτσος, Χρήστος Τριαντόπουλος, Θανασης Κοντογεώργης και Βασίλης Παπαγεωργιου.

    • Τρίτο καύσωνα προβλέπει η ΕΜΥ

      12:47:32

      Για τρίτο κύμα καύσωνα μιλά η ΕΜΥ.

      Σύμφωνα με τη νέα πρόγνωση, τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος θα ανέβει, με αποκορύφωνα το Σαββατοκύριακο, όπου θα δούμε 43 και 44 βαθμούς.

      Στη συνέχεια τη Δευτέρα υποχωρεί λίγο η θερμοκρασία με τον τρίτο καύσωνα να έρχεται στα μέσα της εβδομάδας.

      Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

    • Έχασε στιγμιαία τις αισθήσεις του ένας πυροσβέστης στα Μέγαρα

      12:33:29

    • Φωτιά και στο Σχηματάρι

      12:31:43

      Ακόμα μία φωτιά ξέσπασε λίγα λεπτά μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης (19/7), αυτήν τη φορά στο Σχηματάρι.

      Ειδικότερα, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτική έκταση, στο 75ο χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας.

    • Εκκενώνονται τρεις οικισμοί στη Ρόδο

      12:27:57

      Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη τουλάχιστον σε τρία μέτωπα και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.

      Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκενώνονται τα χωριά Ελεούσα, Σάλακος, Διμυλιά και ο ορεινός όγκος του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Έλαφος, μετά από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

      {https://www.facebook.com/100064832585085/videos/633465138876553/}

    • Καλλιάνος: Ο καύσωνας θα κρατήσει πάνω από μια εβδομάδα

      12:07:51

      Μία τρομακτική πρόβλεψη έκανε σήμερα ο μετεωρολόγος του Mega κ. Γιάννης Καλλιάνος αναφορικά με τον νέο καύσωνα.

      Όπως έγραψε αναμένεται να διαρκέσει μία εβδομάδα:

      « Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά προς το χειρότερο σενάριο! Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, από σήμερα και στη συνέχεια εισερχόμαστε σε μια πολύ θερμή περίοδο η οποία όμως θα είναι ιδιαίτερα μακρά.
      Αν επίσης αναλογιστεί κανείς ότι από την προηγούμενη Τετάρτη 12 Ιουλίου μπήκαμε σε θερμή περίοδο και ότι μέχρι περίπου τα τέλη του Ιουλίου θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί εύκολα να βγει το συμπέρασμα ότι μετά από αρκετά χρόνια θα μας απασχολήσει ένας τόσο παρατεταμένος καύσωνας.

      Χρειάζεται περίσσεια υπομονή και ασφαλώς προσοχή από τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας. Ο φετινός Ιούλιος για την Ελλάδα θα αποδειχθεί ένας εκ των θερμότερων της τελευταίας 10ετίας.

      Ενδεικτικά σας αναφέρω τις μέγιστες θερμοκρασίες της Αττικής για τις επόμενες ημέρες :
      Πέμπτη 20/7 : 40-41°C
      Παρασκευή 21/7 : 41°C
      Σάββατο 22/7 : 42°C
      Κυριακή 23/7 : 43-44°C

      Τα βράδια όπως είναι φυσιολογικό θα επικρατεί επίσης ζέστη με τον υδράργυρο να μην καταφέρνει να υποχωρεί κάτω από τους 29-30°C.
      Μια μικρή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία τη Δευτέρα 24/7 με μια πρόσκαιρη ενίσχυση του μελτεμιού και μεγάλη επικινδυνότητα για πυρκαγιές, αλλά από την Τρίτη 25/7 θα ξεκινήσει και πάλι να ανεβαίνει. Το που θα φτάσει από τη νέα εβδομάδα ακόμη δεν το γνωρίζουμε.
      Ειδικά δε, σε ευπαθείς πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που βρίσκονται μακριά από θάλασσες, υπάρχει το ενδεχόμενο -τις επόμενες ημέρες- να σημειωθούν και θερμοκρασίες άνω των 44°C.
      Τα στοιχεία επομένως είναι ελαφρώς απογοητευτικά...»

      {https://www.facebook.com/meteo.kallianos/posts/pfbid0SiLrNyqTjo9cPANFmngf8k8z8JmfVo27LUxomYqD7gmeNAkBPKS49p9a88EXbwS4l}

    • Φόβοι για την Πάρνηθα

      12:04:56

      Σύμφωνα με την ΈΡΤ η αγωνία των Πυροσβεστικών Δυνάμεων είναι το μέτωπο στα Δερβενοχώρια να μην κινηθεί προς την Πάρνηθα.

    • Η εικόνα των πυρκαγιών στην Αττική από τη NASA

      11:55:12

      Οι φωτιές στην Αττική, όπως τις δίνει το σύστημα Firms της Nasa.

      fwtia megara11

    • Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο

      11:48:36

      Σοβαρές διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στο νησί της Ρόδου παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να την θέσουν υπό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η πυρκαγιά αυτή την ώρα μαίνεται ανεξέλεγκτη τουλάχιστον σε τρία μέτωπα και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

      Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.

      Με ανακοινώσεις τους, Αυτοδιοίκηση και εθελοντικές ομάδες κάνουν έκκληση να σπεύσουν να βοηθήσουν όσοι μπορούν για την αντιμετώπιση της φωτιάς και κυρίως αυτοί που διαθέτουν μηχανήματα. Άλλωστε, η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρει πως είναι σε διαδικασία επίταξης όλων των μηχανημάτων έργων καθώς και των υδροφόρων, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

      Επίσης, σε έκτακτη ανακοίνωσή της η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έκανε γνωστό ότι λόγω της πυρκαγιάς κλείνουν οι δρόμοι από Σάλακο σε Έμπωνα, από Απόλλωνα σε Έμπωνα και από Λάερμα προς Απόλλωνα.

    • Αναζωπυρώσεις στα Δερβενοχώρια

      11:43:12

      Την ίδια ώρα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στα Δερβενοχώρια συνεχίζεται, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να μάχονται με τις φλόγες στην περιοχή Στεφάνη, ύστερα από μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς.

      Από νωρίς σήμερα το πρωί τρία ελικόπτερα Σινούκ επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς.

      Τα ελικόπτερα συνδράμουν τις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς στα Δερβενοχώρια, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

    • Δυναμώνουν οι άνεμοι στα Μέγαρα - «Χρειαζόμαστε τα εναέρια μέσα»

      11:38:59

      Δραματική έκκληση απευθύνουν οι Αρχές του Δήμου Μεγαρέων για βοήθεια από τα εναέρια μέσα, καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν το μεσημέρι.

      «Δυσκολεύει η κατάσταση από το πρωί, η φωτιά ήταν πίσω από το Κανδήλι, τώρα καίει δάσος, από το πρωί ένα Chinook δεν μπορεί να τιθασσεύσει τη φωτιά, ελπίζω να έρθουν κι άλλα μέσα», ανέφερε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

    • Στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας ο Μητσοτάκης

      11:36:23

      Ο κ. Μητσοτάκης στις 11:30 μετέβη στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

    • Το μήνυμα του 112 για το Κανδήλι

      11:33:54

      {https://twitter.com/112Greece/status/1681580522722533376}

    • Δραματικές στιγμές στα Μέγαρα

      11:32:26

    • Εκκένωση του οικισμού Κανδήλι

      11:26:50

      Δραματικές στιγμές στα Μέγαρα από τη φωτιά, που καίει από νωρίς το πρωί πολύ κοντά σε σπίτια.

      Λίγο μετά τις 11.30 εστάλη μήνυμα από το112 στους κατοίκους του χωριού Κανδήλι για εκκένωση προς Μέγαρα.

Ροή Ειδήσεων