Φωτιά στη Δυτική Αττική: Μάχη με τις φλόγες για 4ο βράδυ, αναζωπυρώσεις σε Λακωνία - Ρόδο, ξημερώνει ακραίος καύσωνας

Φωτιά στη Δυτική Αττική: Μάχη με τις φλόγες για 4ο βράδυ, αναζωπυρώσεις σε Λακωνία - Ρόδο, ξημερώνει ακραίος καύσωνας

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς μέσα από το blog του iEidiseis.
AP Photo/Petros Giannakouris)

16:49 - 20/07/2023
Τελευταία ενημέρωση: 00:04 - 21/07/2023

Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στη Μάνδρα, με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη όλη τη νύχτα για να περιορίσει τα μέτωπα. Αναζωπυρώσεις πυρκαγιών σε Δυτική Αττική, Λακωνία και Ρόδο δημιουργούν εφιαλτικό σκηνικό, εν μέσω ακραίου καύσωνα. «Ήχησε» ξανά το 112 και ακολούθησε μπαράζ εκκενώσεων οικισμών. Όλες οι εξελίξεις από τα μέτωπα στις φωτιές που συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο στη χώρα.


LIVE

  • Τέταρτη νύχτα με φωτιές - εφιάλτη στη χώρα

    00:03:35

    Για άλλο ένα βράδυ, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι αντιμέτωπες με αναζωπυρώσεις σε πολλά μέτωπα πυρκαγιών.

    Σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λακωνία, από το απόγευμα της Πέμπτης (20/7) οι αναζωπυρώσεις δημιούργησαν ένα νέο εφιαλτικό σκηνικό. Στη Δυτική Αττική, μάλιστα, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν, έλαβαν διαστάσεις που τις απέδωσε στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

    Παράλληλα, με τη φωτιά να επεκτείνεται, το 112 έστειλε πέντε μηνύματα για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, 'Αγιο Ιωάννη Κορακά, Κιάφα και 'Αγιο Παντελεήμονα.

    Παρόμοιο το σκηνικό και στη Λακωνία και τη Ρόδο, με αναζωπυρώσεις και διάσπαρτες εστίες.

    «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα συνδυασμό ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία πολλές φορές μας υπερβαίνουν. Κι αύριο αναμένουμε εξίσου ακραίες συνθήκες. Επισημαίνουμε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται δυστυχώς από αμέλεια», σημείωσε και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

    Στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται η live ενημέρωση για τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών. Ευχαριστούμε που επιλέξατε το iEidiseis για την ενημέρωσή σας. Για οποιαδήποτε έκτακτη εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

  • Τρεις συλλήψεις στην Κρήτη για πρόκληση φωτιάς

    23:54:28

    Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε σήμερα η Πυροσβεστική στην Κρήτη. Όπως έγινε γνωστό οι συλληφθέντες εκτελούσαν θερμές εργασίες από τις οποίες προκλήθηκαν φωτιές στις περιοχές Μικρά Ανώγεια Ρεθύμνου, Βαγιονιά Γόρτυνας Ηρακλείου και Σητεία.

    «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα συνδυασμό ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία πολλές φορές μας υπερβαίνουν. Κι αύριο αναμένουμε εξίσου ακραίες συνθήκες. Επισημαίνουμε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται δυστυχώς από αμέλεια», σημείωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος της ΠΥ και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

    Παράλληλα τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με αναζωπυρώσεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λακωνία. Στη Δυτική Αττική, μάλιστα, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν, έλαβαν διαστάσεις λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

    «Οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν στη Δυτική Αττική λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών έλαβαν διαστάσεις και γι αυτό και εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, 'Αγιο Ιωάννη Κορακά, Κιάφα και 'Αγιο Παντελεήμονα. Ομοίως αναζωπυρώσεις αντιμετωπίστηκαν σε Λακωνία και Ρόδο», υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός.

    Όπως είπε, στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχουν βρεθεί επίσης οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας. Ειδικότερα, επισήμανε ότι, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 110 άτομα που συνδράμουν στην πυρόσβεση καθώς και 14 προωθητές γαιών και μηχανήματα έργου με τους χειριστές τους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στο πεδίο των επιχειρήσεων. Το Λιμενικό Σώμα έχει διαθέσει 6 πλοιάρια που περιπολούν σε θαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχουν πυρκαγιές. Η Ελληνική Αστυνομία έχει διαθέσει 120 οχήματα με 292 στελέχη για την διευκόλυνση τόσο των εκκενώσεων και της φύλαξης των περιουσιών όσο και της κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων.

  • Καύσωνας: Αυξημένος ο βαθμός επικινδυνότητας θερμικού επεισοδίου – Οι περιοχές

    23:34:07

    Ξεκίνησε το δεύτερο κύμα καύσωνα που θα σαρώσει τη χώρα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν κατά τόπους τους 45 βαθμούς.

  • Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λακωνία

    23:23:54

    Με αναζωπυρώσεις βρίσκονται αντιμέτωπες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λακωνία. Στη Δυτική Αττική, μάλιστα, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν, έλαβαν διαστάσεις λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

    Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό τους, σημείωσε.

    «Οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν στη Δυτική Αττική λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών έλαβαν διαστάσεις και γι αυτό και εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, 'Αγιο Ιωάννη Κορακά, Κιάφα και Άγιο Παντελεήμονα. Ομοίως, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίστηκαν σε Λακωνία και Ρόδο», ανέφερε ο κ. Αρτοποιός.

  • Διακοπές ρεύματος: Πρόβλημα η υπερθέρμανση του δικτύου

    23:13:36

    Μεγάλο πρόβλημα με την υπερθέρμανση του δικτύου προκαλεί διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές.

  • Συνεχείς αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της πυρκαγιάς στη Ρόδο

    23:02:09

    Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου οι οποίες είναι συνεχείς και κάποιες από αυτές δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές που επιχειρούν.

    Αυτή την ώρα το μέτωπο από Απόλλωνα προς Λάερμα εμφανίζει τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα γι' αυτό και καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον περιορισμό του. Προσωπικό της πυροσβεστικής, εθελοντές κ.ά. βρίσκονται στο σημείο και προσπαθούν να καταστείλουν την έντασή του.

    Το ίδιο είχε συμβεί νωρίτερα και στην περιοχή του Προφήτη Ηλία όπου οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις αλλά και τις κεραίες που βρίσκονται στην περιοχή.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από το μεσημέρι και μετά, όλες οι δυνάμεις αναλώνονται στο να αντιμετωπίζουν τις συνεχείς και επικίνδυνες αναζωπυρώσεις που σημειώνονται στα 4 μέτωπα της πυρκαγιάς αλλά και τις νέες εστίες που δημιουργούνται από τη μεταφορά από τον αέρα της καύτρας από τα καιόμενα.

    Η νύχτα προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη με δεδομένο ότι είναι και η τρίτη κατά σειρά όπου η φωτιά συνεχίζει να καίει στο νησί.

  • Τσακλόγλου για φωτιές: 150 καμένα σπίτια είναι μικρό νούμερο για την ένταση του φαινομένου

    22:56:33

    Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου για τις ζημιές από τις φωτιές.

  • Πυροσβεστική: Οι αναζωπυρώσεις στη Δ. Αττική έλαβαν διαστάσεις λόγω των ακραίων συνθηκών

    22:47:08

    Οι αναζωπυρώσεις στη Δυτική Αττική έλαβαν διαστάσεις λόγω των ακραίων συνθηκών, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γ. Αρτοποιός.

    Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι έγιναν σήμερα τρεις συλλήψεις στην Κρήτη για «θερμές εργασίες» σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Σητεία.

    Απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αύριο Παρασκευή, ημέρα που αναμένεται συνδυασμός ακραίων καιρικών φαινομένων.

    Αναλυτικά, η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γ. Αρτοποιό:

    «Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό τους.

    Οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν στη Δυτική Αττική λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών έλαβαν διαστάσεις και γι’ αυτό και εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιό Κουντουρά, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Άγιο Ιωάννη, Κόρακα, Κιάφα και Άγιο Παντελεήμονα.

    Ομοίως, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίστηκαν σε Λακωνία και Ρόδο. Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχουν ριχτεί επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

    Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 110 άτομα που συνδράμουν στην πυρόσβεση καθώς και δεκατέσσερις προωθητές γαιών και μηχανήματα έργου με τους χειριστές τους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

    Στο πεδίο των επιχειρήσεων το Λιμενικό Σώμα έχει διαθέσει έξι πλοιάρια που περιπολούν σε θαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχουν πυρκαγιές.

    Η Ελληνική Αστυνομία έχει διαθέσει 120 οχήματα με 292 στελέχη για τη διευκόλυνση τόσο των εκκενώσεων και τη φύλαξη των περιουσιών όσο και της κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων.

    Σήμερα πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη τρεις συλλήψεις ανδρών, οι οποίοι εκτελούσαν θερμές εργασίες και από τις οποίες προκλήθηκαν πυρκαγιές στις περιοχές: Μικρά Ανώγεια Ρεθύμνου, Βαγιονιά Ηρακλείου και Σητεία.

    Κυρίες και κύριοι, είμαστε αντιμέτωποι με ένα συνδυασμό ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία πολλές φορές μας υπερβαίνουν.

    Και αύριο αναμένουμε εξίσου ακραίες συνθήκες. Επισημαίνουμε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται δυστυχώς από αμέλεια. Για ακόμη μια φορά κάνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Σας ευχαριστώ».

  • Αρνιακός για μέγα - καύσωνα: Πού θα δούμε 46αρια την Κυριακή 23/7

    22:32:09

    Ένα νέο κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα από σήμερα Πέμπτη (20/7) και αναμένεται να δώσει θερμοκρασίες «φωτιά» σε πολλές περιοχές, κυρίως το Σαββατοκύριακο.

    Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΑΝΤ1 Τάσο Αρνιακό, μετά τα σημερινά αρκετά 42αρια, όπως στη Λάρισα, στη Στυλίδα και στη Θήβα, αλλά και θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου σε 55 μετεωρολογικούς σταθμούς, αύριο Παρασκευή (21/7) περιμένουμε τον υδράργυρο να σκαρφαλώσει στους 43 βαθμούς.

    Δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και 44 βαθμούς στις «κόκκινες» περιοχές, σύμφωνα με τον ίδιο, δηλαδή στις πεδιάδες της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Ανατολικής Πελοποννήσου, της Αργολίδας, της Λακωνίας, το Αγρίνιο, καθώς και τις πεδιάδες της Ηλείας και της Αχαΐας.

    Στην Αττική περιμένουμε θερμοκρασίες 40-41 βαθμούς. Όσον αφορά την Κυριακή (23/7) που έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη μέρα το καύσωνα, ο Τάσος Αρνιακός υποστήριξε ότι δεν αποκλείεται να δούμε το θερμόμετρο να φτάνει και τους 46 βαθμούς στις επικίνδυνες περιοχές.

    Δείτε το σχετικό βίντεο

  • Φωτιά στην Αττική: Αγωνία, πόνος και μάχη με το χρόνο – Συγκλονιστικές εικόνες από τα πύρινα μέτωπα

    22:22:14

    Μάχη με μεγάλες αναζωπυρώσεις της φωτιάς σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λευκόχωμα Λακωνίας δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές, επίγειες και εναέριες, δυνάμεις, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός.

    Το φως της ημέρας έπεσε και όλα δείχνουν πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα περάσουν μία ακόμα νύχτα δίνοντας άνιση μάχη με τις φωτιές.

    Την ίδια ώρα οι φωτογραφίες από τα πύρινα μέτωπα συγκλονίζουν.

    Πυροσβέστες, εθελοντές και απλοί πολίτες γίνονται ένα «πολεμώντας» τις πύρινες γλώσσες ενώ διασώζουν ζωντανά που βρίσκονται κοντά στις φλόγες.

    Δείτε φωτογραφίες από τα πρακτορεία Sooc και Intime News:

    Φωτια, Αττικη

    fotia ditiki attiki2

    fotia ditiki attiki2

    fotia ditiki attiki2

    fotia ditiki attiki2

    fotia ditiki attiki2

    fotia ditiki attiki2

    mandra fotia1

    mandra fotia2

    mandra fotia3

    mandra fotia3

    mandra fotia3

    mandra fotia3

    mandra fotia8

    mandra fotia9

  • Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία 4) αύριο Παρασκευή για 5 περιφέρειες

    22:12:41

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Παρασκευή 21 Ιουλίου, για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

    Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

    1. Περιφέρεια Αττικής
    2. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
    3. Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
    4. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
    5. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

    paraskeyi_foties_kindynos_hartis_politiki_prostasia.jpg

    Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

    Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

    Επιπρόσθετα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

    Παράλληλα, εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

    Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

    Ακόμη απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

    1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως

    i. το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

    ii. η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

    iii. η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

    iv. το κάπνισμα μελισσών,

    v. η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

    2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

    3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

    «Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική.

    Επισημαίνεται επίσης ότι ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωσή τους.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

    Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

  • Φωτιά στη Λακωνία: Σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο στο Δαφνί

    22:09:12

    Σοβαρή αναζωπύρωση παρουσίασε και η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Τετάρτη (19/7) στην Λακωνία, κοντά στο εκκλησάκι του Αη Γιαννάκη, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό.

    Στην περιοχή πνέουν ισχυροί νοτιοανατολικοί άνεμοι.

  • Μαίνεται για δεύτερη νύχτα η φωτιά στη Ρόδο - Τεράστια η οικολογική καταστροφή

    22:05:24

    Για τρίτο 24ωρο μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο. Η Πυροσβεστική έδωσε τιτάνια μάχη όλη νύχτα με τη βοήθεια μηχανημάτων από χωματουργικές εταιρίες για να ανοίξουν τους δρόμους.

  • Λήξη συναγερμού στην Εύβοια

    22:00:09

    Καλά νέα από την Εύβοια. Όπως δήλωσε στο evima.gr ο υπεύθυνος Πολιτικής προστασίας του Δήμου Κύμης Αλιβερίου σκόνη από γεωργικές εργασίες τρόμαξε πολίτη και κάλεσε την πυροσβεστική

    Η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήση για πυρκαγιά στο χωριό Καλημεριάνοι του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, αλλά τελικά ήταν σκόνη από κάποιες γεωργικές εργασίες.

    Αμέσως έγινε μεγάλη κινητοποίηση από τον διοικητή της πυροσβεστικής του νόμου. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις από το Αλιβέρι την Κύμη και την Χαλκίδα.

  • Συναγερμός για φωτιά σε δασική έκταση στην Εύβοια

    21:38:33

    Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Καλημεριανοί του δήμου Κύμης - Αλιβερίου στην Εύβοια, ξέσπασε πριν λίγη ώρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυροσβεστική δέχθηκε κλήση για την πυρκαγιά και σπεύδει στο σημείο.

    Όπως μετέδωσε το evima.gr, στο σημείο σπεύδουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής Κύμης Αλιβερίου και Χαλκίδας και ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου, Κώστας Δημάς.

    Δείτε χάρτη και εικόνα από την περιοχή:

    fotia_tora_eyboia1.jpg

    fotia_tora_eyboia2.jpg

  • Στάχτη σπίτια και αυτοκίνητα - Οδοιπορικό στις καμένες περιοχές

    21:33:57

    Δείτε βίντεο με οδοιπορικό στις καμένες περιοχές.

  • Κωνσταντέλος: Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι πιλότοι των Canadair

    21:29:28

    Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μιλά για τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πιλότοι των πυροσβεστικών αεροσκαφών στη μάχη με τις φλόγες.

  • Υπό έλεγχο η φωτιά στον Ασκό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

    21:23:44

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι, στον Ασκό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, σε αγροτοδασική έκταση.

    Στο σημείο επιχείρησαν 33 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και εννέα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων δέκα πυροσβεστών με δύο οχήματα από τη Βουλγαρία, ενώ συνέδραμε με μηχανήματα και ο δήμος Λαγκαδά.

    Παράλληλα έγιναν ρίψεις νερού από αέρος με ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

  • Κεραυνός προκάλεσε φωτιά στην Ξάνθη

    21:07:52

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή στο Μέγα Εύμοιρο Ξάνθης. Η πυρκαγιά έχει τρεις διαφορετικές εστίες και για τον περιορισμό της επιχειρούν δύο αεροσκάφη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τύπου Πετζετέλ, ενώ μεταβαίνουν δώδεκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, «η περιοχή είναι τόσο δύσβατη που για να την προσεγγίσουν οι πυροσβέστες να πρέπει να διανύσουν μία ώρα απόσταση πεζοπορίας».

    Οι εστίες καίνε θαμνώδεις εκτάσεις και πουρνάρια, ενώ νωρίτερα στην περιοχή εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονες βροχοπτώσεις και κεραυνούς.

  • Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Άρτα

    21:06:09

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα στην Άρτα.

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Σύλληψη άνδρα για πρόκληση φωτιάς στο Ρέθυμνο Κρήτης

      21:05:16

      Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε χορτολιβαδική έκταση, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης θερμών εργασιών, στην κοινότητα Μικρά Ανώγεια του δήμου Ρεθύμνης.

      Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, για το περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη για παράβαση της υπ’ αριθμ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης.

    • Φωτιά στη Μάνδρα: Συγκλονιστικό βίντεο από τον Άγιο Ιωάννη Κορακά

      21:00:33

      Βίντεο από τη φωτιά στη Μάνδρα, από τον Άγιο Ιωάννη Κορακά.

      Το βίντεο ανέβασε στο facebook το Forecast Weather Greece, συνοδευόμενο από το σχόλιο: «Με απόλυτη άπνοια η φωτιά ξέφυγε από τον έλεγχο».

      {https://www.facebook.com/watch/?v=257928173684301}

    • Λαγουβάρδος για μέγα - καύσωνα στην Ελλάδα: «Ρεκόρ δεκαετιών» - Νέο ακραίο τριήμερο με 45αρια

      20:52:34

      «Έχουμε ένα πολύ δύσκολο τριήμερο μπροστά μας», τόνισε μιλώντας στο iEidiseis, ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Κώστας Λαγουβάρδος, αναφορικά με τον μέγα - καύσωνα που σαρώνει από σήμερα Πέμπτη (20/7) τη χώρα και θα φέρει ακραίες θερμοκρασίες έως και την Κυριακή.

      Όπως σημείωσε ο ίδιος, Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή (21-23/7) «θα υπάρξουν πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας, καταγράφοντας πιθανότατα ρεκόρ δεκαετιών».

      Μάλιστα, ο μετεωρολόγος προβλέπει ότι το προσεχές τριήμερο το κύμα καύσωνα θα είναι χειρότερο από αυτό της περασμένης εβδομάδας, κατά το οποίο καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία 44.2 βαθμούς στη Θήβα και πάνω από 40 σε πολλά σημεία της επικράτειας.

      Τώρα, εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος «εκτιμώ ότι θα πάμε παραπάνω το Σαββατοκύριακο και κυρίως την Κυριακή, όπως φαίνεται για ορισμένες περιοχές». Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε, ο υδράργυρος θα χτυπήσει κόκκινο ενδεχομένως με πάνω από 44-45 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές:

      • στην κεντρική Μακεδονία
      • στον Θεσσαλικό κάμπο
      • στην Ανατολική Φθιώτιδα
      • στη Βοιωτία
      • στην Αττική
      • στην ανατολική Πελοπόννησο και
      • στη Νότια Κρήτη

      Αλλά και σε πολλά σημεία της χώρας, το θερμόμετρο θα δείξει πάνω από 40 βαθμούς κατά τις ημέρες αυτές, πρόσθεσε ο ίδιος. Ήδη από σήμερα Πέμπτη, καταγράφηκαν πάνω από 37 βαθμοί Κελσίου σε αρκετές περιοχές.

      Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το τριήμερο που ακολουθεί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, επομένως χρειάζεται πολύ προσοχή στη διαχείριση των μέτρων προστασίας, τόσο από την πολιτεία όσο και από τους πολίτες.

      καυσωνας, μεγα - καυσωνας, Λαγουβαρδος, Κωστας Λαγουβαρδος, meteo, καυσωνας Κλεων, καιρος, ζεστη, Ευρωπη, Μεσογειος, θερμοκρασια, θερμοκρασιες

      Μεγάλος κίνδυνος για δασικές φωτιές

      Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Λαγουβάρδος, το τριήμερο Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος να ξεσπάσουν δασικές πυρκαγιές, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και της ξηρασίας της καύσιμης ύλης.

      Έτσι, παρόλο που υποχωρούν οι άνεμοι, «δεν χρειάζεται πάντοτε άνεμος για να γίνουν ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές, όπως είδαμε το καλοκαίρι του 2021», επεσήμανε ο μετεωρολόγος.

      Νέα 40αρια την επόμενη εβδομάδα - Πότε τελειώνει ο καύσωνας

      Όλα δείχνουν πως θα αργήσουμε να απαλλαγούμε από το κύμα καύσωνα που έχει μετατρέψει σε «καμίνι» τη χώρα, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, με το θερμόμετρο να δείξει πάλι πάνω από 40 βαθμούς.

      Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, φαίνεται πως τη Δευτέρα (24/7) και την Τρίτη (25/7) θα υπάρξει μια μικρή κάμψη του φαινομένου όπου αναμένεται να υποχωρήσουν λίγο οι μέγιστες τιμές, θα παραμείνουμε ωστόσο σε επίπεδα καύσωνα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

      Από την Τετάρτη (26/7), φαίνεται όμως πως θα έχουμε και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Επομένως θα συμπληρώσουμε μια μεγάλη περίοδο με τέτοιες συνθήκες, πράγμα που καταπονεί τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τα οικοσυστήματα. Ωστόσο, ο ίδιος εξήγησε πως δεν μπορεί να υπάρξει ακόμα ακριβής εικόνα για το μέγεθος του φαινομένου την επόμενη εβδομάδα.

      Τέλος, ερωτηθείς για το πότε θα απαλλαγούμε από τον Μέγα - καύσωνα, σημείωσε ότι οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν πως το φαινόμενο φαίνεται υποχωρεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, παρουσιάζοντας μια τάση αποκλιμάκωσης μετά από 15-16 μέρες πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

      καυσωνας, καυσωνας Κλεων, καυσωνας Ελλαδα, καιρος, ζεστη, Ευρωπη, Μεσογειος, θερμοκρασια, περιοχες, ημερες, Λαγουβαρδος

      Σε 55 σταθμούς η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς την Πέμπτη 20/7

      Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Meteo.gr) οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.

      Όπως φαίνεται στον χάρτη, 55 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ σε 6 από αυτούς η μέγιστη ξεπέρασε τους 42 βαθμούς.

      Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Λάρισα και ήταν ίση με 42.3 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αττική στην Καλλιθέα (Χαροκόπειο) με 41.4 βαθμούς.

      thermokrasies ano saranta meteo 1

    • Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο - Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους

      20:38:33

      Με τον φόβο των αναζωπυρώσεων ζει και η Ρόδος, όπου έγιναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους.

    • Ξανά στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης

      20:34:39

      Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) της Πολιτικής Προστασίας.

      Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Δυτική Αττική.

      Όπως σημείωναν πηγές του Μαξίμου:

      Με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για νέες πυρκαγιές ή αναζωπυρώσεις στις ήδη υπάρχουσες, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε εναέριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών που βρίσκονται ήδη στο πεδίο υπό αντίξοες συνθήκες από την περασμένη Δευτέρα.

    • Φωτιά και στο Μέγα Εύμοιρο Ξάνθης

      20:31:26

      Η φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο - Επιχειρούν 2 αεροσκάφη και μεταβαίνουν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

      {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1682079772912877569}

    • Μάχη με τις φλόγες: Βίντεο από τους πιλότους των Ιταλικών Canadair

      20:22:59

      «Για άλλη μια φορά σήμερα, δύο ιταλικά Canadair ενώθηκαν με τους Έλληνες συναδέλφους τους στη μάχη κατά των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα: στο βίντεο φαίνονται σε σχηματισμό με ένα ελληνικό και δύο γαλλικά Canadair για να σβήσουν τις φλόγες» έγραψε στο twitter η Πολιτική Προστασία της Ιταλίας.

      Δείτε το βίντεο:

      {https://twitter.com/DPCgov/status/1682054766682157056}

    • Κλειστά αύριο Παρασκευή τα Κτηματολογικά Γραφεία λόγω καύσωνα

      20:19:35

      Όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό αύριο Παρασκευή (21/7).

      Από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, εκδόθηκε η ανακοίνωση:

      Ενημερώνουμε τους πολίτες και τους επαγγελματίες, ότι την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, λόγω ανωτέρας βίας εξαιτίας των συνθηκών του νέου επικείμενου καύσωνα και λαμβάνοντας υπόψη την υπ΄ αρ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/234/οικ.12196/20.7.2023 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Μέτρα προστασίας υπαλλήλων για λόγους υγείας - Λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών ενόψει του επικείμενου καύσωνα», όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό.

      Συγκεκριμένα, αναστέλλονται, με την υπ. αριθμ. Πρωτ. 2335262/ 20.07.23 απόφαση του Προέδρου του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο, από την έναρξη έως και την λήξη του ωραρίου, οι εργασίες για την:

      1. καταχώρηση εγγραπτέων πράξεων (διά ζώσης και ηλεκτρονικές υπηρεσίες)
      2. την έκδοση και παραλαβή πιστοποιητικών (διά ζώσης)
      3. την έρευνα (διά ζώσης) των τηρούμενων στοιχείων και αρχείων.

      Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.

    • Καύσωνας: Σε επιφυλακή για μπλακ άουτ

      20:14:31

      Αυτές τις μέρες δοκιμάζεται και το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, καθώς από τη μία έχουμε τις πυρκαγιές και από την άλλη μεγάλη ζήτηση λόγω του καύσωνα.

    • Φωτιά στη Μάνδρα - Νέο μήνυμα 112: Εκκενώστε από Κιάφα προς Μάνδρα - Ελευσίνα

      20:06:24

      Νέο μήνυμα εκκένωσης από το 112, καθώς η φωτιά στη Μάνδρα είναι σε εξέλιξη:

      «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κιάφα, εκκενώστε τώρα προς Μάνδρα - Ελευσίνα

      Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

      Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών»

      {https://twitter.com/112Greece/status/1682065628700594176}

    • Φωτιά στη Λαμία - Κοντά σε σπίτια οι φλόγες

      19:58:48

      Πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά στον υποσταθμό της ΔΕΗ, στη βόρεια πλευρά της Λαμίας, κοντά στον υποσταθμό της ΔΕΗ.

      Όπως μεταδίδει το lamiareport.gr οι φλόγες ξεπήδησαν μέσα από αγροτοδασική έκταση και λόγω του αέρα και της υψηλής θερμοκρασίας πήραν γρήγορα διαστάσεις.

      Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο, ενώ αρχικά δόθηκε εντολή να σηκωθούν και τα δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα από το αεροδρόμιο της Λαμίας, στη συνέχεια ακυρώθηκε.

      fotia_lamia_spitia_tora.jpg

      Οι πυροσβέστες θέλουν να περιορίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τη φωτιά γιατί είναι πολύ κοντά σε σπίτια.

      Οι κάτοικοι στην περιοχή είναι ανάστατοι, ενώ στο σημείο βρίσκονται και δυνάμεις της αστυνομίας για να συνδράμουν τους πυροσβέστες.

    • Αυτές είναι οι ζημιές από τις φωτιές - Τι έδειξε η πρώτη φάση της καταγραφής

      19:51:03

      Από την Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023, όπου παρέχεται σχετική άδεια από το Πυροσβεστικό Σώμα, προχωρά η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

      Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:

      Συνολικά 24 κλιμάκια, με τη συμμετοχή 54 στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες, καταγραφές, αλλά και εκτιμήσεις όπου υπάρχει η σχετική ευχέρεια σε πληγείσες περιοχές των Δήμων Σαρωνικού, Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας - Ειδυλλίας.

      Παράλληλα, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος, ξεκίνησε και προχωρά η διαδικασία καταγραφής των ζημιών των πληγεισών επιχειρήσεων από τις επιτροπές κρατικής αρωγής υπό την Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

      Μέχρι τώρα, στις περιοχές που υποδείχθηκαν και επετράπη η πρόσβαση, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 151 αυτοψίες και καταγραφές των πληγέντων κτιρίων από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, εντοπίζοντας ανά Δήμο τα παρακάτω:

      Δήμος Σαρωνικού, 51 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 17 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 17 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 17 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

      Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, 74 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 32 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 23 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 19 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»). Συνεχίζονται οι αυτοψίες σε άλλα τέσσερα κτίρια.

      Δήμος Μεγαρέων, 6 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 3 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 1 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 2 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

      Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας, 20 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 8 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 7 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 5 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).
      Επιπλέον διαπιστώθηκαν βλάβες σε τρεις επαγγελματικούς χώρους, αλλά δεν επιτράπηκε η πρόσβαση

      Συνολικά, λοιπόν, και μέχρι στιγμής, από τις 151 αυτοψίες και στις πυρόπληκτες περιοχές των τεσσάρων Δήμων, (α) 60 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 48 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 43 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

      Τέλος, αν και έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας των αυτοψιών, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους Δήμους, αλλά και επικοινωνίας με τους πολίτες, θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τις επισκέψεις στις περιοχές αυτές σε συνέχεια σχετικών αιτημάτων.

    • Συγκλονιστικά βίντεο με τις μάχες των πυροσβεστών στις φωτιές

      19:40:30

      Δύο συγκλονιστικά βίντεο από την τιτάνια προσπάθεια που έκαναν και κάνουν οι πυροσβέστες στα μέτωπα της φωτιάς.

    • «Πυριτιδαποθήκη» στους πρόποδες της Πάρνηθας

      19:35:38

      Όπως αποκάλυψε το Star στους πρόποδες της Πάρνηθας υπάρχει αποθήκη με ξερόκλαδα που μάλιστα βρίσκεται εντός δημοτικής έκτασης.

      «Με ένα σπίρτο κάηκε το Κέντρο Αιμοδοσίας, η Πάρνηθά μας, δεν θα μείνει τίποτα. Σαν τα ποντίκια θα καούμε εδώ πέρα», λέει στην κάμερα κάτοικος της περιοχής.

      Οι λόφοι με τα ξερόκλαδα που βρίσκονται εντός περιφραγμένης δημοτικής έκτασης προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής που βλέπουν ότι ο χώρος είναι μία «πυριτιδαποθήκη» στους πρόποδες της Πάρνηθας.

      Τραγική ειρωνεία είναι πως στον ίδιο χώρο στεγάζεται η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αχαρνών.

    • Φωτιά στην Αττική: «Πόλεμος» εναέριων μέσων στην περίμετρο του Δρυμού της Πάρνηθας (χάρτης)

      19:30:09

      Μάχη με τις φλόγες δίνουν για μία ακόμα ημέρα οι Πυροσβεστικές δυνάμεις ωστόσο οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και προβληματίζουν τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος.

      Η μάχη δεν περιορίζεται μόνο στα μέτωπα κοντά σε οικισμούς αλλά «αγγίζει» και την περίμετρο του Δρυμού της Πάρνηθας.

      Εκεί, ρίψεις νερού κάνουν εναέρια μέσα ώστε να μην περάσει η φωτιά.

      Δεν την απίστευτη πορεία των αεροπλάνων και των ελικοπτέρων

      {https://twitter.com/PROMETHEUSTeam1/status/1682056596845654017}

    • Νέο μήνυμα από το 112: Εκκενώστε από Άγιο Παντελεήμων προς Ερυθρές

      19:13:38

      Φωτιά στη Μάνδρα: Νέο μήνυμα έστειλε ξανά το 112 για εκκένωση από Άγιο Παντελεήμων προς Ερυθρές.

      112_ekkenosi_oinoi_fotia_mandra_agios_panteleimon_erythres.jpg

      {https://twitter.com/112Greece/status/1682062165023289344}

    • Live χάρτης με τις φωτιές - Πού υπάρχουν ενεργά μέτωπα τώρα

      19:09:42

      Οι περιοχές όπου υπάρχει φωτιά τώρα.

      fotia_tora_live_hartis_simera_20_7_23.jpg

      Δείτε πατώντας ΕΔΩ πού υπάρχει φωτιά στην Ελλάδα.

    • Φωτιά στην Αγία Σωτήρα: Μάχη με τις φλόγες μέσα στον οικισμό

      19:06:56

      Ο εφιάλτης επέστρεψε στα πύρινα μέτωπα, καθώς υπάρχουν μεγάλες αναζωπυρώσεις στη θέση Αγία Σωτήρα και Πανόραμα Μάνδρας.

      Για πέντε οικισμούς στην περιοχή της Μάνδρας δόθηκε νωρίτερα εντολή εκκένωσης, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ρίχνονται ξανά στη μάχη.

      Η φωτιά είναι κοντά σε σπίτια στην Αγία Σωτήρα Μάνδρας, όπως μετέδωσε το OPEN.

    • Υπό έλεγχο η φωτιά στο Γεράκι Λακωνίας

      19:03:59

      Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά σε γεωργική έκταση στην ευρύτερη περιοχή του Γερακίου Λακωνίας.

      Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, επιχειρούν 7 πυροσβέστες με 3 οχήματα, ενώ επιχείρησε και 1 αεροσκάφος. Παράλληλα, συνέδραμαν στην κατάσβεση εθελοντές πυροσβέστες.

      {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1682052265803235330}

    • Φωτιές τώρα: Πού δίνει τις μεγάλες μάχες η Πυροσβεστική

      18:57:13

      Μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λευκόχωμα Λακωνίας αντιμετωπίζουν ισχυρές πυροσβεστικές, επίγειες και εναέριες, δυνάμεις, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός.

      Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, σήμερα στις 16:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι Δυτικής Αττικής προς Οινόη, ενώ στις 17:40 εκδόθηκε νέο μήνυμα εκκένωσης από Οινόη προς Ερυθρές. Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν από αέρος 11 αεροσκάφη, 11 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων και των 4 αεροσκαφών που διέθεσε στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από Ιταλία και Γαλλία. Μήνυμα του 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν την Οινόη και να κατευθυνθούν προς Ερυθρές

      Αναφορικά με τη φωτιά στη Λακωνία, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μέτωπα νοτιοανατολικά του οικισμού Λευκόχωμα και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

      Στη Ρόδο, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλαπλές στον ορεινό όγκο κεντρικά του νησιού και επιχειρούν εκεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

      «Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με περιφέρειες, δήμους, καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών που δεν έχουν ελεγχθεί. Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και επισήμανε ότι από σήμερα το μεσημέρι βρίσκονται στη χώρα μας 2 αεροσκάφη που αναμέναμε από τη χώρα του Ισραήλ.

      Συνολικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 62 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό στάδιο εκδήλωσής τους.

      Όπως είπε, ο κ. Αρτοποιός, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας από σήμερα η θερμοκρασία ανεβαίνει και από αύριο Παρασκευή έως την Κυριακή η θερμική έξαρση αναμένεται να γίνει αισθητή στη χώρα μας. Στην Ελλάδα τα ισραηλινά πυροσβεστικά αεροσκάφη

      Συνεπώς, όπως ανέφερε, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία ενώ παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα.

      «Τονίζουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας», κατέληξε.

    • Πολλές οι αναζωπυρώσεις στη φωτιά στη Ρόδο

      18:49:49

      Συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Ρόδο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

      Δραματική έκκληση μέσω facebook έκανε πριν από λίγο ο επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου, Παναγιώτης Εγγλέζος, για βυτία με νερό και χέρια στον Προφήτη Ηλία.

      «Είμαστε μόνοι, δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε», ανέφερε, ζητώντας επιτακτικά να γίνουν και ρίψεις νερού καθώς η φωτιά μετακινείτο στις κεραίες του ΟΤΕ.

      Εν τω μεταξύ νέο μέτωπο εκδηλώθηκε σε βουνοκορφή ανάμεσα στα χωριά Λάερμα και Άγιος Ισιδωρος.

      Στην περιοχή επιχειρούν μόνο εναέρια μέσα, καθώς το σημείο δεν είναι προσβάσιμο για οχήματα.

    • Καύσωνας: Σε 55 σταθμούς η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς

      18:46:25

      Το νέο κύμα καύσωνα που σαρώνει από την Πέμπτη τη χώρα μας έδειξε από την αρχή τα δόντια του καθώς σε 55 σταθμούς του meteo καταγράφηκαν θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου και άνω.

      Ειδικότερα, σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Meteo.gr) οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.

      Όπως φαίνεται στον χάρτη, 55 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ σε 6 από αυτούς η μέγιστη ξεπέρασε τους 42 βαθμούς.

      Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Λάρισα και ήταν ίση με 42.3 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αττική στην Καλλιθέα (Χαροκόπειο) με 41.4 βαθμούς

      thermokrasies ano saranta meteo 1

      Meteo - Καύσωνας την Παρασκευή: Η πρόγνωση του καιρού

      Ηλιοφάνεια με θερμοκρασίες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Υψηλός έως πολύ υψηλός ο κίνδυνος για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

      Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 προβλέπεται ηλιοφάνεια. Υψηλή έως πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών σε αρκετές περιοχές της χώρας.

      Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 41-42 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 37-38 βαθμούς), 24 έως 40-41 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 42-43 βαθμούς), 25 έως 40-41 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 26 έως 38-40 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 25 έως 39-41 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 23 έως 36-38 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

    • Πέρασε η φωτιά στην άλλη πλευρά της Εθνικής Οδού Ελευσίνας - Θήβας

      18:42:34

      Η φωτιά πέρασε στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Ελευσίνας Θήβας στη θέση Καραούλι, όπου υπήρξε αναζωπύρωση το μεσημέρι της Πέμπτης.

      Η φωτιά έχει κατεύθυνση προς την Οινόη. Εξ ου και νωρίτερα, «ήχησε» νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Οινόης.

    • Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Παρασκευή 21/7, σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Αιγαίο

      18:39:03

      Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για αύριο Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

      1. Περιφέρεια Αττικής
      2. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
      3. Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
      4. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
      5. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

      paraskeyi_foties_kindynos_hartis_politiki_prostasia.jpg

    • Φωτιά στη Μάνδρα - Νέο μήνυμα από το 112: Εκκενώστε από Άγιο Ιωάννη Κορακά προς Μάνδρα

      18:31:56

      Εντολή εκκένωσης για την περιοχή Άγιος Ιωάννης Κορακάς προς Μάνδρα. Το νέο μήνυμα από το 112:

      {https://twitter.com/112Greece/status/1682048939179098113}

      Δείτε τη διαδρομή της εκκένωσης στον χάρτη της περιοχής:

      fotia_mandra_ekkenosi_112_simera.jpg

    • Φωτιά στη Μάνδρα: Έχουμε να κοιμηθούμε δύο μέρες λένε οι κάτοικοι

      18:19:59

      Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε σήμερα το μεσημέρι στη Μάνδρα. Τι λένε οι κάτοικοι.

    • Φωτιές τώρα: Πόσα εναέρια μέσα επιχειρούν στα μεγάλα μέτωπα

      18:16:26

      Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μεγάλες αναζωπυρώσεις στις φωτιές στη Δυτική Αττική, τη Λακωνία και στη Ρόδο.

      Στη Δυτική Αττική επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα.

      Στη Λακωνία υπάρχει νέο μέτωπο στο Λευκόχρωμα - Επιχειρούν 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

      Στη Ρόδο επιχειρούν τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

    • Μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Λακωνία και Ρόδο - Ενημέρωση από την Πυροσβεστική

      18:10:06

      62 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

      Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου, τονίζοντας:

      Οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μεγάλες αναζωπυρώσεις στις φωτιές στη Δυτική Αττική, τη Λακωνία και στη Ρόδο.

      «Οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες», υπογράμμισε ο ίδιος.

      Αναλυτικά η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γ. Αρτοποιό:

      «62 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό στάδιο εκδήλωσής τους. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με περιφέρειες δήμους καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών που δεν έχουν ελεγχθεί.

      Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες εναέριες αντιμετωπίζουν μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Λευκόχρωμα Λακωνίας και Ρόδο.

      Σήμερα στις 16:25 μμ εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι Δυτικής Αττικής προς Οινόη και στις 17:40 εκδόθηκε νέο μήνυμα εκκένωσης από Οινόη προς Ερυθρές.

      Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν από αέρος 11 αεροσκάφη, 11 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων και των 4 αεροσκαφών που μας διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από Ιταλία και Γαλλία.

      Στη Λακωνία οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μέτωπα νοτιοανατολικά του οικισμού Λευκόχρωμα και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος τέσσερα αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο.

      Στη Ρόδο οι αναζωπυρώσεις είναι πολλαπλές στον ορεινό όγκο κεντρικά του νησιού και επιχειρούν εκεί τρία αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα. Από το μεσημέρι βρίσκονται στη χώρα μας δύο αεροσκάφη που αναμέναμε από τη χώρα του Ισραήλ.

      Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από σήμερα η θερμοκρασία ανεβαίνει και από αύριο Παρασκευή έως την Κυριακή η θερμική έξαρση αναμένεται να γίνει αισθητή στη χώρα μας.

      Συνεπώς, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία, ενώ παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τονίζουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες».

    • Φωτιά στη Μάνδρα - Νέο μήνυμα από το 112: Εκκενώστε από Οινόη προς Ερυθρές

      17:52:27

      Εντολή εκκένωσης και της Οινόης έδωσαν οι αρχές, καθώς εστάλη μήνυμα από το 112.

      112_ekkenosi_oinoi_fotia_mandra.jpg

      {https://twitter.com/112Greece/status/1682041395044036613}

    • Φωτιά τώρα στη Βλαχέρνα Άρτας

      17:49:11

      Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για νέα φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Βλαχέρνα Άρτας.

      Η φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση και επιχειρούν 31 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 οχήματα, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

    • Αναζωπύρωση στη φωτιά στο Πυρί Λακωνίας - Πνέουν ισχυροί άνεμοι

      17:35:31

      Σοβαρή αναζωπύρωση και στη φωτιά που ξέσπασε χτες στη Λακωνία, κοντά στο εκκλησάκι του Αη - Γιαννάκη, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό.

      Στην περιοχή πνέουν ισχυροί νοτιοανατοολικοί άνεμοι.

      Το σημείο είναι δύσκολα προσβάσιμο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

      Η φωτιά καίει δασική έκταση σε δύσβατο σημείο, ενώ άμεσα ξεκίνησε να επιχειρεί ένα ελικόπτερο.

      Νωρίτερα σήμερα, η φωτιά παρουσίασε σημαντική βελτίωση καθώς δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.

    • Αντιδήμαρχος Μάνδρας: Χρειαζόμαστε όσο δυνατόν περισσότερα μέσα

      17:29:19

      Έκκληση από τον αντιδήμαρχο Μάνδρας για την αποστολή περισσότερων μέσων πυρόσβεσης στη φωτιά στη Μάνδρα:

    • Έφτασαν στην Ελλάδα πυροσβεστικά αεροσκάφη από το Ισραήλ

      17:25:11

      Τα ισραηλινά πυροσβεστικά αεροσκάφη καλωσόρισε στην Αθήνα ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς. «Ήταν μεγάλη τιμή να καλωσορίσω τα ισραηλινά πυροσβεστικά αεροσκάφη και το προσωπικό που θα εργαστούν μαζί με τους Έλληνες ομολόγους τους για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Είμαστε μαζί σε αυτό!» τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ισραηλινός πρέσβης, παραθέτοντας φωτογραφίες από την υποδοχή.

      Υπενθυμίζεται πως τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Μοίρα Ελάντ έφτασαν στην Αθήνα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, έπειτα από απόφαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας καθώς καταπολεμά τις τεράστιες πυρκαγιές και εκτιμά τη συμβολή της στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στο Ισραήλ την τελευταία δεκαετία, διαμήνυσε σε χθεσινό μήνυμά του στο Twitter ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

      Η βοήθεια περιλαμβάνει δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου «Airtractor» της εναέριας μοίρας πυρόσβεσης μαζί με μια ομάδα τεσσάρων πιλότων, εξειδικευμένα πληρώματα εδάφους και ειδικών για δασικές πυρκαγιές καθώς και συναφή εξοπλισμό. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα συνοδεύονται από μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ. Η βοήθεια παρέχεται από το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας και την Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης του Ισραήλ.

      Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir ανέφερε: «Σε συντονισμό με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, διέταξα την απογείωση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, τα οποία αυτές τις ημέρες είναι προετοιμασμένα για οποιοδήποτε σενάριο. Οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης των ομάδων θα συνταχθούν με τις πυροσβεστικές δυνάμεις επί τόπου. Η ταχεία προετοιμασία των ομάδων έγινε δυνατή χάρη στη συνεργασία όλων των εταίρων».

      Συνεργάστηκαν στην επιχείρηση βοήθειας: το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης του Ισραήλ, η Αεροπορική Μονάδα της Αστυνομίας του Ισραήλ, το υπουργείο Εξωτερικών, οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, ο πρέσβης του Ισραήλ και η ελληνική πρεσβεία.

      Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν, δήλωσε πως η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα που χρειάζεται τη βοήθειά μας και θα κινητοποιήσουμε τα απαραίτητα μέσα για να τη βοηθήσουμε. Σημειώνεται πως ο Έλι Κοέν ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών ξένης χώρας που συνάντησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εξωτερικών. «Κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα πριν από περίπου μια εβδομάδα, διαβεβαίωσα τον συναδέλφό, μου τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι η σχέση της Ελλάδας και του Ισραήλ είναι βαθιά και στρατηγική και αυτή η φιλία μετριέται ακόμα και σε δύσκολες στιγμές όπως τώρα. Το Ισραήλ δεν θα σταθεί με απάθεια. Κατόπιν καθοδήγησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού, βρισκόμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, το Υπουργείο Άμυνας, καθώς και την Αστυνομία του Ισραήλ για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παράσχουμε βοήθεια με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο για τους Έλληνες» υπογράμμισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

      Ο υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν έδωσε χθες εντολή σε όλους τους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Ρονέν Λέβι (Μαοζ), να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί στους Έλληνες.

    • Καύσωνας - Έκτακτα μέτρα για τους δημοσίους υπαλλήλους

      17:20:01

      Νέα εγκύκλιο για τα μέτρα προστασίας της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών που θα ισχύσει για αύριο Παρασκευή 21 Ιουλίου εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, κατόπιν του επικαιροποιημένου έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το οποίο ανακοινώνεται ότι θα επικρατήσουν εκ νέου συνθήκες καύσωνα στη χώρα.

      Ειδικότερα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

      Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν είτε να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης είτε για παροχή τηλεργασίας. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17:00).

      Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

      Εξυπακούεται ότι οι ως άνω οδηγίες δεν δύνανται να τύχουν ευθέως εφαρμογής σε εκείνους τους υπαλλήλους, τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών καιρικών συνθηκών.

      Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

    • Φωτιά στη Μάνδρα: Τρία ενεργά μεγάλα μέτωπα

      17:15:03

      Αναζωπυρώσεις και τρία ενεργά, μεγάλα μέτωπα καίνε το μεσημέρι στη Μάνδρα.

    • Ξανά πύρινη κόλαση στο Καραούλι

      17:13:30

      Εφιαλτικές εικόνες ξανά από τη φωτιά στη Μάνδρα - ιδιαίτερο πρόβλημα αναφέρεται ότι καταγράφεται στη θέση Καραούλι.

      Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φλόγες καίνε σπίτια στην Αγία Σωτήρα.

      Παράλληλα, έχει ξεκινήσει εκκένωση τεσσάρων οικισμών από τη θέση Καραούλι προς την Οινόη.

    • Η μεγάλη αναζωπύρωση στη φωτιά στη Μάνδρα (εικόνα)

      17:10:33

      Εικόνα από τη φωτιά στη Μάνδρα, όπως τη δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο facebook ο Antonis Valsamidis:

      fotia_tora_mandra_attiki_eikona.jpg

    • Φωτιά στη Μάνδρα: Απόκοσμη εικόνα από την πυρκαγιά

      17:08:25

      Απόκοσμη εικόνα από τη Μάνδρα από το Forecast Weather Greece:

      {https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/posts/pfbid02t3YeeifZLftDXQrTq6CWSzbUgsbZqbC1GUCHQP4ePZYsMc1Jp5UZ3bM9byNrvZj7l}

    • Νέα αναζωπύρωση και στη φωτιά στη Λακωνία

      17:05:11

      Μετά τη Μάνδρα, νέα αναζωπύρωση σημειώνεται και στη φωτιά στη Λακωνία.

    • Διακοπή κυκλοφορίας στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θηβών

      17:03:12

      Διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλιά ε.ο. λόγω της φωτιάς που κατακαίει την περιοχή.

      Ειδικότερα, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς, η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

      {https://twitter.com/hellenicpolice/status/1682026017471463426}

    • Δήμαρχος Μάνδρας: Κινδυνεύουμε ξανά - Κάνω έκκληση, θα καούμε

      17:01:19

      Το πύρινο μέτωπο είναι ζωντανό στην Αγία Σωτήρα, δήλωσε ο Δήμαρχος Μάνδρας Χρήστος Στάθης μιλώντας στην ΕΡΤ.

      «Κινδυνεύουμε ξανά» τόνισε ο ίδιος και σημείωσε ότι παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας σήμερα στις δασικές εκτάσεις, κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα.

      «Χρειάζεται να έρθουν περισσότερες δυνάμεις», είπε και έκανε έκκληση για βοήθεια. «Θα καούμε, Στείλτε δυνάμεις, υπάρχουν άνθρωποι στα σπίτια, πρέπει να εκκενωθούν οι οικισμοί», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

    • Μεταξύ Μεγάρων και Μάνδρας η μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στη Μάνδρα

      16:57:24

      Μεγάλη αναζωπύρωση καταγράφεται στη Μάνδρα όπου συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά. Παράλληλα εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση οικισμών.

      Ειδικότερα, ενεργοποιήθηκε το «112» στέλνοντας μήνυμα στους πολίτες που βρίσκονται σε Αγία Σωτήρα, Πανόραμα Μάνδρας, Παλαιοκούνδουρα και Παλαιοχώρι να εκκενώσουν κατευθυνόμενοι προς Οινόη.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1682024181263921158}

      Δείτε τον χάρτη με τις περιοχές:

      fvtia tvra mandra, φωτια τωρα μανδρα live,φωτια αττικη χαρτης

    • Ήχησε το 112 για νέα εκκένωση οικισμών στη Μάνδρα

      16:53:22

      Ενεργοποιήθηκε το «112» στέλνοντας μήνυμα στους πολίτες που βρίσκονται σε Αγία Σωτήρα, Πανόραμα Μάνδρας, Παλαιοκουνδουρα και Παλαιοχώρι να εκκενώσουν κατευθυνόμενοι προς Οινόη.

      112, Μανδρα, Φωτια, Αναζωπυρωση

      {https://twitter.com/112Greece/status/1682024181263921158}

      Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο πριν από τις 16:00 σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Αγία Σωτήρας Μάνδρας.

      Επί τόπου έχουν σπεύσει επίγειες δυνάμεις, ενώ οι φλόγες μεταδίδονται πολύ γρήγορα λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης που εξακολουθεί να υπάρχει μετά το πρώτο πέρασμα της φωτιάς.

    • Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στη Μάνδρα

      16:51:32

      Μεγάλη αναζωπύρωση καταγράφεται στη Μάνδρα όπου συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά. Παράλληλα εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση οικισμών.

Ροή Ειδήσεων