Σε χαράδρα του Εθνικού Δρυμού η φωτιά στην Πάρνηθα - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Σε χαράδρα του Εθνικού Δρυμού η φωτιά στην Πάρνηθα - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Δραματικές ώρες με τη φωτιά στην Πάρνηθα να καίει στον Εθνικό Δρυμό. Στις φλόγες σπίτια, νέες εκκενώσεις οικισμών. Όλες οι εξελίξεις στο blog του iEidiseis.
AP Photo/Achilleas Chiras

21:20 - 23/08/2023
Τελευταία ενημέρωση: 23:28 - 23/08/2023

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης που ζει εδώ και ημέρες η χώρα, με τις φλόγες να έχουν φτάσει στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, έχοντας πρώτα κάψει δεκάδες σπίτια. Οι εκκενώσεις τόσο στην Πάρνηθα και τον Ασπρόπυργο, όσο και τα υπόλοιπα ενεργά μέτωπα της χώρας είναι συνεχείς, ενώ πνέουν θυελλώδεις. Όλα τα νέα στο blog του iEidiseis από τη φωτιά που ξεκίνησε από τη Φυλή.


LIVE

  • Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στις φωτιές σε Πάρνηθα και Βοιωτία - Ενοποιήθηκαν τα μέτωπα Αλεξανδρούπολης και Ροδόπης

    23:28:28

    Σε ύφεση αργά το βράδυ της Τετάρτης (23/8) η φωτιά στην Πάρνηθα, έπειτα από την ολοήμερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίδεται στην Αλεξανδούπολη και τη Βοιωτία. Μάλιστα, αργά το βράδυ. η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενώθηκε πλέον με τα μεγάλα μέτωπα της Δαδιάς, αλλά και της Ροδόπης, κινούμενη εντός οικισμών.

    Η πυροσβεστική αντιμετώπισε το τελευταίο 24ωρο συνολικά 99 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και από τους επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στο πεδίο, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

    Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

    Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε το Live blog του iEidiseis. Ευχαριστούμε που επιλέξατε το iEIdiseis για την ενημέρωσή σας. Για οποιαδήποτε έκτακτη εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

  • Πάρνηθα: Αναζωπύρωση στα όρια του Εθνικού Δρυμού

    22:55:27

    Δύσκολες ώρες απόψε στην Πάρνηθα - μολονότι νωρίτερα υπήρχε η πληροφορία ότι η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση, αναζωπύρωση σημειώνεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού, με εχθρό τις ριπές του ανέμου.

  • Ενοποιούνται τα μέτωπα Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης

    22:47:09

    Η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενώθηκε πλέον με τα μεγάλα μέτωπα της Δαδιάς, αλλά και της Ροδόπης. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η φωτιά κινείται νότια και βρίσκεται μέσα σε οικισμούς της Ροδόπης.

    Με μηνύματα από το 112 ειδοποιήθηκαν να μετακινηθούν οι κάτοικοι των περιοχών Κοιλιά, Μέλια, Κασσιτερών και Κιζάρι.

  • Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Δοκό Χαλκίδας

    22:44:40

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Δοκός Χαλκίδας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική είχαν εκδηλωθεί δύο διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς σε απόσταση 200 μέτρων μεταξύ τους, σε δασική έκταση στο Δοκό, βορειανατολικά της πόλης της Χαλκίδας. Η μία εκδηλώθηκε στις 16.55 και η δεύτερη στις 17.02. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα ενώ από αέρος συνέδραμε 1 ελικόπτερο.

  • Νέα εκκένωση στη Βοιωτία: Από Στείρι προς Δίστομο

    22:13:46

    Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση λόγω της φωτιάς στη Βοιωτία.

    {https://twitter.com/112Greece/status/1694420703406092566}

  • Αναζωπύρωση στη φωτιά στη Βοιωτία

    22:10:33

    Σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων βρίσκεται το χωριό Στείρι από την πύρινη λαίλαπα.

  • Πάνω από 617.000 στρ. οι καμένες εκτάσεις στον Έβρο

    22:07:12

    Έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει μέχρι σήμερα το μεσημέρι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου, με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Αντίστοιχα έκταση μεγαλύτερη των 50.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει η πυρκαγιά στη Φυλή Αττικής.

    Πιο συγκεκριμένα, στους χάρτες που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (επισυνάπτονται) φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές Φυλής του Νομού Αττικής και Αλεξανδρούπολης του Νομού Έβρου μέχρι τις 12 μ.μ. (23/08/2023) ανέρχονται στα 50.057 και 617.571 στρέμματα αντίστοιχα. Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.)

    Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει, ωστόσο, ότι "οι περιοχές καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από σύννεφα και καπνό και πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες". Επιπλέον, διευκρινίζει πως "παρατηρούνται ενεργά μέτωπα και στις δύο πυρκαγιές, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης".

    Θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση των εκτάσεων αυτών τις επόμενες ημέρες.

    Το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) υλοποιείται από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με δικαιούχο τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους/τις: Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Νίκο Γεωργόπουλο, Μιχάλη Σισμάνη, Δημήτρη Σταυρακούδη, Αργύρη Λεφάκη, Έλενα Γκουντή και Αλεξάνδρα Στεφανίδου, με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Ιωάννη Γήτα, Καθηγητή ΑΠΘ.

  • Φωτιά στη Βοιωτία: Εκκενώνεται ο οικισμός Ζάλτσα

    21:46:35

    Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Ζάλτσα Βοιωτίας προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Κυριάκι.

    Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ζάλτσα απομακρυνθείτε τώρα μέσω Παναγίας Καλαμιώτισσας προς Κυριάκι . Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

    {https://twitter.com/112Greece/status/1694416016414040390}

  • Έβρος: Η ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού για τη φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης

    21:33:13

    {https://twitter.com/cultureGR/status/1694409033984225786}

  • Σε ύφεση η φωτιά στην Πάρνηθα - Δεν επλήγη ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού

    21:32:10

    Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η φωτιά στην Πάρνηθα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και από τους επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στο πεδίο, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού.

    Μέχρι να πέσει η νύχτα, ελικόπτερα επιχειρούσαν συνεχώς στο μέτωπο, ενώ στην «ουρά» της φωτιάς 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors πραγματοποιούσαν ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.

    Οι προσπάθειες των πυροσβεστών θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας και θα επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις.

    Παράλληλα, με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

  • Φαινόμενο backfire: Γιατί η φωτιά κινείται αντίθετα από τους ανέμους

    21:19:08

  • Ροδόπη: Αναζωπύρωση στα μέτωπα της φωτιάς

    20:41:28

    Μάχη σε πολλά μέτωπα δίνουν για τρίτο 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ροδόπη καθώς η φωτιά από τον Έβρο πέρασε τα διοικητικά όρια των δύο νομών και καίει εκτάσεις στην ΝΑ Ροδόπη, την ωρα που μαίνονται πυρκαγιές από την περασμένη Δευτέρα σε άλλες περιοχές ΒΔ της Κομοτηνής.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης η φωτιά από τον Έβρο «πέρασε» στο νομό και καίει στα Κασσιτερά και τη Συκορράχη του δήμου Μαρωνείας-Σαπών και όλη η περιοχή είναι στα πρόθυρα να κηρυχθεί σε κατάστασταση έκτακτης ανάγκης . Στην νότια Ροδόπη πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Αναζωπύρωση σημειώθηκε στον Μίσχο του δήμου Ιάσμου, όπου, σύμφωνα με τον κ. Τσαλικίδη, η φωτιά κινείται προς την κατεύθυνση της Βουλγαρίας.

    Η φωτιά αναζωπυρώθηκε και στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής. Στη Γρατινή και στα Κασσιτερά έχει σταλεί μήνυμα από το 112 για εκκένωση. Ο κ. Τσαλικίδης τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμμένα σπίτια.

  • Φωτιά στην Καβάλα: Μάχη δίχως τέλος στον δήμο Νέστου - Σε επιφυλακή για το περιαστικό δάσος και το Παγγαίο

    20:40:46

    Για τρίτη μέρα συνεχίζεται η πυρκαγιά στο δήμο Νέστου με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών. Ωστόσο, η κατάσταση σήμερα, και κυρίως μετά

    το μεσημέρι, άρχισε να βελτιώνεται καθώς έχουν εξασθενίσει οι άνεμοι και αυξήθηκαν οι ρίψεις νερού από αέρος.

    Τα δυο κυριότερα μέτωπα της φωτιάς είναι στα χωριά Αβραμυλιά και στο Διαλεκτό, όπου επιχειρούν συνολικά 44 πυροσβέστες, με 15 υδροφόρα οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα και πολλοί εθελοντές, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη, τύπου Canadair το ένα μάλιστα ήρθε από την Κροατία.

    Να σημειωθεί πως η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας από δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με την δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα πλησιάζοντας σε κατοικημένες περιοχές του δήμου Νέστου. Η πυρκαγιά μέχρι στιγμής έκαψε πολλά

    σπίτια στις τοπικές κοινότητες Αβραμυλιάς και Γέροντα, πολλά ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

    Επιπλέον, σήμερα το μεσημέρι, μικρής έκτασης φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στα Τενάγη των Φιλίππων, δυτικά της Καβάλας, κοντά στα λασπόλουτρα των Κρηνίδων. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο, καθώς και από υδροφόρες των δήμων Καβάλας και Παγγαίου, χωρίς να λάβει διαστάσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα καλέσματα από συλλόγους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για εθελοντική πυροφύλαξη, του περιαστικού δάσους της πόλης και του όρους Παγγαίου, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, ενώ ήδη έχει εκδοθεί αυστηρή αστυνομική διάταξη για απαγόρευση της κυκλοφορίας εντός των δασικών εκτάσεων. Παράλληλα, η αστυνομία διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι αν κάποιος πολίτης αντιληφθεί ύποπτες κινήσεις κοντά σε δασικές εκτάσεις, πρέπει να ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμπλακεί ο ίδιος.

  • Φωτιά στη Ροδόπη: Απανωτά μηνύματα του 112 και νέες εκκενώσεις

    20:20:43

    Συνεχή μηνύματα από το 112 δέχονται οι κάτοικοι της Ροδόπης λόγω της φωτιάς που μαίνεται.

    Ειδικότερα, το πρώτο μήνυμα του 112 καλεί για εκκένωση τους κατοίκους των περιοχών Χαμηλό, Βέλκιο & Μεστήw.

    Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Χαμηλό, Βέλκιο & Μεστή απομακρυνθείτε προς #Κομοτηνή, αναφέρει το μήνυμα.

    {https://twitter.com/112Greece/status/1694394294344278456}

    Παράλληλα, με δεύτερο μήνυμα, καλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Σάππες και Αρσάκειου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

    {https://twitter.com/112Greece/status/1694395914130006073}

  • Συνεχίζονται τα μποφόρ: Ριπές 100 χιλιομέτρων

    20:10:41

  • Βίντεο από ψηλά δείχνουν το μέγεθος της φωτιάς στην Πάρνηθα

    20:09:28

  • Λαγουβάρδος: Πρωτόγνωρη η εξάπλωση του καπνού από τον Έβρο

    20:08:31

  • Καρέ - καρέ πώς εξαπλώθηκε η φωτιά στην Πάρνηθα μέσα σε 30 λεπτά

    19:56:17

  • Βούλγαροι πυροσβέστες έρχονται στην Ελλάδα

    19:38:33

    Βούλγαροι πυροσβέστες θα παράσχουν βοήθεια στους Έλληνες συναδέλφους τους για την αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών στη Σόφια.

    Η μονάδα είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει για την Ελλάδα σήμερα το απόγευμα από την περιοχή Κάρντζαλι, στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, μέσω της συνοριακής διάβασης Μακάζα.

    Η αποστολή περιλαμβάνει πέντε πυροσβεστικά οχήματα, δύο φορτηγά, ένα επιχειρησιακό όχημα και 36 πυροσβέστες από το Κιουστεντίλ, το Μπλαγκόεβγκραντ, το Γκάμπροβο, το Σούμεν και τη Σόφια.

    Επικεφαλής της μονάδας είναι ο διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Μπλαγκόεβγκραντ, διοικητής Βαλεντίν Χρίστοφ Βασίλεφ.

    Οι Βούλγαροι πυροσβέστες αναμένεται να συνδράμουν τις ελληνικές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

  • Φωτιά τώρα στην Αχαΐα

    19:37:12

    Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης σε δασική έκταση στη Σκιόεσσα Αχαΐας.

    Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

    {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1694384060292849845}

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Yπo μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Ναυπακτία και Αιτωλοακαρνανία

      18:58:00

      Yπo μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στο Κρυονέρι Ναυπακτίας και στο Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

      {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1694370754685505977}

    • Καίγεται το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία

      18:45:52

      Η φωτιά έφτασε στο ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Στείρι. Το μοναστήρι έχει εκκενωθεί ενώ η φωτιά έχει κάψει ένα από τα παλαιότερα κτίρια αφού πρώτα έκαψε την σκεπή του και τον περίβολο του μοναστηριού.

      Αυτή την ώρα επίγεια και εναέρια τμήματα δίνουν μεγάλη μάχη για να μην περάσει η φωτιά στα ενδότερα καθώς τότε η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη.

      Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ εκεί είναι και ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος συμμετέχοντας στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    • Κλειστοί δρόμοι στην Πάρνηθα λόγω της φωτιάς

      18:26:23

      Σε νέα ενημέρωση για τους κλειστούς δρόμους στην περιοχή της Πάρνηθας λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται, εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης (23/8) η αστυνομία.

      Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

      • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη».
      • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος και Ελευθερίου Βενιζέλου
      • Από την συμβολή των οδών Αγίου Διονύσου και Ελευθερίου Βενιζέλου
      • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος των Θρακομακεδόνων
    • Έφτασε στον Εθνικό Δρυμό η φωτιά στην Πάρνηθα

      18:19:02

      Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τις επίγειες και τις εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις δυστυχώς η φωτιά που μαίνεται από χθες στην περιοχή της Φυλής μπήκε μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

      Όπως τόνισε στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά κινείται ανατολικά μέσα σε μία χαράδρα του Εθνικού Δρυμού προς το μετόχι της Πάρνηθας.

      Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τον Εθνικό Δρυμό έπαιξε το γεγονός πως ο βορειανατολικός άνεμος που φύσαγε από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι ουσιαστικά «φρέναρε» τη φωτιά και δεν της επέτρεπε να κατευθυνθεί προς το Εθνικό Δρυμό, αλλά περίπου στις 12:30 ο άνεμος άλλαξε άρδην και δημιούργησε μια επιτάχυνση της φωτιάς προς τους πρόποδες της Πάρνηθας με κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή.

      Στην περιοχή, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιούνται συνεχείς ρίψεις νερού από 17 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη εκ των οποίων οι δύο είναι τράκτορες που έχει στείλει η Γερμανία μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

      Τέλος, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται περίπου στις 18:00 το απόγευμα να μειωθεί η δύναμη των ανέμων, και αυτό αναμένεται να βοηθήσει αρκετά τις τεράστιες προσπάθειες κατάσβεσης που γίνονται και από αέρος και από εδάφους.

    • Φωτιά στη Ροδόπη: Εκκενώνεται η Γρατινή - «Απομακρυνθείτε προς Κομοτηνή»

      18:13:35

      Μήνυμα από το 112 για εκκένωση εστάλη στους κατοίκους της Γρατινής το απόγευμα της Τετάρτης.

      «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Γρατινή απομακρυνθείτε προς Κομοτηνή», αναφέρεται στο μήνυμα.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1694364165341630832}

    • Αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αττική - Έως και 10πλάσια τα επικίνδυνα σωματίδια

      18:11:44

    • Η διάσωση των τετράποδων φίλων από τη φωτιά στην Πάρνηθα

      18:10:28

      Την ώρα που η φωτιά στην Πάρνηθα ξεκίνησε να καίει στον Εθνικό Δρυμό, άρχισαν οι δραματικές διασώσεις ζώων.

      Στην περιοχή που πλήττεται από την πύρινη λαίλαπα, ο φακός των ειδησεογραφικών πρακτορείων Eurokinissi και Intime, κατέγραψε τους πολίτες να προσπαθούν να σώσουν εκτός από τις περιουσίες τους, τα κατοικίδιά συντροφιάς. Σκύλους, γάτες, πρόβατα, κατσίκια, μέχρι κότες και κουνέλια.

      parnitha_fotia_zoa_diasosi1.jpg

      parnitha_fotia_zoa_diasosi2.jpg

      parnitha_fotia_zoa_diasosi3.jpg

    • Φωτιά στην Πάρνηθα: Εικόνες από drone σήμερα το απόγευμα

      17:50:20

    • Φωτιά στη Βοιωτία: Αναζωπύρωση στα Βάγια

      17:49:00

      Σε εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε από χθες στην Υλίκη της Βοιωτίας και το μεσημέρι της Τετάρτης είχαμε αναζωπύρωση στα Βάγια Βοιωτίας όπου χρειάστηκε επέμβαση δυνάμεων για να απεγκλωβιστούν 2 κτηνοτρόφοι, πατέρας και γιος.

      Η πυρκαγιά, αφού έκαψε κάποια μελίσσια, έφτασε ταχύτατα σε κτηνοτροφική μονάδα όπου βρισκόταν ένας άνδρας και ο 16χρονος γιος του προσπαθώντας να σώσουν τα ζώα τους. Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν άμεσα μετά τις φωνές της μητέρας και συζύγου και οι δύο κτηνοτρόφοι σώθηκαν στο «παρά πέντε» καθώς ο αποπνικτικός καπνός είχε φτάσει στο μαντρί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

      Στην περιοχή έσπευσαν εναέρια μέσα ώστε η φωτιά να μην φτάσει στο ναό του Αγίου Δημητρίου.

    • Υπό έλεγχο η φωτιά στο Κοντοδεσπότι Ευβοίας

      17:46:14

      Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Κοντοδεσπότι του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, στην Εύβοια.

      Όπως μεταδίδει το evima.gr, αρχικά η πυρκαγιά έδειχνε να επεκτείνεται επικίνδυνα, χάρη όμως στην άμεση επέμβαση των επιγείων και εναέριων δυνάμεων τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

      Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το χωριό με μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι από το 112.

    • Αρχηγός Πυροσβεστικής: Στα 32 χρόνια υπηρεσίας δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες

      17:43:50

      «Στα 32 χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες». Αυτό επισήμανε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί.

      Όπως είπε ο κ. Πουρναράς οι πυρκαγιές παρουσιάζουν μια εξαιρετική δριμύτητα ακόμη και το βράδυ που περίμεναν να μειωθούν οι εντάσεις των ανέμων, αυτοί έφταναν τα 6-7 μποφόρ και οι ριπές τα 8 μποφόρ.

      «Καταλαβαίνετε ότι ακόμα και το βράδυ, που άλλες περιόδους τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι πυρκαγιές αντιμετωπίσιμες, τώρα γίνονται πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι από τις λίγες υπηρεσίες πανευρωπαϊκά μπορεί και διεθνώς που οι πυροσβέστες επιχειρούν ακόμη και το βράδυ. Το προσωπικό δίνει έναν τεράστιο αγώνα με αυτοθυσία ξεπερνώντας φυσικά και ψυχικά όρια», υπογράμμισε ο κ. Πουρναράς.

      Όπως είπε, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα το σύνολο του Πυροσβεστικού Προσωπικού επιχειρεί στις πυρκαγιές που εκδηλώνονται καθημερινά και επισήμανε ότι το σύνολο του προσωπικού είναι σε γενική επιφυλακή. «Καθημερινά από την αρχή της περιόδου είχαμε από 50-60 εκδηλώσεις πυρκαγιών. Κι αυτές αντιμετωπίζονταν με επιτυχία. Μετά τον παρατεταμένο καύσωνα και την εποχή των μελτεμιών δυστυχώς οι συνθήκες άλλαξαν. Αυτή η ιδιαίτερη ξηροθερμική περίοδος με την επέλευση των δυνατών ανέμων έκανε τις πυρκαγιές πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες», σημείωσε ο κ. Πουρναράς και υπογράμμισε ότι οι συνθήκες είναι ακραίες.

    • Φωτιά τώρα στο Σουφλί

      17:41:53

      Νέος συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Πυροσβεστική, λόγω φωτιάς που ξέσπασε στο Σουφλί.

      Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή του Προφήτη Ηλία.

    • Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Επαναλειτουργεί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο

      17:38:26

      Στην κανονική και πλήρη λειτουργία του επανέρχεται από σήμερα στις 18.00 το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, συμπεριλαμβανομένου και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

      Το νοσηλευτικό ίδρυμα ανέστιλε τη λειτουργία του το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 21 Αυγούστου με γνώμονα την ασφάλεια των νοσηλευομένων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκλήθηκε από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και υλοποιήθηκε άμεσα με τη μεταφορά του συνόλου των ασθενών σε υγειονομικές μονάδες εντός της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

    • Φωτιά τώρα στη Χαλκίδα - Κοντά σε σπίτια το μέτωπο

      17:30:21

      Και δεύτερη φωτιά στην Εύβοια (μετά το Κοντοδεσπότι που εκκενώνεται) ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (23/8), αυτήν τη φορά στο Δοκό Χαλκίδας.

      Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το evima.gr, πρόκειται για μεγάλη φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε δίπλα στο νεκροταφείο της περιοχής.

      Μάλιστα, η φωτιά καίει ξερά χόρτα μέσα σε κατοικημένη περιοχή.

      Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής Χαλκίδας και εναέρια μέσα.

      {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1694354421952442634}

      Δείτε το βίντεο του iEidiseis:

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1694354401538781366}

    • Σοκ και δέος - Η φωτιά στην Πάρνηθα όπως φαίνεται από αεροπλάνο στα 35.000 πόδια

      17:15:19

      Επιβεβαιώθηκε σήμερα, Τετάρτη (23/8) το χειρότερο σενάριο, καθώς η φωτιά έφτασε στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, έχοντας νωρίτερα κάψει δεκάδες σπίτια.

      Οι καταστροφές στις περιοχές της Φυλής και του Μενιδίου είναι τεράστιες, ενώ η φωτιά δεν έχει ακόμα ελεγχθεί, με τους κατοίκους να ζουν δραματικές στιγμές μετά από μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα που προηγήθηκε.

      Παράλληλα, το φως της δημοσιότητας βλέπει ένα βίντεο που κατέγραψε ο πιλότος αεροσκάφους τη νύχτα της Τρίτης (22/8).

      Σύμφωνα με την ΕΡΤ, περνώντας σε ύψος 35.000 ποδιών (λίγο ψηλότερα από τα 10 χλμ), ο κυβερνήτης κυβερνήτης της πτήσης Τίρανα – Ηράκλειο, κ. Σταμάτης Διβάρης, κατέγραψε τη φωτιά που έκαιγε στην Πάρνηθα μέσα από το πιλοτήριο του Airbus.

      Δείτε το βίντεο:

    • Φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώνεται το Κοντοδεσπότι - «Απομακρυνθείτε προς Σταυρό»

      16:56:55

      Μήνυμα από το 112 εστάλη στις 16:20 στους κατοίκους της περιοχής Κοντοδεσπότι στην Εύβοια με την οδηγία να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς το Σταυρό λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1694347418194596061}

    • Φωτιές: Μάλτα και Σικελία «πνίγηκαν» στον καπνό που ταξίδεψε από την Ελλάδα

      16:54:09

      Την ώρα που δεκάδες φωτιές που μαίνονται στην Ελλάδα και καταστρέφουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργήσιμων εκτάσεων, και κατοικημένων περιοχών, ο καπνός έχει σκεπάσει μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου.

      Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Meteo, οι πυρκαγιές στη Θράκη παράγουν τεράστιες ποσότητες μικροσωματιδίων που πλέον έχουν φτάσει στη Νότια Ιταλία και τη Μάλτα.

      Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κεντρική Μεσόγειο ευνοούν την καθίζηση των αερίων μαζών και μαζί τους τα μικροσωματίδια, τα οποία εντοπίζονται πολύ κοντά στο έδαφος.

      Χαρακτηριστική είναι η δορυφορική εικόνα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr το πρωί της Τετάρτης (23/8), η οποία δείχνει την έκταση που καλύπτει ο καπνός από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Ειδικά στην περιοχή της Σικελίας και της Μάλτας, η ποιότητα του αέρα είναι εξαιρετικά χαμηλή λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μικροσωματιδίων PM10 και PM2.5.

      20230823 sat Malta

      Ακολουθεί εικόνα από την κάμερα καιρού στην Σλιέμα της Μάλτας, όπου διακρίνεται η περιορισμένη ορατότητα στο λιμάνι της πόλης:

      sliema webcam 1

    • Συγκινητικό βίντεο στη Φυλή: Η κυρία Τούλα ήθελε να φτιάξει καφέ στους αστυνομικούς που την απεγκλώβισαν

      16:29:23

      Συγκινητικές στιγμές καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια απεγκλωβισμού ηλικιωμένης γυναίκας από το σπίτι της στη Φυλή κατά τη διάρκεια της πύρινης λαίλαπας το βράδυ της Τρίτης (22/8).

      Συγκεκριμένα όπως φαίνεται σε βίντεο, άνδρες της Αστυνομίας βρέθηκαν στο σπίτι της ηλικιωμένης την ώρα που το μέτωπο της φωτιάς κατέκαιγε την ευρύτερη περιοχή. Όπως ακούγεται από τον ασύρματο της Ελληνικής Αστυνομίας, πρόκειται για γυναίκα η οποία είχε εγκλωβιστεί στο σπίτι της μη μπορώντας να απομακρυνθεί, παρά τις σχετικές οδηγίες και τα μηνύματα του 112.

      Οι άνδρες της Αστυνομίας την βοηθούν να βγει από το σπίτι της, με την ίδια, να προτίθεται να τους φτιάξει έναν καφέ για να τους ευχαριστήσει για την βοήθεια. «Κυρία Τούλα, σε ευχαριστούμε, δεν θέλουμε καφέ!», απαντά ένας από τους αστυνομικούς, την ώρα που οι συνάδελφοί του την βοηθούν να κατέβει με προσοχή τα σκαλιά του σπιτιού της και εν συνεχεία να την μεταφέρουν στο περιπολικό το οποίο και θα την απομάκρυνε με ασφάλεια.

      Δείτε το βίντεο:

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1694336733393912016}

    • Και άλλη φωτιά τώρα στη Βοιωτία - Σηκώθηκαν τρία αεροσκάφη

      16:25:43

      Μία ακόμη φωτιά ξέσπασε στη Βοιωτία, αυτήν τη φορά στο Στείριο Διστόμου.

      Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση.

      Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

      Συγκεκριμένα, στο σημείο επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα και ένα τμήμα πεζοπόρου, ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή 3 αεροσκάφη.

      {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1694339036511428796}

    • Νέα φωτιά τώρα στην Εύβοια - Στον αέρα δύο αεροσκάφη

      16:24:29

      Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή Κοντοδεσπότι Ευβοίας.

      Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά καίει δασική έκταση ενώ για την κατάσβεση της επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη.

      {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1694334325687247132}

    • Φωτιά στη Ροδόπη: Εκκενώνεται το Κιζάρι - Μήνυμα του 112

      16:03:31

      Μήνυμα για εκκένωση εστάλη το μεσημέρι της Τετάρτης από το 112 στους κατοίκους της περιοχής Κιζάρι, όσον αφορά στη φωτιά στη Ροδόπη.

      «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κιζάρι απομακρυνθείτε προς Σάπες», αναφέρει το μήνυμα.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1694330822679998725}

    • ΓΕΕΘΑ: Το στρατόπεδο Καποτά ουδέποτε κινδύνευσε από τη φωτιά

      15:53:30

      «Το στρατόπεδο "ΛΟΧΑΓΟΥ ΚΑΠΟΤΑ" (σ.σ. στις Αχαρνές Αττικής) ουδέποτε κινδύνεψε καθώς οι μικροεστίες φωτιάς στην περίμετρο του κατασβέστηκαν άμεσα από το προσωπικό του και δεν επεκτάθηκαν στις εγκαταστάσεις του, λόγω των προπαρασκευαστικών ενεργειών πυρασφάλειας και ασφάλειας εγκαταστάσεων που είχαν πραγματοποιηθεί εντός του στρατοπέδου, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου».

      Αυτό έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, με σχετική ανακοίνωση.

    • Φωτιά και στην Πάργα

      15:48:06

      Φωτιά ξέσπασε νωρίτερα στην Τ.Κ. Καναλακίου Πάργας, η οποία ευτυχώς τέθηκε άμεσα υπό μερικό έλεγχο.

      Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση, για την κατάσβεση της οποίας επιχείρησαν 24 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 8 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

      {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1694329716201652333}

    • Η Αλβανία στέλνει στην Ελλάδα 2 πυροσβεστικά οχήματα και 9 πυροσβέστες

      15:40:25

      Δυο πυροσβεστικά οχήματα και εννιά πυροσβέστες στέλνει η Αλβανία σε μια προσπάθεια να συνδράμει τις ελληνικές αρχές στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

      Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός κ. Εντι Ράμα έγραψε: «Είναι πολύ δυσάρεστο να βλέπεις την γειτονική μας όμορφη χώρα να υποφέρει συνεχώς από τις πυρκαγιές, ενώ ο τολμηρός ελληνικός λαός και όλοι οι ένστολοι που μάχονται κατά τέτοιων καταστροφών αξίζουν την πλήρη αλληλεγγύη μας και τον βαθύ θαυμασμό μας».

      {https://twitter.com/ediramaal/status/1694018674485604678}

    • Φωτιά τώρα σε ελαιώνες στο Ασήμι Ηρακλείου

      15:38:05

      Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης σε ελαιώνες στο Ασήμι Ηρακλείου.

      Σύμφωνα με την ΕΡΤ, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν μέχρι αυτήν την ώρα 30 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ ένα ελικόπτερο επιχειρεί από αέρος.

      Οι φλόγες πλησίασαν τα πρώτα σπίτια στο Ασήμι, ωστόσο η έγκαιρη παρουσία της πυροσβεστικής απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς.

      Εκτός από τα ελαιόδεντρα καίγεται και ένα κομμάτι του αποξηραμένου χειμάρρου της περιοχής.

    • Φωτιά στον Έβρο: Εικόνες Αποκάλυψης - Στάχτη 1.200 κυψέλες και πάνω από 900 ζώα

      15:33:53

      Μεγάλη απώλεια ζωικού κεφαλαίου και καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον Έβρο, αλλά και την καταστροφή ποιμνιοστασίων, υποδομών, αποθηκών και γεωργικών μηχανημάτων, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Μελία της Αλεξανδρούπολης και ακόμη μαίνεται στην περιοχή, αποτυπώνουν τα τελευταία δεδομένα που γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη (με ευθύνη και στις περιοχές Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) Δημήτρης Πανταζής.

      Καμένα ζώα από τη φωτιά στον Έβρο

      Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κ. Πανταζής, στην περιοχή του Έβρου έχουν καεί 1.200 μελίσσια και κυψέλες, σε σύνολο 26.264 σε Νότιο Έβρο, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη, στην οποία και εντοπίζονται τα 16.068, ενώ απαναθρακώθηκαν λόγω της φωτιάς 910 μικρόσωμα ζώα, με την πλειονότητά τους να είναι κατσίκια και πρόβατα, 30 αρνάκια και οκτώ αγελάδες. «Πρόκειται για τεράστια καταστροφή», σημείωσε ο κ. Πανταζής, προσθέτοντας ότι «οι προαναφερόμενες απώλειες έχουν καταγραφεί και σήμερα αναμένεται να κλείσουν από τον ΕΛΓΑ». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί και Σαμοθράκη είναι καταγεγραμμένα 15.716 βοοειδή, 130.871 αιγοπρόβατα και 4.177 χοιρινά.

      Καμένα ζώα από τη φωτιά στον Έβρο

      Επιπλέον, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη, υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 50 τα ποιμνιοστάσια που έχουν καεί στον Έβρο, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε πρώιμη την όποια εκτίμηση σχετικά με τις αγροτικές υποδομές, τις αποθήκες με προϊόντα και ζωοτροφές και τον γεωργικό εξοπλισμό που έχουν καταστραφεί λόγω της πυρκαγιάς.

      Καμένα ζώα από τη φωτιά στον Έβρο

      Αναφορικά με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή, ο ίδιος ανέφερε ότι οι καμένες εκτάσεις εκτιμώνται σε χιλιάδες στρέμματα, ενώ υπενθύμισε ότι στις περιοχές που πέρασε ήδη η πυρκαγιά, μεταξύ άλλων τις Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και προς την περιοχή των Φερρών, καλλιεργούνται κυρίως ηλιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα και κάποιες μέντες και τριφύλλια.

      Καμένα ζώα από τη φωτιά στον Έβρο

      Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του 2022, που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος των Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λχανικών και χυμών «Incofruit Hellas», Γιώργος Πολυχρονάκης, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανέρχονται σε 442.469 εκτάρια οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, εκ των οποίων τα 165.554 εκτάρια στον Έβρο, τα 101.666 εκτάρια σε Ροδόπη, τα 50.597 εκτάρια σε Καβάλα 50.597 εκτάρια, σε Ξάνθη 56.041 εκτάρια και σε Δράμα 68.613 εκτάρια.

      Καμένα ζώα από τη φωτιά στον Έβρο

      Καμένα ζώα από τη φωτιά στον Έβρο

    • Αλεξανδρούπολη: Τα ενεργά μέτωπα και οι συντονισμένες ενέργειες κατάσβεσης

      15:16:04

      Με στόχο να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς της Δαδιάς προς τα δυτικά και συγκεκριμένα προς τη Λεπτοκαρυά το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφάσισε την υιοθέτηση της πρότασης του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης η οποία προβλέπει την επέμβαση από τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα σε συνεργασία με υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών στην περιοχή του Μεγάλου Ρέματος της Αισύμης στο Σανιδοχώρι. Επίσης θα ζητηθεί η συνδρομή των αγροτών οι οποίοι διαθέτουν βυτιοφόρα για την τροφοδότηση με νερό των οχημάτων της πυροσβεστικής καθώς σε αρκετούς οικισμούς σημειώνονται προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

      Σε ό,τι αφορά στα ενεργά μέτωπα από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά που από χθες καίει στην Κίρκη και τη Συκορράχη κατέβηκε προς την περιοχή της Αύρας όπου επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις. Επίσης μέτωπο πυρκαγιάς προερχόμενο από τη Δαδιά κινείται προς τους οικισμούς των Κοίλων και της Μελίας οι οποίοι εκκενώνονται καθώς και προς το ρέμα της Ιτέας στη Μάνθεια. Τέλος μέτωπο πυρκαγιάς υπάρχει και στην περιοχή της Μαυρόπετρας το οποίο κινείται νοτιοδυτικά προς τη Συκορράχη και το Νομό Ροδόπης.

      Ως προς τις καιρικές συνθήκες η μικρή μείωση της έντασης των ανέμων, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς το προηγούμενο Σάββατο, κράτησε μόνο λίγες ώρες, γεγονός που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    • Φωτιά στην Πάρνηθα: Ομάδα υποδοχής στον δήμο Αχαρνών για όσους έχουν φύγει από τα σπίτια τους

      15:15:34

      Ομάδες υποδοχής οργανώνει ο δήμος Αχαρνών, για τους δημότες εκείνους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του πύρινου μετώπου και της εντολής εκκένωσης. Όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική Αρχή, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να οργανώσει τον χώρο υποδοχής και φιλοξενίας, αλλά και για να παρέχει όποιες υπηρεσίες χρειαστούν οι πολίτες, που θα προσέρχονται για φιλοξενία στην ανοιχτή και κλιματιζόμενη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Φιλαδελφείας 87 & Μπόσδα).

      Η ομάδα υποδοχής που συγκροτήθηκε αποτελείται από κοινωνικές λειτουργούς, ψυχολόγο, επισκέπτρια υγείας, νοσηλεύτρια και οικογενειακή βοηθό. Πέρα από αυτή την ομάδα του δήμου, στον χώρο του Δημαρχείου υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να προσφέρουν όποια βοήθεια χρειαστεί (τηλ. 2132123127).

      Τέλος, όχημα περισυλλογής αδέσποτων ζώων του δήμου Αχαρνών, περιπολεί για να περισυλλέξει και να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο, όσα ζώα που εντοπίζονται και βρίσκονται σε κίνδυνο (τηλ. 6974414547).

    • Φωτιά στη Ροδόπη: Εκκενώνεται η Κασσιτέρα

      15:04:48

      Μήνυμα του 112 εστάλη στις 2:46 στους κατοίκους της περιοχής Κασσιτέρα στη Ροδόπη προκειμένου να απομακρυνθούν προς τις Σάπες λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1694315223279157257}

    • Καμπανάκι για νέες φωτιές την Πέμπτη 24/8 – Συναγερμός σε 3 νομούς

      15:00:39

      Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο Πέμπτη 24 Αυγούστου για δύο περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

      Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

      • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
      • Περιφέρεια Αττικής

      {https://twitter.com/GSCP_GR/status/1694295308899897515}

      Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

      {https://twitter.com/GSCP_GR/status/1694299853008900431}

    • e-ΕΦΚΑ: Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία της Τοπικής Διεύθυνσης Α΄ Ανατολικής Αττικής, με έδρα τις Αχαρνές, λόγω των πυρκαγιών

      14:48:16

      Κλειστή θα παραμείνει προσωρινά η Τοπική Διεύθυνση Α΄ Ανατολικής Αττικής, με έδρα τις Αχαρνές, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες πρόληψης και προστασίας, που έχουν δοθεί προς τους πολίτες από τις αρμόδιες Αρχές, λόγω των έκτακτων συνθηκών (πυρκαγιών), που επικρατούν στην περιοχή.

      Όπως αναφέρει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ σε σχετική ανακοίνωση, οι ασφαλισμένοι που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού ενημερώθηκαν άμεσα για την αναβολή τους, καθώς και για την πραγματοποίησή τους με άμεση προτεραιότητα κατά την επαναλειτουργία της εν λόγω Τοπικής Διεύθυνσης.

      Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, οι συναλλασσόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο 1555, που προσφέρει άμεση, έγκυρη και φιλική εξυπηρέτηση στους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να το καλούν, χωρίς χρέωση, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο, με ελάχιστο χρόνο αναμονής.

    • Το βίντεο από την ενημέρωση του Κικίλια για τις πυρκαγιές

      14:42:32

    • Φωτιά και στο Άργος

      14:41:37

      Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 2 στην περιοχή Άκοβα του δήμου Άργους – Μυκηνών Αργολίδας.

      Η φωτιά εκδηλώθηκε σε γεωργική έκταση.

      Ήδη, επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς δέκα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και δέκα τρία άτομα, πεζοπόρο τμήμα.

    • Διακοπές κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό της Αλεξανδρούπολης

      14:40:46

      Διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα της Εγνατίας Οδού Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης και Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής, αλλά και της Εθνικής οδού Σαπών - Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα, λόγω των πυρκαγιών, γνωστοποίησε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

      Συγκεκριμένα, διεκόπη η κυκλοφορία στο ρεύμα της Εγνατίας Οδού Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης με κατεύθυνση από το ύψος του ανατολικού κόμβου Κομοτηνής έως το ύψος του κόμβου της Μάκρης Αλεξανδρούπολης και στο ρεύμα Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής από το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης.

    • Κικίλιας: Κρίσιμη η κατάσταση στην Πάρνηθα - Το χειρότερο καλοκαίρι στην Ιστορία

      14:38:21

      «Η κατάσταση στην Πάρνηθα είναι εξαιρετικά κρίσιμη», τόνισε λίγα λεπτά μετά τις 14:00 της Τετάρτης (23/8) ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με φόντο τα μεγάλα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε τη χώρα εδώ και μέρες.

      «Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

      Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση, καθώς το τελευταίο 48ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 209 πυρκαγιές, ενώ τις συνολικά τις τελευταίες πέντε ημέρες ξέσπασαν 355.

    • Συγκλονιστικές φωτογραφίες από το AP

      14:37:54

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1694312712971469241}

    • Τουλάχιστον 10 σπίτια κάηκαν στην Πάρνηθα.

      14:37:09

      Περισσότερα από δέκα σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε Αγία Παρασκευή, Άγιο Ιωάννη Ρώσο, Ντάρδιζα και Καποτά στους πρόποδες της Πάρνηθας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

    • Συνέντευξη Τύπου από το Υπ. Κλιματικής Κρίσης κ. Βασίλη Κικίλια

      14:19:29
    • Η φωτιά έφτασε στο τελεφερίκ στην Πάρνηθα

      14:12:17

    • Μήνυμα του 112 σε δύο περιοχές της Αλεξανδρούπολης

      14:04:52

      Νέο μήνυμα του 112 στον Έβρο. Καλεί τους κατοίκους σε Κοίλα και Μελία να εκκενώσουν προς Φέρες.

    • Εντολή εκκένωσης του καζίνο της Πάρνηθας

      14:02:14

      Η φωτιά πλησιάζει το τελεφερική και δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το καζίνο της Πάρνηθας.

    • Πέρασαν στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας οι φλόγες

      13:51:52

      Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώθηκε. Η φωτιά πέρασε στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

    • Πώς θα κινηθούν οι άνεμοι στην περιοχή της Πάρνηθας.

      13:48:37

      Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για την εξέλιξη των ανέμων.

      {https://www.facebook.com/klearhos.marousakis/posts/pfbid02JdCGPv28emWrpwuHLYFwxbJZnYK6DYtpWTpSMVUhmbgh7wxgapgcbdgKshy1sSYCl}

    • Συνεχίζεται η εκκένωση της δομής της Αμυγδαλέζας

      13:44:56

    • Φωτιά ξέσπασε και στο Ολυμπιακό χωριό

      13:11:39

      Φωτιά ξέσπασε στο Ολυμπιακό Χωριό κοντά στην οδό Βαλέριου Λεωνίδη.

      Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά καίει εν υπαίθρω και στο σημείο βρίσκονται 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα.

    • Αγνοείται 77χρονος στη Χασιά

      13:02:10

      Σύμφωνα με μαρτυρία συγγενή του 77χρονου, ο άνδρας εθεάθη χθες το απόγευμα στη Χασιά.

      Το αμάξι του βρέθηκε κοντά στο Δημαρχείο της περιοχής.

    • Εριέττα Κούρκουλου: Ανάρτηση - φωτιά για τους influencers

      12:58:18

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1694287538066800783}

    • Αναζωπύρωση στον Έβρο

      12:53:13

      {https://twitter.com/eevrosgr/status/1694276194936475857}

    • Τρέχουν να σωθούν οι κάτοικοι στην Αγία Παρασκευή - Συγκλονιστικό βίντεο

      12:40:29

    • Συνεχείς εκρήξεις στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου

      12:32:56

      Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ ακούγονται συνεχώς εκρήξεις στην περιοχή.

      Καίγονται σπίτια.

    • Ξεπέρασαν τις 300 ώρες πτήσης τα CL-415, CL-215 και PZL το τελευταίο πενθήμερο

      12:31:42

      Τις 345,8 ώρες πτήσης συμπλήρωσαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (CL-415, CL-215 και PZL) το τελευταίο πενθήμερο είτε εκτελώντας επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί στην επικράτεια (270,7 ώρες πτήσης ) είτε αποστολές επιτήρησης (75,1 ώρες πτήσης).

      Επίσης, χθες, ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας εκτέλεσαν αποστολές έρευνας και διάσωσης:

      -Ανατολικά της Ρόδου για τον εντοπισμό παράνομως εισελθόντων προσώπων,

      - Στη Μονή Κλειστών του δήμου Φυλής μεταφέροντας 6 άτομα και

      - Στον κόλπο της Γέρας στη Λέσβο για τον εντοπισμό αγνοουμένου ατόμου, συμπληρώνοντας 5,9 ώρες πτήσης.

      Εξάλλου τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν 40 ασθενείς -ανάμεσά τους 4 βρέφη και δύο παιδιά- απο νησιά του Αιγαίου, την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων και στη Ρώμη το τελευταίο πενθήμερο. Συμπληρώθηκαν άλλες 76 ώρες πτήσης σε 23 αποστολές.

      Αναλυτικότερα:

      - Ένα αεροσκάφος C-130 μετάφερε 2 νεογνά από τη Ζάκυνθο στην Ελευσίνα,

      - Ένα ελικόπτερο Super Puma μετάφερε 1 ασθενή από την Τήλο στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου,

      - Ένα αεροσκάφος Β-350C μετάφερε 3 ασθενείς από τη Σαντορίνη, την Κάρπαθο και τη Μύκονο, στο Ηράκλειο και την Ελευσίνα,

      - Ένα αεροσκάφος C-27J μετάφερε 1 ασθενή από τη Ρόδο στην Ελευσίνα,

      - Ένα ελικόπτερο Super Puma μετάφερε 1 παιδί από την Κύθνο στη Σύρο,

      - Ένα αεροσκάφος B-350C μετάφερε 1 βρέφος από την Ελευσίνα στη Ρώμη,

      - Ένα ελικόπτερο Super Puma μετάφερε 1 ασθενή από την Αστυπάλαια στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου,

      - Ένα ελικόπτερο AW-109S μετάφερε 2 ασθενείς από τη Σίφνο και τη Σύρο, στη Σύρο και την Πάρο,

      - Ένα ελικόπτερο ΑΒ-212 μετάφερε 1 ασθενή από την Κέρκυρα στα Ιωάννινα,

      - Ένα αεροσκάφος C-27J μετάφερε 3 ασθενείς από τη Λέσβο, τη Σάμο και την Πάρο, στην Ελευσίνα,

      - Ένα αεροσκάφος C-27J μετάφερε 4 ασθενείς από την Κω και την Κάρπαθο, στην Ελευσίνα,

      - Ένα ελικόπτερο Super Puma μετάφερε 2 ασθενείς από την Πάρο στην Ελευσίνα,

      - Ένα ελικόπτερο AW-109S μετάφερε 4 ασθενείς από την Τήνο, τη Σίφνο και τη Νάξο, στη Σύρο,

      - Ένα αεροσκάφος B-350C μετάφερε 1 ασθενή και 1 παιδί από τη Σαντορίνη και τη Ρόδο, στην Ελευσίνα,

      - Ένα ελικόπτερο Super Puma μετάφερε 1 ασθενή από τo Καστελόριζο στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου,

      - Ένα αεροσκάφος B-350C μετάφερε 2 ασθενείς από τα Κύθηρα και τη Μύκονο στην Ελευσίνα,

      - Ένα ελικόπτερο ΑΒ-212 μετάφερε 1 ασθενή από την Κεφαλονιά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών,

      - Ένα αεροσκάφος B-350C μετάφερε 3 ασθενείς από την Κω και την Ικαρία, στο Ηράκλειο και την Ελευσίνα,

      - Ένα ελικόπτερο AW-109S μετάφερε ιατρική ομάδα από την Ελευσίνα στη Σύρο,

      - Ένα αεροσκάφος C-27J μετάφερε 2 ασθενείς από τη Λέσβο και τη Σαντορίνη στην Ελευσίνα,

      - Ένα ελικόπτερο ΑΒ-212 μετάφερε 1 ασθενή από την Κέρκυρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών,

      - Ένα αεροσκάφος B-350C μετάφερε 1 ασθενή από την Κέρκυρα στην Ελευσίνα και

      - Ένα αεροσκάφος EMB-135LR μετάφερε 1 βρέφος από την Ελευσίνα στη Ρώμη.

    • Ντάρδιζα Αχαρνών: Κάτοικος φωνάζει «βοήθεια» - Καίγεται το σπίτι του

      12:31:16

    • Εκκενώνεται η δομή της Αμυγδαλέζας

      12:24:46

      Εκκενώνεται προληπτικά η δομή όπου φιλοξενούνται μετανάστες στην Αμυγδαλέζα.

      Πρόκειται για 600 μετανάστες, οι οποίοι θα μεταφερθούν στη Μαλάκασα.

    • Η φωτιά απειλεί το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής

      12:08:02

    • Κλειστοί δρόμοι στη Φυλή

      12:06:17

      Σε συνεχείς διακοπές της κυκλοφορίας προχωρά η ΕΛΑΣ στην περιοχή της Φυλής λόγω των αναζωπυρώσεων.

      Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο για την κατάσταση οδικού δικτύου στη σημείο, διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων υπάρχει στα εξής σημεία:

      -Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του «ERMITAZ HALL» προς Πάρνηθα

      2) Στη Λεωφόρο Φυλής και Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου «ΚΛΕΙΣΤΩΝ» Φυλής

    • Η φωτιά στην Πάρνηθα απειλεί το στρατόπεδο Καποτά

      12:05:19

      Πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν πως ίσως η φωτιά μπήκε και στο στρατόπεδο Καποτά.

    • Συνελήφθη 43χρονος για εμπρησμό στο Ζεφύρι

      11:56:58

      Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, ένας 43χρονος, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση για δύο πυρκαγιές σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου, στο Ζεφύρι Αττικής.

      Για το περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

    • Αττική Οδός: Ποια έξοδος θα είναι κλειστή

      11:55:56

      Κλειστή λόγω προγραμματισμένων εργασιών βαριάς συντήρησης του οδοστρώματος θα παραμείνει από τις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης 23/08/2023 έως τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 24/08/2023 η έξοδος προς οδό Πλαπούτα (έξοδος 10Α) στο ρεύμα προς Ελευσίνα στην Αττική Οδό.

      Κατά τη διάρκεια του εν λόγω αποκλεισμού, οι οδηγοί μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν τις εξόδους προς Λ. Κύμης (έξοδος 10Β) ή προς Λ. Κηφισίας (έξοδος 11) ή προς Λ. Ηρακλείου (έξοδος 9).

    • Λιποθύμησε πολίτης στην Πάρνηθα

      11:48:48

    • Καίγονται σπίτια στις περιοχές Αγίου Ιωάννη Ρώσου, Ντάρδιζας και Αγίας Παρασκευής

      11:47:52

      Σύμφωνα με την ΕΡΤ, λίγο μετά τις 11:00 οι πύρινες φλόγες τύλιξαν σπίτια επίσης στις περιοχές του Αγίου Ιωάννη Ρώσου και της Ντάρδιζας παρά τον μεγάλο αριθμό εναέριων και επίγειων μέσων που προσπαθούν να κρατήσουν μακριά το πύρινο μέτωπό από τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

    • Ασπρόπυργος: Αναζωπύρωση της φωτιάς - Εκκενώνεται το Σοφό προς Αττική Οδό

      11:45:42

      Μήνυμα 112 για εκκένωση της περιοχής Σοφό στον Ασπρόπυργο εστάλη την Τετάρτη. Οι κάτοικοι καλούνται να πάνε προς Αττική Οδό.

      Μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή.

    • Εκκενώνεται και η περιοχή Λεφάντω

      11:33:38

      Εκκένωση στο Λεφαντώ προς το κέντρο Άνω Λιοσίων.

      ekkenwsi11

    • Εκκενώθηκαν νωρίτερα τρία γηροκομεία

      11:31:12

      Έχουν εκκενωθεί 3 γηροκομεία της Πάρνηθας και ένα μοναστήρι.

      Έχουν απομακρυνθεί 150 ηλικιωμένοι προληπτικά.

    • Καμένα σπίτια άφησε πίσω της η φωτιά στη Φυλή

      11:28:33

      fili

      ΙΝΤΙΜΕ / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    • Η εικόνα της φωτιάς στην Καβάλα

      11:25:13

      Σε δύο πύρινα μέτωπα, αυτά της Αβραμυλιάς και του Διαλεκτού, εστιάζουν την προσοχή τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας.

      Η γενικότερη εικόνα της πυρκαγιάς στην περιοχή παρουσιάζεται βελτιωμένη, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία. Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 44 πυροσβέστες, με 15 υδροφόρα οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη, το ένα από την Κροατία.

      Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με την δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα πλησιάζοντας σε κατοικημένες περιοχές του δήμου Νέστου, ενώ σύμφωνα με αναφορές που υπάρχουν, έχει κάψει πολλά σπίτια στις τοπικές κοινότητες Αβραμυλιάς και Γέροντα, πολλά ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

    • Έβρος: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τον άνδρα που κλείδωσε μετανάστες σε τρέιλερ

      11:23:30

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1694263711685292038}

    • Προς Μενίδι οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής και Καποτά

      11:20:15

      {https://twitter.com/112Greece/status/1694262201538781230}

    • Meteo: Συγκλονιστικό timelapse δείχνει πόσο γρήγορα εξελίχθηκε το μέτωπο στην Πάρνηθα

      11:19:31

      {https://www.youtube.com/watch?v=u9aurLJVaF4}

    • Νέο δραματικό βίντεο από την Αγία Παρασκευή Μενιδίου

      11:14:08

    • Αγ. Παρασκευή Μενιδίου: Μέσα σε σπίτι η φωτιά

      11:11:13

    • Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα

      11:10:36

      Ο αέρας δυνάμωσε το πρωί στην περιοχή της Πάρνηθας με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και οι κάτοικοι να εκκενώνουν Αγία Παρασκευή.

    • Μηνύματα 112 για Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά

      11:09:37

      Μήνυμα για εκκένωση της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου και της περιοχής Καποτά λίγο πριν από τις 11 το πρωί από το 112.

Ροή Ειδήσεων