Μετά από πολλά χρόνια στο σκοτάδι, ανάβουν ξανά οι προβολείς του Δημοτικού Θεάτρου Λυκαβηττού, το οποίο εμπνεύστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘60 η Άννα Συνοδινού και σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος.
Οι ίδιες κερκίδες, όπου οι Αθηναίοι και όχι μόνο, τις γέμιζαν κάθε καλοκαίρι για ν’ απολαύσουν στιγμές που χαράχθηκαν στην καλλιτεχνική διαδρομή αυτού του τόπου, παρέμεναν αυτά τα χρόνια έρημες και άδειες.
Απόψε Παρασκευή (15/9) το ιστορικό Θέατρο ανοίγει ξανά τις πύλες του με τον πιο μεγαλειώδη τρόπο: Τη μεγάλη συναυλία του κορυφαίου μας συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.
Στο πλήρως ανακαινισμένο και ασφαλές θέατρο, του οποίου η χωρητικότητα αγγίζει τους 6.000 θεατές (καθήμενους και όρθιους), η προσβασιμότητα, για τις ημέρες και ώρες που διοργανώνονται εκδηλώσεις στο θέατρο θα είναι ελεύθερη για τους πεζούς και τα δίτροχα, ενώ η προσέγγιση με αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Θεάτρου θα επιτρέπεται μόνο σε ΑμεΑ, σε άτομα άνω των 60 ετών καθώς και στα ταξί για αποβίβαση ή επιβίβαση.
Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων θα παρέχει στους επισκέπτες δωρεάν μεταφορά με τη χρήση shuttle bus το οποίο θα πραγματοποιεί δρομολόγια από και προς το θέατρο από τις 19:00 έως τις 21:30, με αφετηρία την οδό Σαρανταπήχου. Το shuttle bus θα είναι διαθέσιμο και μετά το πέρας της συναυλίας, για να διευκολύνει όσες και όσους επιθυμούν, με προτεραιότητα στα άτομα που χρήζουν βοήθειας.
Το φετινό πρόγραμμα του θεάτρου, που ξεκινά με τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, θα συνεχιστεί με ξεχωριστές μουσικές βραδιές έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Δείτε αναλυτικά τις συναυλίες ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.
Λυκαβηττός: Οι εργασίες για την αναγέννηση του Θεάτρου
Ο χώρος είναι πλήρως ανακαινισμένος και με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Στόχος του σχεδιασμού της «αναγέννησης» του εμβληματικού Θεάτρου, ήταν να διατηρηθεί ο χαρακτήρας που του έδωσε το 1965 ο Ζενέτος. Για να επιτευχθεί ο στόχος, περισσότερα από 200.000 κιλά νέας μεταλλικής κατασκευής αντικατέστησαν τα φθαρμένα από τον χρόνο τμήματα, ανακαινίζοντας τον χαρακτηριστικό διάφανο σκελετό του κοίλου, με τα υποστυλώματα να ενισχύονται εσωτερικά. Ένα πάντρεμα της τότε εμβληματικής μορφής του Θεάτρου με τις σύγχρονες υποδομές, που επιτεύχθηκε με παρεμβάσεις ακριβείας πάνω στον μεταλλικό σκελετό.
Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες υποδομές εκσυγχρονίστηκαν σύμφωνα με τα πρότυπα των σύγχρονων ευρωπαϊκών θεάτρων. Οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες περιλαμβάνουν νέο πυροσβεστικό δίκτυο και σύστημα πυρανίχνευσης, νέο δίκτυο οπτικών ινών για τον έλεγχο από κεντρικές μονάδες όλων των σημείων, καθώς και νέες καλωδιώσεις για φωτισμό, ήχο, δεδομένα και συστήματα ασφαλείας βάσει των σύγχρονων απαιτήσεων.
Τα 3.850 πλαστικά καθίσματα αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με ξύλινους πάγκους 3.950 θέσεων. Πλέον, το Δημοτικό Θέατρο του Λυκαβηττού θα μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις με 6.000 θεατές (καθήμενους και όρθιους). Όλες οι παρεμβάσεις στο μνημείο έγιναν σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων μελέτη αποκατάστασης και αντίστοιχα βάσει της εγκεκριμένης οικοδομικής άδειας.