Καθώς η Μέση Ανατολή «φλέγεται», μετά τις διαδοχικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά πυρηνικών και στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, με την κάλυψη των ΗΠΑ, οι αγορές μπαίνουν εκ νέου σε μια φάση έντονης ανησυχίας.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Τελ Αβίβ εξόντωσαν κορυφαίους αξιωματούχους των Φρουρών της Επανάστασης και των Ενόπλων Δυνάμεων της Τεχεράνης, καθώς και επιστήμονες του ιρανικού προγράμματος, με αποτέλεσμα οι γεωπολιτικές ανησυχίες να αναζωπυρώνονται.
Η αβεβαιότητα που αυτομάτως προκαλείται λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, στρέφει τους επενδυτές προς «ασφαλή καταφύγια», όπως είναι το δολάριο και ο χρυσός, ενώ το πετρέλαιο καταγράφει ένα ξέφρενο ανοδικό ράλι.
Ειδικότερα, το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά τις τελευταίες ώρες, με την ισοτιμία να είναι 1,14 (1 ευρώ ισούται με 1,14 δολάρια), καθώς το ευρώ, η στερλίνα και το δολάριο Αυστραλίας χάνουν έδαφος.
Την ίδια ώρα, ο χρυσός «σκαρφαλώνει» κοντά σε υψηλά δύο μηνών. Η τιμή spot καταγράφει ράλι 1,52% στα 3.431,47 δολάρια η ουγγιά, γύρω στις 20:30 της Παρασκευής (13/6, ώρα Ελλάδας).
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent, γύρω στις 20:30 (ώρα Ελλάδας) σημείωναν άνοδο 4,56 δολάρια ή περίπου 6,57% στα 73,91 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα έφτασαν στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 78,50 δολαρίων, το υψηλότερο από τις 27 Ιανουαρίου.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) την ίδια ώρα σημείωνε άνοδο 4,62 δολάρια ή 6,79% στα 72,66 δολάρια, αγγίζοντας νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση το υψηλότερο επίπεδό του από τις 21 Ιανουαρίου στα 77,62 δολάρια.