Αυτά τα Χριστούγεννα σκεφτείτε έγκαιρα και έξυπνα. Επιλέξτε το μενού που ταιριάζει στο πορτοφόλι και στο lifestyle σας και απολαύστε την ημέρα χωρίς περιττές σκοτούρες, περιστοιχισμένοι από τα αγαπημένα σας πρόσωπα γύρω από το τραπέζι.
Το μυστικό είναι η σωστή επιλογή του κυρίως πιάτου, που θα πρέπει να συνδυάζει τις αρετές της νοστιμιάς, της ευκολίας και της οικονομίας. Και πιο είναι το πιο δημοφιλές και οικονομικό κρέας σήμερα; Το χοιρινό και δη η παντσέτα. Με πολύ απλά μέσα και ελάχιστη φροντίδα ένα απλό κομμάτι κρέας μεταμορφώνεται σε ένα τραγανιστό θαύμα, στο οποίο δεν αντιστέκεται κανείς. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς μερικές ορεκτικές πατατούλες φούρνου, βαφτισμένες στα ζουμιά του κρέατος, και μια σπιτική σάλτσα μήλου, apple sauce για όσους την αναζητούν αναίτια έτοιμη στα ράφια των σούπερμαρκετ, τότε έχουμε ένα λαχταριστό γεύμα που συγκρίνεται επάξια με τα περισσότερα εστιατορικά μενού -απογοητευτικά συνήθως τις ημέρες των γιορτών.
Η συνταγή του σεφ Γιώργου Τσούλη στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη:
Υλικά:
1 κιλό παντσέτα ξεκοκκαλισμένη σε κομμάτι ορθογώνιου σχήματος
Δεντρολίβανο
Θυμάρι
Ξύσμα λεμπονιού
Σκόρδο φρέσκο ή σε σκόνη
Χοντρό αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο
Σπάγγος μαγειρικής για να «ασφαλίσουμε» το ρολό
Εκτέλεση:
Η παντσέτα, για να γίνει τραγανή, πρέπει να είναι απολύτως στεγνή. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να την αφήσουμε ένα βράδυ στο ψυγείο, απλωμένη κατά προτίμηση σε μια σχάρα , αφού την έχουμε τρίψει καλά με αλάτι.
Την επομένη, την ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί για να φύγει και η υπόλοιπη υγρασία και τη ετοιμάζουμε για τον φούρνο.
Την απλώνουμε στον πάγκο με το δέρμα προς τα κάτω και από το κέντρο κάνουμε δύο τομές για να την ανοίξουμε σε στυλ πεταλούδες (δείτε το βίντεο).
Χαράζουμε τη σάρκα διαγωνίως σε ρόμβους, ως το παχύ στρώμα του λίπους. Δεν πειράζουμε την πέτσα. Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, κάνουμε μια «πρόβα τυλίγματος». Θέλουμε να μείνει άθικτη η πετσούλα στο εξωτερικό μέρος του ρολό. Το κομμάτι που διπλώνει στο εσωτερικό πρέπει να αφαιρεθεί.
Ξαναπλώνουμε την παντσέτα στον πάγκο και τρίβουμε καλά με χοντρό αλάτι. Συνεχίζουμε με το πιπέρι, το μπούκοβο ή καυτερή πιπερίτσα (ό,τι θέλουμε), ξύσμα λεμονιού (και το πορτοκάλι ταιριάζει), το σκόρδο και τα φρέσκα μυρωδικά. Προαιρετικά προσθέτουμε μαραθόσπορο και λίγη παρμεζάνα για επιπλέον πόντους ιταλικής νοστιμιάς.
Τυλίγουμε σφιχτά την πορκέτα και δένουμε με σπάγκο. Λαδώνουμε το εξωτερικό με πινέλο και αλατίζουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 – 160 βαθμούς για 2 ½ ώρες περίπου πάνω σε σχάρα που την έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ταψί.
Αν θέλουμε, τοποθετούμε στο ταψί πατατούλες που θα πάρουν εξτρά νοστιμιά από το ζουμί του ψητού.
Σημείωση: Αν θέλουμε να αυξήσουμε την ποσότητα λόγου του αριθμού των καλεσμένων, αντί να φτιάξουμε ένα μεγαλύτερο ρολό που ενδέχεται να μην ψηθεί καλά, είναι καλύτερο να επιλέξουμε τη λύση των δύο μικρότερων.
Η σάλτσα μήλου
Υλικά:
πράσινα μήλα
μαύρη ζάχαρη
κανέλα
μπαχάρι
βούτυρο
Λίγο χυμό λεμονιού
Μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μπουκιές. Τα περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το αποτέλεσμα να μοιάζει με πουρέ.
Η σάλτσα μήλου διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές ημέρες σε απλό βάζο. Αν ακολουθήσουμε τη διαδικασία που ακολουθείται για τις μαρμελάδες (αποστείρωση), τότε μπορεί να αντέξει για πολύ καιρό και εκτός ψυγείου.
Η σάλτσα μήλου είναι εξαιρετική με το χοιρινό, τα αλλαντικά και τα τυριά.
Δείτε το σχετικό βίντεο: