Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

Επιδείνωση του καιρού από τα ξημερώματα της Κυριακής (22-12-2019) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους - Τι λένε ΕΜΥ, meteo.gr και η ΓΓΠΠ
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
iEidiseis

iEidiseis

19:12 - 20/12/2019
Τελευταία ενημέρωση: 19:25 - 20/12/2019

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες έως την Κυριακή θα επηρεάσουν κυρίως τα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA).

Έντονα αναμένεται να είναι τα φαινόμενα την Κυριακή στα δυτικά, στα βόρεια ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, ενώ σημαντικά ύψη βροχής θα σημειωθούν στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στο Βόρειο Ιόνιο.

Παράλληλα, σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο και οι δυτικοί άνεμοι στο Ιόνιο, όπου την Κυριακή η έντασή τους θα φτάνει τα οκτώ και τοπικά τα εννέα μποφόρ, δημιουργώντας ενδεχομένως προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Προσοχή απαιτείται, σύμφωνα με το EAA-meteo, στις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα στις περιοχές όπου αναμένονται φαινόμενα, ιδιαίτερα την Κυριακή στο μεγαλύτερο τμήμα της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας.

Νωρίτερα, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο που ανέφερε:

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

Την Κυριακή (22-12-2019)

β. Από τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική και πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία, βαθμιαία στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

γ. Από τις βραδινές ώρες στις Κυκλάδες.

Τη Δευτέρα (23-12-2019)

α. Κατά διαστήματα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, με βαθμιαία εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια.

β. Τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη και μέχρι τις βραδινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

γ. Από τις απογευματινές ώρες πιθανώς στην Κρήτη.

2. Θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν την Κυριακή (22-12-2019), οι οποίοι στα πελάγη θα φθάνουν 7 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ. Τη Δευτέρα (23-12-2019) θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και θα φθάσουν στο Αιγαίο 7 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ.

{https://twitter.com/GSCP_GR/status/1207997482342535169}

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

  • Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
  • Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε ετοιμότητα ο δήμος Θεσσαλονίκης

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο δήμος Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κακοκαιρίας.

Στην αποθήκη του δήμου υπάρχουν 950 τόνοι άλατος αποχιονισμού. Έχουν συσκευαστεί 4.000 σάκοι των 10-12 κιλών και έχουν ήδη διατεθεί 2.500 σάκοι, προληπτικά, σε σημεία ενδιαφέροντος στις δημοτικές κοινότητες. Ο διαμοιρασμός στη 2η και στην 5η Δημοτική Κοινότητα θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο καιρός το Σάββατο

Τοπικές βροχές στη Δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αναμένονται το Σάββατο, καθώς επίσης κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες μετά το απόγευμα στην Ήπειρο και στο Βόρειο Ιόνιο. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρξουν νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με τοπικές βροχές μετά το απόγευμα στα βόρεια και στα κεντρικά, ενώ θα επικρατήσουν σταδιακά ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 10 έως 18 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 9 έως 17 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 14 έως 18 βαθμούς στις Κυκλάδες, έως τους 20 βαθμούς στην Κρήτη, 12 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως 17 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις στο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και μετά το απόγευμα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες και αυξημένα ποσοστά υγρασίας, με αποτέλεσμα την κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρωινές ώρες, αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 17 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, με βαθμιαία ενίσχυση σε μέτριους 4-5 μποφόρ και στα νότια σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών μετά το απόγευμα και τοπικές ομίχλες τις βραδινές και πρωινές ώρες, αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και βαθμιαία μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων