Κορονοϊός: Νέες οδηγίες για ταξιδιώτες από τον ΕΟΔΥ - «Υψηλός» ο κίνδυνος

Ο ΕΟΔΥ αναθεώρησε τις οδηγίες του προς τους ταξιδιώτες και προειδοποιεί πως πρέπει να αποφεύγονται οι περιοχές με τοπική διάδοση του νέου κορονοϊού.
Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων COVID-19, 31 Δεκεμβρίου 2019 έως 8 Μαρτίου 2020
Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων COVID-19, 31 Δεκεμβρίου 2019 έως 8 Μαρτίου 2020 Πηγή: ΕΟΔΥ / ΠΟΥ
iEidiseis

iEidiseis

17:46 - 09/03/2020
Τελευταία ενημέρωση: 19:25 - 09/03/2020

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται «υψηλός» σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες (από 8/3) ταξιδιωτικές οδηγίες που εκδίδει ο ΕΟΔΥ μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προηγούμενη σχετική ενημέρωση έκανε λόγο για «μέτριο κίνδυνο». Συνιστάται, λοιπόν, να αποφύγετε το ταξίδι προς περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19, – λεπτομέρειες ΕΔΩ – αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, και ιδιαίτερα αν ανήκετε σε ευάλωτες ομάδες με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών σε περίπτωση νόσησης.

{https://twitter.com/eody_gr/status/1236991938118778882}

Επίσης, από τον ΕΟΔΥ επισημαίνονται τα κάτωθι:

«Αν ταξιδεύετε προς περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 συνιστάται :

  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
  • Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
  • Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας σε περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 συνιστάται :

  • Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
  • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
  • Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Μετά την επιστροφή από περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 συνιστάται :

  • Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες.
  • Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (1135).

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν. Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (1135) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης».

Υπενθυμίζεται πως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών και των πτήσεων και εναρμονισμένη με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, ανακοινώνει ως μέτρο πρόληψης κατά του COVID19 την προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Βόρεια Ιταλία.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι τα κρούσματα του COVID-19 στην Ελλάδα είναι συνολικά 84 καθώς εντοπίστηκαν ακόμη 11 ασθενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων