Το βράδυ της Ανάστασης, το Μεγάλο Σάββατο, είναι μία από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της Μεγάλης Εβδομάδας και της ορθόδοξης παράδοσης.
Μετά την Ανάσταση του Χριστού, οι οικογένειες επιστρέφουν στα σπίτια τους και συγκεντρώνονται γύρω από το τραπέζι για να γιορτάσουν με φαγητά που σηματοδοτούν το τέλος της νηστείας και το χαρμόσυνο μήνυμα της Λαμπρής.
Τι τρώμε το Μεγάλο Σάββατο
Κεντρική θέση στο αναστάσιμο τραπέζι έχει φυσικά η μαγειρίτσα, ένα παραδοσιακό πιάτο που φτιάχνεται με εντόσθια αρνιού, άνηθο, κρεμμυδάκια, ρύζι και αυγολέμονο.
Η μαγειρίτσα θεωρείται συμβολικό φαγητό, καθώς «γεφυρώνει» τη νηστεία με το πλούσιο πασχαλινό φαγοπότι της Κυριακής. Είναι ελαφρύτερη από το ψητό κρέας και βοηθά το στομάχι να προσαρμοστεί μετά από σαράντα ημέρες αποχής από ζωικά προϊόντα.
Στο τραπέζι της Ανάστασης υπάρχουν επίσης τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά, που έχουν βαφτεί τη Μεγάλη Πέμπτη. Το «τσούγκρισμα» των αυγών αποτελεί αγαπημένο έθιμο για μικρούς και μεγάλους.
Πολλές οικογένειες συνοδεύουν τη μαγειρίτσα με πίτες ή λαμπρόψωμα, τα οποία έχουν παρασκευάσει ειδικά για την περίσταση. Δεν λείπουν επίσης το κρασί ή το τσουρέκι, αν και παραδοσιακά καταναλώνονται κυρίως την Κυριακή του Πάσχα.
Τι κάνουμε αν στο τραπέζι υπάρχουν παιδιά ή vegetarians ή vegans
Το τραπέζι μετά την Ανάσταση είναι συνήθως οικογενειακή υπόθεση – οι μαζώξεις με πολλούς καλεσμένους είναι συνήθως για την Κυριακή του Πάσχα. Παρόλα αυτά, τα προβλήματα και οι ασυμφωνίες δεν λείπουν ούτε από το αναστάσιμο δείπνο.
Σε πολλούς δεν αρέσουν τα εντόσθια -ειδικά τα παιδιά είναι κανόνας ότι θα ξινίσουν τα μούτρα τους- ή δεν επιτρέπεται να τα φάνε λόγω επιβαρυμένης υγείας. Όμως, υπάρχουν κι εκείνοι που δεν βάζουν στο στόμα τους κρέας ή και ζωικά προϊόντα εν γένει.
Γι’ αυτούς, αν θέλετε να μείνετε πιστοί στο πνεύμα της παράδοσης, μια καλή λύση είναι η μαγειρίτσα από μανιτάρια. Για τους άλλους, εφόσον νήστεψαν την προηγούμενη περίοδο, η απάντηση είναι η κοτόσουπα ή οτιδήποτε άλλο αρκετά ελαφρύ για το στομάχι για να ξυπνήσουμε την Κυριακή του Πάσχα ορεξάτοι και με ενέργεια.
Το μυστικό είναι ότι σε κάθε περίπτωση το αναστάσιμο δείπνο πρέπει να είναι ελαφρύ για να προετοιμάσει το στομάχι μας για την κρεατοκατάνυξη της επόμενης ημέρας. Οπότε, κάνουμε κράτει στα τυριά, τις πίτες, τα αυγά, τα γλυκά και τα αλκοολούχα, ακόμα και στη μαγειρίτσα, που, αν και σούπα, έχει αρκετά λιπαρά και δεν προσφέρεται για δεύτερο και τρίτο πιάτο.