Η γιορτή της Μητέρας, μια ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό της μητρότητας και την ευγνωμοσύνη προς τις μητέρες, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα, η λατρεία της θεάς Κυβέλης – μητέρας όλων των θεών – αποτελούσε τη βάση ενός πρώιμου εορτασμού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Πίνδαρος: «Κυβέλα, Μάτερ θεών».
Στη σύγχρονη εποχή, το πρόσωπο που έθεσε τις βάσεις για την καθιέρωση της γιορτής ήταν η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948). Εκείνη είχε την αρχική ιδέα να υπάρξει μια ειδική ημέρα αφιερωμένη στις μητέρες, ως ένδειξη αναγνώρισης και τιμής για τον ρόλο τους.
►Γιορτή της Μητέρας 2025: Οι καλύτερες και πιο γλυκές ευχές
Η ιδέα της τελικά πήρε επίσημη μορφή στις 9 Μαΐου 1914, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Γούντροου Γουίλσον, υπέγραψε επίσημη ανακήρυξη που καθιέρωνε τη γιορτή της Μητέρας ως εθνική επέτειο, ορίζοντας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως ημέρα εορτασμού.
Έκτοτε, όπως αναφέρει και το sansimera.gr, η ημέρα αυτή τιμάται σε πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Φέτος, η γιορτή της Μητέρας πέφτει στις 11 Μαΐου 2025, δηλαδή σήμερα.
Στην ελληνική παράδοση, ο εορτασμός είχε αρχικά συνδεθεί με τη γιορτή της Υπαπαντής, που τιμάται στις 2 Φεβρουαρίου. Τότε η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Παναγία και τον Ιωσήφ, που προσφέρουν τον 40ήμερο Ιησού στον Ναό για ευλογία, όπως ορίζει η εβραϊκή παράδοση.
Η σύνδεση της Υπαπαντής με την γιορτή της Μητέρας ξεκίνησε το 1929. Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1960 και έπειτα, η πρακτική αυτή εξασθένησε, δίνοντας έμφαση στον εορτασμό της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου, σε εναρμόνιση με τον διεθνή χαρακτήρα της ημέρας.
Το λευκό γαρίφαλο ως σύμβολο της ημέρας
Η Άννα Μαρία Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρίφαλο ως σύμβολο της γιορτής της Μητέρας, δίνοντας στο λουλούδι ένα ιδιαίτερο νόημα. Όπως εξηγούσε η ίδια, «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης και το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».
Παρά τις αντιδράσεις της δημιουργού της, η γιορτή γρήγορα μετατράπηκε σε ευκαιρία εμπορικής εκμετάλλευσης, ιδιαίτερα από τη βιομηχανία των λουλουδιών. Οι επιχειρήσεις του κλάδου βρήκαν μια «θεόσταλτη» αφορμή για να αυξήσουν σημαντικά τις πωλήσεις τους, καθιστώντας τη γιορτή της Μητέρας μία από τις κορυφαίες σε τζίρους ημέρες του χρόνου.
Ενδεικτικά, μόνο για το 2023, οι σχετικές δαπάνες έφτασαν τα 35,7 δισεκατομμύρια δολάρια (31,7 δισ. ευρώ), με κάθε νοικοκυριό να ξοδεύει κατά μέσο όρο 243,50 ευρώ για δώρα και τιμές προς τις μητέρες.
Η λέξη «μαμά»
Μια ιδιαίτερα τρυφερή λεπτομέρεια είναι η προέλευση της λέξης «μαμά». Το πρώτο φώνημα που μπορούν να αρθρώσουν τα περισσότερα βρέφη είναι ο ήχος «μα». Γι’ αυτό και σχεδόν σε κάθε γλώσσα του κόσμου, η λέξη που περιγράφει τη μητέρα ξεκινά από το γράμμα «Μ» ή είναι παραλλαγή του ήχου «μα».
Το doodle της Google για τη γιορτή της Μητέρας
Τη γιορτή της Μητέρας τιμά και φέτος η Google, αφιερώνοντάς της ένα ξεχωριστό doodle με την εικόνα ενός ανθισμένου λουλουδιού. Η μηχανή αναζήτησης συνοδεύει την πρωτοβουλία της με την τρυφερή φράση: «αφιερωμένο σε όλες τις μαμάδες του κόσμου που μας βοηθούν να ανθίσουμε».