Ελλάδα

Στο «κόκκινο» η Αττική για πυρκαγιές – Συναγερμός για επικίνδυνους ανέμους 9 μποφόρ

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στην Αττική. Έκτακτη συνεδρίαση των Αρχών, έρχονται θυελλώδεις άνεμοι και φόβοι για απαγορευτικό.

Δύσκολα θα είναι τα πράγματα και στην Αττική, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς για τρεις μέρες, από αύριο, οι άνεμοι θα ενταθούν και θα φτάσουν ακόμα και τα 9 μποφόρ, με ριπές έως και 100 χλμ. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ακραίος για αύριο, 8 Αυγούστου, σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας που εξέδωσε η Πολιτική Προστασία.

Αλλά εξίσου δύσκολη αναμένεται και η μετακίνηση στα νησιά, αφού η θάλασσα θα έχει πολύ κύμα αύριο και μεθαύριο, οπότε και να αναμένεται το τελευταίο μεγάλο κύμα εξόδου για τα νησιά.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου της ΓΓΠΠ και τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo, από σήμερα Πέμπτη έως και την Κυριακή αναμένονται βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ με ριπές έως και 9, ιδιαίτερα σε Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, Ανατολική Στερεά, Νότια Εύβοια, Κυκλάδες και Νότια Κρήτη.

Συγκεκριμένα, οι ριπές των ανέμων τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης στην Ανατολική Στερεά θα φτάσουν τα 80 km/h, ενώ στη Νότια Εύβοια, στις Κυκλάδες και στη Νότια Κρήτη τοπικά θα φτάσουν τα 90 km/h.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, την Παρασκευή αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση των βορείων ανέμων, με τις ριπές τους σε Ανατολική Στερεά, Νότια Εύβοια, Κυκλάδες και τοπικά στη Νότια Κρήτη να φτάνουν τα 100 km/h. Η Πολιτική Προστασία τονίζει ότι η Παρασκευή είναι η πιο δύσκολη ημέρα με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς καθώς και προβλήματα στη ναυσιπλοΐα. Πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο έκδοσης απαγορευτικών.

Ο χάρτης για αύριο, 8/8:

Σύμφωνα με το Meteo, λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιδεινωθούν σημαντικά στα ανατολικά τμήματα, με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία στα ανατολικά και νότια.
  • Σημαντική αύξηση της δυσκολίας ελέγχου σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιών στα ανατολικά και νότια, κυρίως σε περιοχές όπου δεν σημειώθηκαν βροχές τις τελευταίες ημέρες.

Στην παρακάτω ομάδα χαρτών παρουσιάζεται η εκτιμωμένη δυσκολία ελέγχου σύμφωνα με το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών (Canadian Forest Fire Weather Index System – CFFWIS), προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 07/08 και Παρασκευής 08/08/2025.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
«Διπλωματικό επεισόδιο» Ιταλίας – Βρετανίας για μία… μακαρονάδα – Οργή για το «cacio e pepe» Chevron Left
«Διπλωματικό επεισόδιο» Ιταλίας – Βρετανίας για μία… μακαρονάδα – Οργή για το «cacio e pepe»