Χειμωνιάτικο αναμένεται το σκηνικό του καιρού τις επόμενες μέρες, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους, ενώ αρκετό κρύο αναμένεται παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιά, με τις χαμηλές θερμοκρασίες να είναι αισθητές από σήμερα Κυριακή.
Για σήμερα Κυριακή (28/12) προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες στα ανατολικά και νότια τμήματα, με τοπικές βροχές σε νησιά ανατολικού Αιγαίου, νότια και δυτική Πελοπόννησο, νότιο Ιόνιο, στα βόρεια και ορεινά τμήματα της Κρήτης και πιθανόν στις Κυκλάδες. Παγετός θα εκδηλωθεί, τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ενώ τοπικά περιορισμένη θα είναι η ορατότητα κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 12 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 8, από -1 έως 15 βαθμούς στην κεντρική και νότια Ελλάδα, από 2 έως 14 στη δυτική Ελλάδα, στην Ήπειρο από -2 έως 9, από 7 έως 14 στις Κυκλάδες και από 4 έως 16 στην Κρήτη, από 2 έως 13 στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από 7 έως 14 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο αρχικά από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ και τοπικά, στο βόρειο Αιγαίο, σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο, σύμφωνα με το meteo.gr, οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ και τοπικά, στο βόρειο Ιόνιο, σε ισχυρούς 6 μποφόρ.
Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις και τοπικά περιορισμένη ορατότητα, τις βραδινές και πρωινές ώρες, αναμένεται στην Αττική. Έτσι, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους μέτριους 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα σε ισχυρούς 6 μποφόρ.
Τέλος, ηλιοφάνεια αναμένεται και στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, που σταδιακά θα ενισχυθούν σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.
Δείτε live την εξέλιξη του καιρού
Αρναούτογλου: «Ριπές 9-10 μποφόρ, πρόσκαιρα και 11»
Για σφοδρούς ανέμους σε επίπεδα θύελλας και έντονο κρύο το επόμενο 48ωρο προειδοποίησε και ο Σάκης Αρναούτογλου, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με την ανάλυση, στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθούν η Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, οι Σέρρες και η Χαλκιδική, με τις ριπές του ανέμου να αναμένονται επικίνδυνες για πεζούς και οδηγούς.
Ο Σάκης Αρναούτογλου υπογραμμίζει πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί ραγδαία από το πρωί της Κυριακής (28/12). Η προειδοποίηση είναι σαφής και αφορά στην ασφάλεια των πολιτών σε εκτεθειμένα σημεία. Μάλιστα, ο προγνώστης καιρού έγραψε: «ΠΡΟΣΟΧΗ! Σφοδροί άνεμοι σε επίπεδα θύελλας και έντονο κρύο στην αίσθηση κυρίως την Κυριακή και κατά διαστήματα τη Δευτέρα 28/29 Δεκεμβρίου σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες και Χαλκιδική!», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Άνεμοι έως και 11 μποφόρ – Οι ώρες υψηλού κινδύνου
Το πιο κρίσιμο διάστημα για την Κυριακή εντοπίζεται μεταξύ 10:00 και 23:00. Κατά τις ώρες αυτές, οι ριπές του ανέμου θα είναι εξαιρετικά βίαιες, φτάνοντας τα 9 με 10, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να αγγίξουν και τα 11 μποφόρ.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ανοιχτούς δρόμους και γέφυρες, εκτεθειμένα σημεία του οδικού δικτύου, μετακινήσεις με ψηλά οχήματα, λόγω της δυσκολίας στην οδήγηση και περιοχές με δέντρα και πινακίδες, λόγω αυξημένου κινδύνου πτώσεων αντικειμένων.
Το φαινόμενο του wind chill με «τσουχτερό» κρύο
Παρά το γεγονός ότι το θερμόμετρο θα δείχνει περίπου 12 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι, η πραγματική αίσθηση του κρύου θα είναι πολύ διαφορετική. Ο Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί πως η αισθητή θερμοκρασία θα είναι σημαντικά χαμηλότερη λόγω της έντασης των ανέμων.
«Η θερμοκρασία θα είναι μεν γύρω στους 12 βαθμύς και, σε συνδυασμό με τον δυνατό άνεμο, η αισθητή θερμοκρασία θα είναι αρκετά πιο χαμηλή το πολύ στους 7 το μεσημερι, και κοντά στο 0 το πρωί και το βράδυ», επεσήμανε ο προγνώστης.
Ακόμα, η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη και τη Δευτέρα (29/12), με τους ανέμους να διατηρούν την ισχύ τους σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο κίνδυνος πτώσεων κλαδιών παραμένει αυξημένος, ειδικά για τα δέντρα που θα έχουν ήδη καταπονηθεί από την προηγούμενη ημέρα.
Οδηγίες προστασίας και η επόμενη ενημέρωση
Κλείνοντας την ενημέρωσή του, ο Σάκης Αρναούτογλου προέτρεψε τους πολίτες να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας, γράφοντας: «Συμπερασματικά, Κυριακή και Δευτέρα θέλουν προσοχή στους ανέμους.
«Ασφαλίστε αντικείμενα σε μπαλκόνια και αυλές, περιορίστε μετακινήσεις σε εκτεθειμένα σημεία και ντυθείτε καλά, γιατί ο αέρας θα κάνει το κρύο πιο “τσουχτερό” από αυτό που δείχνει το θερμόμετρο», σημείωσε ο ίδιος.
Ο καιρός αύριο Δευτέρα (29.12)
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, τη νότια Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι το μεσημέρι.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία και τις Σποράδες τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία οι άνεμοι θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα. Θα φθάσει στα βόρεια τους 9 με 11 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 12 με 14, στα δυτικά τους 14 με 16 στις Κυκλάδες και την Κρήτη τους 15 με 17 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Ο καιρός την Τρίτη (30.12)
Λίγες νεφώσεις οι οποίες γρήγορα θα αυξηθούν τοπικά στα δυτικά, τα νότια, το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Σποραδικές βροχές θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά, βαθμιαία στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, και από το βράδυ στα νότια τμήματα της Θεσσαλίας, τη βόρεια Εύβοια και τις Σποράδες. Μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και το Ιόνιο.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους νωρίς το πρωί στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά.
Ο καιρός την Τετάρτη (31.12) – Παραμονή Πρωτοχρονιάς
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια όπου θα σημειωθούν σποραδικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες ενδέχεται να σημειωθούν μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά και στα βόρεια και κεντρικά ημιορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και μέχρι το μεσημέρι τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν δυτικοί 4 με 6 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ο καιρός την Πρωτοχρονιά (01.01)
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια με σποραδικές ασθενείς βροχές μέχρι το μεσημέρι στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ανατολικά ορεινά και τα βορειοανατολικά ημιορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.


