Στην πλήρη αποκατάσταση της μαρμάρινης πλάκας στο Σκοπευτήριο Καισαριανής προχώρησε ο Δήμος, επαναφέροντας στη θέση της τη μνήμη των 200 εκτελεσθέντων από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής την Πρωτομαγιά του 1944.
►Στα χέρια του ΥΠΠΟ οι ιστορικές φωτογραφίες των αγωνιστών της Καισαριανής
Η πλάκα, στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των πατριωτών που οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα, είχε βανδαλιστεί από αγνώστους, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των συγκλονιστικών φωτογραφιών-ντοκουμέντων από εκείνη τη μαρτυρική ημέρα, που απεικόνιζαν τους μελλοθάνατους λίγο πριν την εκτέλεσή τους.
Όπως ανακοίνωσε η δημοτική Αρχή στην Καισαριανή, οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν επιτυχώς. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποδεχθεί την προσφορά της ΚΟ Αττικής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) να καλύψει τα έξοδα για την αποκατάσταση του Μνημείου, κάτι που υλοποιήθηκε.
Η αποκατάσταση της πλάκας επαναφέρει στο ιστορικό σημείο τον συμβολισμό και το χρέος μνήμης απέναντι στους 200 αγωνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944, σε ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
►«Τώρα μπορούμε να δούμε το θάρρος τους»: Συγκινητικό αφιέρωμα του Guardian στους 200 της Καισαριανής
Καισαριανή: Η ανακοίνωση του δήμου για το Μνημείο στο Σκοπευτήριο
«Ολοκληρώθηκαν χθες Τρίτη οι εργασίες αποκατάστασης της μαρμάρινης πλάκας στο Μνημείο του Σκοπευτηρίου η οποία αναφέρεται στη θυσία των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944.
Η πλάκα είχε βανδαλιστεί από θρασύδειλα φασιστοειδή μερικές ώρες μετά την πλατιά δημοσιοποίηση των συγκλονιστικών φωτογραφικών ντοκουμέντων που απεικονίζουν την αγέρωχη, λεβέντικη στάση των κομμουνιστών απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας είχε αποδεχτεί την προσφορά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ να αναλάβει τα έξοδα αποκατάστασης του Μνημείου, όπως και έγινε».


