Ένταση κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που συγκλόνισε τη χώρα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
Η διαδικασία διεξάγεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας και αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες δίκες των τελευταίων ετών.
Το newsletter του iEidiseis καθημερινά στο inbox σου. Κάνε εγγραφή εδώ.
Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, καθώς συγγενείς των θυμάτων, δικηγόροι και δημοσιογράφοι παρακολουθούν στενά κάθε εξέλιξη.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση για την καταλληλότητα της αίθουσας, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στον χώρο ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες θέσεις. Η κύρια αίθουσα ενοποιήθηκε με το φουαγέ, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία περισσότεροι συγγενείς θυμάτων και δικηγόροι.
Παράλληλα, έχουν προβλεφθεί και επιπλέον χώροι με οθόνες στο Συνεδριακό Κέντρο για όσους δεν θα μπορέσουν να μπουν στην κύρια αίθουσα, ενώ έχουν τεθεί συγκεκριμένοι κανόνες για την είσοδο διαδίκων και δημοσιογράφων.
Η δίκη θα συνεχιστεί τη Μεγάλη Δευτέρα με τη διαδικασία της νομιμοποίησης.
Δείτε λεπτό προς λεπτό όσα έγιναν μέσα και έξω από την αίθουσα του διακστηρίου, μέσα από blog του iEidiseis.gr.
LIVE
08:27:10
Έλεγχοι στην είσοδο της δίκης
Αυξημένα είναι τα μέτρα οργάνωσης και ελέγχου στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, όπου συνεχίζεται η δίκη για την τραγωδία στα Τέμπη. Στην είσοδο του χώρου πραγματοποιούνται έλεγχοι σε όσους εισέρχονται, ενώ ήδη έφτασε στο δικαστήριο ο Παύλος Ασλανίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις της προηγούμενης συνεδρίασης, έγιναν παρεμβάσεις στον χώρο ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι παρευρισκόμενοι. Η κύρια αίθουσα ενοποιήθηκε με το φουαγιέ, ενώ προστέθηκαν επιπλέον θέσεις για δικηγόρους και συγγενείς θυμάτων.
Παράλληλα, δημοσιεύτηκε διάταξη της προέδρου της έδρας που ρυθμίζει τη διαδικασία εισόδου στο ακροατήριο. Μετά την είσοδο των δικηγόρων θα ακολουθήσουν οι πρώτοι 100 υποστηρίζοντες την κατηγορία, όπως αναφέρονται στο κατηγορητήριο, προκειμένου να νομιμοποιηθούν και στη συνέχεια θα εισέρχονται σταδιακά οι υπόλοιποι διάδικοι.
Σε ό,τι αφορά τα μέσα ενημέρωσης, στην κύρια αίθουσα θα επιτραπεί η παρουσία 21 διαπιστευμένων δημοσιογράφων του δικαστικού ρεπορτάζ, ενώ όσοι δεν διαθέτουν διαπίστευση θα οδηγούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ισόγειο, όπου θα μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία μέσω οθονών.
08:27:10
Φωτογραφίες έξω από τη δικαστική αίθουσα
08:28:18
Αυστηρά μέτρα από την ΕΛΑΣ
Από άλλη είσοδο να εισέλθουν οι κατηγορούμενοι, όσοι εμφανιστούν και θα καθίσουν στο εδώλιο. Όσοι δεν προσέλθουν οι θέσεις τους θα μείνουν κενές και δεν θα κάθεται κανένας άλλος. Οι δικηγόροι θα εισέλθουν από άλλη είσοδο με επίδειξη ταυτότητας και προφορική δήλωση ποιόν εκπροσωπούν. Αν ένας διάδικος (συγγενής θύματος, η κατηγορούμενος) έχει περισσότερους δικηγόρους θα εισέρχονται μέχρι τρεις. Οι δημοσιογράφοι που δεν είναι διαπιστευμένοι θα παρακολουθούν τη δίκη από τη βοηθητική αίθουσα μέσω βιντεοθόνης και ο αριθμός τους προβλέπεται να είναι 25. Μετά την είσοδο των δικηγόρων στη δικαστική αίθουσα του ακροατηρίου θα εισέλθουν 100 άτομα, συγγενείς θυμάτων η επιζώντες που έχουν δηλώσει υποστήριξη της κατηγορίας. Οι υπόλοιποι θα καθίσουν στη βοηθητική αίθουσα όπου υπάρχουν στη διάθεση τους 130 θέσεις και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία νομιμοποίησης για τους 100 πρώτους, αυτοί θα βγαίνουν από τη δικαστική αίθουσα και θα εισέρχονται οι επόμενοι.
Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. έχει λάβει αυστηρά μέτρα προστασίας τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας που διεξάγεται η δίκη και αναμένεται να διατεθούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ειδικότερα θα διατεθούν: Διμοιρίες υποστήριξης -Ομάδες αποκατάστασης τάξης, αστυνομικοί εντός της αίθουσας, οι οποίοι θα αναδιπλώνονται και θα αυξομειώνονται ανάλογα με τις ανάγκες, τροχαία που θα διευκολύνει την κυκλοφορία πέριξ της εγκατάστασης και αστυνομικοί της Ασφάλειας που θα περιπολούν πέριξ της εγκατάστασης.
08:28:45
Τέμπη: Στοίχημα με αντιξοότητες η ομαλή διεξαγωγή της δίκης στη Λάρισα
τη Λάρισα είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα της κυβέρνησης και των γαλάζιων βουλευτών, με εύλογη αγωνία για την επανέναρξη της δίκης για την τραγωδία των Τεμπών, μετά το αλαλούμ που επικράτησε κατά την πρώτη μέρα της δίκης και τις σφοδρές αντιδράσεις που ακολούθησαν από την αντιπολίτευση αλλά και τους συγγενείς των θυμάτων.
Θυμίζουμε πως τα βασικά αδικήματα για τα οποία παραπέμφθηκαν οι 36 κατηγορούμενοι, στελέχη του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της ΡΑΣ, της Hellenic Train και του υπουργείου Μεταφορών είναι το κακούργημα της επικίνδυνης παρέμβασης στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς με ενδεχόμενο δόλο με επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις, από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα και κίνδυνος για ανθρώπους, η οποία πράξη είχε ως αποτέλεσμα: α) τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, β) τη βαριά σωματική βλάβη περισσότερων ανθρώπων και γ) τη σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, τελεσθείσα και κατ’ εξακολούθηση και από κοινού και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο κατά συρροή, της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος.
08:38:17
Από νωρίς το πρωί έφτασαν στο Γαιόπολις συγγενείς των θυμάτων
08:44:58
«Θέλουμε να γίνει η δίκη, αλλά αυτό δεν είναι δικαστική αίθουσα, είναι μεζονέτα»
Με ενστάσεις, διαμαρτυρίες για τις συνθήκες διεξαγωγής και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκινά σήμερα, Τετάρτη, η δεύτερη ημέρα της μεγάλης δίκης για την τραγωδία των Τεμπών στο συγκρότημα «Γαιόπολις» του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα.
Η δικηγόρος οικείων των θυμάτων, Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου μίλησε μπαίνοντας στον χώρο, εστιάζοντας στα σοβαρά προβλήματα υποδομής που, όπως υποστηρίζει, υπονομεύουν την αρχή της δημοσιότητας της δίκης.
Μια «αίθουσα μεζονέτα» χωρίς πρόσβαση για όλους
Η κ. Χατζηκωνσταντίνου χρησιμοποίησε τον όρο «αίθουσα μεζονέτα» για να περιγράψει τη διαμόρφωση του χώρου, υπογραμμίζοντας ότι το κτίριο δεν πληροί τις προϋποθέσεις μιας δικαστικής αίθουσας κύριας χρήσης.
«Είδαμε μία αίθουσα που είναι πρωτοφανής για τα παγκόσμια δικαστηριακά δεδομένα, δηλαδή μία αίθουσα μεζονέτα. Στην ουσία μας χαρακτήρισαν ως αίθουσα όλο το κτίριο, το οποίο είναι η είσοδος ενός αιθρίου και ένας πρώτος όροφος. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας χώρος όπου οι διάδικοι θα παρακολουθούν τη δίκη από βίντεο χωρίς να μπορούν να συμμετέχουν, ενώ δίπλα θα υπάρχουν σκάλες και είσοδοι για τουαλέτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ίδια τόνισε ότι η δημοσιότητα της συνεδρίασης πλήττεται, καθώς ο χώρος δεν επιτρέπει την παρουσία απλού κόσμου και όλων των εκπροσώπων των ΜΜΕ, περιορίζοντας τη δίκη σε έναν κλειστό κύκλο, μακριά από τα μάτια της κοινωνίας.
«Τραπεζάκια αεροπλάνου» για δικογραφίες χιλιάδων σελίδων
Πέραν του χωροταξικού, η δικηγόρος στάθηκε και στην παντελή έλλειψη πρακτικών διευκολύνσεων για τους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Περιέγραψε τα καθίσματα που τοποθετήθηκαν ως εντελώς ακατάλληλα για μια δίκη τέτοιου μεγέθους.
«Τοποθετήθηκαν καρεκλάκια που έχουν πάνω ένα τραπεζάκι τύπου αεροπλάνου. Είναι ποτέ δυνατόν να μπορέσω να απλώσω σε αυτό το τραπεζάκι την ογκωδέστατη δικογραφία; Ούτε το βούλευμα των 1.200 σελίδων δεν μπορεί να αντέξει το βάρος του» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η κ. Χατζηκωνσταντίνου απάντησε και στην τοποθέτηση που έγινε προ ημερών από την πλευρά του Αρείου Πάγου ξεκαθαρίζοντας ότι οι 600 δικηγόροι που συμμετέχουν στη διαδικασία δεν είναι «άφαντοι» και η επιθυμία τους είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατό, αλλά υπό συνθήκες που εγγυώνται μια δίκαιη δίκη. «Καταλαβαίνετε ότι όλοι οι δικηγόροι θέλουμε να γίνει η δίκη και επιχειρήματα του τύπου καθυστερήσεις είναι ψευδεπίγραφα για να ικανοποιήσουν δεν ξέρω ποιους. Πάντως όχι εμάς. Δεν είμαστε άφαντοι. Υπάρχουμε όλοι οι συνήγοροι», κατέληξε.
08:46:48
Σε τέντα περίμεναν οι συγγενείς πριν μπουν στην αίθουσα
08:51:33
Χρήστος Βλάχος: Να μην καταντήσει ένα κακόγουστο πρωταπριλιατικο αστείο
09:01:56
Άλμα Λάτα: «Να μπει έστω ένας συγγενής από κάθε θύμα»
09:17:58
Παρών στην αίθουσα ο πρώην επικεφαλής του ΟΣΕ, Σπύρος Πατέρας
Ο μόνος από τους κατηγορούμενος που αυτή την ώρα βρίσκεται στην αίθουσα είναι ο πρώην επικεφαλής του ΟΣΕ Σπύρος Πατέρας.
09:26:05
Στο δικαστήριο και ο Πάνος Ρούτσι
09:31:00
Ένταση έξω από το δικαστήριο
Ένταση επικρατεί στο σημείο που γίνεται ο έλεγχος έξω από το δικαστήριο, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να φωνάζει πως δεν γίνεται να διεξάγεται έλεγχος στοιχείων σε συναδέλφους της.
09:33:25
Ξεκινάει η ακροαματική διαδικασία
Με μισή ώρα καθυστέρηση ξεκινά η ακροαματική διαδικασία.
09:34:21
Έφτασε η Μαρία Καρυστιανού
LIVE C
09:56:07
Μεγάλη ένταση - Η πρόεδρος του δικαστηρίου διέταξε να βγουν έξω η Μιρέλα Ρούτσι και η Μαρία Καρυστιανού
Δικηγόροι και συγγενείς διαμαρτύρονται για τη χωρητικότητα της αίθουσας. Οι γονείς αντιδρούν γιατί δεν καταγράφεται η διαδικασία.
Η Καρυστιανού φώναζε μέσα στην αίθουσα: «Θα είμαι μπροστά κι αν μπορείτε να μου δείξετε τον νόμο θα είμαι μπροστά στη δίκη για τον θάνατο του παιδιού μου».
Η πρόεδρος του δικαστηρίου διέταξε να βγουν έξω η Μιρέλα Ρούτσι και η Μαρία Καρυστιανού.
09:56:07
Καρυστιανού: Δεν μπορεί να γίνει η δίκη αν δεν είμαστε μέσα στην αίθουσα
09:59:11
5 οι κατηγορούμενοι στο εδώλιο
5 κατηγορούμενοι βρίσκονται εντός της δικαστικής αίθουσας
Ο Σπύρος Πατέρας πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ,
Κωνσταντίνος Βενετσανάκος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Έργων ΕΡΓΟΣΕ,
Απόστολος Τσακίρης, στέλεχος ΕΡΓΟΣΕ,
Ο Εμμανουήλ Γεωργιλάκης, στέλεχος ΕΡΓΟΣΕ και
Παύλος Κουρζής στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ
10:05:27
Διεκόπη η δίκη
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου φωνάζει ασταμάτητα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η δίκη.
10:08:19
Κωνσταντοπούλου: Έτσι θα δικάσουμε;
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πριν διακοπεί η δίκη, ξέσπασε στην έδρα:
«Έτσι θα δικάσουμε; Παρεμποδιζόμαστε από τους αστυνομικούς μπροστά μας»