Με ένα ιδιότυπο «κοκτέιλ» που περιλαμβάνει την οριστική απομάκρυνση της αφρικανικής σκόνης, αλλά και την επιμονή της ηπειρωτικής αστάθειας, θα εξελιχθεί ο καιρός την Κυριακή (19/4), σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών.
Συγκεκριμένα, παρά τη σταδιακή βελτίωση που άρχισε από το Σάββατο (18/4), οι μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια, με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη να ξεκαθαρίζει πως για το σταθερό ανοιξιάτικο κλίμα «έχουμε ακόμη να διανύσουμε λίγο δρόμο» και τον προγνώστη καιρού, Σάκη Αρναούτογλου, να εντοπίζει μία νέα – σχεδόν φθινοπωρινή – μεταβολή στον ορίζοντα.
Ο καιρός την Κυριακή (19/4)
Για την Κυριακή (19/4), η πρόγνωση δείχνει έναν άστατο σε ορισμένες περιοχές καιρό, με τις νεφώσεις να πυκνώνουν τις θερμές ώρες της ημέρας πάνω από τον ηπειρωτικό κορμό. Μάλιστα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, θα σημειωθούν όμβροι και τοπικές βροχές, ενώ μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως σε ορεινά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Στην υπόλοιπη χώρα οι συνθήκες θα παραμείνουν καλές, με τη θερμοκρασία να μαλακώνει και στα νότια τμήματα.
Οι άνεμοι, σύμφωνα με τo meteo.gr, στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα επιμείνουν οι βοριάδες με εντάσεις 4 έως 5 μποφόρ, φτάνοντας τοπικά τα 6 μποφόρ στα νοτιοανατολικά.
Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πιθανότητα όμβρων στα ορεινά το μεσημέρι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις και παροδικοί όμβροι, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 23 βαθμούς.
Η «φθινοπωρινή» στροφή και η νέα εβδομάδα
Ενώ η Δευτέρα αναμένεται να κυλήσει με περιορισμένη αστάθεια, το σκηνικό φαίνεται πως αλλάζει άρδην από τα μέσα της εβδομάδας. Ο προγνώστης καιρού, Σάκης Αρναούτογλου, προειδοποιεί για μία σημαντική αλλαγή του καιρού μετά την Τετάρτη (22/4), η οποία θα αρχίσει από τη βόρεια Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες, αποκτώντας χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν στο φθινόπωρο. Αυτό το σύστημα αναμένεται να σαρώσει τη χώρα το διήμερο 24-25 Απριλίου, προτού αρχίσει η εκ νέου βελτίωση από τις 26 του μηνός.
Από την πλευρά του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εκτιμά ότι ο καιρός θα παρουσιάσει έντονη αστάθεια από την Τετάρτη και μετά, με τις απογευματινές μπόρες να γίνονται συχνό φαινόμενο. Η θερμοκρασία, αν και θα σημειώσει άνοδο την Τρίτη (21/4) φτάνοντας τοπικά τους 24 βαθμούς Κελσίου, θα παρουσιάσει πτώση στη βόρεια Ελλάδα από το ίδιο κιόλας απόγευμα, προμηνύοντας την έλευση της νέας διαταραχής που θα επηρεάσει το σύνολο της επικράτειας.


