Εκτός του νέου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία, το 11ο κατά σειρά, φέρεται πως θα βρίσκεται ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom, παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις ότι η εταιρεία χρηματοδοτεί μισθοφόρους που πολεμούν στην Ουκρανία.
«Δεν νομίζω ότι είναι θέμα αποδείξεων, αλλά πολιτικής βούλησης», υποστήριξε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, μιλώντας ανώνυμα στο Politico.
Μια σειρά από αναφορές και βίντεο που φέρονται να προέρχονται από μαχητές στην πρώτη γραμμή, υποδεικνύουν ότι το προσωπικό εσωτερικής ασφάλειας της Gazprom έχει διαμορφωθεί σε εθελοντικές μονάδες, με πιο σημαντική την Potok, ή «ρεύμα», το ίδιο όνομα που στον πλέον ανενεργό αγωγό Nord Stream της Gazprom, κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.
Η Potok φέρεται να λαμβάνει προμήθειες και να εξοπλίζεται από την Gazprom, αν και οι λεπτομέρειες για το πώς λειτουργεί και πόσους άνδρες διαθέτει περιβάλλονται από πέπλο μυστηρίου.
Ο Yevgeny Prigozhin, ο οποίος διευθύνει τη διαβόητη ομάδα μισθοφόρων Wagner, ισχυρίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο μήνα, ότι μίλησε με αρκετούς νεοσύλλεκτους από την Potok.
αλλά και ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών προχώρησαν σε παρόμοιους ισχυρισμούς τον Φεβρουάριο, υποστηρίζοντας ότι θυγατρική της Gazprom είχε δημιουργήσει τη δική της ιδιωτική στρατιωτική μονάδα. Από την πλευρά της, η Gazprom δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο από το Politico.
Η ουκρανική κυβέρνηση είπε ότι τέτοιες αναφορές θα πρέπει να ωθήσουν τις δυτικές εταιρείες να διακόψουν τους δεσμούς τους με τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου.
«Αυτό σίγουρα βάζει την Gazprom πέρα από τις καθαρά εμπορικές δραστηριότητες και την καθιστά συνεργό σε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε στο Politico ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, κ. Γκαλουσένκο.
Αδυναμία συναίνεσης στην ΕΕ
Αλλά ενώ το μπλοκ των 27 έχει εισαγάγει σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου, άνθρακα και διυλισμένων προϊόντων της Μόσχας, το φυσικό αέριο και η Gazprom… έχουν γλυτώσει!
Πριν από τον πόλεμο, η Gazprom παρείχε περίπου το 45% των εισαγωγών αερίου της ΕΕ, με το ποσοστό να μειώνεται στο 7% περίπου στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με το Think Tank Bruegel.
Η ελληνική ΔΕΠΑ και η ιταλική Eni διαθέτουν επίσης συνεχείς συμβάσεις με την Gazprom, σύμφωνα με την Aura Sabadus, ανώτερη αναλυτή στην εταιρεία πληροφοριών αγοράς ICIS.
Επειδή οι κυρώσεις της ΕΕ αποφασίζονται ομόφωνα, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρεθεί συναίνεση για την «τιμωρία» της Gazprom, σημειώνει το Politico.
Αντίθετα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά του επικεφαλής της Gazprom, Alexey Miller.
«Ο κίνδυνος είναι να μην υπάρξει ομοφωνία στο Συμβούλιο, επειδή τουλάχιστον μία χώρα – και όχι μόνο μία – δεν έχει απομακρυνθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής υπό όρους ανωνυμίας.
Οι αναφορές των πολιτοφυλακών της Gazprom στην Ουκρανία δεν επαρκούν για να αλλάξουν αυτές τις απόψεις, δήλωσαν διπλωμάτες από δύο χώρες της ΕΕ που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις σχετικά με τις κυρώσεις.