Ενέργεια

Η σωστή θερμοκρασία του ψυγείου το καλοκαίρι για οικονομία

Όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει είναι απαραίτητο οι ρυθμίσεις θερμοκρασίας του ψυγείου να αλλάζουν κι αυτές.
Photo by Ello on Unsplash

Οι περισσότεροι από εμάς αδιαφορούν για τις ενδείξεις θερμοκρασίας του ψυγείου, εκτός από περίπτωση βλάβης. Οι εποχές αλλάζουν και οι ρυθμίσεις στον ηλεκτρονικό πίνακα ελέγχου της θερμοκρασίας παραμένουν ίδιες.

Όμως, με την εξαίρεση εκείνων που στο σπίτι τους η θερμοκρασία παραμένει αμετάβλητη χειμώνα – καλοκαίρι, οι υπόλοιποι θα πρέπει να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία τόσο στον θάλαμο ψύξης όσο και στον καταψύκτη, σε κάθε αλλαγή της εποχής.

Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, πρόκειται για επιτακτική ανάγκη, αφού υπάρχει κίνδυνος για τη ασφάλεια των τροφίμων και για την …τσέπη μας. Διότι αύξηση της θερμοκρασίας έστω και κατά ένα βαθμό στον θάλαμο ψύξης σημαίνει μικρότερη διάρκεια ζωής των τροφίμων, απώλεια θρεπτικών συστατικών και ενδεχόμενες αλλοιώσεις.

Κι όχι μόνο αυτό. Σημαίνει σημαντική επιβάρυνση για το πορτοφόλι μας αφού λάθος ρύθμιση της θερμοκρασίας συνεπάγεται αυξημένη κατανάλωση ρεύματος και απώλεια τροφίμων, που θα καταλήξουν μοιραία στα σκουπίδια.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία του ψυγείου το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, η καταλληλότερη θερμοκρασία για τον θάλαμο συντήρησης είναι οι 2 βαθμοί Κελσίου σε αντίθεση με τον χειμώνα που είναι 4 βαθμοί Κελσίου.

Στους 2 βαθμούς τα τρόφιμα διατηρούνται σε άριστη κατάσταση για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα και το μοτέρ του ψυγείου δεν «ζορίζεται» με αποτέλεσμα την οικονομικότερη λειτουργία του.

Η επιλογή χαμηλότερης θερμοκρασίας -π.χ. 0 βαθμών βαθμών Κελσίου- δεν είναι σοφή επιλογή. Οδηγεί στο σχηματισμό πάγου γύρω από τα τρόφιμα, κυρίως αυτά που έρχονται σε επαφή με τα τοιχώματα του ψυγείου, τα οποία αχρηστεύονται.

Η θερμοκρασία του καταψύκτη μπορεί και να μείνει σταθερή στους -18 βαθμούς Κελσίου. Είναι η απολύτως ασφαλής θερμοκρασία που αποτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων και ταυτόχρονα μπορούμε να απολαύσουμε το παγωτό μας χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε πολύ.

Αν επιλέξουμε να έχουμε χαμηλότερη θερμοκρασία στον καταψύκτη, τα τρόφιμα δεν θα έχουν κάποια συνέπεια. Απλά, θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά λεπτά μέχρι το παγωτό μας να φτάσει σε θερμοκρασία για να μπορούμε να το σερβίρουμε.

Tips για την πιο αποτελεσματική λειτουργία του ψυγείου το καλοκαίρι

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο παίζει αποφασιστικό ρόλο στην σωστή συντήρησή τους αλλά και στην κατανάλωση ρεύματος.

Ένα ψυγείο άδειο -μπορεί να ακούγεται παράδοξο- καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από ένα μετρίως γεμάτο. Ο λόγος είναι ότι τα τρόφιμα ψυγείου βοηθούν ώστε η θερμοκρασία να παραμένει σταθερή κάθε φορά που ανοίγουμε το ψυγείο. Σε ένα άδειο θάλαμο, κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα, ο ψυχρός αέρας χάνεται και αργεί να επανέλθει στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Ανάλογο πρόβλημα δημιουργείται και με ένα «βαρυφορτωμένο» ψυγείο. Τα τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται στις σωστές θέσεις τους, ανάλογα με την κατηγορία, και σε δοχεία τα οποία θα έχουν μεταξύ τους μια ελάχιστη απόσταση ώστε ο κρύος αέρας να διαχέεται παντού μέσα στον θάλαμο ψύξης. Αν δημιουργήσουμε ένα «τείχος» από τρόφιμα και σκεύη ατάκτως ερριμμένα, τότε ο αέρας δεν κυκλοφορεί όπως προβλέπεται, τα τρόφιμα κινδυνεύουν από αλλοίωση και το μοτέρ «αγκομαχάει» αυξάνοντας τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που συχνά παραβλέπεται είναι η στεγανοποίηση της πόρτας. Αν το λάστιχο της πόρτας είναι φθαρμένο, τότε έχουν διαφυγή κρύου αέρα. Ελέγχετε συχνά ότι το λάστιχο της πόρτας είναι καθαρό και δεν έχει φθορές και, αν διαπιστώσετε πρόβλημα, αντικαταστήστε το.

Το savoir faire ψυγείου

1. Σωστή αποθήκευση τροφίμων

Για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων, μην αμελείτε ποτέ τους εξής κανόνες:

Τα τρόφιμα που αλλοιώνονται πιο εύκολα, μαγειρευτά, κρέας, θαλασσινά κ.λπ. τοποθετούνται στα πιο ψυχρά σημεία του ψυγείου, συνήθως στα ψηλότερα ράφια και όχι δίπλα στην πόρτα.

Τα ωμά λαχανικά φυλάσσονται πάντα στο κατώτερο επίπεδο, στο ειδικό συρτάρι που τα προστατεύει για να μην παγώσουν και να διατηρηθούν φρέσκα όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες.

Τρόφιμα τα οποία είναι «επιρρεπή», όπως το γάλα, δεν φυλάσσονται ποτέ στην πόρτα του ψυγείου. Η πόρτα του ψυγείου είναι το σημείο όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες εναλλαγές θερμοκρασίας και γι’ αυτό είναι κατάλληλο για την φύλαξη ειδών όπως τα αλκοολούχα ποτά, οι μαρμελάδες, το κέτσαπ, η μουστάρδα κ.λπ.

Τα ιδανικά δοχεία φύλαξης τροφίμων είναι τα μεταλλικά και τα γυάλινα. Ψύχονται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα πλαστικά και αυτό μεταφράζεται σε λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

2. Πώς φερόμαστε στο ψυγείο μας

Κάθε φορά που το ανοίγουμε ελέγχουμε ότι η πόρτα έχει κλείσει πίσω μας ερμητικά. Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, η πόρτα να μοιάζει κλειστή και να μένει μισάνοιχτή για ώρα.

Φροντίζουμε να ξέρουμε που έχουμε τοποθετήσει τα διάφορα είδη ώστε να μην τα αναζητούμε με τις ώρες με την πόρτα ανοιχτή.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Πάρος Chevron Left
Πάρος: 10 λόγοι που ίσως σε κάνουν να αλλάξεις προορισμό