Καλύτερη μέρα «ξημέρωσε» σήμερα για την παγκόσμια Οικονομία καθώς κατέγραψαν πτώση οι τιμές του πετρελαίου, μετά το ισχυρό ράλι της προηγούμενης ημέρας που είχε οδηγήσει τις τιμές σε υψηλό άνω των τριών ετών.
Η αλλαγή κλίματος στις αγορές ήρθε μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, όπως αναφέρει το Reuters, ο οποίος εκτίμησε ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να τελειώσει σύντομα.
► Τραμπ: «Θάνατος, φωτιά και οργή στο Ιράν, αν κλείσει τα Στενά του Ορμούζ»
Η προοπτική μιας σύντομης σύγκρουσης φάνηκε να καθησυχάζει τους επενδυτές, μειώνοντας τους φόβους για παρατεταμένες διαταραχές στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.
Στις διεθνείς αγορές, το πετρέλαιο Brent crude oil υποχώρησε κατά 4,2%, φτάνοντας τα 94,79 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate crude oil σημείωσε πτώση 4%, στα 90,96 δολάρια.
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα οι απώλειες είχαν φτάσει ακόμη και το 11%, πριν περιοριστούν σταδιακά.
Η πτώση αυτή έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την εκτόξευση των τιμών πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι – το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2022.
Η άνοδος της Δευτέρας προκλήθηκε από την έντονη ανησυχία για τις ενεργειακές ροές, καθώς η σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και του Ιράν.
Την ίδια στιγμή, οι περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και άλλους μεγάλους παραγωγούς είχαν ήδη περιορίσει την προσφορά, ενισχύοντας τους φόβους για σοβαρές διαταραχές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Ωστόσο, το κλίμα άλλαξε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν παρουσίασε προτάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γρήγορη διευθέτηση της σύγκρουσης με το Ιράν.
Η εξέλιξη αυτή βοήθησε να υποχωρήσουν οι φόβοι για μακροχρόνια διαταραχή στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.
Σε συνέντευξή του στο CBS News, ο Τραμπ δήλωσε ότι θεωρεί τον πόλεμο με το Ιράν «σχεδόν ολοκληρωμένο» και υποστήριξε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται «πολύ μπροστά» σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων έως πέντε εβδομάδων.
Οι δηλώσεις αυτές έστειλαν μήνυμα στις αγορές ότι η σύγκρουση ίσως να μην διαρκέσει όσο αρχικά φοβούνταν οι επενδυτές.
Αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν ότι η αγορά μπορεί να αντιδρά υπερβολικά.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ενεργειακού τομέα της DBS Bank, Suvro Sarkar, η άνοδος της Δευτέρας αλλά και η πτώση της Τρίτης ίσως αποτελούν υπερβολικές αντιδράσεις των αγορών.
Παράλληλα τόνισε ότι σημαντικοί δείκτες πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, όπως οι ποιότητες Murban και Dubai, παραμένουν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που δείχνει ότι οι πραγματικές συνθήκες στην αγορά δεν έχουν αλλάξει δραστικά.


