Κόσμος

Το Ιράν προσθέτει απαιτήσεις στις πυρηνικές συνομιλίες με τα εμπλουτισμένα αποθέματα να αυξάνονται

«Το Ιράν έχει σημειώσει ανησυχητική πρόοδο στον εμπλουτισμό ουρανίου και παρεμποδίζει τις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας προβάλλοντας μια σειρά άσχετων απαιτήσεων», δήλωσε την Τρίτη ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μάλεϊ.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον με στόχο την άρση του αδιεξόδου σχετικά με τον τρόπο διάσωσης του πυρηνικού συμφώνου του Ιράν του 2015 έληξαν στην Ντόχα του Κατάρ την περασμένη εβδομάδα

Το Ιράν έχει σημειώσει ανησυχητική πρόοδο στον εμπλουτισμό ουρανίου και παρεμποδίζει τις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας προβάλλοντας μια σειρά άσχετων απαιτήσεων, δήλωσε την Τρίτη ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μάλεϊ.

Οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη με στόχο τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 που κατέρρευσε έχουν βαλτώσει από τον Μάρτιο και οι συνομιλίες στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα για την άρση του αδιεξόδου κατέληξαν σε αποτυχία.

Η Τεχεράνη είχε «προσθέσει αιτήματα που νομίζω ότι όποιος τα βλέπει αυτά θα τα θεωρούσε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πυρηνική συμφωνία, πράγματα που ήθελαν στο παρελθόν», δήλωσε ο Μάλεϊ.

«Η συζήτηση που πραγματικά πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο μεταξύ ημών και του Ιράν, αν και είμαστε έτοιμοι να την κάνουμε. Είναι μεταξύ του Ιράν και του εαυτού του. Πρέπει να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα σχετικά με το αν είναι τώρα έτοιμοι να επανέλθουν σε συμμόρφωση με τη συμφωνία».

Το Ιράν αύξησε τον εμπλουτισμό ουρανίου μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 και ο Μάλεϊ δήλωσε ότι είναι πλέον πολύ πιο κοντά στο να έχει αρκετό σχάσιμο υλικό για μια πυρηνική βόμβα.

«Φυσικά ανησυχούμε, όπως και οι εταίροι μας, για την πρόοδο που έχουν σημειώσει στον τομέα του εμπλουτισμού», είπε.

Το παράθυρο για την αναβίωση της συμφωνίας έκλεινε, προειδοποίησε την Τρίτη ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ. «Εάν θέλουμε να συνάψουμε μια συμφωνία, χρειάζονται αποφάσεις τώρα. Αυτό είναι ακόμη εφικτό, αλλά ο πολιτικός χώρος … μπορεί να στενέψει σύντομα», δήλωσε.

Κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι το Ιράν «παραβιάζει τη συμφωνία και συνεχίζει να αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κάνει την Τεχεράνη να λογικευτεί και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δραματικές εικόνες στα νοσοκομεία: Πιέζεται το ΕΣΥ - Σε ράντζα ασθενείς με κορονοϊό
Power Pass: Τι σημαίνει το «υπό εκκαθάριση» στην αίτηση - Η πληρωμή
Chevron Right