Βαλίτσες τρόλεϊ και χαρτοφύλακες που έμπαιναν άδειοι και έβγαιναν «φουσκωμένοι» από υπερπολυτελή ξενοδοχεία, την ώρα που σε κάποια σουίτα βρίσκονταν αξιωματούχοι του Κατάρ.
Κάπως έτσι γινόταν η μεταφορά των χρημάτων, όπως φαίνεται σε ντοκουμέντα από τις κάμερες του ξενοδοχείου Steigenberger στις Βρυξέλλες, που φέρνει στο φως η La Ρepubblica, από τη συνάντηση της 10ης Οκτωβρίου μεταξύ του υπουργού Εργασίας του Κατάρ Αλί Μπεν Σάμιχ αλ Μάρι, του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και του Φραντσέσκο Τζόρτζι -ο οποίος μάλιστα είχε μαζί του τη μικρή του κόρη σε καρότσι.
Μετρητά σε βαλίτσες. Ένα πρωτόγονο, πλέον, «σύστημα» μεταφοράς χτημάτων, που χρησιμοποιείται περισσότερο σε φορολογικούς παραδείσους από ό,τι μια τραπεζική μεταφορά που αφήνει ίχνη και αποκαλύπτει τη διαδρομή του χρήματος.
Η συνάντηση των προσώπων αυτών έγινε στις 10 Οκτωβρίου, δηλαδή πέντε εβδομάδες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ 2022, σε ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της βελγικής πρωτεύουσας, το Steigenberger, το οποίο βρίσκεται σε μία από τις πιο «καλές» περιοχές των Βρυξελλών, την Avenue Louise. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, το ξενοδοχείο ήταν σαν να… άνηκε στο Κατάρ. Μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο, την ημέρα της εθνικής εορτής του Κατάρ, οι πρεσβείες του εμιράτου οργάνωσαν εκεί ένα τεράστιο πάρτι με σχεδόν 300 καλεσμένους. Μεταξύ των προσκεκλημένων πολλοί ευρωβουλευτές. Και σε εκείνη την περίπτωση πολλοί είχαν παρατηρήσει ότι ο Παντσέρι δεν ήταν παρών. Υπολογισμένη επιλογή. Ο πρώην ευρωβουλευτής συχνά εξηγούσε: «Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εμφανίζομαι». Εκείνο το ξενοδοχείο, όμως, τον «ήξερε» καλά.
Είναι περίπου 17:30. Τρεις μαύρες Mercedes φτάνουν και παρκάρουν στον μικρό κυκλικό κόμβο μπροστά από το ξενοδοχείο. Όλοι διαπιστευμένοι στη διπλωματική αποστολή του Κατάρ. Μια κυβερνητική αντιπροσωπεία της Ντόχα, με επικεφαλής τον υπουργό Εργασίας, κατεβαίνει από τα αυτοκίνητα. Μαζί του άλλοι πέντε άντρες: συνοδός και -ίσως δεν αποτελεί έκπληξη- μια βαλίτσα. Εκείνη τη μέρα ο Παντσέρι φτάνει στο ξενοδοχείο με έναν φαινομενικά άδειο χαρτοφύλακα, ο οποίος -σύμφωνα με τους ερευνητές- φαίνεται γεμάτος στο τέλος της συνάντησης.
Στις 10 Οκτωβρίου, λοιπόν, ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ μπαίνει στο ξενοδοχείο και συνοδεύεται στον τέταρτο όροφο: εκεί βρίσκεται η σουίτα του. Λίγο αργότερα καταφθάνουν ο Παντζέρι και ο Τζιόρτζι. Οι φωτογραφίες από κάμερες ασφαλείας δείχνουν τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή με έναν χαρτοφύλακα στο χέρι. Φαινομενικά άδειο. Ή τουλάχιστον αυτό είναι το σχόλιο των ερευνητών. Ο πρώην βοηθός του μάλιστα εμφανίζεται με την 20 μηνών κόρη του. Μητέρα της είναι η Εύα Καϊλή, τότε ακόμη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σπρώχνει το καρότσι. Σαν να μην έγινε τίποτα. Δύο άνδρες από την αποστολή του Κατάρ τους καλωσορίζουν και τους συνοδεύουν μέχρι τον τέταρτο όροφο.
Κατά μήκος του διαδρόμου που οδηγεί στη σουίτα του Αλί Μπεν Σάμιχ αλ Μάρι, μπορεί κανείς να δει έναν άλλο άνδρα από τη Ντόχα, ο οποίος, ακολουθώντας τον Παντσέρι, σέρνει μια βαλίτσα τρόλεϊ. Όλα γίνονται γύρω στις 6 το απόγευμα. Μετά από μισή ώρα ο Τζιόρτζι φεύγει από το δωμάτιο. Κατεβαίνει στο χολ. Η κόρη του δείχνει ένα πρόσωπο που φαίνεται να γνωρίζει καλά. Ο πατέρας της την αφήνει με αυτό το άτομο. Και αμέσως πηγαίνει πίσω στον τέταρτο όροφο. Ίσως νόμιζε ότι η συνέντευξη έμπαινε στην πιο καυτή της φάση.
Μετά από μία ώρα ακόμα, η συνάντηση τελειώνει. Ο Παντσέρι φεύγει από το ξενοδοχείο κρατώντας τον ίδιο χαρτοφύλακα που είχε κατά την είσοδο. Τώρα, όμως, την αναδεικνύει ο εισαγγελέας με έναν ωραίο κόκκινο κύκλο. Γιατί; «Φαίνεται πιο γεμάτη», γράφουν τα δικαστικά γραφεία των Βρυξελλών. Εν ολίγοις, η υποψία των δικαστών είναι ότι αυτή ήταν μια από τις συναντήσεις στις οποίες οργανώθηκε η παράδοση μετρητών. Από βαλίτσα τρόλεϊ σε χαρτοφύλακα.
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, η συνομιλία αυτή, είχε ως αντικείμενο τη λεπτομερή προετοιμασία της παρέμβασης του καταριανού υπουργού Εργασίας στην αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου, με θέμα το επίπεδο των εργασιακών συνθηκών στην χώρα του.
Η εφημερίδα της Ρώμης τονίζει χαρακτηριστικά ότι η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τους βέλγους εισαγγελείς, «αποτελεί απόδειξη του πώς κυκλοφορούσαν οι διάφορες μίζες» και ότι «ο στόχος της ομάδας αυτής, ήταν τα χρήματα».