Ρωσία: Όλες οι εξελίξεις από την ανταρσία της Wagner

Ρωσία: Όλες οι εξελίξεις από την ανταρσία της Wagner

Συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στη Ρωσία και για τη διαμάχη ανάμεσα στο Κρεμλίνο και στον Πριγκόζιν.
Sky News

13:22 - 24/06/2023
Τελευταία ενημέρωση: 17:01 - 24/06/2023

Εκτός ελέγχου φαίνεται να οδηγείται η σύγκρουση στη Ρωσία αναμέσα στον επικεφαλής της μισθοφορικής Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, και του Προέδρου της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, διάγγελμα στον λαό της Ρωσίας απηύθυνε, το πρωί του Σαββάτου (24/06), ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν και της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας του, της Wagner, που συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως ως Ρώσος πρόεδρος και αρχιστράτηγος «θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστώ τη χώρα μου», συμπληρώνοντας: «Όσοι οργάνωσαν ένοπλη εξέγερση, θα λογοδοτήσουν. Όσοι έχουν παρασυρθεί σε αυτό, σας καλώ να σταματήσετε τις εγκληματικές σας ενέργειες».

Από την πλευρά του, o Γεβγκένι Πριγκόζιν ανέφερε σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη ρωσική πόλη του Ροστόφ βρίσκονται υπό τον έλεγχο της μισθοφορικής ομάδας Wagner. Μάλιστα, η εν λόγω οργάνωση έγραψε στο Telegram ότι «σύντομα θα έχουμε νέο Πρόεδρο στη Ρωσία» απαντώντας, έτσι, στο διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν.


LIVE

  • 17:00:18

    Για ό,τι νεότερο το iEidiseis.gr θα σας ενημερώνει έγκαιρα και εγκαίρως.

  • Μισθοφόροι της Wagner εισέρχονται στην επαρχία Λιπέτσκ, λέει ο Ρώσος κυβερνήτης

    16:59:24

    Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λιπέτσκ της Ρωσίας λέει ότι η ομάδα μισθοφόρων της Wagner έχει εισέλθει στην περιοχή, σύμφωνα με το AP.

  • Το ρωσικό ΥΠΕΞ «τουιτάρει»... ανενόχλητο

    16:52:22

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας συνεχίζει να δημοσιεύει σχόλια για καθημερινά ζητήματα όπως τα βιολογικά όπλα και ο πόλεμος στην Ουκρανία, παρά την επικείμενη απειλή της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ.

    Εντός της τελευταίας ώρας, το υπουργείο ανάρτησε τρεις φορές στο Twitter, αλλά δεν έκανε αναφορά στην ανταρσία.

    Πριν από μία ώρα ανέφερε: «Στις 22 και 23 Ιουνίου, το Σότσι φιλοξένησε το 4ο Διεθνές Συνέδριο «Παγκόσμιες απειλές για τη βιολογική ασφάλεια: προβλήματα και λύσεις». Οι συμμετέχοντες εξέτασαν προσεκτικά τα ζητήματα της ενίσχυσης της Σύμβασης για τα βιολογικά και τοξικά όπλα (#BTWC).»

    {https://twitter.com/mfa_russia/status/1672572056213364736}

    Λίγο αργότερα, ανέφερε: «Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και η αναπληρώτριά του [Κρίστια Φρίλαντ] επευφημούν τους νεοναζί στο Κίεβο, υποσχόμενοι στρατιωτική βοήθεια σε αντάλλαγμα για την αποστολή περισσότερης «τροφής για κανόνια» στο μέτωπο. Μια τέτοια κυνική πολιτική αποδεικνύεται καταστροφική για τους Ουκρανούς που είναι καταδικασμένοι να πολεμήσουν και να πεθάνουν για ξένα συμφέροντα».

    {https://twitter.com/mfa_russia/status/1672590640717209600}

    Μέσα στα τελευταία 10 λεπτά, το Υπουργείο μοιράστηκε ένα σχόλιο από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος είπε: «Οι Αμερικανοί εκτελούν έργα που στοχεύουν στην ανάπτυξη συστατικών βιολογικών όπλων εκτός της εθνικής τους επικράτειας.

    «Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε μια ουσιαστική συζήτηση του θέματος στο πλαίσιο της [Σύμβασης για τα Βιολογικά και Τοξικά Όπλα]».

    {https://twitter.com/mfa_russia/status/1672599424596422657}

    Δεν ήταν γνωστό εάν οι θέσεις είχαν προγραμματιστεί εκ των προτέρων ή εάν το προσωπικό του Υπουργείου εξακολουθεί να λειτουργεί τον λογαριασμό.

  • Πληροφορίες λένε ότι το αεροπλάνο του Πούτιν έφυγε από τη Μόσχα

    16:40:38

    Υπήρξαν πολλές αναφορές ότι το προεδρικό αεροπλάνο του Πούτιν απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Vnukovo της Μόσχας στις 14:16 ώρα Μόσχας και στη συνέχεια κατευθύνθηκε βορειοδυτικά.

    Σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο παρακολούθησης FlightRadar, το αεροπλάνο έφτασε στην περιοχή Tver - περίπου 180 χιλιόμετρα από τη Μόσχα και όπου ο Πούτιν έχει κατοικία - πριν εξαφανιστεί από το σύστημα.

    Δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί εάν ο Πούτιν ήταν στο αεροπλάνο και ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι ο πρόεδρος «εργάζεται στο Κρεμλίνο».

  • Ο Καντίροφ στέλνει άνδρες σε «περιοχές έντασης» στη Ρωσία

    16:27:25

    Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ και ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι στέλνει τους άνδρες του σε «περιοχές έντασης», καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει ένοπλη ανταρσία από την οργάνωση Wagner, κυρίως στο Ροστόφ, στην νότια Ρωσία.

    «Οι μαχητές του υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς της Τσετσενίας έχουν ήδη μεταβεί στις περιοχές έντασης. Θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ενότητα της Ρωσίας και να προστατεύσουμε το κράτος», δήλωσε στο Telegram ο Καντίροφ.

    Οι μαχητές του Καντίροφ είχαν πολύ ενεργή συμμετοχή στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

  • Πούτιν: Υπέγραψε νόμο που προβλέπει κράτηση για παραβίαση του στρατιωτικού νόμου

    16:25:28

    Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το Σάββατο νόμο που επιτρέπει 30 ημέρες κράτηση για παραβίαση του στρατιωτικού νόμου σε μέρη όπου έχει επιβληθεί, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

  • Μπλίνκεν: Επικοινωνία με τους Υπουργούς Εξωτερικών της G7

    16:24:46

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε στο Twitter ότι μίλησε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της G7 και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη κατάσταση στη Ρωσία.

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν σε στενό συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους καθώς η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται», είπε.

    {https://twitter.com/SecBlinken/status/1672590966849699841}

  • Κούτες γεμάτες εκατ. ευρώ βρέθηκαν κοντά στο γραφείο του Πριγκόζιν

    16:22:57

    Στην αυλή του ξενοδοχείου Trezzini κοντά στο γραφείο του Πριγκόζιν στην Αγία Πετρούπολη βρέθηκαν κουτιά γεμάτα χρήματα, έτοιμα να μετακινηθούν, φορτωμένα σε ένα φορτηγάκι!

    Οι αξιωματικοί της FSB βρήκαν 4 δισεκατομμύρια ρούβλια σε μετρητά, δηλαδή περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ!

    Από πού προήλθαν τα χρήματα, σε ποιον ανήκουν και για ποιο σκοπό προορίζονταν, είναι ακόμη άγνωστο.

    Το Reuters αναφέρει ότι ο Πριγκόζιν είπε ότι τα χρήματα προορίζονταν να καλύψουν μισθούς και άλλα έξοδα για τους μαχητές του Βάγκνερ.

    WhatsApp Image 2023 06 24 at 16.18.36

  • Τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Πούτιν-Ερντογάν

    16:19:33

    Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στη ρωσική ηγεσία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IFAX επικαλούμενο πηγές του Κρεμλίνου.

  • Το Βερολίνο ενημέρωσε τα κράτη-μέλη της G7 για την κατάσταση στη Ρωσία

    16:15:02

    Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ μίλησε στους ομολόγους της των κρατών-μελών της G7 σχετικά με την κατάσταση στη Ρωσία, όπως έκανε γνωστό το γερμανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

    “Η υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ συζήτησε την κατάσταση με τους υπουργούς Εξωτερικών της G7”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι η ομάδα διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων της γερμανικής κυβέρνησης συνεδριάζει εξετάζοντας την κατάσταση στη Μόσχα.

    {https://twitter.com/ABaerbock/status/1672562208973156355}

  • Ο στρατός οργανώνει θέση μάχης στο νοτιοδυτικό άκρο της Μόσχας

    16:14:08

    Ρώσοι στρατιώτες οργάνωσαν σήμερα μία θέση μάχης με την τοποθέτηση πολυβόλου στο νοτιοδυτικό άκρο της Μόσχας, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσε η καθημερινή επιχειρηματική εφημερίδα “Vedomosti”.

    Οι ίδιες φωτογραφίες δείχνουν ένοπλους αστυνομικούς να συγκεντρώνονται στον αυτοκινητόδρομο Μ4, τον οποίο διασχίζουν μισθοφόροι της Βάγκνερ.

    Ο Μ4 οδηγεί στη ρωσική πρωτεύουσα.

  • Μπορέλ: Είχε επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών της G7

    16:13:24

    Με τους Υπουργούς Εξωτερικών της G7 είχε επικοινωνία ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ ενεργοποίησε και το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπορέλ αναφέρει: «Είχα επικοινωνία με τους Υπουργούς Εξωτερικών της G7 για την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Ρωσία. Εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της Δευτέρας, συντονίζομαι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχω ενεργοποιήσει το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων. Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτη».

    {https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1672577401555959808}

  • Πριγκόζιν: Καταλάβαμε τον έλεγχο του αρχηγείου του ρωσικού στρατού στο Ροστόφ «χωρίς να ρίξουν ούτε μια σφαίρα»

    16:11:52

    Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ότι οι μαχητές του δεν χρειάστηκε να ρίξουν ούτε μια σφαίρα για να καταλάβουν τον έλεγχο του αρχηγείου του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ,

    Σε ένα νέο ηχητικό μήνυμα είπε ότι οι άνδρες του δέχθηκαν ωστόσο πυρά από πυροβολικό και ελικόπτερα καθ' οδόν προς το Ροστόφ.

    Τόνισε ότι πιστεύει ότι έχει τη στήριξη του ρωσικού λαού σε αυτό που αποκαλεί «πορεία για τη δικαιοσύνη».

  • Τι σημαίνει αυτό για τη σύγκρουση στην Ουκρανία;

    16:08:42

    Παρά τον ισχυρισμό ότι έχει τον έλεγχο των στρατιωτικών τοποθεσιών του Ροστόφ, ο Πριγκόζιν είπε ότι η επιχείρησή του δεν θα εμποδίσει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

    Στη δήλωσή του το Σάββατο, ο Πριγκόζιν είπε ότι τα μαχητικά του είχαν τον έλεγχο ενός αεροδρομίου, αλλά ότι τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στην επίθεση στην Ουκρανία «έφευγαν κανονικά» από το αεροδρόμιο.

    «Πήραμε [το αεροδρόμιο] υπό έλεγχο, έτσι ώστε η αεροπορία επίθεσης να μην χτυπήσει εμάς, αλλά τους Ουκρανούς», είπε ο Πριγκόζιν.

    Σε ένα ξεχωριστό, μη επαληθευμένο βίντεο, ο Πριγκόζιν εθεάθη να λέει σε στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι οι μισθοφόροι του «δεν θα παρέμβουν στο να διοικούν τα στρατεύματά τους», αλλά ότι οι διαταγές τους στην Ουκρανία οδηγούσαν σε τεράστιες απώλειες.

    {https://twitter.com/stillgray/status/1672424350623072256}

    «Ήρθαμε εδώ για να σταματήσουμε την ντροπή στη χώρα στην οποία ζούμε», είπε ο Πριγκόζιν, πριν προσθέσει: «Σώζουμε τη Ρωσία».

    {https://twitter.com/Tendar/status/1672468948141391874}

  • Εξαντλήθηκαν τα αεροπορικά εισιτήρια από τη Μόσχα

    15:53:33

    Οι πτήσεις από τη Μόσχα φέρεται να έχουν εξαντληθεί καθώς πλησιάζει η ομάδα μισθοφόρων της Βάγκνερ.

    Το Der Spiegel ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πλέον εισιτήρια για απευθείας συνδέσεις από τη Μόσχα προς την Τιφλίδα, την Αστάνα και την Κωνσταντινούπολη.

    Οι Χάρτες Google δείχνουν κλειστούς δρόμους στον Μ4 νότια της Μόσχας, τη διαδρομή που ακολουθούν οι αντάρτες της Βάγκνερ.

  • Γιατί είναι σημαντικό το Ροστόφ;

    15:42:37

    Το Ροστόφ είναι η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Ρωσία και γειτνιάζει με περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου μαίνεται ο πόλεμος.

    Η πόλη – μόλις 60 μίλια (100 χλμ.) από τα σύνορα της Ουκρανίας – φιλοξενεί τη διοίκηση της ρωσικής νότιας στρατιωτικής περιφέρειας, της οποίας ο 58ος Στρατός Συνδυασμένων Όπλων μάχεται ενάντια στην αντεπίθεση του Κιέβου στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με το thinktank του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

    chartis

    Το Ροστόφ στεγάζει επίσης το κέντρο διοίκησης της ρωσικής κοινής ομάδας δυνάμεων στην Ουκρανία στο σύνολό της και ως εκ τούτου αποτελεί κρίσιμο κόμβο επιμελητείας για τον ρωσικό στρατό.

    Οποιαδήποτε απειλή για την παρουσία του ρωσικού στρατού εκεί είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις σε ορισμένες κρίσιμες πτυχές της πολεμικής προσπάθειας, λέει το ISW.

  • Λιπέτσκ: Οι αρχές προτρέπουν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους

    15:38:00

    Οι αρχές στη νοτιοδυτική περιφέρεια Λιπέτσκ της Ρωσίας προέτρεψαν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

    «Για να διασφαλιστεί ο νόμος και η τάξη και η ασφάλεια των πολιτών της περιοχής Λιπέτσκ, το επιχειρησιακό στρατηγείο της περιοχής ζητά από τους κατοίκους χωρίς επείγουσα ανάγκη να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να απέχουν από οποιοδήποτε ταξίδι», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της περιφερειακής κυβέρνησης σε δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  • Πούτιν: Παραμένει και εργάζεται στο Κρεμλίνο

    15:24:32

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εργάζεται στο Κρεμλίνο, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

    «Ο πρόεδρος εργάζεται στο Κρεμλίνο», διαβεβαίωσε ο Πεσκόφ, διαψεύδοντας φήμες που διακινούνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος έφυγε από τη Μόσχα λόγω της ανταρσίας της Wagner.

    Ο Πούτιν σε διάγγελμά του νωρίτερα σήμερα τόνισε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του μάχονται για τη ζωή και την ασφάλεια του ρωσικού λαού.

  • Λετονία: Ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στα σύνορα

    15:11:36

    Η Λετονία έχει ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορά της με τη Ρωσία και δεν θα επιτρέψει την είσοδο Ρώσων με δεδομένη την παρούσα κατάσταση, ανέφερε σήμερα σε μία ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός των Εξωτερικών Εντγκαρς Ρινκεβιτς.

    Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι “δεν υπάρχει άμεση απειλή κατά της Λετονίας τη στιγμή αυτή”.

  • Βρετανία: Συνεδριάζει η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων

    15:05:20

    Η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της βρετανικής κυβέρνησης που φέρει την κωδική ονομασία “Cobra” συνεδριάζει εκτάκτως, συζητώντας στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Ρωσία, όπως έκανε γνωστό σήμερα η ρεπόρτερ του BBC Λάουρα Κούνσμπεργκ.

    Η Κούνσμπεργκ είχε νωρίτερα σήμερα, μία συνέντευξη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Σούνακ δήλωσε ότι θα συνομιλήσει με τους συμμάχους της Βρετανίας, ενώ παρότρυνε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη ρωσική διαμάχη να αποφύγουν ενέργειες σε βάρος αμάχων πολιτών.

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα

      14:50:48

      Οι Αρχές της Μόσχας έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας, αφού ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Wagner ισχυρίστηκε ότι έχει καταλάβει τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πόλη Ροστόφ και απαίτησε από τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας να έρθει κοντά του, αφού την κατηγόρησε ότι σκότωσε τις δυνάμεις του.

      Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απηύθυνε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα, το πρωί, κατηγορώντας τον Γεεβγκένι Πριγκόζιν ότι προτρέπει σε «ένοπλη εξέγερση».

      {https://youtu.be/V5yxQQU8az0}

    • Μισέλ: «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση»

      14:43:49

      Οι ηγέτες της Ευρώπης και της G7 βρίσκονται σε επαφή για την εξελισσόμενη κρίση στη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σαρλ Μισέλ.

      Σε ένα tweet του ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι «παρακολουθούν στενά» την κατάσταση σήμερα το πρωί.

      «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στη Ρωσία καθώς εξελίσσεται. Σε επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους εταίρους της G7. Πρόκειται σαφώς για ένα εσωτερικό ρωσικό ζήτημα. Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία και [τον Πρόεδρο Ζελένσκι] είναι ακλόνητη», έγραψε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

      {https://twitter.com/CharlesMichel/status/1672539706888708096}

    • Ελικόπτερα του ρωσικού στρατού άνοιξαν πυρ κατά αυτοκινητοπομπής της Wagner

      14:41:14

      Η στρατιωτική αυτοκινητοπομπή κινείτο στον αυτοκινητόδρομο Μ4 έξω από την πόλη Βορονέζ, αναφέρει το Reuters.

      Φορτηγά που μετέφεραν στρατιωτικά οχήματα της Wagner, εθεάθησαν να κινούνται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου νωρίτερα.

      Ρωσία, Άρματα

    • Μεγάλη πυρκαγιά σε δεξαμενή καυσίμων στο Βορονέζ

      14:21:12

      Φλόγες στο Βορονέζ ύστερα από έκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων.

      Ο κυβερνήτης της περιοχής δήλωσε ότι περισσότεροι από 100 πυροσβέστες αντιμετωπίζουν μια φωτιά σε δεξαμενή καυσίμων σε μια αποθήκη πετρελαίου.

      Ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε, το πρωί, στο Reuters ότι μαχητές της Wagner είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Βορονέζ.

      Φωτιά, Πυρκαγιά, Ρωσία, Βορονέζ

    • ΥΠΕΞ Ουκρανίας: «Δώστε μας όπλα να βάλουμε τέλος στο κακό του Πούτιν»

      14:09:32

      Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «εγκαταλείψει την ψεύτικη ουδετερότητα» και να δώσει στη χώρα του τα όπλα που χρειάζεται για να «βάλει τέλος στο κακό» του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

      Κάνοντας ανάρτηση στο Twitter, ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε: «Όσοι έλεγαν ότι η Ρωσία ήταν πολύ ισχυρή για να χάσει: κοιτάξτε τώρα. Ώρα να εγκαταλείψουμε την ψευδή ουδετερότητα και τον φόβο της κλιμάκωσης – να δώσουμε στην Ουκρανία όλα τα απαραίτητα όπλα – να ξεχάσουμε τη φιλία ή τις επιχειρήσεις με τη Ρωσία. Ώρα να βάλουμε τέλος στο κακό που όλοι απεχθάνονταν, αλλά φοβόντουσαν να το γκρεμίσουν».

      {https://twitter.com/DmytroKuleba/status/1672555373113356288}

    • Μάχες στο Βορονέζ – Εκρήξεις στο Ροστόφ

      14:02:00

      Στο βίντεο που ακολουθεί, δυνάμεις του ρωσικού στρατού επιτίθενται σε φάλαγγα της Wagner, έξω από το Βορονέζ, που κινούνταν με κατεύθυνση προς τη Μόσχα.

      {https://twitter.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1672554522319757312}

      Είχε προηγηθεί επίθεση της Wagner σε στρατιωτικά ελικόπτερα που επέβλεπαν. Μεγάλες εκρήξεις ακούστηκαν, πριν από λίγο, στο Κέντρο Στρατιωτικής Διοίκησης στο Ροστόφ. Απομακρύνονται οι πολίτες, σύμφωνα με ρωσικές πηγές.

      {https://twitter.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1672558156864536578}

    • Ζελένσκι: «Η ανταρσία δείχνει πλήρη αδυναμία στη Ρωσία»

      13:59:54

      Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι «κανένα ψέμα δεν μπορεί να κρύψει» το χάος της Ρωσίας και δήλωσε ότι η ένοπλη ανταρσία δείχνει «πλήρη αδυναμία» στη χώρα.

      Κάνοντας ανάρτηση στο Twitter, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε: «Όποιος επιλέγει τον δρόμο του κακού, καταστρέφει τον εαυτό του. Όποιος στέλνει φάλαγγες στρατευμάτων για να καταστρέψει τις ζωές μιας άλλης χώρας, δεν μπορεί να τους σταματήσει από το να φεύγουν και να προδίδουν όταν η ζωή αντιστέκεται».

      Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Όποιος τρομοκρατεί με πυραύλους και όταν καταρρίπτονται, ταπεινώνεται για να δεχτεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed. Που περιφρονεί τους ανθρώπους και ρίχνει εκατοντάδες χιλιάδες στον πόλεμο, για να οχυρωθεί τελικά στην περιοχή της Μόσχας από αυτούς που ο ίδιος όπλισε».

      Επίσης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε: «Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ρωσία χρησιμοποιούσε την προπαγάνδα για να καλύψει την αδυναμία της και την ηλιθιότητα της κυβέρνησής της. Και τώρα υπάρχει τόσο μεγάλο χάος που κανένα ψέμα δεν μπορεί να το κρύψει. Και όλα αυτά οφείλονται σε ένα πρόσωπο, το οποίο φοβίζει ξανά και ξανά από το έτος 1917, αν και δεν είναι σε θέση να οδηγήσει σε τίποτα άλλο παρά μόνο σε αυτό».

      Τέλος, ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε: «Η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής. Πλήρης αδυναμία. Και όσο περισσότερο η Ρωσία διατηρεί τα στρατεύματα και τους μισθοφόρους της στη γη μας, τόσο περισσότερο χάος, πόνο και προβλήματα θα έχει για τον εαυτό της αργότερα. Είναι επίσης προφανές. Η Ουκρανία είναι σε θέση να προστατεύσει την Ευρώπη από την εξάπλωση του ρωσικού κακού και χάους. Διατηρούμε την ανθεκτικότητα, την ενότητα και τη δύναμή μας. Όλοι οι διοικητές μας, όλοι οι στρατιώτες μας ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Δόξα στην Ουκρανία!».

      {https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1672543858863767552}

    • Μπαράζ τηλεφωνικών συνομιλιών του Πούτιν

      13:55:38

      Η Ρωσική Ένωση Αρμενίων κάλεσε να συσπειρωθούν γύρω από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και να αποτρέψουν τις προσπάθειες δημιουργίας διαιρέσεων στη ρωσική κοινωνία.

      Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ουλιάνοφσκ, Αλεξέι Ρούσκιχ, κάλεσε τους ιθαγενείς της περιοχής στην ομάδα Wagner να μην εκτελούν εγκληματικές εντολές

      Ακόμα, όλες οι Αρχές της περιφέρειας του Βόλγκογκραντ που συνορεύει με την περιφέρεια του Ροστόφ, λειτουργούν κανονικά, δήλωσε ο κυβερνήτης. Αποφασίστηκε να μην ακυρωθούν οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ νεολαίας στην πόλη και έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

      Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Προέδρους της Λευκορωσίας, του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν, τους οποίους ενημέρωσε για την κατάσταση στη Ρωσία, δήλωσε ο Ντίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

      Επίσης, οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας κάλεσαν την κοινωνία να συσπειρωθεί γύρω από τον αρχηγό του κράτους, να μην μπει σφήνα ανάμεσα στους υπερασπιστές της πατρίδας και είπαν ότι η προδοσία δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη.

    • Τα κυριότερα σημεία της σύγκρουσης έως τώρα

      13:44:10

      Το πρωί επιβλήθηκε αντιτρομοκρατική επιχείρηση σε τρεις περιοχές – την Μόσχα, τη Μοσχοβίτικη περιφέρεια και Βορονέζ – και ακυρώθηκαν μαζικές εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές.

      Στο Ροστόφ, σύμφωνα με ανταποκριτές του RIA Novosti, η κατάσταση είναι τεταμένη, αλλά ήρεμη.

      Στις 10 το πρωί, στη Μόσχα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε διάγγελμα, αποκαλώντας τις ενέργειες που διχάζουν τη χώρα ως «αποστασία», συγκρίνοντάς τες με τα γεγονότα του 1917 και λέγοντας ότι «οι ταραξίες θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

      Μετά τη δήλωση του Ρώσου Προέδρου, οι επικεφαλής των ρωσικών περιφερειών, οι πρόεδροι της Κρατικής Δούμας και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και ο Πατριάρχης Κύριλλος δήλωσαν τη στήριξη τους στον Ρώσο Πρόεδρο.

      Οι περιφερειακές Αρχές του Ροστόφ και οι έμποροι λιανικής πώλησης δηλώνουν ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα τροφίμων και βασικών αγαθών.

      Ακόμα, οι περιφερειακές Αρχές αναφέρουν εκτεταμένο κλείσιμο δρόμων σε διαδρομές που συνδέουν τη Μόσχα με τον νότο. Τα αεροδρόμια και οι σιδηρόδρομοι λειτουργούν κανονικά.

      Δεν υπάρχουν πολλά σχόλια από τις Αρχές άλλων χωρών μέχρι στιγμής, απλώς δήλωσαν ότι η κατάσταση παρακολουθείται. Ορισμένες πρεσβείες προτρέπουν τους πολίτες τους να αποφύγουν τα ταξίδια στις ρωσικές παραμεθόριες περιοχές.

      Όσον αφορά στην κατάσταση στο μέτωπο, οι περιφερειακές Αρχές λένε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    • Πριγκόζιν στον Πούτιν: «Κανείς δεν θα παραδοθεί»

      13:30:43

      Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είπε ότι κανένας στρατιώτης της Wagner δεν σκοπεύει να παραδοθεί. Ακόμα, ο ίδιος υποστήριξε ότι «οι Ρώσοι δεν θέλουν η χώρα να ζει άλλο με τη διαφθορά, το ψέμα και τη γραφειοκρατία».

      Μάλιστα, ο επικεφαλής της Wagner είπε στον Πρόεδρο της Ρωσίας πως «κάνει λάθος να τον κατηγορεί για προδοσία», όπως μετέδωσε το Sky News.

      Το τελευταίο του μήνυμα ήρθε αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον κατηγόρησε ότι ηγείται ένοπλης ανταρσίας κατά το σημερινό (24/06) τηλεοπτικό διάγγελμά του.

    • Ροστόφ: Κάτοικοι άνοιξαν διάλογο με τους μισθοφόρους της Wagner

      13:25:23

      Στο Ροστόφ, που το κέντρο του έχει μπλοκαριστεί από δυνάμεις της Εθνοφρουράς, της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) και της Αστυνομίας, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.

      Μάλιστα, κάποιοι πολίτες άνοιξαν διάλογο, στριμώχνοντας τους μισθοφόρους της Wagner που βρίσκονται γύρω από το κτήριο της στρατιωτικής διοίκησης.

      {https://twitter.com/WarMonitors/status/1672512476259184645}

    • Φωτιά σε δεξαμενή καυσίμων στο Βορονέζ

      13:22:25

      Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν μεταβεί σε εγκατάσταση δεξαμενής καυσίμων στην περιοχή Βορονέζ της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης σύμφωνα με το Reuters.

      Η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta» ανέφερε ότι τα τοπικά κανάλια στο Telegram κάνουν λόγο για πυρκαγιά και έχουν κοινοποιήσει πλάνα που δείχνουν μαύρο καπνό στην περιοχή

      Δεν ήταν σαφές αν η πυρκαγιά στη δεξαμένη καυσίμων συνδέεται με την ένοπλη εξέγερση της ομάδας Wagner, σύμφωνα με τον «Guardian».

      {https://twitter.com/novayagazeta_en/status/1672542622261321728}

Ροή Ειδήσεων