Η τελευταία σύσταση για την ασφάλεια των τροφίμων που εξέδωσαν τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα έγινε την ώρα που εκατομμύρια Αμερικανοί προγραμματίζουν το μενού των Χριστουγέννων.
Στην σύσταση αυτή τα CDC ανανεώνουν προηγούμενη προειδοποίησή τους, την οποία είχαν εκδώσει στις αρχές του Νοεμβρίου, για κρέας γαλοπούλας που μπορεί να μολυσμένο με το βακτήριο της σαλμονέλας Από τον Νοέμβριο, άλλοι 52 άνθρωποι προσβλήθηκαν από σαλμονέλωση μετά την κατανάλωση γαλοπούλας που ήταν μολυσμένη με σαλμονέλα σε 26 πολιτείες και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, ανεβάζοντας σε 216 τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί σε 38 πολιτείες της χώρας και στην πρωτεύουσα, ενώ ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του από τον Οκτώβριο που ξέσπασε η επιδημία, στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τα CDC.
Η υπηρεσία δημόσιας υγείας του Καναδά έχει καταγράψει εξάλλου άλλα 22 κρούσματα μόλυνσης από σαλμονέλα σε τέσσερις επαρχίες της χώρας, τα οποία πιστεύεται ότι συνδέονται με το ξέσπασμα στις ΗΠΑ. Η εταιρεία Jennie-O Turkey Store Sales LLC ανακάλεσε χθες εκουσίως μεγάλη ποσότητα προϊόντων της γαλοπούλας, ενώ είχε ανακαλέσει μια μεγάλη ποσότητα και στα μέσα Νοεμβρίου.
Οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ
Τι είναι η σαλμονέλλωση;
Σαλµονέλλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλµονέλλα. Τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως µε την κατανάλωση μολυσμένων τροφίµων.
Πώς μεταδίδεται η σαλμονέλλωση;
Η σαλµονέλλα ζει στον εντερικό σωλήνα των ανθρώπων, των ζώων και των πουλιών. Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της σαλμονέλλωσης είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων, ζωικής κυρίως προέλευσης (π.χ. κρέας, αυγά, πουλερικά). Άλλα τρόφιμα (π.χ.λαχανικά, φρούτα, οστρακοειδή) μπορεί να μολυνθούν από την επαφ τους με κοπριά ή μέσω αποβλήτων στο νερό.
Τι µπορεί να κάνει κανείς για να προστατευτεί από τη σαλμονέλλωση;
Δεν υπάρχει εμβόλιο έναντι της σαλμονέλλωσης. Η τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής και ο σωστός χειρισμός των τροφίμων είναι ιδιαίτερης σημασίας για την προστασία από τη νόσο. Συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να λάβει κανείς είναι σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας μωρού πριν την προετοιμασία και την κατανάλωση φαγητού μετά το χειρισμό ωμών πουλερικών ή κρέατος μετά την επαφή με κατοικίδια ζώα και πτηνά μετά το χειρισμό κοπράνων ζώων και την επίσκεψη σε ζωολογικούς κήπους / καταστήματα πώλησης ζώων μετά την εργασία σε κήπο αποφυγή κατανάλωσης ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων πουλερικών ή κρέατος, καθώς και φαγητών που περιέχουν ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο αυγό.