Υπάλληλος καθαριότητας σε ένα κολέγιο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης κατέστρεψε κατά λάθος έρευνα δεκαετιών απενεργοποιώντας έναν καταψύκτη προκειμένου να σιγήσει «ενοχλητικούς ήχους συναγερμού».
Το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer (RPI), στο Troy, μηνύει τον εργοδότη της καθαρίστριας, υποστηρίζοντας πως είχε ακατάλληλη εκπαίδευση. Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε στο ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης στην κομητεία Rensselaer νωρίτερα αυτό το μήνα, το πανεπιστήμιο ζητά αποζημίωση άνω του 1 εκατ. δολαρίων, ανέφερε η εφημερίδα Times Union.
«Η συμπεριφορά και η αμέλεια των ανθρώπων προκάλεσαν όλα αυτά», δήλωσε στην Times Union ο Michael Ginsberg, δικηγόρος του RPI. «Δυστυχώς, εξαφάνισαν 25 χρόνια έρευνας».
Η καθαρίστρια, η οποία δεν κατονομάζεται στην αγωγή, απασχολούνταν στην Daigle Cleaning Systems και εργάστηκε στο RPI για αρκετούς μήνες το 2020, όταν συνέβη το περιστατικό.
Ο καταψύκτης του εργαστηρίου περιείχε διάφορες καλλιέργειες που αποτελούσαν μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος για τη φωτοσύνθεση με επικεφαλής την καθηγήτρια βιολογίας και χημείας KV Lakshmi, ανέφερε το BBC. Οι καλλιέργειες φυλάσσονταν συνήθως στους -112F (-80C).
Στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, λίγες ημέρες πριν αποσυνδεθεί ο καταψύκτης, ένας συναγερμός έδειξε ότι η θερμοκρασία του καταψύκτη είχε διακυμάνσεις, αναφέρει η μήνυση, προσθέτοντας ότι τα δείγματα στον καταψύκτη ήταν ακόμη βιώσιμα σε εκείνο το σημείο.
Το μοιραίο λάθος
Οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού εκείνη την εποχή σήμαιναν ότι οι επισκευές δεν μπορούσαν να γίνουν για μια εβδομάδα. Οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου έλαβαν προληπτικά μέτρα για να διατηρήσουν τις καλλιέργειες και να εξηγήσουν τον συναγερμό, τοποθετώντας μια πινακίδα που εξηγούσε από πού προερχόταν ο θόρυβος και πώς να τον σιγήσουν.
Σύμφωνα με τον Guardian η Lakshmi τοποθέτησε ένα λουκέτο στην πρίζα του καταψύκτη για να μην μπορεί κανείς να την αποσυνδέσει.
Όμως στις 17 Σεπτεμβρίου, υπάλληλος της Daigle Cleaning Systems έκλεισε τον διακόπτη, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θερμοκρασία του καταψύκτη. Την επόμενη ημέρα, οι υπάλληλοι του εργαστηρίου ανακάλυψαν ότι τα δείγματα δεν μπορούσαν να διασωθούν.
«[Η] πλειονότητα των δειγμάτων μπήκε σε κίνδυνο, καταστράφηκε και κατέστη μη διασώσιμη κατεδαφίζοντας περισσότερα από 20 χρόνια έρευνας», αναφέρει η αγωγή.
Σε συνέντευξή του σε πανεπιστημιακούς αξιωματούχους, ο υπάλληλος είπε ότι νόμιζε ότι άνοιγε τον διακόπτη κυκλώματος αφού άκουσε τους συναγερμούς.
«Στο τέλος της συνέντευξης, εξακολουθούσε να μην φαίνεται να πιστεύει ότι είχε κάνει κάτι κακό, αλλά απλώς προσπαθούσε να βοηθήσει», αναφέρει η αγωγή, λέγοντας ότι ο υπάλληλος έκανε ένα «λάθος» όταν διάβασε τον πίνακα.