Κόσμος

Ρωσία: Το υπουργικό συμβούλιο περιόρισε τις εξαγωγές βενζίνης

Στόχος της Ρωσίας να εξισορροπήσει την εγχώρια αγορά και να μειώσει τις τιμές της βενζίνης.

Η ρωσική ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει προσωρινά τις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ. Με τον τρόπο αυτό, οι αρχές σκοπεύουν να εξισορροπήσουν την εγχώρια αγορά και να μειώσουν τις τιμές της βενζίνης, οι οποίες έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Οι αγορές έχουν ήδη αντιδράσει: η τιμή της βενζίνης μειώθηκε κατά 2% στο χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν υπέγραψε διάταγμα που επιβάλλει προσωρινούς περιορισμούς στις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ κίνησης οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

Η απαγόρευση ισχύει γενικά για τη βενζίνη και το πετρέλαιο ντίζελ, αλλά η κυβέρνηση εισήγαγε διάφορες εξαιρέσεις. Ειδικότερα, οι προμήθειες από τη Ρωσία προς την EEU, τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, καθώς και οι εξαγωγές στο πλαίσιο διακυβερνητικών συμφωνιών ή ως μέρος ανθρωπιστικής βοήθειας δεν υπόκεινται στους περιορισμούς. Επιπλέον, η απαγόρευση δεν ισχύει για το πετρέλαιο που μεταφέρεται από τα σύνορα από ιδιώτες.

Ο περιορισμός θα καταστήσει δυνατή τη διακοπή των «γκρίζων» εξαγωγών, τον κορεσμό της εγχώριας αγοράς και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρόσθετες μειώσεις των τιμών, δήλωσε στους δημοσιογράφους το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας.

Το γεγονός ότι προετοιμάζονταν αποφασιστική δράση ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο TASS την περασμένη εβδομάδα ότι σε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλεξάντερ Νόβακ συζητήθηκαν δύο επιλογές: η πλήρης απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαιοειδών ή η αύξηση των εξαγωγικών δασμών στο επίπεδο του ορίου των 250 δολαρίων ανά τόνο.

Μέτρα για τις «γκρίζες» εξαγωγές

Την Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Πάβελ Σορόκιν ανακοίνωσε στην Κρατική Δούμα «αρκετά ριζοσπαστικά μέτρα» για την καταπολέμηση των «γκρίζων εξαγωγών». Την ίδια ημέρα έγινε γνωστή η στάση των επιχειρήσεων απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης. Ο Αλεξάντερ Ντιούκοφ, επικεφαλής της Gazprom Neft, δήλωσε ότι ο δασμός φραγμού «σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί αρχικά να οδηγήσει σε πλεόνασμα καυσίμων στην εγχώρια αγορά και σε χαμηλότερες τιμές χονδρικής», «αλλά οι συνέπειες αυτού θα είναι η μείωση της αποδοτικότητας των διυλιστηρίων και, κατά συνέπεια, η μείωση του όγκου διύλισης».

Οι τιμές συναλλάγματος για τη βενζίνη και το πετρέλαιο ντίζελ έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, αλλά από αυτή την εβδομάδα έχουν αρχίσει να μειώνονται. Μεταξύ των λόγων αυτής της κατάστασης, ο Σορόκιν ανέφερε την υποτίμηση του ρουβλίου, η οποία επηρέασε τα εξαγωγικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και των πετρελαιοειδών, καθώς και την παγκόσμια έλλειψη ντίζελ, ιδίως στην Ευρώπη.

Ο μηχανισμός των αποσβεστήρων παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ρωσικής αγοράς καυσίμων. Έτσι, εάν οι τιμές εξαγωγής βενζίνης και ντίζελ είναι υψηλότερες από τις συμβατικές εγχώριες τιμές, το κράτος αποζημιώνει τους παραγωγούς για μέρος αυτής της διαφοράς- σε αντίθετη περίπτωση, οι πετρελαϊκές εταιρείες μεταφέρουν μέρος των κερδών τους στον προϋπολογισμό. Την 1η Σεπτεμβρίου άρχισε να λειτουργεί μια προσαρμογή του μηχανισμού, η οποία, στην πραγματικότητα, μείωσε τις πληρωμές για τον αποσβεστήρα καυσίμων κατά 50%.

Αυτό δημιούργησε μια κατάσταση όπου είναι εξαιρετικά ασύμφορο για τους παραγωγούς πετρελαιοειδών να προμηθεύουν βενζίνη και άλλα προϊόντα στην εγχώρια αγορά, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των εγχώριων τιμών και σε εκδηλώσεις τοπικής έλλειψης καυσίμων.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, μετά την ανακοίνωση του προσωρινού περιορισμού των εξαγωγών, η τιμή της βενζίνης στο χρηματιστήριο μειώθηκε κατά 4,0-5,7%, ενώ του ντίζελ – κατά περισσότερο από 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν σχετίζεται η κεταμίνη με τον θάνατο της Τζωρτζίνας», κατέθεσε ιατροδικαστής
Αχτσιόγλου: Ο Στέφανος Κασσελάκης αρνήθηκε το debate - Ποια είναι η θέση του για τον ελληνοτουρκικό διάλογο
Chevron Right