Πόλεμος στο Ισραήλ: Στα χέρια των Ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων «Shayetet 13» ο υποδιοικητής της Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στα χέρια των Ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων «Shayetet 13» ο υποδιοικητής της Χαμάς

Όλες οι εξελίξεις μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ μέσα από το blog του iEidiseis.
AP Photo/Fatima Shbair

18:54 - 08/10/2023
Τελευταία ενημέρωση: 23:56 - 08/10/2023

Δεύτερη ημέρα συγκρούσεων με τις μάχες μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ να κλιμακώνονται. Δραματική αύξηση των νεκρών - Έκτακτα μέτρα και στην Αθήνα - συναγερμός από την ΕΥΠ. Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις όπως καταγράφηκαν στο blog του iEidiseis.


LIVE

  • Δεύτερη νύχτα σφαγής στη Γάζα: Εκατοντάδες νεκροί και δεκάδες αιχμάλωτοι

    23:55:55

    Ανεβαίνει διαρκώς ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο (7/10) στο Ισραήλ η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς. Τουλάχιστον 700 είναι οι νεκροί Ισραηλινοί, όπως μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση.Ταυτόχρονα σύμφωνα με όσα δημοσιοποιεί η ισραηλινή κυβέρνηση περίπου 100 είναι οι απαχθέντες Ισραηλινοί από τις επιθέσεις.

    Στη Γάζα Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από τα ισραηλινά αντίποινα με αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 413 άνθρωποι και 2.200 τραυματίστηκαν. Ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών ανέρχεται σε 313, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

    Αργά το βράδυ της Κυριακής, έγινε γνωστό ότι στα χέρια των Ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων «Shayetet 13» βρέθηκε ο υποδιοικητής της Χαμάς.

    {https://twitter.com/visegrad24/status/1711108274622177674}

    Η επίλεκτη μονάδα Shayetet 13 του Ισραηλινού Στρατού συνέλαβε τον αναπληρωτή διοικητή της Χαμάς, Μοχάμεντ Αμπού Αλί, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το IDF, όπως μετέδωσε η Jerusalem Post.

    Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 260 πτώματα βρέθηκαν στον χώρο του ισραηλινού μουσικού φεστιβάλ μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο, σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία διάσωσης Zaka.

    Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

    Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε το liveblog του iEidiseis για τις εξελίξεις στο Ισραήλ. Ευχαριστούμε που επιλέξατε το iEidiseis για την ενημέρωσή σας.

    Για οποιαδήποτε έκτακτη εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

  • Jerousalem Post: Χαμάς και Παλαιστινιακή Τζιχάντ κρατούν περισσότερους από 130 ομήρους

    23:35:52

    Η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ κρατούν περισσότερους από 130 ομήρους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματικών, από το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με δήλωση του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, όπως μετέδωσε η Jerousalem Post.

  • Βίντεο από τις νέες αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ σε 150 στόχους στη Γάζα

    23:30:50

    Βίντεο από την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ. Επιθέσεις δεκάδων πολεμικών αεροσκαφών σε περίπου 150 στόχους στην περιοχή Sajaya στη Γάζα.

    {https://twitter.com/IAFsite/status/1711102411706626386}

  • Πόλεμος στο Ισραήλ: Όλα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα

    23:27:19

    Είναι βράδυ στη Γάζα, όπου εκρήξεις φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό την τελευταία ώρα.

    Δείτε πώς έχουμε μέχρι τώρα οι εξελίξεις:

    1. Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιντ Όστιν διέταξε το αεροπλανοφόρο USS Gerald R Ford να ηγηθεί της «ομάδας κρούσης» των δυνάμεών του καθώς πλέει προς την ανατολική Μεσόγειο για να είναι πιο κοντά στο Ισραήλ μετά τις «ειδεχθείς» επιθέσεις της Χαμάς.
    2. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «επιπλέον βοήθεια για τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις είναι τώρα καθ' οδόν προς το Ισραήλ, ενώ θα ακολουθήσουν περισσότερα τις επόμενες ημέρες».
    3. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την παράδοση τροφίμων στη Γάζα μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς.
    4. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ είπε στον Νετανιάχου ότι η Βρετανία στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ «αδιαμφισβήτητα ενάντια σε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες», προσθέτοντας ότι «κανείς δεν θέλει να δει περιφερειακή κλιμάκωση».
    5. Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi είπε ότι το Ιράν υποστηρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοάμυνα και ότι «το Ιράν υποστηρίζει τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους» και πρόσθεσε ότι «το σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των εθνών στην περιοχή».
    6. Το Ισραήλ είπε ότι 800 στόχοι της Χαμάς έχουν χτυπηθεί στη Γάζα από τότε που ξέσπασαν οι επιθέσεις των Παλαιστινίων μαχητών και εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν.
    7. Η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες , UNRWA, δήλωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται καταφύγιο στα 44 σχολεία της γύρω από τη Γάζα και η διανομή τροφίμων σε περισσότερες από 112.000 οικογένειες χρειάστηκε να τεθεί σε αναμονή.
    8. Έως και 100 Ισραηλινοί όμηροι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, μπορεί να έχουν ληφθεί στη Γάζα από τη Χαμάς, περιπλέκοντας σε μεγάλο βαθμό οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση για την απελευθέρωσή τους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ερευνά αναφορές για συλλήψεις Αμερικανών ομήρων, καθώς και για ορισμένες άλλες εθνικότητες.
    9. Περισσότεροι από 1.000 νεκροί. Αυτή την ώρα, ο αριθμός των νεκρών από το Ισραήλ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς σε κοινότητες στο νότο της χώρας έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 600, συμπεριλαμβανομένων 44 στρατιωτών. Στη Γάζα, η οποία επλήγη από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές , αξιωματούχοι ανέφεραν τουλάχιστον 413 θανάτους.
    10. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός , Μπενιαμίν Νετανιάχου , δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και θα απαιτήσει βαρύ τίμημα από τους εχθρούς της. Οι ηγέτες της Χαμάς δήλωσαν προετοιμασμένοι για περαιτέρω κλιμάκωση.
    11. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ δήλωσαν ότι «εκατοντάδες τρομοκράτες» σκοτώθηκαν και δεκάδες αιχμαλωτίστηκαν καθώς οι μάχες ξέσπασαν στους δρόμους και συνεχίστηκαν την Κυριακή.
    12. Στο βόρειο Ισραήλ, μια σύντομη ανταλλαγή χτυπημάτων μεταξύ του Ισραήλ και της ομάδας της Χεζμπολάχ του Λιβάνου προκάλεσε φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση.
    13. Στη γειτονική Αίγυπτο, ένας αστυνομικός σκότωσε δύο Ισραηλινούς τουρίστες και έναν Αιγύπτιο σε τουριστική τοποθεσία στην Αλεξάνδρεια.
    14. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει - ο γενικός γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε για «όλες τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη».
  • 150 στόχους χτύπησε το Ισραήλ με νέες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

    23:22:08

    Ο Ισραηλινός Στρατός χτύπησε αργά το βράδυ της Κυριακής περίπου 150 στόχους όλους στη συνοικία Shejaiya στη Γάζα, ισοπεδώνοντας μεγάλα τμήματα της γειτονιάς που συνδέονται με την υποδομή της Χαμάς, σύμφωνα με την Jerousalem Post.

    Η εναέρια επίθεση ακολούθησε παρόμοια προηγούμενη επίθεση στο Beit Hanoun, με αμφότερες αυτές τις περιπτώσεις να δείχνουν μεγάλη κλιμάκωση στην ταχύτητα και τον όγκο των αεροπορικών επιδρομών από το IDF.

    Η Shejaiya ήταν επίσης κεντρικό σημείο μάχης μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού και της Χαμάς κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας το 2014, με μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων επίσης να σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών.

  • Ο υποδιοικητής της Χαμάς συνελήφθη από τις ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ

    23:02:52

    Ο υποδιοικητής της Χαμάς έχει συλληφθεί όμηρος από μια επίλεκτη ισραηλινή μονάδα ειδικών δυνάμεων.

    {https://twitter.com/visegrad24/status/1711108274622177674}

    Η επίλεκτη μονάδα Shayetet 13 του Ισραηλινού Στρατού συνέλαβε τον αναπληρωτή διοικητή της Χαμάς, Μοχάμεντ Αμπού Αλί, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το IDF, όπως μετέδωσε η Jerusalem Post.

  • Εκατοντάδες οι νεκροί στο μουσικό φεστιβάλ στο Ισραήλ

    22:38:03

    Τουλάχιστον 260 πτώματα βρέθηκαν στον χώρο ενός ισραηλινού μουσικού φεστιβάλ μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο, σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία διάσωσης Zaka.

    Ένοπλοι της Χαμάς πυροβόλησαν κατά των παρευρισκομένων που τράπηκαν σε φυγή και πήραν άλλους ομήρους στο φεστιβάλ σε αγροτική περιοχή κοντά στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ, σύμφωνα με βίντεο στα social media και λογαριασμούς θεατών του φεστιβάλ.

    Η τρομακτική επίθεση ήταν μόνο μία από τις πολλές τοποθεσίες που επλήγησαν το πρωί του Σαββάτου από την επίθεση της Χαμάς εντός του Ισραήλ.

  • Δέκα πολίτες από το Νεπάλ νεκροί στις μάχες στο Ισραήλ

    22:33:10

    Δέκα πολίτες από το Νεπάλ εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν στις μάχες στο Ισραήλ, δήλωσε στο BBC η πρεσβεία του Νεπάλ στη χώρα.

    Άλλοι εννέα κρύβονται εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων. Οι περισσότεροι από τους πολίτες του Νεπάλ που πιάστηκαν όμηροι στις μάχες πιστεύεται ότι είναι φοιτητές, από τους περίπου 4.500 που σπουδάζουν σε ισραηλινά πανεπιστήμια.

    Πολίτες πολλών άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Καμπότζης, της Ταϊλάνδης, της Ουκρανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν από την έναρξη της τρέχουσας σύγκρουσης το Σάββατο.

    Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε επίσης ότι 11 από τους πολίτες της πιστεύεται ότι έχουν απαχθεί από μαχητές της Χαμάς και το Μεξικό ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον δύο από τους πολίτες της έχουν αιχμαλωτιστεί.

  • Ρουκέτες από τη Γάζα προς το Ισραήλ για δεύτερο βράδυ

    22:22:57

    Έχουν περάσει μόλις 36 ώρες από την έναρξη τηςεπίθεσης της Χαμάς, αλλά οι ρουκέτες συνεχίζουν να εκτοξεύονται από τη Γάζα προς το Ισραήλ, όπως μετέδωσε το BBC.

    H ροή τους αναχαιτίζεται από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, μετέδωσε η ανταποκρίτρια του BBC και συνέχισε:

    Τα φωτεινές τροχιές διασχίζουν τον ουρανό, φωτίζοντας το σκοτάδι, και οι εκρήξεις ηχούν καθώς οι πύραυλοι μέσω του Iron Dome εκρήγνυνται δίπλα στους στόχους τους.

    Η αστυνομία εμποδίζει τα αυτοκίνητα να προχωρήσουν απαγορεύοντας την κυκλοφορία. Το Ισραήλ συνεχίζει να χτυπά τη Γάζα από αέρος ως αντίποινα.

  • Νέα βίντεο από τις εκρήξεις απόψε στη Γάζα

    22:13:26

    Δείτε νέα βίντεο από τις εκρήξεις απόψε το βράδυ στη Γάζα:

    {https://twitter.com/nexta_tv/status/1711092021643878912}

  • Ισλαμική Τζιχάντ: Έχουμε πάνω από 30 Ισραηλινούς ως ομήρους

    22:02:30

    Ο αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, ο Ζιάντ αλ-Ναχάλα δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι η οργάνωσή του κρατά πάνω από 30 Ισραηλινούς ομήρους, οι οποίοι απήχθησαν χθες και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

    Οι όμηροι δεν θα επαναπατριστούν «μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι μας», τόνισε ο αλ-Ναχάλα, αναφερόμενος σε χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

    Η Ισλαμική Τζιχάντ, ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χθες ότι μαχητές της ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Χαμάς, την άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση που διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακα, στην επίθεση που εξαπέλυσε.

  • Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα - Συναγερμός σε ΕΥΠ

    21:49:23

    Λεπτό προς λεπτό παρακολουθούν οι ελληνικές «ειδικές» υπηρεσίες πληροφοριών τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σε μία προσπάθεια αξιολόγησης του κινδύνου και λήψης αμιγώς προληπτικών μέτρων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν κρίθηκε ότι θα πρέπει να ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στους στόχους ισραηλινού και παλαιστινιακού ενδιαφέροντος σε ελληνικό έδαφος. Για παράδειγμα, ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε διπλωματικούς ισραηλινούς στόχους αλλά και σε μεγάλες εταιρίες ισραηλινών συμφερόντων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αυξηθούν οι εμφανείς περιπολίες γύρω από τους στόχους αυτούς (με περιπολικά και μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.), ενώ στα έκτακτα μέτρα θα συνδράμουν «αθέατοι» αστυνομικοί με πολιτικά που θα είναι επιφορτισμένοι με την έγκαιρη ειδοποίηση σε τυχόν εντοπισμό ύποπτων κινήσεων.

    Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ στο ρεπορτάζ του iEidiseis.

  • Jerusalem Post: Πάνω από 700 οι νεκροί, 2.243 τραυματίες

    21:46:26

    Το Ισραήλ σφυροκόπησε τον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας την Κυριακή, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους σε αντίποινα για μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στην ιστορία του, όταν η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς σκότωσε 700 Ισραηλινούς και απήγαγε δεκάδες άλλους, σύμφωνα με το Reuters.

    Η επιδρομή μαχητών της Χαμάς μέσα στις πόλεις του Ισραήλ το Σάββατο ήταν η πιο θανατηφόρα τέτοια εισβολή μετά τις επιθέσεις της Αιγύπτου και της Συρίας στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια και απειλεί να πυροδοτήσει μια ακόμη πυρκαγιά στην ατέρμονη σύγκρουση.

    Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν συγκροτήματα κατοικιών, σήραγγες, ένα τζαμί και σπίτια αξιωματούχων της Χαμάς στη Γάζα, σκοτώνοντας περισσότερους από 400 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, τηρώντας την υπόσχεση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για «ισχυρή εκδίκηση».

    «Θα επιτεθούμε σκληρά στη Χαμάς και αυτό θα είναι ένα μακρύ, μακρύ ταξίδι», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
    Πέρα από την αποκλεισμένη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις και η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ του Λιβάνου αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού και ρουκετών, ενώ στην Αίγυπτο δύο ισραηλινοί τουρίστες σκοτώθηκαν μαζί με έναν ξεναγό.

    Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση ακούστηκαν από όλο τον κόσμο, αν και τα δυτικά έθνη στάθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο πλευρό του Ισραήλ, ενώ το Ιράν, η Χεζμπολάχ και οι διαδηλωτές σε διάφορα κράτη της Μέσης Ανατολής επαινούσαν τη Χαμάς.

    Στο νότιο Ισραήλ την Κυριακή, οι ένοπλοι της Χαμάς εξακολουθούσαν να μάχονται τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας περισσότερο από 24 ώρες μετά την αιφνιδιαστική, πολύπλευρη επίθεσή τους με πυραύλους και ομάδες ενόπλων που κατέλαβαν στρατιωτικές βάσεις και εισέβαλαν σε συνοριακές πόλεις.
    Τουλάχιστον 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανέφεραν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και παιδιά. Το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει επίσημο απολογισμό.

    Σύμφωνα με την Jerusalem Post πάνω από 700 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, 2.243 είναι τραυματίες, με περισσότερους από 300 σε σοβαρή κατάσταση.

  • LIVE εικόνα από τη Λωρίδα της Γάζας

    21:36:06

    Δείτε live εικόνα από τη Λωρίδα της Γάζας:

    {https://www.youtube.com/watch?v=9VRiz0wwGJg}

  • Κλιμάκωση: Οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο

    21:34:27

    Νέα ενημέρωση για την υποστήριξη του Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    uss ford efd63

    Ο αμερικανικός στρατός αναπτύσσει πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη για «να ενισχύσει τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής» εν μέσω των συνεχιζόμενων μαχών στο Ισραήλ, όπως ανέφερε ανακοίνωση του Πενταγώνου.

    Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin δήλωσε ότι ένας στόλος πλοίων με επίκεντρο ένα αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έχει κατευθυνθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η ανάπτυξη δυνάμεων περιλαμβάνει επίσης πολλά καταδρομικά και αντιτορπιλικά με κατευθυνόμενους πυραύλους.

    Επιπλέον, αυξάνονται οι μοίρες της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στη Μέση Ανατολή. «Οι ΗΠΑ διατηρούν δυνάμεις παγκοσμίως για να ενισχύσουν περαιτέρω αυτή τη στάση αποτροπής, εάν απαιτείται», πρόσθεσε ο Όστιν.

    Επιπλέον πόροι, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, αποστέλλονται επίσης στο Ισραήλ, με την πρώτη βοήθεια ασφαλείας να αναμένεται να φτάσει τις επόμενες ημέρες.

    Ο Όστιν αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή «υπογραμμίζει τη σιδηρά υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ και τον ισραηλινό λαό».

  • Τουλάχιστον 138 κράτη - μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος

    21:28:54

    Το 2012, η ​​γενική συνέλευση του ΟΗΕ έδωσε μια συντριπτική ψήφο υπέρ του παλαιστινιακού κράτους.

    Τουλάχιστον 138 κράτη μέλη αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος. Εν τω μεταξύ, δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος, όπως σημειώνει ο Guardian.

    Για πολλούς, η Δυτική Όχθη, η Ανατολική Ιερουσαλήμ και η Λωρίδα της Γάζας αναφέρονται συνήθως ως Κατεχόμενα Εδάφη.

    Με τα χρόνια, διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν καταδικάσει τις ενέργειες των ισραηλινών αρχών στα εδάφη, με το HRW να τις αποκαλεί «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ και δίωξη κατά εκατομμυρίων Παλαιστινίων».

    Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη διακυβέρνηση του Ισραήλ «συνεχιζόμενο καταπιεστικό και μεροληπτικό σύστημα», καθώς επιβάλλει αυθαίρετους περιορισμούς στην ελευθερία μετακίνησης των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των δικαιωμάτων τους στην εργασία και των διαδικασιών αναζήτησης ασύλου.

    Το 2022, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι η διοικητική κράτηση Παλαιστινίων «έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο 14 ετών».

  • Οπαδοί της Χαμάς πανηγυρίζουν στην Times Square στη Νέα Υόρκη (βίντεο)

    21:24:03

    Οι οπαδοί της Χαμάς συγκεντρώνονται στην Times Square της Νέας Υόρκης για να πανηγυρίσουν την επίθεση κατά του Ισραήλ.

    Επευφημούν καθώς ο ομιλητής αναφέρει τους αλεξιπτωτιστές που επιτέθηκαν στο μουσικό φεστιβάλ και ζητωκραυγάζουν ακόμη περισσότερο για τους 5.000 πυραύλους της Χαμάς.

    {https://twitter.com/visegrad24/status/1711083530187346284}

  • Παλαιστινιακή Αρχή: 78 παιδιά μεταξύ 413 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν

    21:19:26

    Τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 78 παιδιά και 41 γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Πρόκειται για 43 περισσότερους από την τελευταία αναφορά σήμερα το απόγευμα.

    Επιπλέον, 2.300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί εν μέσω ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, σύμφωνα με το SKY NEWS.

  • Πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη: Έφτασε η ώρα να «ισοπεδωθούν» οι στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς

    21:17:44

    Οι επιθέσεις που διέπραξαν μαχητές της Χαμάς κατά Ισραηλινών στην επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση αυτό το Σαββατοκύριακο, αποτελούν εγκλήματα πολέμου, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη λίγες ώρες πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό, ο Ερντάν τόνισε ότι έφτασε η ώρα να «ισοπεδωθούν» οι στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς.

  • «Ράλι» στις τιμές των καυσίμων μετά την επίθεση στο Ισραήλ

    20:57:30

    Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ήδη και στις αγορές. Αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θα εκτοξευτεί, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τους Έλληνες καταναλωτές.

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Ερντογάν: Η Τουρκία εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση

      20:54:37

      Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει για να σταματήσει η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς «και να μειωθεί η ένταση που έχει κλιμακωθεί με τα πρόσφατα γεγονότα».

      «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εντείνουμε τις διπλωματικές προσπάθειες που έχουμε ξεκινήσει για την αποκατάσταση της ηρεμίας», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας σε τελετή εγκαινίων εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

      «Καλούμε όλους τους παράγοντες που έχουν λόγο στην περιοχή να συμβάλουν ειλικρινά στην ειρήνη», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

      Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ενώ η χώρα στέκεται πάντα με «αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας, έχουμε τονίσει ότι θα πρέπει να αποφευχθούν τυχόν βήματα που θα κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή, θα προκαλέσουν περισσότερη αιματοχυσία και θα βαθύνουν τα προβλήματα».

    • Οι ΗΠΑ ενισχύουν το Ισραήλ με πυρομαχικά και στέλνουν το αεροπλανοφόρο Ford

      20:51:57

      Οι ΗΠΑ ξεκινούν να στέλνουν επιπλέον πυρομαχικά στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Λόιντ Όστιν, προσθέτοντας ότι ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης της στρατιωτικής του παρουσίας στη Μέση Ανατολή.

      Το πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας «θα ξεκινήσει να αναχωρεί σήμερα και θα φτάσει μέσα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Όστιν.

      Πρόσθεσε ότι μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου μετακινείται στη θαλάσσια περιοχή πιο κοντά στο Ισραήλ, και αυτή η ομάδα περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο Ford και πλοία που το υποστηρίζουν.

      Το Πεντάγωνο θα προσθέσει επίσης μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή.

    • Συγκλονίζει Έλληνας από το Ισραήλ: «Είμαστε κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο από μπετόν»

      20:49:51

      Για τις εφιαλτικές στιγμές που βιώνουν αυτές τις ώρες στο Ισραήλ μίλησε σήμερα, Κυριακή (8/10) ένας Έλληνας που ζει στο νότιο τμήμα της χώρας, ο Μάκης Λεβής.

      «Η κατάσταση εδώ είναι πάρα πολύ δύσκολη. Από χθες στις 6:30 το πρωί βρισκόμαστε σε ένα καταφύγιο με τα δύο πιτσιρίκια. Καταφύγιο εδώ είναι ένα δωμάτιο του σπιτιού που είναι φτιαγμένο από μπετόν», τόνισε ο ίδιος στην ΕΡΤ.

      «Φανταστείτε ότι η κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας είναι φτιαγμένη από μπετόν οπότε όλοι μπαίνουμε μέσα σε αυτό. Το δωμάτιο έχει μια πόρτα που κλείνει αεροστεγώς. Αυτό είναι το καταφύγιο. Ουσιαστικά είμαστε κλεισμένοι μέσα σε ένα σπίτι επειδή πέφτουν συνεχώς ρουκέτες, έχουμε άγνωστο αριθμό τρομοκρατών μέσα στο κράτος του Ισραήλ ακόμα οι οποίοι κυκλοφορούν με καλάζνικοφ και καθαρίζουν εν ψυχρώ κυρίως παιδάκια και γυναίκες» τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι τρομοκράτες αυτοί είναι έξω στους δρόμους, τώρα έχουν μπει μέσα σε οικισμούς ενώ χθες έκαναν επίθεση ταυτόχρονη σε 22 οικισμούς».

      «Οι άνδρες επειδή υπάρχει επιστράτευση, έχουν φύγει αρκετοί από το σπίτι, έχουνε βιάσει δεν ξέρω πόσες, έχουν δείξει εδώ εικόνες, έχουν μεταφέρει μεταξύ τους φωτογραφίες, βίντεο. Μιλάμε για αποτρόπαια πράγματα. Μπαίνουν μέσα στο σπίτι και σκοτώνουν εν ψυχρώ κυρίως γυναίκες, παιδιά[….] Εγώ το ξέρω… ένα από τα βίντεο που μου στέλνουν οι φίλοι μου γιατί εγώ δεν περιμένω ούτε τα διεθνή πρακτορεία, ούτε κάποιο κανάλι να το δείξει από τη δική του οπτική, ούτε τίποτα. Έχω εδώ φίλους, ζω εδώ 8 χρόνια και ξέρω από φίλους μου τι γίνεται στον απέναντι δρόμο από αυτούς» είπε σε άλλο σημείο.

      «Επί 20 ώρες χώριζε τη ζωή και το θάνατο μία πόρτα την οποία δεν κατάφεραν απλά να ανοίξουν»

      Επιπλέον ανέφερε ότι «η πεθερά μου ήταν μέσα στο σπίτι της, σε έναν από τους οικισμούς που μπήκαν οι τρομοκράτες. Είχε κλειδωθεί μέσα στο καταφύγιο, στο δωμάτιο λοιπόν αυτό το ειδικό, επί 20 ώρες έχει 6 ανθρώπους με καλάσνικοφ απ’ έξω, οι οποίοι έχουν κάνει το σπίτι της αγνώριστο. Δεν υπάρχει σπίτι να δούμε[…] Επί 20 ώρες χώριζε τη ζωή και το θάνατο μία πόρτα την οποία δεν κατάφεραν απλά να ανοίξουν».

      «Πρέπει να εξασφαλίσω μια διέξοδο διαφυγής για τα παιδιά μου»

      «Εγώ τώρα πρέπει να εξασφαλίσω μια διέξοδο διαφυγής για τα παιδιά μου», δήλωσε ακόμα ο κ. Λεβής που συμπλήρωσε ότι «για την ώρα (τα παιδιά) ξέρουν ότι μας επιτίθενται οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς με ρουκέτες, οπότε πρέπει να φύγουμε γιατί αυτό κάνουμε εμείς σε κάθε πόλεμο εδώ, παίρνω τα παιδιά και τα πάω Ελλάδα».

      Επίσης, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να φύγει μόνος του. «Αυτά είναι μόνο σε ταινίες. Εδώ μιλήσαμε τώρα με τον στρατό και με την αστυνομία. Βρήκα μία άκρη και με τη συνοδεία στρατού και αστυνομίας ένας κομβόι ανθρώπων θα φύγουμε να πάμε σε ένα πιο ασφαλές σημείο».

      «Ξέρουμε σε κάθε οικισμό πάνω κάτω πόσοι είναι νεκροί, στον δικό μας είναι όλοι ζωντανοί. Ευτυχώς έχουμε μόνο δύο τραυματίες, γιατί δεν κατάφεραν να μπουν» τόνισε ακόμα ο κ. Λεβής.

    • Πόλεμος στο Ισραήλ: Εντυπωσιακές εικόνες από το AP

      20:48:25

      Μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ αιφνιδιάζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

      Χαρακτηριστικό του εύρους της επιχείρησης της Χαμάς και το μεγέθους του αιφνιδιασμού μίας από τις ισχυρότερες χώρες της Μέσης Ανατολής είναι ότι 100 Ισραηλινοί απήχθησαν και είναι όμηροι των ενόπλων της Χαμάς.

      Οι εικόνες από τις συγκρούσεις προκαλούν πραγματικό σοκ.

      Δείτε φωτογραφίες από το AP:

      israil-fotografiko_7d9fb.jpgisrail-fotografiko2_515d8.jpgisrail-fotografiko3_839ef.jpgisrail-fotografiko4_ba706.jpgisrail-fotografiko5_d27eb.jpgisrail-fotografiko6_e0a60.jpgisrail-fotografiko7_6235f.jpgisrail-fotografiko8_a3f99.jpgisrail-fotografiko9_f824b.jpgisrail-fotografiko10_d830f.jpgisrail-fotografiko11_002b7.jpg

    • Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι ξέρουμε μέχρι τώρα

      20:45:40

      Οι επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς το Σάββατο σηματοδότησαν τη μεγαλύτερη κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης εδώ και δεκαετίες. Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές ως αντίποινα και οι μάχες συνεχίζονται εντός του ισραηλινού εδάφους.

      Αυτές είναι οι τελευταίες εξελίξεις σήμερα:

      1. Το Ισραήλ λέει ότι 600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε τις επιθέσεις από τη Γάζα - Ισραηλινά ΜΜΕ ανεβάζουν τον αριθμό σε 700. Αναφέρουν ότι 100 άνθρωποι έχουν απαχθεί και περισσότεροι από 2.000 έχουν τραυματιστεί.
      2. Περίπου 370 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά χτυπήματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Αναφέρουν ότι 2.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί
      3. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε σήμερα το πρωί ότι θα απελευθερώσει αριθμό των Ισραηλινών στρατιωτών και αμάχων που είχε αιχμαλωτίσει
      4. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι υπήρξαν αναφορές για πολίτες των ΗΠΑ που έχουν σκοτωθεί. Άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ουκρανία και η Ταϊλάνδη, έχουν επίσης αναφέρει θανάτους υπηκόων των χωρών τους.
      5. Δύο Βρετανοί πολίτες αγνοούνται στο Ισραήλ - ο γεννημένος στο Λονδίνο Τζέικ Μάρλοου και ο φωτογράφος Νταν Ντάρλινγκτον, μετέδωσε το BBC. Ο Nathanel Young, 20 ετών, ένας Βρετανός που υπηρετούσε στον ισραηλινό στρατό σκοτώθηκε
      6. Οι περιπολίες της αστυνομίας έχουν αυξηθεί στο Λονδίνο μετά την εμφάνιση βίντεο με άτομα που πανηγύριζαν μετά την επίθεση
    • Νεκροί 700 Ισραηλινοί και 370 Παλαιστίνιοι

      20:38:47

      Ξεπερνούν τους 1.000 οι νεκροί σε Ισραήλ και Γάζα. 700 Ισραηλινοί και 370 Παλαιστίνιοι ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες μετά την επίθεση της Χαμάς με χιλιάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

      Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη ξεκινήσει τα αντίποινα. Επίσης, στο τραπέζι είναι και χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, σε έναν πόλεμο που η ισραηλινή κυβέρνηση διά στόματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε πως θα διαρκέσει για καιρό.

      Η ανακοίνωση από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, που επικαλείται το άρθρο 40 του βασικού νόμου, ισοδυναμεί επί της ουσίας με κήρυξη πολέμου.

      «Είμαστε σε πόλεμο» όπως ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ.

      Από τη Γάζα ο διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα παλαιστινιακά εδάφη δήλωσε ότι η Χαμάς «άνοιξε τις πύλες της κόλασης».

    • ΟΗΕ: Ανάγκη η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την παροχή τροφίμων

      20:28:58

      Ο ΟΗΕ ζήτησε για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την παράδοση τροφίμων στη Γάζα μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς, μετέδωσε το Reuters.

      «Καθώς η σύγκρουση εντείνεται, οι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων παιδιών και οικογενειών, αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε βασικές προμήθειες τροφίμων», ανέφερε.

      «Το WFP προτρέπει την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές, καλώντας όλα τα μέρη να τηρήσουν τις αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου… συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της πρόσβασης σε τρόφιμα», πρόσθεσε.

      Το WFP παρέχει επισιτιστική βοήθεια σε περίπου 350.000 Παλαιστίνιους το μήνα και σημείωσε ότι είναι έτοιμο να δημιουργήσει προκαθορισμένα αποθέματα τροφίμων για όσους έχουν εκτοπιστεί.

      «Ενώ τα περισσότερα καταστήματα στις πληγείσες περιοχές στην Παλαιστίνη διατηρούν επί του παρόντος αποθέματα τροφίμων ενός μήνα, αυτά κινδυνεύουν να εξαντληθούν γρήγορα καθώς οι άνθρωποι αγοράζουν τρόφιμα φοβούμενοι μια παρατεταμένη σύγκρουση», μετέδωσε το Reuters.

    • Τι δηλώνουν Ισραηλινοί που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα

      20:23:34

      Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφτασαν και Ισραηλινοί, αναζητώντας καταφύγιο μετά την εισβολή.

      Έφυγαν άρον-άρον από τη χώρα τους, περιγράφοντας στον ΑΝΤ1, τις στιγμές φρίκης που βίωσαν.

    • Ισραηλινός Στρατός: Καταστράφηκαν 800 στόχοι και όλα τα σημεία συγκέντρωσης της Χαμάς

      20:19:19

      Τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς, τραυμάτισαν χιλιάδες και αιχμαλώτισαν πολλούς άλλους, δήλωσε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

      Η αρχική ισραηλινή αντεπίθεση ξεκίνησε στις 3:45 π.μ. τοπική ώρα της Κυριακής, με «δεκάδες τόνους βομβών» όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

      Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν περίπου 800 στόχους, συμπεριλαμβανομένων των βάσεων εκτόξευσης που χρησιμοποιούσε η Χαμάς, με 50 αεροπλάνα να επιτίθενται σε 120 στόχους μόνο στο Μπέιτ Χανούν και να καταστρέφουν όλα τα σημεία συγκέντρωσης της Χαμάς εκεί, ανέφερε ο Χαγκάρι.

      Την Κυριακή σημειώθηκαν μάχες σε μια σειρά από ισραηλινές κοινότητες κοντά στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των Kfar Aza, Nahal Oz, Kissufin και Be'eri, δήλωσε ο Hagari.

    • Ο Λευκός Οίκος υπόσχεται πρόσθετη υποστήριξη στο Ισραήλ

      20:05:29

      Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποφάσισε «πρόσθετη υποστήριξη» στο Ισραήλ, σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου.

      Στη δήλωση αναφέρεται ότι ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις ενημερώθηκαν από την ομάδα εθνικής ασφάλειας νωρίτερα την Κυριακή για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ισραήλ.

      «Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θα παραμείνουν σε στενή επαφή με τους Ισραηλινούς εταίρους μας», σημειώνεται στη δήλωση. «Οι ομάδες εθνικής ασφάλειας συνεργάζονται με τους Ισραηλινούς και τους ομολόγους τους σε όλη την περιοχή».

      Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μιλώντας στο CBS, είπε ότι αξιωματούχοι ερευνούν αναφορές ότι Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν από μαχητές της Χαμάς.

      «Δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε αυτή τη στιγμή», είπε. «Αλλά εργαζόμαστε πολύ ενεργά για να δούμε αν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις αναφορές που είχαμε».

      Στην Αίγυπτο, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο προειδοποίησε τους Αμερικανούς να έχουν «αυξημένη εγρήγορση και προφυλάξεις όσον αφορά στην ασφάλειά τους» μετά τον θάνατο δύο Ισραηλινών πολιτών από πυροβολισμούς στην πόλη της Αλεξάνδρειας.

    • Σούνακ σε Νετανιάχου: Η Βρετανία παρέχει στο Ισραήλ κάθε υποστήριξη

      19:58:29

      Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Βρετανία στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ «απερίφραστα».

      Ο Ρίσι Σούνακ «επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ απερίφραστα ενάντια σε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσφερε στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου οποιαδήποτε υποστήριξη χρειάζεται το Ισραήλ», ανέφερε το γραφείο του Σουνάκ σε δήλωση μετά την επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών, μετέδωσε το Reuters.

      sunak ισραηλ πολεμοσ

      «Κανείς δεν θέλει να δει περιφερειακή κλιμάκωση και τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι σύμμαχοι προέτρεψαν όλους στην περιοχή να μην το χρησιμοποιήσουν ως ευκαιρία για να υποκινήσουν περαιτέρω βία», είπε ο Σουνάκ, προσθέτοντας:

      «Στο μεταξύ, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στο Ισραήλ με κάθε υποστήριξη που χρειάζεται καθώς μένουμε σταθεροί με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της [υποστηρίξεως] του δικαιώματός του στην αυτοάμυνα για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι επιθέσεις δεν θα συμβούν».

      Ο Σουνάκ επιβεβαίωσε επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε επαφή με Ισραηλινούς ομολόγους του σχετικά με το καθεστώς των Βρετανών υπηκόων στην περιοχή.

    • Εποστρέφουν 81 Έλληνες το Ισραήλ - Νέα ενημέρωση από το ΥΠΕΞ

      19:53:18

      Επιστρέφουν απόψε με πτήσεις από το Ισραήλ περίπου 81 από τους 149 Έλληνες που ήταν με γκρουπ στο Ισραήλ.

      Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους Έλληνες επισκέπτες που βρίσκονται στην περιοχή, όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΞ.

      Από τα 149 καταγεγραμμένα άτομα, τα 81, που ήταν μέρος δύο οργανωμένων εκδρομών, βρίσκονται ήδη στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, από όπου θα πετάξουν για Αθήνα απευθείας με προγραμματισμένη πτήση της El Al στις 21:30 απόψε.

      Για τους υπόλοιπους μεμονωμένους επισκέπτες καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η επιστροφή τους να γίνει με ασφάλεια στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

    • Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ: «Άξονας Αντίστασης» και αιφνιδιασμός με πλάτες του Ιράν η επίθεση της Χαμάς

      19:49:27

      Ο Μάικλ Χέρτζογκ, ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι υπήρχε ένα «στοιχείο αιφνιδιασμού» στις επιθέσεις της Χαμάς.

      Σε μια συνέντευξη στο Face the Nation του CBS, ο Χέρτζογκ δήλωσε:

      «Υποψιαζόμαστε ότι «ιρανικά χέρια» είναι πίσω από την επίθεση. Όπως γνωρίζετε, η Χαμάς και το Ιράν είναι στενά συνδεδεμένα. Το Ιράν παρέχει υλική υποστήριξη, χρηματοδοτώντας όπλα στη Χαμάς.

      Είναι προσδεδεμένοι σε αυτό που αποκαλούν Άξονα της Αντίστασης, φυσικά, αντίσταση στην ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ. Είναι μέρος του ίδιου συνασπισμού. Επομένως, όσον αφορά εμάς, πρόκειται για έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία του Ιράν και υποπτευόμαστε ότι εμπλέκεται το Ιράν».

      Σε απάντηση στο εάν το Ισραήλ θα μεταφέρει το πεδίο συγκρούσεων και στο Ιράν, ο Χέρτζογκ είπε: «Δεν πρόκειται να πω τι ακριβώς πρόκειται να κάνει το Ισραήλ. Αλλά θα πω απλώς ότι όποιος χτυπήσει το Ισραήλ, θα δεχθεί αντεπίθεση».

    • Προειδοποίηση ΥΠΕΞ Βρετανίας στους πολίτες για νέες τυφλές επιθέσεις στο Ισραήλ

      19:45:36

      Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία να αποφεύγουν οι πολίτες τα ταξίδια στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

      Οι Βρετανοί υπήκοοι που χρειάζονται προξενική βοήθεια θα πρέπει να καλέσουν τους ακόλουθους αριθμούς:

      +972 (0)3 725 1222 ή +972 (2) 5414100. Εάν αντιμετωπίζετε τεχνικές δυσκολίες με αυτά ή εάν βρίσκεστε στο Η.Β., καλέστε το +44 20 7008 5000, όπως ανακοινώθηκε.

      Προειδοποίησε επίσης ότι τα διεθνή εναέρια και χερσαία σύνορα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη θα μπορούσαν να κλείσουν.

      «Η κατάσταση ασφαλείας στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα, είναι τεταμένη και απρόβλεπτη. Θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή και να ενημερώνεστε από τα μέσα ενημέρωσης και τις ταξιδιωτικές αναφορές.

      Οι τρομοκράτες είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Οι επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι τυφλές, συμπεριλαμβανομένων τόπων που επισκέπτονται ξένοι, όπως η Παλιά Πόλη στην Ιερουσαλήμ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους», όπως σημειώνεται.

    • Μπλίνκεν: Υπάρχουν αναφορές για νεκρούς Αμερικανούς

      19:39:29

      Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε ότι υπήρξαν αναφορές για πολίτες των ΗΠΑ που έχουν σκοτωθεί.

      Άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ουκρανία και η Ταϊλάνδη, έχουν επίσης αναφέρει θανάτους πολιτών τους.

    • Ισραηλινός Στρατός: Θα αντιμετωπίσουν αποφασιστική αντεπίθεση

      19:36:08

      Ο Ισραηλινός στρατός παραχώρησε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου πριν από λίγο.

      «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι.

      «Κοιτάμε και προς τα βόρεια, με πλήρη ετοιμότητα», σημείωσε.

      Ο Χαγκάρι πρόσθεσε ότι ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει ότι μαχητές της Χαμάς κρύβονται ανάμεσα σε πολίτες της Γάζας, σε σχολεία και νοσοκομεία.

      Η ενημέρωση των ΜΜΕ διεκόπη απότομα με τον Χάγαρη να δηλώνει: «Όσοι μας επιτεθούν θα αντιμετωπίσουν αποφασιστική αντεπίθεση».

    • Πόλεμος στο Ισραήλ: Πάνω από 2.000 οι αγνοούμενοι

      19:32:45

      Περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση στο Ισραήλ και ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, δήλωσε στο CNN ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ.

      «Πιθανότατα θα είναι περισσότεροι - εκατοντάδες, αρκετές εκατοντάδες ακόμα», είπε ο Dermer

      Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με αξιωματούχους.

    • CNN: Αμερικανοί μεταξύ των αιχμαλώτων

      19:26:03

      Αμερικανοί συγκαταλέγονται μεταξύ των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ στo CNN.

      Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει εκτίμηση για συγκεκριμένο αριθμό των Αμερικανών που κρατούνται.

      Ο Ντέρμερ χαρακτήρισε μίλησε για «άγρια ​​επίθεση» στο Ισραήλ, λέγοντας ότι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι είναι μεταξύ των ομήρων στη Γάζα.

      Οι ΗΠΑ «εργάζονται πυρετωδώς» για να επαληθεύσουν τις αναφορές για αγνοούμενους και νεκρούς Αμερικανούς στο εξωτερικό μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν νωρίτερα την Κυριακή.

    • Επικοινωνία Νετανιάχου με Ευρωπαίους ηγέτες

      19:22:19

      Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε σήμερα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ.

      Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ηγέτες με τους οποίους επικοινώνησε εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στο Ισραήλ να αμυνθεί «όσο χρειάζεται».

    • Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε 800 στόχους της Χαμάς στη Γάζα

      19:20:00

      Οκτακόσιοι στόχοι της Χαμάς χτυπήθηκαν στη Γάζα με εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς να σκοτωθούν, ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

      Δεκάδες άλλοι είχαν συλληφθεί, πρόσθεσε ο ίδιος.

    • Νίκος Δένδιας: Πλήρης αλληλεγγύη στο Ισραήλ

      19:17:44

      «Πλήρης αλληλεγγύη στο Ισραήλ και τον λαό του αυτές τις δύσκολες ώρες, ιδιαίτερα σε όσους επλήγησαν», τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

      «Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η προστασία όλων των αμάχων, όπου κι αν βρίσκονται, παραμένει απόλυτη προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα και τη χώρα μας» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

      {https://twitter.com/NikosDendias/status/1711016498351726875}

    • Στο πλευρό του Ισραήλ η Ουκρανία

      19:13:39

      Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να εκφράσει την υποστήριξη της Ουκρανίας στο Ισραήλ, μια μέρα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του εβραϊκού κράτους.

      «Συνομίλησα με τον Νετανιάχου για να εκφράσω την αλληλεγγύη της Ουκρανίας στο Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια μεγάλης κλίμακας εσκεμμένη επίθεση, και για να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας για τον μεγάλο αριθμό θυμάτων», τόνισε ο Ζελένσκι με ανάρτηση στο Χ.

      «Συζητήσαμε επίσης τις επιπτώσεις της επίθεσης στην ασφάλεια στην περιοχή και πέρα ​από αυτήν».

    • Το Ιράν υποστηρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοάμυνα

      19:11:25

      Ο Ιρανός πρόεδρος, Ebrahim Raisi, δήλωσε ότι το Ιράν υποστηρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοάμυνα, μετέδωσε το πρακτορείο France-Presse.

      «Το Ιράν υποστηρίζει τη νόμιμη υπεράσπιση του παλαιστινιακού έθνους», δήλωσε ο Ραΐσι στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

      «Το Σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του είναι υπεύθυνοι γιατί θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εθνών στην περιοχή και πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.

      Ο Ραΐσι προέτρεψε επίσης άλλες μουσουλμανικές κυβερνήσεις να «υποστηρίξουν το παλαιστινιακό έθνος», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

    • Φρένο στην χρηματοδότηση της Παλαιστίνης από την Γερμανία

      19:09:33

      Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε την Κυριακή (8/10) ότι επανεξετάζει τη βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τους Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ.

      Ο υπουργός Ανάπτυξης Svenja Schulze δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήταν πάντα προσεκτική στον έλεγχο ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. «Αλλά αυτές οι επιθέσεις στο Ισραήλ σηματοδοτούν ένα τρομερό πλήγμα», σημείωσε. «Θα αναθεωρήσουμε τώρα ολόκληρη τη δέσμευσή μας για τα παλαιστινιακά εδάφη».

      Η Γερμανία θα συζητούσε με το Ισραήλ πώς θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή και ο συντονισμός με διεθνείς εταίρους, δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος

      Ορισμένοι Γερμανοί βουλευτές, ιδίως από τους συντηρητικούς της αντιπολίτευσης, ζήτησαν να σταματήσει η βοήθεια.

      «Όλη η Ευρώπη, και τα 27 κράτη, πρέπει τώρα να πουν: Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή και δεν θα χρηματοδοτούμε πλέον τρομοκράτες», δήλωσε ο Άρμιν Λάσετ, υποψήφιος των συντηρητικών για καγκελάριο στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές, ζητώντας να τερματιστεί η συνεργασία της ΕΕ με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος εδρεύει στη Δυτική Όχθη.

      Ο Γκρέγκορ Γκίσι, εξέχον μέλος του κόμματος της αντιπολίτευσης της Αριστεράς, τάχθηκε κατά μιας τέτοιας κίνησης, λέγοντας ότι η Χαμάς και όχι όλοι οι Παλαιστίνιοι ευθύνονται για την επίθεση.

    • ΟΗΕ: Χιλιάδες βρίσκονται σε καταφύγια

      19:05:58

      Η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, ανακοίνωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται καταφύγιο στα 44 σχολεία γύρω από τη Γάζα και η διανομή τροφίμων σε περισσότερες από 112.000 οικογένειες χρειάστηκε να τεθεί σε αναμονή.

      {https://twitter.com/UN/status/1711019364479095201}

    • Εφιάλτης σε μουσικό φεστιβάλ στο Ισραήλ: «Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν παντού γύρω μου»

      19:03:06

      Για εβδομάδες, οι ενθουσιασμένοι μουσικόφιλοι περίμεναν με ανυπομονησία το φεστιβάλ Supernova, που διοργανώνεται στην έρημο του νότιου Ισραήλ και συμπίπτει με την εβραϊκή γιορτή Sukkot.

      «Ήρθε η ώρα που όλη η οικογένεια πρόκειται να ξαναβρεθεί μαζί», έγραψαν οι διοργανωτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την έναρξή του. «Και τι ωραία που θα είναι!»
      Λίγες ώρες αργότερα, οι σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλέον κατακλυστεί από απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν αγαπημένα τους πρόσωπα, αφού Παλαιστίνιοι μαχητές εισέβαλαν στο φεστιβάλ και άνοιξαν πυρ στο πλαίσιο τεράστιας αιφνιδιαστικής επίθεσης στο Ισραήλ.

      {https://twitter.com/RealLifeFootage/status/1711021399136239817}

      Ένας επισκέπτης του πάρτι, ονόματι Ortel, δήλωσε ότι το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ήταν όταν μια σειρήνα χτύπησε περίπου τα ξημερώματα, προειδοποιώντας για ρουκέτες. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τις ρουκέτες ακολούθησαν γρήγορα πυροβολισμοί.
      «Έκλεισαν το ηλεκτρικό ρεύμα και ξαφνικά από το πουθενά μπήκαν μέσα [οι μαχητές] με πυροβολισμούς, ανοίγοντας πυρ προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε στο ισραηλινό κανάλι 12.
      «Πενήντα τρομοκράτες έφτασαν με βαν, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές», είπε.

      Ο κόσμος προσπάθησε να φύγει από τον χώρο, είπε, τρέχοντας στην άμμο και μπαίνοντας στα αυτοκίνητά τους για να φύγουν - αλλά οι παρευρισκόμενοι στο πάρτι είπαν ότι υπήρχαν τζιπ γεμάτα με ενόπλους, που πυροβολούσαν τα αυτοκίνητα.

      Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

    • Τουλάχιστον 100 ισραηλινοί όμηροι

      19:01:06

      Η Χαμάς χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» τους ομήρους.

    • Βρυχάται η Χαμάς μετά τον αιφνιδιασμό – Στη δημοσιότητα νέο βίντεο με drone

      18:58:00

      Η Χαμάς πανηγυρίζει αφού κατάφερε να πιάσει στον ύπνο και να αιφνιδιάσει το Ισραήλ, ένα από τα ισχυρότερα και πιο καλά εξοπλισμένα κράτη της Μέσης Ανατολής.

      Η Χαμάς δίνει στη δημοσιότητα πλάνα από τα μη επανδρωμένα εναέρια όχηματά της με την ονομασία «Al Zawari» υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν για να ανοίξουν το δρόμο για τη διείσδυση στην ισραηλινή πλευρά.

      Δείτε το βίντεο:

      {https://twitter.com/clashreport/status/1711004922911818193}

    • Χάος στη Γάζα: Τουλάχιστον 600 ισραηλινοί νεκροί και 370 παλαιστίνιοι

      18:56:25

      Αυξάνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου στη Μέση Ανατολή.

      Ειδικότερα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών από την επίθεση που εξαπέλυσε χθες στο Ισραήλ η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ανήλθε σε 600, όπως μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση. Ταυτόχρονα σύμφωνα με όσα δημοσιοποιεί η ισραηλινή κυβέρνηση περίπου 100 είναι οι απαχθέντες Ισραηλινοί από τις επιθέσεις.

      Στη Γάζα Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από τα ισραηλινά αντίποινα με αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι και 2.200 τραυματίστηκαν,

      Ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών ανέρχεται σε 313, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

      Επιδρομές με δεκάδες μαχητικά στη Γάζα

      Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όπου μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και σε άλλες τοποθεσίες.

      Όπως μετέδωσε το Skynews οι ισραηλινοί εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιδρομές με «δεκάδες» πολεμικά αεροσκάφη εναντίον της Γάζας.

      «Οι δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) επιτίθενται σε στόχους στις περιοχές κοντά στον φράχτη στο Beit Hanun, οι οποίες χρησιμοποιούνται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς για την πραγματοποίηση επιθέσεων κατά του κράτους του Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν να ενεργούν κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», αναφέρει το βρετανικό μέσο επικαλούμενο ενημέρωση από τον Ισραηλινό Στρατό.

      Το Ισραήλ δήλωσε ότι πραγματοποίησε πάνω από 400 πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, επιμένοντας ότι στόχευε τις υποδομές της Χαμάς, και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τους πολίτες στη Λωρίδα να εγκαταλείψουν την περιοχή, καθώς τα στρατεύματά του θα μετατρέψουν τις περιοχές των μαχητών «σε ερείπια».

      {https://twitter.com/IDF/status/1710993555487879669}

      Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε για εκδίκηση με τον ισραηλινό στρατό να ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

      Το Ισραήλ έχει πλέον περάσει στην αντεπίθεση με την ενεργοποίηση του σχεδίου «Σιδερένια Σπαθιά», με αξιωματούχους και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να κάνουν λόγο για «ιστορικά αντίποινα».

      Δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς είναι μαχητές της Χαμάς.

      {https://twitter.com/IDF/status/1710949527652298769}

      {https://twitter.com/OnlinePalEng/status/1710931961076748408}

      {https://twitter.com/IAFsite/status/1710905079568445844}

Ροή Ειδήσεων