Νετανιάχου: Είναι μόνο η αρχή - Θα περάσουμε δύσκολες μέρες αλλά θα εξολοθρεύσουμε τον εχθρό

Νετανιάχου: Είναι μόνο η αρχή - Θα περάσουμε δύσκολες μέρες αλλά θα εξολοθρεύσουμε τον εχθρό

Κλιμακώνει την αντεπίθεση το Ισραήλ, ξεκινά την πολιορκία της Γάζας. Oι εξελίξεις από το blog του iEidiseis.
Abir Sultan/AP

19:55 - 09/10/2023
Τελευταία ενημέρωση: 00:00 - 10/10/2023

Έκλεισε όλα τα checkpoints γύρω από την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη το Ισραήλ. Συνεχείς οι συμπλοκές μεταξύ της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων. Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 1.460 και από τις δύο πλευρές. Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις όπως καταγράφηκαν στο blog του iEidiseis. {https://www.youtube.com/watch?v=gCNeDWCI0vo}


LIVE

  • Νύχτα - κόλαση στη Γάζα: Συνεχείς αεροπορικοί βομβαρδισμοί, η Χαμάς απειλεί με εκτελέσεις ομήρων

    00:00:31

    Οι μαζικές ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη Γάζα, καθώς οι φόβοι για χερσαία εισβολή εξακολουθούν να εντείνονται, ως αντίποινα του Ισραήλ μετά την ομοβροντία ρουκετών της παλαιστινιακής Χαμάς που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο 7/10.

    Το Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 704 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ 900 άνθρωποι είναι οι νεκροί στο Ισραήλ, καθώς και τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

    Οι Ταξιαρχίες al-Qassam της Χαμάς, απείλησαν να εκτελέσουν Ισραηλινούς αιχμαλώτους, εάν το Ισραήλ συνεχίσει να βομβαρδίζει και να σκοτώνει αμάχους στη Γάζα.

    Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο τρέχων βομβαρδισμός στη Γάζα ήταν «μόνο η αρχή», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω εάν θα ακολουθήσει χερσαία εισβολή. «Σας υπόσχομαι ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να εξολοθρεύσουμε τον εχθρό», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Al Jazeera πως η οργάνωση «είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή εκεχειρία με το Ισραήλ», αφού «πέτυχε τους στόχους της».

    {https://twitter.com/AdarshPrat78390/status/1711474398241398895}

    ΥΠΕΣ Ισραήλ: Οι πολίτες να προετοιμαστούν να παραμείνουν στα καταφύγια για 72 ώρες

    «Οι πολίτες πρέπει να προετοιμαστούν να παραμείνουν σε καταφύγια για 72 ώρες», προειδοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ.

    {https://twitter.com/WarMonitors/status/1711435600341905566}

    Έπειτα, η Διοίκηση του Εσωτερικού Μετώπου του Ισραήλ έδωσε νέες οδηγίες στους πολίτες να προμηθεύονται τρόφιμα και φάρμακα, ζητώντας τους να είναι έτοιμοι για διάφορες καταστάσεις.

    «Πρέπει να ετοιμάσετε εξοπλισμό που θα επιτρέψει σε εσάς και την οικογένειά σας να παραμείνετε στην προστατευόμενη περιοχή για έως και 72 ώρες», διαβάζουν, «ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει παροχή νερού 3 λίτρων ανά άτομο, προμήθεια ξηρών και κονσερβοποιημένων τροφίμων, φακοί μπαταρίας, μέσα λήψης ειδοποιήσεων και ενημερώσεων (ραδιόφωνο με μπαταρίες και φορητές μπαταρίες για κινητά τηλέφωνα), φάρμακα και κουτί πρώτων βοηθειών, προσωπικά έγγραφα και μετρητά, εξοπλισμός για μωρά ή ζώα».

    {https://twitter.com/Sa91af/status/1711476245790072939}

    Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε το liveblog του iEidiseis για τις εξελίξεις στον Ισραήλ. Ευχαριστούμε που επιλέξατε το iEidiseis για την ενημέρωσή σας.

    Για οποιαδήποτε έκτακτη εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

  • Χεζμπολάχ: Βομβαρδίσαμε στρατόπεδα Ισραηλινών ως «πρώτη απάντηση»

    23:57:00

    Η σιιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα ότι βομβάρδισε δύο ισραηλινούς στρατώνες σε «απάντηση» για τον θάνατο τουλάχιστον τριών μελών της κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών, εν μέσω φόβων κλιμάκωσης μετά την παρείσφρηση Παλαιστινίων μαχητών στο Ισραήλ από τον Λίβανο.

    Αποκαλώντας την επίθεσή της «πρώτη απάντηση», η Χεζμπολάχ δήλωσε σε ανακοίνωση ότι βομβάρδισε δύο ισραηλινούς στρατώνες «χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενους πυραύλους και βλήματα όλμων που πέτυχαν» τους στόχους τους.

    Νωρίτερα τη Δευτέρα μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ είχαν εξαπολύσει διασυνοριακή επίθεση κατά του Ισραήλ από τον Λίβανο εν μέσω του μαίνεται πολέμου στη Γάζα. Πυρκαγιές άναψαν κατά μήκος των συνόρων εν μέσω των ισραηλινών βομβαρδισμών.

    Ο Ali Hashem του Al Jazeera δήλωσε ότι η δολοφονία των μαχητών της Χεζμπολάχ αντιπροσωπεύει μια «πραγματική κλιμάκωση» στα λιβανέζικα σύνορα, σημειώνοντας ότι η ομάδα συχνά ανταποδίδει αντίποινα για τη δολοφονία μελών της.

    «Αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν να εξαπολύσουν άλλη μια επίθεση τις επόμενες ώρες», είπε. Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ δεν έχουν δει μεγάλη αντιπαράθεση από τον πόλεμο του 2006.
    Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία πενθεί «τον μάρτυρα, τον Μουτζαχεντίν, Αλί Ραΐφ Φατούνι, "Χάιντερ", από την πόλη Ζοκάκ Ελ Μπαλάτ - Βηρυτός, ο οποίος απεβίωσε ως αποτέλεσμα της σιωνιστικής επίθεσης κατά του νότιου Λιβάνου σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα 10/9/2023».

    {https://twitter.com/WarMonitors/status/1711440116995035423}

    Παράλληλα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το θάνατο του «μάρτυρα Μουτζαχίντ Χοσάμ Μοχάμεντ Ιμπραήμ "Χουσάμ Αϊταρούν" από τη νότια πόλη Αϊταρούν, ο οποίος απεβίωσε ως αποτέλεσμα της σιωνιστικής επίθεσης κατά του νότιου Λιβάνου σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα 10/9/2023».

    {https://twitter.com/WarMonitors/status/1711431316699218083}

  • Λευκός Οίκος: Το Ιράν «συνένοχο» στην επίθεση της Χαμάς

    23:54:36

    Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι κατηγόρησε το Ιράν ότι είναι «συνένοχο» στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αλλά είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει στοιχεία που να συνδέουν την Τεχεράνη με την επίθεση.

    «Το Ιράν έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει τη Χαμάς και άλλα τρομοκρατικά δίκτυα σε όλη την περιοχή με πόρους και εκπαίδευση», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι στο MSNBC.

    «Και από αυτή την άποψη, είναι ξεκάθαρο ότι το Ιράν είναι συνένοχο. Αλλά όσον αφορά συγκεκριμένα στοιχεία για αυτό – αυτού του είδους τις επιθέσεις – όχι, δεν έχουμε τίποτα», όπως είπε.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε αργότερα, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας, ότι μια ομάδα κρούσης αμερικανικού αεροπλανοφόρου πρόκειται να φτάσει στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου «πολύ σύντομα» σε ένδειξη υποστήριξης προς το Ισραήλ.

  • Μπάιντεν: Τουλάχιστον 11 Αμερικανοί νεκροί - Φόβοι και για αιχμαλώτους

    23:49:49

    Τουλάχιστον 11 Αμερικανοί πολίτες έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

    Όπως σημείωσε υπάρχουν φόβοι και για αιχμαλώτους Αμερικανών πολιτών μεταξύ εκείνων που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με Ισραηλινούς αξιωματούχους για «κάθε πτυχή της κρίσης ομήρων».

    Ο Μπάιντεν σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν αμερικανοί πολίτες των οποίων ο εντοπισμός παραμένει άγνωστος.

    Την ίδια στιγμή ο Λευκός Οίκος δεν έχει πληροφορίες ή στοιχεία που να υποδηλώνουν άμεση συμμετοχή του Ιράν στις επιθέσεις που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι, καταγγέλλοντας παράλληλα τον ρόλο της Τεχεράνης στην κρίση.

    «Το Ιράν υποστηρίζει εδώ και καιρό την Χαμάς και άλλα τρομοκρατικά δίκτυα στην ευρύτερη περιοχή», είπε στο δίκτυο MSNBC. «Από αυτήν την άποψη, το Ιράν είναι σαφώς συνυπεύθυνο. Ωστόσο, όσον αφορά συγκεκριμένα στοιχεία για αυτές τις επιθέσεις, όχι δεν έχουμε τίποτα», συμπλήρωσε.

  • Ο Καντίροφ στηρίζει τη Χαμάς και προσφέρεται να στείλει «τσετσενικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ισραήλ»

    23:40:27

    Ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε ότι «υποστηρίζουμε την Παλαιστίνη» και «είμαστε εναντίον αυτού του πολέμου».

    Στη δήλωσή του, ο Καντίροφ απευθύνθηκε στους ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών με την πρόταση να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό και να καλέσουν «την Ευρώπη και ολόκληρη τη Δύση» «ώστε να μην βομβαρδίζουν αμάχους με το πρόσχημα της καταστροφής των μαχητών». Η παγκόσμια κοινότητα, σύμφωνα με τον Καντίροφ, πρέπει «τουλάχιστον μία φορά» να λάβει «μια δίκαιη απόφαση σχετικά με την κατάσταση στην Παλαιστίνη».

    «Εάν χρειαστεί, οι μονάδες μας είναι έτοιμες να ενεργήσουν ως ειρηνευτικές δυνάμεις», κατέληξε ο Καντίροφ, «για να αποκαταστήσουν την τάξη και να αντιμετωπίσουν τυχόν ταραχοποιούς».

  • Πόσο πιθανή είναι η εμπλοκή του Λιβάνου στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς;

    23:27:35

    Οι εντάσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ συνεχίζουν να κλιμακώνονται, με τη Χεζμπολάχ να στοχεύει θέσεις του ισραηλινού στρατού ως απάντηση στη δολοφονία πολλών μελών της από το Ισραήλ.

    Η βία οδηγεί πολλούς παρατηρητές να αναρωτιούνται εάν οι αψιμαχίες θα μετατραπούν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει περιοχές του Λιβάνου αφού μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ, μιας παλαιστινιακής ομάδας, διείσδυσαν στα σύνορά του από τα βόρεια.

    Ο Αλί Χασέμ του Al Jazeera, από το νότιο Λίβανο, είπε ότι ήταν «σημαντικό» ότι η ισραηλινή απάντηση μετατράπηκε γρήγορα σε μια άμεση αντιπαράθεση με τη Χεζμπολάχ.

    «Τώρα βλέπουμε αυτή την ένταση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ να αυξάνεται σταδιακά», είπε ο Χασέμ, προσθέτοντας ότι η πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση θα μπορούσε να τη μετατρέψει σε «ημι-περιφερειακό» πόλεμο.

    Από την πλευρά του, ο Elias Farhat, πρώην στρατηγός του Λιβανικού Στρατού, είπε ότι η στόχευση της Χεζμπολάχ σε θέσεις εντός του Ισραήλ δείχνει την αυξανόμενη κλιμάκωση κατά μήκος των συνόρων. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι μάχες μέχρι στιγμής έχουν περιοριστεί

  • Χαμάς: Όχι διαπραγματεύσεις για αιχμαλώτους ενώ δεχόμαστε πυρά

    23:08:39

    Σε νέα σχόλια προχώρησε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών al-Qassam της Χαμάς, η οποία νωρίτερα είπε ότι θα «εκτελούσε» έναν Ισραηλινό αιχμάλωτο κάθε φορά που το Ισραήλ πραγματοποιεί επίθεση εναντίον αμάχων.

    Ο εκπρόσωπος Abu Ubaida, είπε ότι οι Ταξιαρχίες al-Qassam «δεν θα διαπραγματευτούν το θέμα των κρατουμένων ενόσω δέχονται πυρά» και πρόσθεσε ότι «οι απειλές και η πίεση» δεν θα πετύχουν να ωθήσουν την ομάδα να διαπραγματευτεί.

    Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι το Ισραήλ έπρεπε να είναι έτοιμο να «πληρώσει το τίμημα» εάν ήθελε να επιστραφούν οι αιχμάλωτοι.

  • Τη Ρωσία θα επισκεφτεί ο Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρέσβης

    22:52:09

    Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη Ρωσία, Abdel Hafiz Nofal, έκανε λόγο για προετοιμασία της επίσκεψης του προέδρου της χώρας, Μαχμούντ Αμπάς, στη Ρωσία.

    «Είμαστε σε καθημερινή επαφή με τη Μόσχα και βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του προέδρου Αμπάς στη Μόσχα», δήλωσε ο Nofal στο τηλεοπτικό κανάλι «Russia-24».

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνομιλιών μεταξύ των ηγετών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ στη Μόσχα, ο πρέσβης είπε ότι «δεν υπάρχει πλέον τέτοιο ενδεχόμενο».

    {https://twitter.com/nexta_tv/status/1711466872124612662}

  • Ακόμα ένας μαχητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε ισραηλινές επιθέσεις

    22:46:02

    Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός τέταρτου μαχητή της οργάνωσης εν μέσω ισραηλινών βομβαρδισμών, σύμφωνα με πολλά λιβανικά μέσα ενημέρωσης.

    Η ομάδα του Λιβάνου είπε επίσης ότι έχει επιτεθεί στους ισραηλινούς στρατώνες Μπιρανίτ και Αβιβίμ με κατευθυνόμενους πυραύλους και βλήματα όλμων.

    Η κατάσταση κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου είναι τεταμένη εν μέσω περιοδικών ισραηλινών βομβαρδισμών, με το ενδεχόμενο να παρασύρει τη Χεζμπολάχ στην ευρύτερη σύγκρουση.

  • Μπορέλ: Η ΕΕ δεν θα αναστείλει τις πληρωμές προς την Παλαιστινιακή Αρχή

    22:35:25

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναστείλει τη βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα.

    Ο Μπορέλ έκανε αυτή τη δήλωση σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter), προσθέτοντας ότι: «Η αναστολή των πληρωμών - τιμωρώντας όλο τον παλαιστινιακό λαό – θα έβλαπτε τα συμφέροντα της ΕΕ στην περιοχή και θα ενθάρρυνε ακόμη περισσότερο τους τρομοκράτες»

    {https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1711455017545199636}

  • Ο Ερντογάν ζητά από τους Παλαιστίνιους να «σταματήσουν να παρενοχλούν» τους Ισραηλινούς

    22:28:39

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα από τους Παλαιστίνιους να «σταματήσουν να παρενοχλούν» τους Ισραηλινούς, καθώς μαίνονται οι μάχες στη Γάζα.

    «Ζητάμε από το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς του στα παλαιστινιακά έδαφη και από τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν να παρενοχλούν τους ισραηλινούς οικισμούς», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

  • 704 νεκροί σε Παλαιστίνιοι σε Γάζα και Δυτική Όχθη

    22:19:44

    Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη ανήλθε σε 704, σύμφωνα με το σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, μετέδωσε το Aljazeera.

    Συγκεκριμένα:

    Στη Γάζα:

    687 νεκροί - 140 από αυτούς παιδιά, 105 γυναίκες
    3.800 τραυματίες

    Στη Δυτική Όχθη:

    17 νεκροί - 3 από αυτούς παιδιά (2 στη Ραμάλα, 4 στην Ιερουσαλήμ, 2 στην Ιεριχώ, 1 στην Καλκιλιά, 6 στη Χεβρώνα, 2 στη Ναμπλούς)
    90 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν

  • Υπ. Υγείας Γάζας: Το Ισραήλ στοχεύει ιατρικές ομάδες και νοσοκομεία

    22:11:43

    Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει επεκτείνει το εύρος των επιθέσεων του συμπεριλαμβάνοντας ιατρικά πληρώματα και νοσοκομεία.

    «Ζητάμε να ανοίξει ένας (ανθρωπιστικός) διάδρομος για να επιτρέψει στις ιατρικές προμήθειες να φτάσουν στα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ένας εκπρόσωπος, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας είναι κρίσιμη λόγω έλλειψης φαρμάκων και καυσίμων.

  • Ερντογάν: Δεν θα υπάρξει ειρήνη χωρίς ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος

    22:04:04

    «Δεν θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή χωρίς ανεξάρτητο, κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

    {https://twitter.com/anadoluagency/status/1711447790235132267}

  • Νετανιάχου: Τα χτυπήματα στη Γάζα είναι μόνο η αρχή

    21:47:55

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε διάγγελμά του λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Δευτέρας 9/10 ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη μερικοί Παλαιστίνιοι μαχητές μέσα στο Ισραήλ, οι οποίοι διείσδυσαν από τη Γάζα το Σάββατο 7/10.

    «Τα χτυπήματα στη Γάζα είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο ίδιος στο διάγγελμά του, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω εάν θα ακολουθήσει χερσαία εισβολή. «Σας υπόσχομαι ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να εξολοθρεύσουμε τον εχθρό», πρόσθεσε.

    Σημείωσε ακόμα ότι το Ισραήλ θα κάνει τα πάντα για να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα, αλλά προειδοποίησε ότι «έρχονται δύσκολες μέρες» για το Ισραήλ, θέτοντας πιθανώς το σκηνικό για μια σύγκρουση που θα μπορούσε να πάρει εβδομάδες, ή και περισσότερο, για να ολοκληρωθεί.

  • Το Ισραήλ διακόπτει πλήρως την παροχή νερού στη Γάζα

    21:46:06

    Η Διοίκηση του Εσωτερικού Μετώπου του Ισραήλ έδωσε νέες οδηγίες στους πολίτες να προμηθεύονται τρόφιμα και φάρμακα, ζητώντας τους να είναι έτοιμοι για διάφορες καταστάσεις.

    «Πρέπει να ετοιμάσετε εξοπλισμό που θα επιτρέψει σε εσάς και την οικογένειά σας να παραμείνετε στην προστατευόμενη περιοχή για έως και 72 ώρες», διαβάζουν, «ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει παροχή νερού 3 λίτρων ανά άτομο, προμήθεια ξηρών και κονσερβοποιημένων τροφίμων, φακοί μπαταρίας, μέσα λήψης ειδοποιήσεων και ενημερώσεων (ραδιόφωνο με μπαταρίες και φορητές μπαταρίες για κινητά τηλέφωνα), φάρμακα και κουτί πρώτων βοηθειών, προσωπικά έγγραφα και μετρητά, εξοπλισμός για μωρά ή ζώα».

  • Ανοιχτή η Χαμάς σε συνομιλίες για εκεχειρία με το Ισραήλ

    21:34:00

    Η Χαμάς είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή εκεχειρία με το Ισραήλ, αφού «πέτυχε τους στόχους της», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

    Ο Moussa Abu Marzouk δήλωσε στο Al Jazeera σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή σε «κάτι τέτοιο» και «όλους τους πολιτικούς διαλόγους», όταν ρωτήθηκε αν η ισλαμιστική ομάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει μια πιθανή εκεχειρία.

    Ωστόσο, νωρίτερα στέλεχος της Χαμάς δήλωσε πως δεν υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης με το Ισραήλ.

    «Καμία διαπραγμάτευση» δεν είναι εφικτή προς το παρόν με το Ισραήλ, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, δήλωσε συγκεκριμένα στο Γαλλικό Πρακτορείο το στέλεχος της Χαμάς από την Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ.

  • Δεκάδες ξένοι επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις λίστες των νεκρών ή των αγνοουμένων

    21:29:25

    Δεκάδες αλλοδαποί σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή κρατούνται όμηροι μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς στο Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 800 άνθρωποι, από την ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που ανακοίνωσε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

    Πολλά από τα θύματα συμμετείχαν σε ένα ρέιβ πάρτι στην έρημο, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανέφερε ότι οι όμηροι είναι περισσότεροι από 100.

    - Ταϊλάνδη: 12 νεκροί, 11 όμηροι

    - ΗΠΑ: 9 νεκροί

    - Ουκρανία: 2 νεκρές

    - Γαλλία: 2 νεκροί, 8 αγνοούμενοι

    - Βρετανία: 1 νεκρός, 1 αγνοούμενος

    - Καμπότζη: Ένας νεκρός

    - Γερμανία: Πολλοί όμηροι

    - Καναδάς: Ένας νεκρός, 2 αγνοούμενοι

    - Μεξικό: 2 όμηροι

    - Ρωσία: Τουλάχιστον 4 αγνοούμενοι

    - Βραζιλία: 3 αγνοούμενοι

    - Παραγουάη: 2 αγνοούμενοι

    - Κολομβία: 2 αγνοούμενοι

    -Παναμάς: 1 αγνοούμενη

    -Ιρλανδία: 1 αγνοούμενη

  • ΥΠΕΣ Ισραήλ: Οι πολίτες να προετοιμαστούν να παραμείνουν στα καταφύγια για 72 ώρες

    21:21:38

    «Οι πολίτες πρέπει να προετοιμαστούν να παραμείνουν σε καταφύγια για 72 ώρες», προειδοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ.

    {https://twitter.com/WarMonitors/status/1711435600341905566}

  • Πληροφορίες για 100 νεκρά παιδιά σε Δυτική Όχθη και Γάζα από το Σάββατο

    21:12:07

    Από τότε που ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας το πρωί του Σαββάτου 7/10, σχεδόν 100 παιδιά στην Παλαιστίνη έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με την τοπική παλαιστινιακή οργάνωση για τα δικαιώματα του παιδιού «Defense for Children International - Palestine».

    Τουλάχιστον 91 παιδιά σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν πέντε αγόρια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφερε η οργάνωση για τα δικαιώματα του παιδιού. Ολόκληρες οικογένειες με παιδιά αφανίστηκαν κατά τις ίδιες πληροφορίες.

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Ρεπόρτερ του CNN μεταδίδει μέσα από τάφρο

      21:03:34

      Τα μέλη της αποστολής του CNN στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας έτρεξαν να καλυφθούν από το μπαράζ ρουκετών, με αποτέλεσμα να πέσουν σε μια τάφρο.

      Δείτε το βίντεο

      {https://twitter.com/brianstelter/status/1711369062784127121}

    • Επικοινωνία Ερντογάν με τον Πρόεδρο του Ισραήλ

      20:50:45

      Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

      Ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποίησε ότι τα βήματα που πλήττουν αδιακρίτως τους κατοίκους της Γάζας, «θα αυξήσουν περαιτέρω τα δεινά και το σπιράλ της βίας στην περιοχή». Πίεσε, επίσης, για «την άμεση αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή».

      Επισημαίνεται ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, διέταξε νωρίτερα «πλήρη πολιορκία» της Γάζας, λέγοντας ότι οι Αρχές θα κόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα και θα εμποδίσουν την είσοδο τροφίμων και καυσίμων.

      Ακόμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με το γραφείο του.

      {https://twitter.com/tcbestepe/status/1711416121918628253}

    • «Όχι» από την Ιρλανδία σε αναστολή της βοήθειας της Ε.Ε. στους Παλαιστίνιους

      20:43:43

      Η Ιρλανδία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσαφηνίσει τη νομική βάση για την αναστολή της βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους και εξέφρασε την αντίθεσή της στη διακοπή της βοήθειας.

      «Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για μια μονομερή απόφαση αυτού του είδους από έναν μεμονωμένο Επίτροπο και δεν υποστηρίζουμε την αναστολή της βοήθειας», δήλωσε εκπρόσωπος του ιρλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

      Ο επίτροπος της Ε.Ε., Όλιβερ Βάρχελι, είχε προαναγγείλει την αναστολή της βοήθειας με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Χρειαζόμαστε δράση και την χρειαζόμαστε τώρα» έγραψε συγκεκριμένα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

      Η Γερμανία και η Αυστρία είχαν, επίσης, ανακοινώσει το «πάγωμα» της αναπτυξιακής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους.

    • Τουλάχιστον 900 οι νεκροί στο Ισραήλ

      20:41:44

      Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι νεκροί στο Ισραήλ έχουν ανέλθει σε 900, όπως μετέδωσε η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας (ΚΑΝ).

    • Αναλυτής Al Jazeera: «Η απειλή της Χαμάς κατά των αιχμαλώτων δείχνει την απελπιστική κατάσταση»

      20:38:30

      Ο πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Μάρβαν Μπισάρα, δήλωσε ότι η απειλή της Χαμάς να εκτελέσει Ισραηλινούς αιχμαλώτους αποτελεί ένδειξη ότι η κατάσταση στη Γάζα γίνεται «απελπιστική».

      «Η Χαμάς δέχεται όλο και μεγαλύτερη πίεση να αντιδράσει στους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας", δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε παρατηρήσει ξεκάθαρα ότι όσο μεγαλύτερη είναι η καταπίεση, όσο μεγαλύτερη είναι η χρήση βίας εναντίον των Παλαιστινίων, τόσο πιο άσχημη γίνεται η παλαιστινιακή αντίσταση με την πάροδο των ετών».

    • Νέες επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ

      20:35:30

      Βίντεο με νέες επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

      {https://twitter.com/Jai_rathore26/status/1711433749504942163}

    • Όπλα και σε εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

      20:32:55

      Η ισραηλινή κυβέρνηση θα διανείμει 1000 τουφέκια M16 σε εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

      {https://twitter.com/carmeldangor/status/1711311306957955316}

    • Το βίντεο με το τελεσίγραφο της Χαμάς

      20:30:59

      Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα, ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το εξής: «Ύστερα από πολλαπλές σφαγές, με λύπη και θλίψη ανακοινώνουμε ότι κάθε ισραηλινή σφαγή ή επίθεση χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση σε παλαιστινιακά σπίτια, θα αντιμετωπίζεται με την εκτέλεση ενός ισραηλινού αιχμαλώτου και θα δημοσιεύουμε καταγραφή της κάθε εκτέλεσης».

      {https://twitter.com/greg_price11/status/1711431304393163117}

    • Νεκρός Παλαιστίνιος στη Δυτική Όχθη

      20:28:00

      Ένας 31χρονος Παλαιστίνιος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη στο κεφάλι από ισραηλινά πυρά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Δυτικής Όχθης.

      Ο Μουντάσερ Αμπντελχαμίντ Ζαακίκ πέθανε αφού δέχθηκε πυροβολισμούς στο Μπέιτ Ουμμάρ, κοντά στη Χεβρώνα, ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το Al Jazeera.

    • Ισραηλινός στρατηγός: «Ξεκίνησε άσχημα για εμάς και θα τελειώσει πολύ άσχημα για την άλλη πλευρά»

      20:26:06

      Ο αρχηγός των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) ανέφερε στους στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας ότι ο στρατός βρίσκει τα πατήματά του μετά την πρόκληση από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς, ενώ συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατών στο εσωτερικό του Ισραήλ.

      «Μετά από μια δύσκολη αρχή, διαμορφώνουμε τη γραμμή εμπλοκής. Χτυπάμε πολλούς τρομοκράτες - όποιος πλησιάζει, σκοτώνεται», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος Χέρζι Χαλεβί κατά τη διάρκεια συνάντησης τη Δευτέρα (09/10), όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

      «Θα ολοκληρώσουμε την εκκαθάριση της περιοχής, ώστε να μην έχουμε τρομοκράτες εδώ και, ταυτόχρονα, βρισκόμαστε ήδη στην επίθεση. Έχουμε πολλά ακόμη καθήκοντα. Πρέπει να είμαστε δυνατοί. Ξεκίνησε άσχημα για εμάς και θα τελειώσει πολύ άσχημα για την άλλη πλευρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός στρατηγός.

    • ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Περισσότερα από 100 άτομα αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς»

      20:17:27

      Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, δήλωσε ότι οι ισραηλινές Αρχές πιστεύουν τώρα ότι 100 άτομα αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

      Μετά την ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Qassam που απειλούν με εκτέλεση των αιχμαλώτων και τις αναφορές ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να βομβαρδίζει τη Γάζα παρά τους αιχμαλώτους, η ζωή τους βρίσκεται πλέον σε ακραίο κίνδυνο.

    • Οι ΗΠΑ προειδοποιούν όσους επιδιώκουν να «εκμεταλλευτούν» τη βία

      20:12:55

      Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τους εταίρους της «για να προειδοποιήσει οποιονδήποτε μπορεί να προσπαθήσει να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση».

      Ακόμα, ο ίδιος είπε ότι μίλησε με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να επαναλάβει την «ακλόνητη υποστήριξη του Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, προς το Ισραήλ» και να συζητήσει τα επόμενα βήματα.

      «Κάνουμε, επίσης, ό,τι μπορούμε για να προσδιορίσουμε την τύχη των αγνοούμενων Αμερικανών πολιτών», ανέφερε ο Τζέικ Σάλιβαν σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

      {https://twitter.com/JakeSullivan46/status/1711419934385786965}

    • Πενταπλάσιος ο ρυθμός των ισραηλινών επιθέσεων σε σχέση με το 2006

      20:10:33

      Ο Ντάνιελ Χάγκαρι, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), λέει ότι ο ρυθμός των επιθέσεων της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας είναι πενταπλάσιος από αυτόν που χρησιμοποιήθηκε κατά της Χεζμπολάχ στον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

    • «Οι επιθέσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν» απαντά το Ισραήλ

      20:03:20

      Το Ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού μετέδωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα θα συνεχιστούν ακόμα και με το κόστος να πληγούν οι ισραηλινοί αιχμάλωτοι στη Γάζα.

      «Οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα πραγματοποιηθούν δυναμικά και ευρέως, ακόμα και με κόστος να πληγούν οι Ισραηλινοί όμηροι που βρίσκονται σε αιχμαλωσία στη Γάζα. Εάν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για τη θέση των αιχμαλώτων, σίγουρα το Ισραήλ θα αποφύγει να επιτεθεί σε αυτή την τοποθεσία, αλλά όσο δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες, θα επιτεθούν σε όλους τους στόχους της Χαμάς», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

    • «Θλίψη» του Γκουτέρες για τη Γάζα

      19:59:44

      Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε όλα τα εμπόλεμα μέρη να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, δηλώνοντας «θλιμμένος» από την προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας.

      «Είμαι βαθύτατα θλιμμένος από τη σημερινή ανακοίνωση ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει πλήρη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας - δεν επιτρέπεται η είσοδος σε τίποτα, ούτε σε ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα ή καύσιμα» δήλωσε ο κ. Γκουτέρες, προσθέτοντας: «Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα ήταν εξαιρετικά άσχημη πριν από αυτές τις εχθροπραξίες. Τώρα θα επιδεινωθεί εκθετικά».

      Ο επικεφαλής του ΟΗΕ έθεσε, επίσης, την τρέχουσα βία στο πλαίσιο της ευρύτερης σύγκρουσης, λέγοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν συνέβησαν «στο κενό».

      «Η πραγματικότητα είναι ότι αναπτύσσεται μέσα από μια μακροχρόνια σύγκρουση με 56 χρόνια κατοχής και χωρίς πολιτικό τέλος στον ορίζοντα. Είναι καιρός να τερματιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος της αιματοχυσίας, του μίσους και της πόλωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    • Το τελεσίγραφο της Χαμάς στο Ισραήλ

      19:56:22

      «Αν γίνουν επιθέσεις εναντίον αμάχων, αρχίζουν οι εκτελέσεις αιχμαλώτων» προειδοποιεί η Χαμάς εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), όπως μετέδωσε το Al Jazeera πριν από λίγο.

      Συγκεκριμένα, οι Ταξιαρχίες Qassam της Χαμάς απείλησαν να εκτελέσουν Ισραηλινούς αιχμαλώτους αν το Ισραήλ συνεχίσει να βομβαρδίζει και να σκοτώνει αμάχους στη Γάζα.

      «Οποιαδήποτε στοχοποίηση αθώων πολιτών χωρίς προειδοποίηση θα αντιμετωπιστεί με λύπη με την εκτέλεση ενός από τους αιχμαλώτους που έχουμε υπό την επιτήρησή μας και θα αναγκαστούμε να μεταδώσουμε αυτή την εκτέλεση», δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Qassam της Χαμάς.

      Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή, αλλά θεωρούμε τον σιωνιστικό εχθρό και την ηγεσία του υπεύθυνο γι' αυτή».

    • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα

      19:49:37

      Σύμφωνα με πληροφορίες, έξω από την πρεσβεία στο Ισραήλ έχουν συγκεντρωθεί περίπου 200 άτομα - συλλογικότητες, κόμματα της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου - στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

      Λόγω της συγκέντρωσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη συμβολή των λεωφόρων Κατεχάκη και Κηφισίας.

      Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας λόγω της συγκέντρωσης έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ από συλλογικότητες.

    • Ανάλυση του BBC: «Όλοι δείχνουν το Ιράν, αλλά εκείνο αρνείται κάθε ανάμειξη»

      19:46:31

      Το Ιράν έχει μακρά και στενή σχέση με τη Χαμάς. Για χρόνια, χρηματοδοτεί και προμηθεύει όπλα την οργάνωση. Στον απόηχο της βίαιης αλλά εξαιρετικά περίπλοκης επιχείρησης του Σαββάτου (07/10), ο κόσμος αναρωτιέται: το Ιράν τη διέταξε;

      Η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές της Χαμάς, αναφέρει ότι το Ιράν έδωσε το πράσινο φως σε συνάντηση στη Βηρυτό πριν από μία εβδομάδα. Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη, αλλά ο Λευκός Οίκος λέει ότι δεν έχει δει ακόμη στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από την επίθεση.

      Ο Χάιμ Τόμερ, πρώην ανώτερος αξιωματικός της Ισραηλινής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Mossad, δήλωσε ότι η χρονική στιγμή βόλευε το Ιράν επειδή απειλούσε να εκτροχιάσει - τουλάχιστον προς το παρόν - μια πιθανή προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

      Το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Πολ Άνταμς του BBC, παρακολουθούσε τις πρόσφατες μετακινήσεις σημαντικών αξιωματούχων της Χαμάς μεταξύ Βηρυτού και Τεχεράνης, αλλά η απόφαση να δράσει ήταν σε μεγάλο βαθμό ευθύνη της Χαμάς.

      Η οργάνωση, σύμφωνα με τον Χάιμ Τόμερ, ήταν πολύ καλά συντονισμένη με την πρόσφατη πολιτική αναταραχή του Ισραήλ. Από την πλευρά του, ο Ραζ Ζιμτ, εμπειρογνώμονας του Ιράν στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι η Χαμάς ενήργησε σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα και δεν χρειάστηκε ιρανική άδεια.

    • Οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ θα συζητήσουν για τη Γάζα

      19:40:57

      Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι αναμένεται να συζητήσει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή με τους ομολόγους του από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ το βράδυ της Δευτέρας (09/10).

      Ειδικότερα, ο Όλαφ Σολτς μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, πριν από την κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των χωρών τους στο Αμβούργο.

    • Συγκέντρωση Παλαιστινίων στο Σύνταγμα

      19:38:56

      Με σύνθημα «Στοπ στον αποκλεισμό της Γάζας», Παλαιστίνιοι που ζουν στη χώρα μας, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος το απόγευμα της Δευτέρας (09/10).

      Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα

      Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα

    • Ανάλυση του Al Jazeera: «O Nετανιάχου θέλει να σύρει τις ΗΠΑ σε πόλεμο με το Ιράν»

      19:34:21

      Η εμμονή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μπορεί τελικά να παρασύρει τις ΗΠΑ σε έναν ακόμη καταστροφικό περιφερειακό πόλεμο, διαπιστώνει το Al Jazeera.

      Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πέρασε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και απειλώντας να επιτεθεί στη χώρα σε αμέτρητες περιπτώσεις. Πιο πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο, είπε σε μια ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι η Τεχεράνη πρέπει να αντιμετωπίσει μια «αξιόπιστη πυρηνική απειλή» προτού το γραφείο του διορθώσει το αρχείο σε «αξιόπιστη στρατιωτική απειλή».

      Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί τελικά να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απειλές του, σημειώνει το Al Jazeera. Οι φρικιαστικές σκηνές στο νότιο Ισραήλ έδωσαν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό το απαραίτητο πρόσχημα και τη διεθνή υποστήριξη για μια ευρύτερη απάντηση.

    • «Ξεκινήσαμε» έγραψε ο Νετανιάχου

      19:30:10

      Σε νέα ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έγραψε: «Ξεκινήσαμε, το Ισραήλ θα νικήσει!». Μάλιστα, ο ίδιος συνόδευσε τη δημοσίευσή του με βίντεο από αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

      {https://twitter.com/netanyahu/status/1711401659190886556}

    • Ισραηλινός αξιωματούχος: «Μεγαλύτερη ζημιά από την 11η Σεπτεμβρίου»

      19:27:44

      Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος αναφέρθηκε στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας που συνεχίζονται τις τελευταίες ημέρες και δήλωσε, τη Δευτέρα (09/10), το εξής: «Η έκταση της ζημιάς για εμάς είναι μεγαλύτερη από την 11η Σεπτεμβρίου».

      Αναφερόμενος στις δολοφονικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον αθώων πολιτών, ο ίδιος είπε: «Το στοιχείο της φρίκης κατά των αμάχων, που βάζουν παιδιά σε κλουβιά, είναι στο επίπεδο του Ισλαμικού Κράτους. Η Χαμάς είναι το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό το καταλαβαίνουν και οι παγκόσμιοι ηγέτες, όταν βλέπουν τη βαρβαρότητα της Χαμάς».

      Η πολιτική πηγή, σύμφωνα με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ (ΚΑΝ), απέφυγε να πει αν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έλαβαν εντολή να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Χαμάς, αλλά διευκρίνισε ότι οι στόχοι είναι «η άρνηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς και η επιβολή ενός βαρέως τιμήματος». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι το Ιράν εμπλέκεται σε μια επίθεση κατά του Ισραήλ τόσο στον νότο όσο και στον βορρά, λέγοντας: «Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι το Ιράν συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς εναντίον μας. Το Ιράν πιέζει τώρα τη Χεζμπολάχ να είναι έτοιμη να μπει στην εκστρατεία εναντίον μας».

      Όσον αφορά στις αναφορές ότι η Αίγυπτος προειδοποίησε το Ισραήλ για «κάτι μεγάλο» που επρόκειτο να συμβεί στη Γάζα, η πολιτική πηγή είπε: «Δεν υπήρξε καμία τέτοια προειδοποίηση». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν διεξάγονται επί του παρόντος διαπραγματεύσεις σχετικά με τους αιχμαλώτους.

    • Αναστέλλεται μέρος της βοήθειας της Ε.Ε. προς τους Παλαιστίνιους

      19:06:21

      Η Ε.Ε. δήλωσε ότι αναστέλλει αμέσως μέρος της βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους και θέτει τα προγράμματά της υπό επανεξέταση, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αναμένεται να συνεδριάσουν αύριο (10/10) για να καθορίσουν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

      «Ως ο μεγαλύτερος δωρητής των Παλαιστινίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει υπό επανεξέταση ολόκληρο το αναπτυξιακό της χαρτοφυλάκιο, συνολικής αξίας 691 εκατ. ευρώ» έγραψε, τη Δευτέρα (09/10) στο Χ ο επίτροπος της Ε.Ε., Όλιβερ Βαρχέλι.

      {https://twitter.com/OliverVarhelyi/status/1711362068056613294}

    • Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ

      19:00:29

      Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος «Ισλαμική Τζιχάντ», ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ.

      Η οργάνωση ισχυρίστηκε ότι αρκετοί Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στην επίθεση, κάτι που ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επαληθεύσει.

      Πυρά ακούστηκαν στα νότια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, όπως μετέδωσε το Reuters. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του στρατού του Ισραήλ ανέφερε ότι η τοποθεσία ήταν κοντά στο Ανταμίτ.

    • Η Chevron «παγώνει» την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ στη Μεσόγειο

      18:55:53

      Η αμερικανική εταιρεία Chevron ανακοίνωσε ότι σταμάτησε την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ στην Ανατολική Μεσόγειο κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, λόγω των συγκρούσεων μεταξύ της χώρας και της παλαιστινιακής Χαμάς.

      Σε δήλωση που έκανε η Chevron, αναφέρεται ότι η διασφάλιση της ασφάλειας στις εγκαταστάσεις και στις περιοχές παραγωγής όπου η εταιρεία συνεχίζει τις δραστηριότητές της, αποτελεί προτεραιότητα.

    • Συνεχίζονται οι επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα

      18:54:16

      Άλλος ένας γύρος μαζικών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών έπληξε στόχους της Χαμάς στη Γάζα.

      {https://twitter.com/visegrad24/status/1711407542453043284}

    • Αναμένεται νέα δήλωση του Νετανιάχου

      18:53:20

      Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναμένεται να κάνει νέα δήλωση απόψε, σύμφωνα με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας (ΚΑΝ).

    • Νέο βίντεο από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα

      18:46:20

      Το Ισραήλ έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την πρωτοφανή εισβολή της Χαμάς.

      Σύννεφα καπνού υψώθηκαν πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας μετά τις νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές και μεγάλα τμήματα της περιοχής καλύφθηκαν από συντρίμμια.

      Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα έκανε λόγο για έναν αυξανόμενο αριθμό θυμάτων που φτάνουν σε όλα τα νοσοκομεία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε «σημαντικό υπερπληθυσμό» και «συμφόρηση στα ψυγεία των νεκροτομείων».

      {https://youtu.be/rKxXUrPeoLU}

    • Συγκλονιστικά βίντεο από το φεστιβάλ μουσικής

      18:42:59

      Το Tribe of Nova Festival υποτίθεται ότι θα ήταν ένα πάρτι με χορό όλη τη νύχτα, για να εορταστεί η εβραϊκή εορτή Sukkot στο Ισραήλ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, το Σάββατο (07/10).

      Έγινε, όμως, τόπος θανάτου και μαρτυρίου για 260 ανυποψίαστους και αθώους ανθρώπους, καθώς οι τρομοκράτες της Χαμάς πυροβολούσαν όποιον έβλεπαν μπροστά τους, σύμφωνα με μαρτυρίες.

      Η μουσική διεκόπη, όταν μια σειρήνα άρχισε να χτυπά προειδοποιητικά για τις ρουκέτες της Χαμάς. Όσοι βρέθηκαν στο φεστιβάλ, γνώριζαν ότι υπήρχε κίνδυνος επιθέσεων, αλλά δεν περίμεναν ότι οχήματα με ένοπλους θα εισέβαλαν στο φεστιβάλ, πυροβολώντας αδιακρίτως στο πλήθος.

      Ένα νέο συγκλονιστικό βίντεο από τη μοιραία νύχτα δόθηκε στη δημοσιότητα από την Daily Mail, από τη στιγμή που τρομοκρατημένοι θαμώνες του φεστιβάλ αναγκάστηκαν να κρυφτούν ανάμεσα σε κλαδιά, για να αποφύγουν τη «βροχή» από σφαίρες που ερχόντουσαν προς το μέρος τους.

    • Γάζα: Εκτός λειτουργίας το μοναδικό νοσοκομείο στην πόλη Μπέιτ Χανούν

      18:41:06

      Το νοσοκομείο Μπέιτ Χανούν, το μοναδικό νοσοκομείο της πόλης στα βορειοανατολικά της Λωρίδας της Γάζας, είναι εκτός λειτουργίας λόγω «επανειλημμένων στοχεύσεων» από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, δήλωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

      Είπε, ακόμα, ότι οι ιατρικές ομάδες δεν μπορούν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από το νοσοκομείο και ότι μεγάλα τμήματα του νοσοκομείου έχουν υποστεί ζημιές.

    • 800 νεκροί στο Ισραήλ - 560 στη Γάζα, χιλιάδες τραυματίες και από τις δύο πλευρές

      18:38:44

      Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ ανήλθε σε τουλάχιστον 800, με 2.616 τραυματίες, σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές.

      Ακόμα, στους 560 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα, με 2.900 τραυματίες, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές Αρχές.

    • ΗΠΑ κατά Ιράν: Εμπλέκεται στις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ

      18:35:26

      Οι αμερικανικές Aρχές θα συνεχίσουν να μελετούν πληροφορίες για πιθανή εμπλοκή του Ιράν ή άλλων χωρών σε επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, αλλά δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις αυτή τη στιγμή.

      Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του αμερικανικού Yπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, στον «αέρα» του CNN.

      «Προς το παρόν, δεν έχουμε άμεσες αποδείξεις που να δείχνουν την εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις. Αλλά όπως έχει ειπωθεί, το Ιράν υποστηρίζει εδώ και καιρό τη Χαμάς. […] Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε όλες τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας σχετικά με το τι μπορεί να οδήγησε σε αυτές τις επιθέσεις και αν μπορεί να εμπλέκεται το Ιράν ή άλλες χώρες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία για να το επιβεβαιώσουμε αυτό», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

      Νωρίτερα, η αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal» δημοσίευσε άρθρο στο οποίο υποστήριζε ότι το Ιράν βοήθησε τη Χαμάς να σχεδιάσει την επίθεση κατά του Ισραήλ και ενέκρινε την υλοποίησή της σε συνάντηση στη Βηρυτό, στις 2 Οκτωβρίου.

    • Η Χαμάς προετοιμάστηκε δύο χρόνια για την επίθεση

      18:04:43

      Μια προσεκτική εκστρατεία εξαπάτησης εξασφάλισε ότι το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε όταν η παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα Χαμάς εξαπέλυσε την καταστροφική της επίθεση, επιτρέποντας σε μια δύναμη που χρησιμοποιεί μπουλντόζες, ανεμόπτερα και μοτοσικλέτες να αντιμετωπίσει τον ισχυρότερο στρατό της Μέσης Ανατολής.

      H επίθεση του Σαββάτου, το χειρότερο ρήγμα στην άμυνα του Ισραήλ από τότε που οι αραβικοί στρατοί διεξήγαγαν πόλεμο το 1973, ακολούθησε δύο χρόνια υπεκφυγής από τη Χαμάς, η οποία περιλάμβανε τη συγκάλυψη των στρατιωτικών της σχεδίων και την πειθώ του Ισραήλ ότι δεν ήθελε μάχη.

      Σύμφωνα με το Reuters ενώ το Ισραήλ πίστευε ότι περιόριζε την κουρασμένη από τον πόλεμο Χαμάς παρέχοντας οικονομικά κίνητρα στους εργαζόμενους της Γάζας, οι μαχητές της ομάδας εκπαιδεύονταν και ασκούνταν, συχνά σε κοινή θέα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στη Χαμάς.

      Η πηγή αυτή παρείχε πολλές από τις λεπτομέρειες για την περιγραφή της επίθεσης και της προετοιμασίας της που συνέθεσε το Reuters. Τρεις πηγές μέσα στο κατεστημένο ασφαλείας του Ισραήλ, οι οποίες, όπως και άλλες, ζήτησαν να μην κατονομαστούν, συνέβαλαν επίσης σε αυτόν τον απολογισμό.

    • Βίντεο από τη στιγμή που ηχούν οι σειρήνες στην Ιερουσαλήμ

      18:03:46

      Πλήθος ρουκετών εκτόξευσε, πριν από λίγο, η παλαιστινιακή Χαμάς εναντίον της Ιερουσαλήμ - όπως υποστήριξε - ως απάντηση στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Έτσι, ήχησαν οι σειρήνες στην πόλη της Ιερουσαλήμ.

      {https://twitter.com/ReporteYa/status/1711394089231347713}

    • Εικόνα από την επίθεση της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ

      17:59:35

      Οι πρώτες αναφορές υποστήριζαν ότι πύραυλος έπληξε τζαμί στο χωριό Αμπού Γκος, κοντά στην Ιερουσαλήμ.

      {https://twitter.com/michaelh992/status/1711385847814086791}

    • Τρεις τραυματίες από την επίθεση της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ

      17:48:14

      Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Χαρ Αντάρ, ένας σοβαρά, ένας μέτρια και ένας ελαφρά, ύστερα ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τη Haaretz.

      Ένα άλλο άτομο τραυματίστηκε στη μικτή αραβοϊσραηλινή πόλη Αμπού Γκος σε κοντινή απόσταση. Στο Μπετάρ Ιλίτ, ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά, ένα μέτρια και τουλάχιστον τέσσερα τραυματίστηκαν ελαφρά.

      {https://twitter.com/AlertaMundial2/status/1711387541239124228}

    • Βίντεο από επίθεση με ρουκέτες της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ

      17:41:20

      Σειρήνες ήχησαν σε όλο το κέντρο της Ιερουσαλήμ μετά την ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς την πόλη. Η οργάνωση δήλωσε ότι έβαλε στο στόχαστρο την Ιερουσαλήμ ως απάντηση στη στοχοποίηση κατοικιών αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

      Οι σειρήνες αντηχούσαν στους άδειους δρόμους της Ιερουσαλήμ, καθώς οι φοβισμένοι άνθρωποι έτρεχαν στα υπόγεια καταφύγια. Στιγμές μετά το τέλος των σειρήνων, δύο δυνατοί αλλά απόμακροι κρότοι ακούστηκαν, σύμφωνα με τον Guardian.

      Οι περισσότεροι από τους δρόμους της συνήθως πολυσύχναστης πόλης ήταν άδειοι. Από την πλευρά τους, οι «Times of Israel» ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για ζημιές, παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι σε όλη την πόλη άκουγαν εκρήξεις.

      {https://twitter.com/clashreport/status/1711386314778488872}

    • Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: «Πλήρης πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας»

      17:35:56

      Ο Γιοάβ Γκαλάντ, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε, νωρίτερα, την πλήρη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας.

      {https://twitter.com/visegrad24/status/1711379995476594876}

    • Ρουκέτες της Χαμάς και στην Ιερουσαλήμ

      17:31:45

      Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς επιβεβαίωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ, ανέφερε το Reuters. Η Χαμάς δήλωσε ότι εκτόξευσε τις ρουκέτες ως απάντηση σε βομβαρδισμό σπιτιών αμάχων.

    • Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

      17:25:05

      Αναστάτωση στην Ιερουσαλήμ από σειρήνες που ηχούν στην πόλη. Μάλιστα, οι κάτοικοι της Μετούλα, μιας ισραηλινής πόλης ακριβώς κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, έχουν λάβει οδηγίες να αναζητήσουν καταφύγιο, όπως μετέδωσε η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ (ΚΑΝ).

    • Νέες ρουκέτες της Χαμάς εναντίον ισραηλινών πόλεων

      17:16:06

      Η Χαμάς έχει απαντήσει στις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, με εκτόξευση ρουκετών εναντίον των πόλεων, Ασντόντ και Ασκελόν.

      {https://twitter.com/GoldingBF/status/1711348529409466794}

      {https://twitter.com/iamyogesh22/status/1711360381887881249}

    • Σφοδρή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

      17:02:33

      Τεράστιες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της Χαμάς στη Γάζα πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή.

      {https://twitter.com/visegrad24/status/1711373568397778961}

    • Σε ρόλο διαμεσολαβητή το Κατάρ

      17:01:24

      Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε στο Reuters ότι συμμετέχει σε διαμεσολαβητικές συνομιλίες με τη Χαμάς και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων για μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων.

      «Είμαστε σε συνεχή επαφή με όλες τις πλευρές αυτή τη στιγμή. Οι προτεραιότητές μας είναι να τερματιστεί η αιματοχυσία, να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι και να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση θα περιοριστεί χωρίς περιφερειακές επιπτώσεις», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Μάτζεντ Αλ Ανσάρι.

    • Ισραηλινές επιθέσεις σε στόχους στο έδαφος του Λιβάνου

      17:00:03

      Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα αεροσκάφη του επιτίθενται σε στόχους στο έδαφος του Λιβάνου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

      {https://twitter.com/idfonline/status/1711379904615399590}

    • Νετανιάχου σε Μπάιντεν: «Είμαστε αναγκασμένοι να μπούμε στη Γάζα»

      16:58:52

      Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε, την Κυριακή (08/10), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι «το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να εισέλθει στη Γάζα», σύμφωνα με ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    • Τουλάχιστον 800 νεκροί και 2.500 τραυματίες

      16:41:47

      Τουλάχιστον 800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 2.500 έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με την επιχειρησιακή κατάσταση, το Ισραήλ προετοιμάζεται για εβδομάδες συρράξεων, όπως ανέφερε η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ (KAN).

    • Πάνω από 10 Βρετανοί νεκροί ή αγνοούμενοι μετά την επίθεση της Χαμάς

      16:35:46

      Περισσότεροι από 10 Βρετανοί πολίτες είναι αγνοούμενοι με τον φόβο να είναι νεκροί, μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς από τη Γάζα στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

      Το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας & Ανάπτυξης έχει - μέχρι στιγμής - αρνηθεί να σχολιάσει τις αναφορές που προέκυψαν το απόγευμα της Δευτέρας (09/10), δύο ημέρες μετά την έναρξη των συγκρούσεων.

    • Νετανιάχου: «Η απάντησή μας θα αλλάξει τη Μ. Ανατολή»

      16:25:37

      Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μίλησε σε δημάρχους πόλεων στα νότια της χώρας και είπε πως «η απάντησή μας θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή».

      Συγκεκριμένα, ο κ. Νετανιάχου τόνισε: «Ξέρω ότι έχετε περάσει τρομερά και δύσκολα πράγματα. Αυτά που θα περάσει η Χαμάς θα είναι δύσκολα και τρομερά! Βρισκόμαστε ήδη στη μέση της εκστρατείας και μόλις την έχουμε ξεκινήσει. Η ηγεσία σας είναι πολύ ισχυρή σε αυτές τις δύσκολες μέρες, θα χρειαστεί χρόνος και απαιτείται ισχυρή στάση στις επόμενες δύσκολες μέρες».

      Ακόμα, σύμφωνα με τη Haaretz, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Το κράτος θα γυρίσει κάθε πέτρα για να σας βοηθήσει όλους. Σας ζητά να μείνετε δυνατοί γιατί θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή. Αγκαλιάζω εσάς και τους κατοίκους, είμαστε όλοι μαζί και θα τους νικήσουμε με δύναμη, με πολλή δύναμη».

    • Δύο βόμβες εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ

      16:16:02

      Αναφορικά με τις σειρήνες που ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι δύο βόμβες εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ και μία έπεσε στο έδαφος του Λιβάνου. Δεν υπήρξαν θύματα.

      {https://twitter.com/idfonline/status/1711366735566090620}

    • Συγκλονιστικό βίντεο από την ισοπεδωμένη Γάζα

      16:14:16

      Πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας.

      Τα πλάνα που τραβήχτηκαν τη Δευτέρα (09/10), δείχνουν ένα ολόκληρο τζαμί ισοπεδωμένο, περιτριγυρισμένο από ετοιμόρροπα κτήρια και συντρίμμια.

      {https://youtu.be/vNrcwUPy33g}

    • Νεκροί 9 Αμερικανοί πολίτες

      16:10:09

      Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι εννέα Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν στον πόλεμο, όπως μετέδωσε το CNN.

      «Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στα θύματα και στις οικογένειες όλων όσων επλήγησαν και ευχόμαστε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και παραμένουμε σε επαφή με τους ισραηλινούς εταίρους μας, ιδίως με τις τοπικές Αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    • Πυροβολισμοί σε εξέλιξη στο βόρειο Ισραήλ

      15:59:50

      Η Δημόσια Ραδιοφωνία του Ισραήλ μεταδίδει ότι υπάρχει ανταλλαγή πυροβολισμών στα βόρεια μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και ατόμων που φαίνεται να έχουν περάσει τα σύνορα από τον Λίβανο.

      Οι κάτοικοι της Μααλότ, μιας πόλης στο βόρειο Ισραήλ, έχουν λάβει οδηγίες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

    • Στρατός Ισραήλ: «Σκοτώσαμε πολλούς ενόπλους από τον Λίβανο»

      15:58:22

      Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν αρκετά ένοπλα άτομα που πέρασαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο. Οι στρατιώτες των IDF συνεχίζουν να ερευνούν την περιοχή.

      {https://twitter.com/idfonline/status/1711360841319153854}

      Οι κάτοικοι σε αρκετές κοινότητες του βόρειου Ισραήλ έλαβαν οδηγίες από αξιωματούχους ασφαλείας να μπουν σε ασφαλή δωμάτια και να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω ενδείξεων διείσδυσης από τον Λίβανο, αναφέρει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ (KAN).

    • Μητσοτάκης: «Το μακελειό στο Ισραήλ πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν»

      15:12:53

      Θέση για τον πόλεμο στο Ισραήλ πήρε, τη Δευτέρα (09/10), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που είπε πως «το μακελειό στο Ισραήλ πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν».

      Συγκεκριμένα, μετά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας στη Βάρνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Όπως η Ευρώπη και όλος ο πολιτισμένος κόσμος, καταδικάζουμε τις φρικτές εικόνες με πυρά εναντίον αμάχων, ακόμα και με περιστατικά σκύλευσης νεκρών. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αυτό το μακελειό να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν».

      {https://youtu.be/3yUKxE52O4Y}

    • Η Γάζα έχει ισοπεδωθεί από τις ισραηλινές επιδρομές

      15:07:57

      Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι απελπιστική μετά την τελευταία σειρά αεροπορικών επιδρομών, στο πλαίσιο της ισραηλινής επιχείρησης «Σιδερένια Ξίφη».

      {https://twitter.com/ragipsoylu/status/1711334445419032639}

    • Βίντεο από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

      15:01:23

      Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι «επιτίθενται σε στόχους των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας, το πρωί της Δευτέρας (09/10) δέχθηκαν επιθέσεις πολλά στρατηγικά κέντρα».

      Ακόμα, σε ανάρτησή τους στο Χ, οι IDF σημείωσαν: «Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν, το πρωί, σε μια αποθήκη πυρομαχικών και ένα φρεάτιο εισόδου σε μια υπόγεια τρομοκρατική σήραγγα στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία χρησιμοποιούνται από ανώτερη οργάνωση».

      Επίσης, δόθηκαν στη δημοσιότητα και πλάνα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

      {https://twitter.com/IAFsite/status/1711304246363083046}

    • Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

      14:56:18

      Συναγερμός έχει σημάνει στο βόρειο Ισραήλ, με αναφορές για αναχαίτιση ρουκετών από τον Λίβανο από την αεράμυνα του Ισραήλ.

      Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή (08/10), η ισλαμιστική οργάνωση της Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους και βλήματα το Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο «σε ένδειξη αλληλεγγύης» προς τη Χαμάς.

      Το Ισραήλ απάντησε με πυρά στην περιοχή.

    • Πάνω από 500 οι νεκροί στη Γάζα

      14:53:41

      Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 511 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 2.750 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές πυραυλικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο (07/10).

      Από την πλευρά του, το Ισραήλ δηλώνει ότι πλήττει στόχους της Χαμάς στη Γάζα μετά την πρωτοφανή επίθεση του Σαββάτου (07/10) εναντίον Ισραηλινών πολιτών και αλληλέγγυων από Παλαιστίνιους ενόπλους που εισήλθαν από τον θύλακα, ανοίγοντας πυρ στους δρόμους και σε κοινότητες.

    • Διαμεσολάβηση του Κατάρ για απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών και παιδιών που έχουν απαχθεί

      14:35:00

      Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ πραγματοποίησαν τηλεφωνήματα με τη Χαμάς προκειμένου να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών από το Ισραήλ που κρατούνται στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, δήλωσε πηγή στο Reuters. Το Κατάρ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, σημείωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

    • Ρωσία: «Κίνδυνος εμπλοκής τρίτου μέρους στον πόλεμο»

      14:27:15

      Η Ρωσία λέει ότι υπάρχει «υψηλός κίνδυνος» να εισέλθει ένα τρίτο μέρος στις εν εξελίξει μάχες μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου ότι μετακινεί πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρα πιο κοντά στο Ισραήλ.

      «Ο κίνδυνος εμπλοκής τρίτων δυνάμεων σε αυτή τη σύγκρουση είναι υψηλός. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν τρόποι το συντομότερο δυνατό για να προχωρήσουμε προς κάποιο είδος διαπραγματευτικής διαδικασίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

    • Ξεπέρασαν τους 2.500 οι τραυματίες στο Ισραήλ

      14:22:46

      Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ενημέρωσε ότι 2.506 τραυματίες έχουν διακομισθεί στα νοσοκομεία από την έναρξη του πολέμου.

      Αναλυτικά, 23 από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, 353 σε σοβαρή κατάσταση, 486 σε μέτρια κατάσταση και 1.243 σε ήπια κατάσταση. Επίσης, 69 άτομα διαγνώστηκαν με άγχος και 219 μεταφέρθηκαν για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις.

    • Συνεχίζονται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

      14:19:52

      Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τον καταυλισμό Τζαμπάλια στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας περισσότερους από 50 ανθρώπους, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

      Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι πραγματοποιούν πλήγματα σε πολλούς στόχους της Χαμάς στη Γάζα.

      {https://twitter.com/amitavinami/status/1711335133339406808}

    • Σενάριο για σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης

      14:17:33

      Εκπρόσωποι του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συναντήθηκαν τη Δευτέρα (09/10) με την αντιπολίτευση για να συζητήσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός έκτακτου κυβερνητικού συμβουλίου.

      Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Guardian, ο Μπένι Γκαντζ, πολιτικός της αντιπολίτευσης και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), θέλει να εισέλθει σε ένα έκτακτο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο - αλλά δεν θέλει να εμπλακεί η Aκροδεξιά.

    • Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές

      13:16:08

      Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής επαναστατικής οργάνωσης ισχυρίστηκε ότι τέσσερις Ισραηλινοί αιχμάλωτοι και όμηροι της Χαμάς σκοτώθηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές της Κυριακής, ανέφερε το Reuters.

    • Επίθεση με ρουκέτα κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν

      13:04:45

      Ρουκέτα χτύπησε χώρο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

      {https://twitter.com/GLZRadio/status/1711310596707062028}

    • «Χωρίς ηλεκτρισμό τρόφιμα και καύσιμα» η Γάζα

      12:45:46

      Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant το μεσημέρι της Δευτέρας ανέφερε ότι έδωσε εντολή για πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας: «Χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς τρόφιμα, χωρίς καύσιμα».

    • Για πρώτη φορά στην ιστορία

      12:35:38

      Έχουν κληθεί 300.000 έφεδροι στον ισραηλινό στρατό.

    • Σειρήνες ηχούν σε όλη την Ιερουσαλήμ και το νότιο Ισραήλ

      12:14:33

      Το Channel 12 αναφέρει πως είναι σε εξέλιξη ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων σε μια κοινότητα στο νότιο Ισραήλ.

      Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή τηλεόραση μεταδίδει ότι περίπου 300.000 έφεδροι έχουν κληθεί να πάρουν τα όπλα, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη επιστράτευση στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με το Sky News.

    • Αποκαλυπτικά βίντεο: Πώς «χτύπησε» η Χαμάς το Ισραήλ από στεριά και αέρα

      11:40:03

      Βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο χτύπησε η Χαμάς το Ισραήλ και πώς εισέβαλε στο νότιο τμήμα της χώρας το Σάββατο, εξαπολύοντας μεγάλη δολοφονική επίθεση που έχει έως τώρα στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 600 νεκρούς Ισραηλινούς, ενώ έχει απαγάγει δεκάδες άλλους στη Λωρίδα της Γάζας.

      Τα βίντεο, που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι Aλ Άκσα της Χαμάς το απόγευμα της Κυριακής (8/10), φέρεται να δείχνουν ότι η Χαμάς βομβάρδισε για πρώτη φορά ισραηλινούς στρατιωτικούς πύργους παρατήρησης και οπλικά συστήματα στα σύνορα χρησιμοποιώντας drones.

      Δείτε το παρακάτω βίντεο:

      {https://twitter.com/manniefabian/status/1710980029977424295}

      Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

    • «Παραμένουν δυνάμεις της Χαμάς μέσα στο Ισραήλ»

      11:30:55

      Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Daniel Hagari ανέφερε πως η κατάσταση στο Ισραήλ είναι ελεγχόμενη, όμως ενδέχεται να βρίσκονται κρυμμένοι ακρετοί μαχητές της Χαμάς σε ισραηλινά εδάφη.

    • Η Χαμάς αιχμαλωτίζει Ισραηλινούς στρατιώτες

      11:16:38

      Το Al Jazeera αναφέρει πως το πρωί της Δευτέρας δυνάμεις της Χαμάς αιχμαλώτισε γκρουπ Ισραηλινών στρατιωτών.

      {https://twitter.com/AJABreaking/status/1711279513760338263}

    • To Ιράν ζήτησε έκακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών

      10:57:20

      Ο Οργανισμός έχει 57 κράτη-μέλη, 48 εκ των οποίων είναι χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, και εργάζεται «για την στήριξη των συμφερόντων του μουσουλμανικού κόσμου στο πνεύμα της προώθησης της διεθνούς ειρήνης». Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός αυτός έχει ταχθεί ιστορικά υπέρ της λύσης δύο κρατών για τη διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

    • Το ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης

      10:42:21

      Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία 24ωρα στις σφοδρές μάχες μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού.

      Οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία 15 χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία χιλιάδων Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, αναφέρει το Al Jazeera το οποίο παρουσιάζει έναν πίνακα με τον αριθμό των θυμάτων από το 2008 έως σήμερα.

      πολεμος παλαιστινη ισραηλ νεκροι χαμας

    • Haaretz: Oι μαχητές της Χαμάς φέρονται να εισέρχονται στο ισραηλινό έδαφος ακόμη και τις τελευταίες ώρες

      10:38:26

      Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz οι μαχητές της Χαμάς εισέρχονται ακόμα και τις τελευταίες ώρες σε ισραηλινό έδαφος.

      Οι ισραηλινές δυνάμεις αναζητούν τρύπες στον συνοριακό φράχτη καθώς και άλλους τρόπους -από τη θάλασσα, τον αέρα και τη στεριά- με τους οποίους μπορεί να περνούν οι μαχητές.

    • Λονδίνο: Μόνο για απαραίτητα ταξίδια στο Ισραήλ

      10:36:49

      Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επικαιροποίησε την ταξιδιωτική της οδηγία για το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη συστήνοντας στους πολίτες να επισκέπτονται την περιοχή μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο, καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις εκεί έπειτα από την αιματηρή επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου.

      Η Βρετανία έχει ήδη συμβουλεύσει κατά κάθε ταξιδιού στη Γάζα, αλλά χθες, Κυριακή, προσέθεσε στη σύσταση αυτή πολλές άλλες περιοχές στο Ισραήλ κοντά στο σύνορο με τη Γάζα και άλλαξε τη σύστασή της για τη χώρα συνολικά.

      Το Φόρεϊν Όφις κάλεσε επίσης όλους τους Βρετανούς που βρίσκονται στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη να δηλώσουν την παρουσία τους εκεί ώστε να μπορούν να ενημερώνονται για τις περαιτέρω αλλαγές στην ταξιδιωτική οδηγία.

    • Ο «σιδερένιος θόλος» του Ισραήλ εν δράσει

      10:20:19

      Βίντεο από το αμυντικό σύστημα Iron Dome «σιδερένιος θόλος» του Ισραήλ να αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύονταν από τη Γάζα στο Τελ Αβίβ.

      {https://twitter.com/visegrad24/status/1711181880677007592}

    • Σε 8 σημεία μάχες με τη Χαμάς μέσα στο Ισραήλ

      10:10:07

      Ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να δίνει μάχη σήμερα το πρωί με Παλαιστίνιους ενόπλους της Χαμάς που έχουν διεισδύσει στο έδαφος του Ισραήλ.

      «Εξακολουθούμε να δίνουμε μάχη, υπάρχουν επτά ή οκτώ σημεία γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας όπου έχουμε ακόμη στρατιώτες που μάχονται εναντίον τρομοκρατών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ.

      «Παίρνει περισσότερο χρόνο από όσο αναμέναμε», πρόσθεσε. «Πιστεύαμε ότι χθες θα είχαμε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος της σημερινής ημέρας», εξήγησε.

      Στη διάρκεια της νύκτας «μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ιπτάμενα μέσα και το πυροβολικό έπληξαν περισσότερους από 500 τρομοκρατικούς στόχους της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ», διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

      Τα αεροπορικά πλήγματα συνεχίζονταν και σήμερα το πρωί. Δημοσιογράφος του AFP είδε σύννεφα καπνού να υψώνονται πάνω από τη Γάζα.

    • Από το φεστιβάλ στο χάος της Χαμάς: Η ιστορία της Ελίζας και του Στιβ που αγνοούνται

      10:03:46

      O Στιβ και η Ελίζα αγνοούνται από το μουσικό φεστιβάλ Νοva στο Ισραήλ όπου εντοπίστηκαν οι σοροί 260 ανθρώπων.

      ισραηλ χαμάς πολεμος

      Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

    • H στιγμή της έκρηξης στο τζαμί Bashati στη Γάζα

      10:00:46

      {https://twitter.com/KhJacki/status/1711237995116859577}

    • Το Ισραήλ βομβάρδισε 500 στόχους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας

      09:59:21

      Ο ισραηλινός στρατός χτυπά εκατοντάδες στόχους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας.

      Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έπληξε εκατοντάδες στόχους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

      Μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυροβολικό έπληξαν πάνω από 500 στόχους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων διοίκησης της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ και την κατοικία του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς, Ρούχι Μαστάα, ο οποίος φέρεται να βοήθησε να κατευθύνει τη διείσδυση στο Ισραήλ.

      Οι γιατροί στη Γάζα δήλωσαν ότι τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε δύο σπίτια.

      Ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές, πολλές στη βόρεια πόλη Μπέιτ Χανούν.

    • Τι πρέπει να γνωρίζετε έως τώρα

      09:18:16
      • Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 1.100 στο Ισραήλ και τη Γάζα, καθώς περισσότεροι από 100.000 ισραηλινοί στρατιώτες συγκεντρώνονται αυτή τη στιγμή στα σύνορα για να προετοιμαστούν για μια πιθανή χερσαία επίθεση.
      • Υπάρχουν τουλάχιστον επτά περιοχές όπου ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να μάχεται με Παλαιστίνιους μαχητές.
      • Το Ισραήλ λέει ότι εξασφάλισε τον έλεγχο του αστυνομικού τμήματος Sderot, αλλά αρκετά σημεία κατά μήκος του τείχους με τη Γάζα παραμένουν ανοικτά μετά την επίθεση της Χαμάς.
      • Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περισσότερα κτίρια κατοικιών στη Γάζα.
      • Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο στα αγροκτήματα Shebaa με το Ισραήλ να απαντά.
      • Ένας διοικητής και ένας ταγματάρχης μεταξύ 26 Ισραηλινών στρατιωτών επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους μαχητές.
    • Αεροπορικές διαδρομές το βράδυ της Κυριακής

      08:53:47

      {https://www.youtube.com/watch?v=7idbVxhaKjc}

    • Στους 413 οι νεκροί στη Γάζα

      08:38:59

      Σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο από το υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 413 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του στην Γάζα, μεταξύ των οποίων 78 παιδιά, και περισσότεροι από 2.300 τραυματίστηκαν.

      Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ανέφερε ότι περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι στον πολιορκημένο θύλακα έχουν πλέον εκτοπιστεί λόγω ισραηλινών βομβαρδισμών.

    • «Η μάχη με τους ενόπλους της Χαμάς παίρνει περισσότερο καιρό»

      08:30:35

      Οι ισραηλινές δυνάμεις δίνουν μάχη εναντίον ενόπλων της Χαμάς σε επτά με οκτώ σημεία εκτός της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, 48 ώρες μετά τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει εξαπολύσει η ισλαμιστική οργάνωση εναντίον του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες.

      «Παίρνει περισσότερο καιρό από όσο αναμέναμε», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

      Το Al Jazeera αναφέρει πως τις τελευταίες ώρα οι βομβαρδισμοί στη Γάζα έχουν ενταθεί.

      «Ο ουρανός της Γάζας είναι γεμάτος με drones και μαχητικά. Η περιοχή Beit Hanoun δέχεται συνεχώς βομβαρδισμούς την τελευταία ώρα», ανέφερε ο ρεπόρτερ του Al Jazeera.

    • Επέστρεψαν στην Αθήνα 81 Έλληνες από το Ισραήλ

      08:21:21

      Λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας οι πρώτοι 81 Έλληνες έφτασαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από το Ισραήλ.

      Στους δημοσιογράφους που τους περίμεναν, δήλωσαν ανακουφισμένοι που επέστρεψαν στην Ελλάδα και περιέγραψαν τις στιγμές που έζησαν στο Ισραήλ από το Σάββατο όταν άρχισε τις επιθέσεις η Χαμάς.

    • WSJ: «Το Ιράν βοήθησε την Χαμάς να σχεδιάσει την επίθεση στο Ισραήλ»

      07:44:47

      Δημοσίευμα - «βόμβα» της WSJ αναφέρει πως η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου είχε προγραμματιστεί εβδομάδες νωρίτερα με τη βοήθεια Ιρανών αξιωματούχων ασφαλείας.

      Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν στον σχεδιασμό της αιφνιδιαστικής επίθεσης του Σαββάτου της Χαμάς στο Ισραήλ και έδωσαν το πράσινο φως για την επίθεση σε συνάντηση στη Βηρυτό την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

      Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Daily Mail, επικαλούμενη το δημοσίευμα της WSJ, η Χαμάς σχεδίασε αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες εισβολές με τη βοήθεια αξιωματικών του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν. Το επίσημο πράσινο φως για την επίθεση φέρεται να δόθηκε σε συνάντηση τη Δευτέρα στη Βηρυτό.

      Τέσσερις ακόμη στρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν πιστεύεται ότι συμμετείχαν στη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένων μελών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

      {https://twitter.com/WSJ/status/1711120355585089821}

      ΗΠΑ: Δεν έχουμε δει στοιχεία

      Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ισχυρίζεται ότι «δεν έχει δει ακόμα στοιχεία» ότι το Ιράν συμμετείχε στην επίθεση.

      «Δεν έχουμε καμία πληροφορία αυτή τη στιγμή που να επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στη Wall Street Journal.

      Αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη το Ιράν

      Η Τεχεράνη από πλευρά της, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ.

      «Στηρίζουμε σθεναρά την Παλαιστίνη, ωστόσο, δεν συμμετέχουμε στις εχθροπραξίες, ανέφερε σε δήλωση η αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ.

      «Τα αποφασιστικά μέτρα που έλαβε η Παλαιστίνη συνιστούν μια απολύτως νόμιμη άμυνα έναντι επτά δεκαετιών καταπιεστικής κατοχής και ειδεχθών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το παράνομο σιωνιστικό καθεστώς», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    • Aκυρώσεις πτήσεων προς και από το Τελ Αβίβ

      07:26:57

      Η κινεζική Hainan Airlines ανακοίνωσε την ακύρωση προγραμματισμένων πτήσεων από τη Σαγκάη στο Τελ Αβίβ σήμερα, ανέφερε η εφημερίδα Global Times, επικαλούμενη τον αερομεταφορέα.

      Η Hainan Airlines εκτελεί τακτικά τρεις απευθείας πτήσεις που συνδέουν την Κίνα και το Ισραήλ.

      Παράλληλα η Cathay Pacific, η οποία είχε ήδη ανακοινώσει την ακύρωση της πτήσης από το Χονγκ Κονγκ στο Τελ Αβίβ αύριο Τρίτη, ανήγγειλε πως θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την επόμενη προγραμματισμένη πτήση της την Πέμπτη.

      Η Korean Air από την πλευρά της ακύρωσε απευθείας πτήση που επρόκειτο να γίνει σήμερα από την Ιντσόν στο Τελ Αβίβ και πρόσθεσε πως αναμένει ότι το πρόγραμμα των δρομολογίων θα αντιμετωπίσει προβλήματα το προσεχές διάστημα.

      Και άλλοι διεθνείς αερομεταφορείς ανακοίνωσαν πως ακυρώνουν δρομολόγια μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο με απολογισμό πάνω από 700 νεκρούς και τα ισραηλινά αντίποινα, τα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας με πάνω από 400 νεκρούς. Ανάμεσά τους ήταν οι αμερικανικές United Airlines, Delta Air Lines και American Airlines και ο γαλλικός εθνικός αερομεταφορέας, η Air France.

    • Ισραηλινό αγόρι τραυματίστηκε σε επίθεση με ρουκέτα στην Ασκελόν

      07:03:16

      Ένα οκτάχρονο αγόρι από το Ισραήλ τραυματίστηκε όταν ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα έπληξαν ένα κτίριο κατοικιών στη νότια πόλη Ασκελόν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

      {https://twitter.com/GLZRadio/status/1711134678810333643}

    • Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Ισραήλ: «Ο αριθμός των νεκρών και των αιχμαλώτων ανεβαίνει»

      07:02:28

      Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ισράηλ, Αναστάσιος Δαμιανός μίλησε σε απευθείας σύνδεση από τα Ιεροσόλυμα στην «Πρώτη Εικόνα» και τον ΣΚΑΙ.

    • Δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

      06:59:47

      Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών σε μια έκτακτη συνεδρίαση εν μέσω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά δεν κατάφερε να επιτύχει την απαιτούμενη ομοφωνία για μια κοινή δήλωση.

      Σύμφωνα με διπλωμάτες, κανένα κράτος μέλος δεν κατέθεσε στο τραπέζι πρόταση ανακοίνωσης του Συμβουλίου, καθώς το σώμα αυτό διχάζεται πάγια για το ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα και ορισμένα μέλη είχαν ελπίδες πως θα προτεινόταν κείμενο που θα πήγαινε παραπέρα από την καταδίκη της Χαμάς και μόνο.

      «Μεγάλο μέρος των χωρών καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς. Αλλά προφανώς, όχι όλες», επιτίμησε ο Αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ρόμπερτ Γουντ, μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση.

      «Μπορείτε ασφαλώς να καταλάβετε ποια ήταν μια από αυτές χωρίς καν να σας πω για ποια πρόκειται», συνέχισε, προφανώς υπαινισσόμενος τη Ρωσία, οι σχέσεις της οποίας με τη Δύση έχουν φθάσει στο ναδίρ τους μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην επικράτεια της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

    • Η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει

      06:57:19

      Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν κατά 4% και πλέον μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο, που εγείρει ανησυχίες για τις συνέπειες όσον αφορά την παραγωγή και τον εφοδιασμό στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, πλούσια σε μαύρο χρυσό.

      Η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου Brent σημειώνει αλματώδη αύξηση (+4,7%), στα 86,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του βαρελιού της αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς West Texas Intermediate επίσης (+4,5%), στα 88,39 δολάρια το βαρέλι, λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές εμπορευμάτων.

    • ΟΗΕ: Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στη Γάζα

      06:54:52

      Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί με στόχο σπίτια και πολυκατοικίες έχουν εκτοπίσει περίπου 123.538 Παλαιστίνιους στη Γάζα, σύμφωνα με την υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

      Πολλοί από εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έχουν καταφύγει σε περίπου 64 σχολεία στον παράκτιο θύλακα, ανέφερε το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στην τελευταία του ενημέρωση.

      Σημαντικά κτίρια που καταστράφηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις περιλαμβάνουν τέσσερις μεγάλους πύργους με πολλαπλούς ορόφους οικιστικών μονάδων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι συνολικά 159 κατοικίες έχουν καταστραφεί ενώ 1.210 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

    • Σοκαρισμένοι οι Ισραηλινοί - Καταγγελίες για έλλειψη βοήθειας

      06:52:23

      Πολλοί Ισραηλινοί είναι σοκαρισμένοι με το πώς οι ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας τους κατακλύζονταν από την κλίμακα και την πολυπλοκότητα της επιχείρησης της Χαμάς. Τώρα υπάρχουν καταγγελίες για έλλειψη βοήθειας από τις αρχές.

      Ένα ζευγάρι είναι πνιγμένο μέσα στο κλάμα - κάνει τις δικές του έρευνες πηγαίνοντας από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Δεν γνωρίζουν αν ο αγνοούμενος γιος τους είναι τραυματίας, νεκρός ή ανάμεσα στους δεκάδες ομήρους που έχουν αρπάξει οι ένοπλοι μαχητές.

      Μια μητέρα, η Rachel Ezra ταραγμένη αντιμετωπίζει έναν βουλευτή που επισκέπτεται το νοσοκομείο. «Θέλω να με βοηθήσεις να βρω το αγόρι μου, τον Οζ και τη φίλη του Ναόμι - είναι 24 και 23 ετών», φωνάζει. «Δεν ξέρω τι να πω!».

      Ζητά την πιο σκληρή στρατιωτική δράση κατά της Γάζας ως αντίποινα για ό,τι έχει συμβεί, και δεν είναι η μόνη.

      Ένας Ισραηλινός εθελοντής - που δεν θέλει να δώσει το όνομά του - έσπευσε από το σπίτι του - τρεις ώρες οδικώς στο βόρειο Ισραήλ, για να βοηθήσει το ιατρικό προσωπικό. Λέει ότι φρόντιζε πολλούς από τους τραυματίες στρατιώτες - εν μέσω «φρικτής» αιματοχυσίας - και όπως και άλλοι και αυτός θέλει να δει τη Χαμάς να χτυπιέται σκληρά.

      «Μίλησα επίσης με τους στρατιώτες και είναι πολύ απογοητευμένοι. Θέλουν να αντιδρούμε πολύ πιο δυνατά και να είμαστε λιγότερο πολιτικά ορθοί όταν πρόκειται για τον τρόπο του πολέμου μας», όπως είπε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι οι ξένοι διπλωμάτες συγκρατούν την απάντηση του Ισραήλ.

      Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός επιμένει ότι διεξάγει μια αποφασιστική εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας σε μικρή απόσταση.

      ισραηλ χαμάς πολεμος

    • Το Ισραήλ συγκεντρώνει 100.000 εφεδρικούς στρατιώτες κοντά στη Γάζα

      06:43:43

      Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι η χώρα του έχει συγκεντρώσει 100.000 εφεδρικούς στρατιώτες κοντά στη Γάζα για τον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Χαμάς.

      «Έχουμε συγκεντρώσει περίπου 100.000 εφεδρικούς στρατιώτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νότιο Ισραήλ», δήλωσε ο Jonathan Conricus σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X.

      «Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι στο τέλος αυτού του πολέμου, η Χαμάς δεν θα έχει πλέον καμία στρατιωτική ικανότητα να απειλεί τους Ισραηλινούς αμάχους», είπε. «Επιπλέον, πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας».

      Ο Conricus πρόσθεσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα κυνηγούν τους τελευταίους Παλαιστίνιους μαχητές που είχαν διεισδύσει στο νότιο Ισραήλ.

    • Στέλνουν δυνάμεις στο Ισραήλ οι ΗΠΑ

      06:40:57

      Οι ΗΠΑ άρχισαν χθες να στέλνουν εκτάκτως στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, ιδίως πυρομαχικά, ενώ η αεροναυτική δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford πλέει προς την κατεύθυνση του Ισραήλ στη Μεσόγειο.

      Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε τον ισραηλινό ομόλογό του για τη «διαρκή» υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ, ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να «υποστηρίξουν την ειρήνη» και να μη βάζουν στο στόχαστρο άμαχους.

      Η Γαλλία κινητοποιείται «για να αποφευχθεί η σύγκρουση να εκτραχυνθεί», να υπάρξει «ανάφλεξη στη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο ή στην περιφέρεια», είπε εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας.

      ισραηλ χαμάς πολεμος

    • Η στιγμή που έκρηξη από ισραηλινό πύραυλο διακόπτει το live ρεπορτάζ του BBC

      06:38:43

      Ο ρεπόρτερ του βρετανικού δικτύου Ρούσντι Αμπού Αλούφ μιλούσε με την παρουσιάστρια Μαριάμ Μοσίρι την ώρα που ακούστηκε ο ήχος μιας δυνατής έκρηξης. Σύμφωνα με το tweet της παρουσιάστριας, η κρότος προήλθε από ένα από τα ισραηλινά πυραυλικά πλήγματα σε κοντινή περιοχή.

      {https://twitter.com/BBCMaryam/status/1711075969212006428}

    • Αρνείται οποιαδήποτε άμεση ανάμειξη το Ιράν

      06:37:34

      Το Ιράν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ.

      «Στηρίζουμε σθεναρά την Παλαιστίν, ωστόσο, δεν συμμετέχουμε στις εχθροπραξίες, ανέφερε σε δήλωση η αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ.

      «Τα αποφασιστικά μέτρα που έλαβε η Παλαιστίνη συνιστούν μια απολύτως νόμιμη άμυνα έναντι επτά δεκαετιών καταπιεστικής κατοχής και ειδεχθών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το παράνομο σιωνιστικό καθεστώς», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    • Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

      06:33:37

      Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς θυμάτων που δημοσιοποιήθηκαν χθες, πάνω από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ άλλοι 2.150 τραυματίστηκαν, από τους οποίους πολλοί βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση».

      «Ο εχθρός βρίσκεται ακόμη στο πεδίο», στο έδαφος του Ισραήλ, «ενισχύουμε τις δυνάμεις μας πάνω απ’ όλα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και διεξάγουμε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», δήλωνε χθες βράδυ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, διαμηνύοντας ότι «οι τρομοκράτες» θα καταδιωχθούν «παντού», «όπου κι αν βρίσκονται».

    • Πάνω από 100 αιχμάλωτοι κρατούνται από την Χαμάς

      06:31:01

      Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο περιοχών που καλύπτονται από έρημο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, να διασώσει ισραηλινούς ομήρους ή αιχμαλώτους και να απομακρύνει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής ως σήμερα Δευτέρα το πρωί. Η Χαμάς κρατά «πάνω από 100» αιχμαλώτους, ανέφερε χθες Κυριακή η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

      «Πολίτες και στρατιώτες βρίσκονται στα χέρια του εχθρού, είμαστε σε καιρό πολέμου», είπε ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί.

      «Αρκετοί» Αμερικανοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι επίσης τουλάχιστον δέκα υπήκοοι Νεπάλ, όπως και πολίτες άλλων κρατών, ανάμεσά τους Γαλλίδα. Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά έκανε λόγο για τον «θάνατο ενός Καναδού και την εξαφάνιση άλλων δύο».

Ροή Ειδήσεων