Τελεσίγραφο στη Γάζα: Έτοιμο για εισβολή το Ισραήλ - Κόντρα με ΟΗΕ για την εντολή εκκένωσης (Live blog)

Τελεσίγραφο στη Γάζα: Έτοιμο για εισβολή το Ισραήλ - Κόντρα με ΟΗΕ για την εντολή εκκένωσης (Live blog)

Ο Ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στους Παλαιστίνιους της Γάζας να φύγουν, ενώ η Χαμάς τους ζητά να μείνουν. Live οι εξελίξεις στο blog του iEidiseis.
AP / Hatem Ali

15:03 - 13/10/2023
Τελευταία ενημέρωση: 15:05 - 13/10/2023

Τα στρατεύματα του Ισραήλ βρίσκονται έξω από τη Γάζα και περιμένουν τη διαταγή της εισβολής. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει πως 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς το νότο τις επόμενες 24 ώρες. Για προπαγάνδα κάνει λόγο η Χαμάς στο Reuters και ζητά από τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν στα σπίτια τους. Φυλλάδια με drones πέταξε το Ισραήλ στη Γάζα. «Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας». Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «φρικτό» το ότι το Ισραήλ καλεί τους Παλαιστινίους κατοίκους της βόρειας Γάζας να φύγουν από τα σπίτια τους. Όλες οι εξελίξεις στο live blog του iEidiseis.

{https://www.youtube.com/watch?v=IcPPJqKsTR8}


LIVE

  • Ο Αραβικός Σύνδεσμος χαρακτηρίζει «έγκλημα» την «αναγκαστική μετακίνηση» των Παλαιστινίων

    15:01:13

    Η εντολή που έδωσε το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας αποτελεί «αναγκαστική μετακίνηση» και αποτελεί «έγκλημα», κατήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ.

  • Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «φρικτό» το τελεσίγραφο του Ισραήλ στους κατοίκους της Γάζας

    15:00:09

    «Απευθύνουμε παγκόσμια έκκληση, μια σαφή και ξεκάθαρη έκκληση από κάθε κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας, ιδίως εκείνα με επιρροή, να επιμείνουν για την πλήρη τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, χωρίς να κατονομάζει κάποια χώρα.

  • Έφεδροι και άρματα μάχης κοντά στα σύνορα

    14:58:57

    Το Ισραήλ έχει ήδη εξαπολύσει τις σφοδρότερες από ποτέ αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και έχει καλέσει στα όπλα 300.000 εφέδρους και συγκεντρώσει άρματα μάχης κοντά στα σύνορα.

    Οι απειλές μιας χερσαίας εισβολής έχουν ξυπνήσει μνήμες της Νάκμπα, η αραβική λέξη για την καταστροφή, η οποία αναφέρεται στον πόλεμο του 1948 για τη δημιουργία του Ισραήλ που οδήγησε στον μαζικό εκτοπισμό τους.

  • Ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στη Γάζα με drone - «Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας»

    14:05:55

    Ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στη Γάζα προειδοποιώντας τους κατοίκους να φύγουν «αμέσως» προς τα νότια, σύμφωνα με το Al Jazeera.

    «Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Wadi Gaza», έγραφαν τα φυλλάδια που έριξαν με drone.

    Στα φυλλάδια απεικονίζεται ένας χάρτης με ένα βέλος να δείχνει να μετακινηθούν νότια της Λωρίδας της Γάζας.

    Το μήνυμα που υπογράφεται από τον ισραηλινό στρατό τονίζει στους κατοίκους να εκκενώσουν τα δημόσια καταφύγια στην πόλη της Γάζας.

    {https://twitter.com/TzviJoffre/status/1712761434856210889}

  • Συγκρούσεις Παλαιστινίων – Ισραηλινών στην ανατολική Ιερουσαλήμ

    13:50:38

    Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων και Παλαιστινίων διαδηλωτών στην περιοχή Wadi al-Joz της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

    Δεν υπήρξαν αναφορές για συγκρούσεις σε άλλες περιοχές της πόλης, ενώ στην προσευχή της Παρασκευής στο τέμενος Αλ Άκσα δεν προσήλθε σημαντικός αριθμός πιστών, αναφέρει η Haaretz.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε όλη την πόλη για την προετοιμασία των προσευχών.

    Πάνω από 2.500 αστυνομικοί και εθελοντές ασφαλίζουν την Παλιά Πόλη, σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο.

  • Ρουκέτες και στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν

    12:53:45

    Ρουκέτες έπληξαν δύο σπίτια στην ισραηλινή πόλη Σντερότ αλλά και το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο νότιο Ισραήλ.

    Όπως ανακοίνωσε η Χαμάς, εκτόξευσε 50 ρουκέτες προς την πόλη Σντερότ και στόχευσε επίσης Ισραηλινούς στρατιώτες στο Kfar Sa'ad με δύο drones που μετέφεραν εκρηκτικά.

  • Κοινή συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει ο Αμερικανός υπ. Άμυνας με τον Ισραηλινό ομόλογό του

    12:24:57

    Στο Ισραήλ έφτασε ο Αμερικανός υπ. Άμυνας Λόιντ Όστιν σμερα το πρωί για συνομιλίες με αξιωματούχους.

    Μέσα στη μέρα, θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yoav Gallant.

  • Συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β'

    12:21:37

    Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας ζήτησε από τον Μπλίνκεν δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρομών στη Λωρίδα της Γάζας.

    {https://twitter.com/RHCJO/status/1712749613738770852}

  • Ενισχύονται οι ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τη Γάζα με τεθωρακισμένα

    12:10:07

    Ο ισραηλινός στρατός ενισχύσει τις δυνάμεις του στα σύνορα με την Γάζα

    Φωτογραφίες από ΑΡ:

    ισραηλ χαμας γαζα τανκς

    ισραηλ χαμας γαζα τανκς

    ισραηλ χαμας γαζα τανκς

  • ΠΟΥ: Η μετακίνηση βαριά αρρώστων από τη Γάζα ισοδυναμεί με «θανατική καταδίκη»

    12:07:49

    Ο ΠΟΥ ζητά από το Ισραήλ να ακυρώσει την εντολή εκκένωσης, λέει ότι ισοδυναμεί με «θανατική ποινή» για ευάλωτους ασθενείς.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε επίσης ότι οι τοπικές υγειονομικές αρχές στη Γάζα τον ενημέρωσαν ότι είναι αδύνατον να μεταφερθούν ευπαθείς ασθενείς από τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα αφού ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους αμάχους να μετακινηθούν προς τα νότια εντός 24 ωρών.

    «Είναι σοβαρά ασθενείς, των οποίων τα τραύματα σημαίνουν ότι η μοναδική τους πιθανότητα για επιβίωση είναι να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

    «Άρα η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων είναι καταδίκη σε θάνατο. Το να ζητά κανείς από υγειονομικούς να κάνουν κάτι τέτοιο είναι παραπάνω από βάναυσο».

  • Η Χαμάς εκτόξευσε 150 ρουκέτες προς το Ισραήλ

    11:40:50

    Περίπου 150 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ ως απάντηση στην εκδίωξη και τη στόχευση Παλαιστινίων αμάχων, δήλωσε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

    Οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς την Ασκελόν.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν συναντήθηκε με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ

    11:33:51

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ισχυρής ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ, όπως μετέδωσαν τοπικά λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

    Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν, που έφτασε στη Βηρυτό αργά χθες Πέμπτη, συναντήθηκε με τον Νασράλα για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από την επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς εναντίον του Ισραήλ το προηγούμενο Σάββατο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Mayadeen.

    Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης ο Νασράλα αναφέρθηκε “στις θέσεις που πρέπει να υιοθετηθούν” μπροστά στον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ σήμερα.

    Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι ενδέχεται να ανοίξει δεύτερο μέτωπο, στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, αν η Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, αποφασίσει να επέμβει στη σύρραξη. Από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, η εμπλοκή του λιβανέζικου κινήματος από τον νότιο Λίβανο είναι περιορισμένη, με μερικούς βομβαρδισμούς εναντίον ισραηλινών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ προκειμένου να υποστηρίξει τη Χαμάς.

    Ο Νασράλα και ο Αμίρ Αμπντολαχιάν «συνεννοήθηκαν για τις ευθύνες που έχουν όλοι και για τις θέσεις που πρέπει να ληφθούν μπροστά τα ιστορικά γεγονότα και τις τελευταίες εξελίξεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

    Ο Ιρανός υπουργός είχε επισημάνει χθες ότι το άνοιγμα «ενός νέου μετώπου» εναντίον του Ισραήλ εξαρτάται από «τις ενέργειες» του εβραϊκού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας.

    Κατά την άφιξή του στη Βηρυτό τον Αμίρ Αμπντολαχιάν είχαν υποδεχθεί εκπρόσωποι της Χεζμπολάχ και των παλαιστινιακών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικού Τζιχάντ, τα οποία στηρίζει το Ιράν. Σήμερα αναμένεται να έχει συνομιλίες με Λιβανέζους αξιωματούχους, προτού μεταβεί στη Δαμασκό.

  • Ισραηλινά Μέσα: Άγνωστοι μαχαίρωσαν Ισραηλινό διπλωμάτη στο Πεκίνο

    11:18:20

    Διπλωμάτης της ισραηλινής πρεσβείας στο Πεκίνο νοσηλεύεται μετά από επίθεση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σύμφωνα με Ισραηλινά μέσα.

    Η κατάσταση του διπλωμάτη είναι σταθερή. Το κίνητρο της επίθεσης, που δεν σημειώθηκε στην πρεσβεία, διερευνάται, αναφέρει το υπουργείο.

    Οι Ισραηλινοί και οι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει συμβουλή να είναι σε επιφυλακή την Παρασκευή μετά την έκκληση της Χαμάς για μια «ημέρα οργής κατά του Ισραήλ».

    {https://twitter.com/IsraelWarRoom/status/1712737075579994365}

  • Χαμάς: Νεκροί από βομβαρδισμούς 13 αιχμάλωτοι

    11:02:36

    Τον θάνατο 13 αιχμαλώτων στη Γάζα ανακοίνωσε η Χαμάς.

    Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τόσο Ισραηλινοί όσο και υπήκοοι άλλων χωρών.

    Οι αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν σε 5 διαφορετικές τοποθεσίες μέσα στη Γάζα.

  • Η «περίεργη» κίνηση από το Ισραήλ: Έρχεται εισβολή το Σάββατο;

    10:27:00

    Ο ανταποκριτής του Guardian Bethan McKernan αναφέρει ότι τα τρένα θα συνεχίζουν να λειτουργούν το Σάββατο, ημέρα ιερή για τους Εβραίους.

    Τα δρομολόγια θα εκτελούνται από το αεροδρόμιο Ben Gurion προς το Τελ Αβίβ και την Beersheba.

    Η Jeruslam Post αναφέρει ότι το υπουργείο Μεταφορών είπε ότι τα τρένα θα λειτουργούν για να βοηθήσουν την πολεμική προσπάθεια και ότι τα ταξίδια θα είναι δωρεάν.

  • Συγκεντρώσεις σήμερα σε όλο τον κόσμο για την Παλαιστίνη - Κάλεσμα και στην Αθήνα

    10:22:25

    Οι υπηρεσίες επιβολής της τάξης στις ΗΠΑ έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια της εβραϊκής και της μουσουλμανικής κοινότητας ενόψει φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα.

    Η αστυνομία στις δύο πιο πολυπληθείς πόλεις των ΗΠΑ – τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες-- επεσήμανε ότι θα αυξήσει τις περιπολίες, κυρίως γύρω από τις συναγωγές και τα εβραϊκά πολιτιστικά κέντρα, αν και οι αρχές επέμειναν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για κάποια συγκεκριμένη ή αξιόπιστη απειλή.

    «Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε. Κανείς δεν θα πρέπει να νιώσει ότι θα πρέπει να αλλάξει την καθημερινότητά του», δήλωσε η κυβερνήτρια της Νέας Υορκης Κάθι Χόκαλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, Πέμπτη.

    Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

  • ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς τον επαναπατρισμό πολιτών

    10:00:27

    Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, κινητοποιήθηκε άμεσα για την ασφαλή επιστροφή Ελλήνων επισκεπτών και κατοίκων της περιοχής. Έτσι, η χώρα μας συγκαταλέχθηκε μεταξύ των πρώτων χωρών που ολοκλήρωσαν επιτυχώς επαναπατρισμό πολιτών, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, επέστρεψαν οι πρώτοι 90 Έλληνες επισκέπτες, ενώ την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, άλλοι 68. Τέλος, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, επέστρεψαν 72 Έλληνες κάτοικοι Ισραήλ, οι οποίοι δήλωσαν επιθυμία για επαναπατρισμό.

    Επιπλέον, διά των ανωτέρω πτήσεων διευκολύνθηκε και η επιστροφή πολιτών ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών. Ειδικότερα, εξασφαλίσθηκε η επιστροφή πολιτών της Αυστρίας, Γερμανίας και Ισραήλ, Αλβανίας, Βελγίου, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας, Λετονίας, Ουκρανίας και Παναμά.

  • Χαμάς: «Μείνετε στα σπίτια σας»

    09:56:11

    Νέα ανακοίνωση από τη Χαμάς στους πολίτες της Γάζας.

    «Μείνετε στα σπίτια σας, μείνετε σταθεροί στον αποκρουστικό πόλεμο που διεξάγει ο κατοχικός στρατός»

  • Συναγερμός «φάρσα» στο Ελ. Βενιζέλος - Άντρας ανέφερε απειλή για βόμβα σε αεροσκάφος από το Τελ Αβίβ

    09:33:32

    Ο φαρσέρ ήθελε να «τσεκάρει» αν λειτουργούν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο. Συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα σήμερα.

  • Anadolu: Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας

    09:18:40

    Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει ότι ήδη εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αρχίσει να μετακινούνται προς το ιατρικό συγκρότημα Al Shifa στην πόλη της Γάζας, μετά την εντολή εκκένωσης.

    Σύμφωνα με το Anadolu, οι άμαχοι μέσα στη Γάζα είναι μπερδεμένοι και τρομοκρατημένοι, με φόβους ότι δεν θα μπορέσουν να φύγουν άμεσα.

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • IDF: 750 στόχοι χτυπήθηκαν το βράδυ στη Γάζα

      08:36:50

      Η αεροπορία του Ισραήλ ανακοίνωσε πως το βράδυ της Πέμπτης χτυπήθηκαν 750 στόχοι στη Γάζα, ανάμεσα στους οποίους και τούνελ της Χαμάς, αποθήκες με όπλα και σπίτια αξιωματούχων της οργάνωσης.

    • Ηνωμένα Έθνη: «Αδύνατη η εκκένωση»

      08:30:46

      Τα Ηνωμένη Έθνη σε ανακοίνωσή του αναφέρουν πως η εκκένωση της Γάζας μέσα σε 24 ώρες είναι αδύνατη.

      {https://twitter.com/samueloakford/status/1712679693705416873}

    • Καρέ – καρέ η μάχη ισραηλινών στρατιωτών με μέλη της Χαμάς σε στρατόπεδο

      08:28:00

      Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν πλάνα από μία μάχη που έδωσαν ισραηλινοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς.

      Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και αφορά μάχη που έλαβε χώρα στο στρατόπεδο Σούφα το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.
      {https://twitter.com/IDF/status/1712579906423431208}
    • Ξεκίνησε η εκκκένωση της Γάζας: Η UNRWA μετέφερε το επιχειρησιακό της κέντρο στο νότιο τμήμα

      08:21:05

      Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε σήμερα ότι μετέφερε το επιχειρησιακό της κέντρο και το διεθνές προσωπικό της στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις ανθρωπιστικές της δραστηριότητες και να υποστηρίξει το προσωπικό της και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

      «Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να προστατεύσουν όλους τους αμάχους που βρίσκονται στα καταφύγια της UNRWA περιλαμβανομένων των σχολείων», ανέφερε η υπηρεσία στην πλατφόρμα X.

    • Η τελευταία ενημέρωση του ισραηλινού στρατού

      07:47:45

      Ο εκπρόσωπος του IDF Jonathan Conricus για τη διαταγή απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα.

      {https://twitter.com/IDF/status/1712684887105249284}

    • Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας πάει προς Ισραήλ

      07:42:25

      Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας κατευθύνεται προς τα σύνορα Ισραήλ - Λίβανου

      Την πληροφορία μετέδωσε το BBC.

    • Παλαιστίνιος επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινούς στην περιοχή του φεστιβάλ του τρόμου

      07:36:17

      Έξι ημέρες μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός σημαδεύει έναν Παλαιστίνιο που επιτέθηκε με μαχαίρι στους στρατιώτες στην περιοχή όπου έγινε το μακελειό στο φεστιβάλ Supernova.

      israehl 01f77

      AP Photo/Erik Marmor

    • Ισραήλ: «Φύγετε από τη βόρεια Γάζα για την ασφάλειά σας, θα σας ενημερώσουμε για την επιστροφή»

      07:31:01

      Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού προς τους Παλαιστίνιους:

      «Ο Ισραηλινός Στρατός καλεί την απομάκρυνση όλων των αμάχων της πόλης της Γάζας από τα σπίτια τους προς τα νότια για τη δική τους ασφάλεια και προστασία. Να μετακινηθούν στην περιοχή νότια του Ουάντι Γάζα, όπως φαίνεται στον χάρτη.

      Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διεξήγαγε πόλεμο εναντίον του Κράτους του Ισραήλ και η πόλη της Γάζας είναι μια περιοχή όπου πραγματοποιούνται στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτή η εκκένωση γίνεται για τη δική σας ασφάλεια.

      Θα μπορείτε να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας μόνο όταν γίνει άλλη ανακοίνωση που το επιτρέπει. Μην πλησιάζετε την περιοχή του φράχτη ασφαλείας με το κράτος του Ισραήλ.

      «Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες της Γάζας.

      Πολίτες της πόλης της Γάζας, εκκενώστε το νότο για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και αποστασιοποιηθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες.

      Τις επόμενες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός θα συνεχίσει να επιχειρεί σημαντικά στην πόλη της Γάζας και θα καταβάλει εκτεταμένες προσπάθειες για να αποφύγει να βλάψει τους αμάχους».

    • Τα καράβια του ΝΑΤΟ γεμίζουν τη Μεσόγειο - Φόβος για εμπλοκή του Ιράν

      07:12:52

      Την ώρα που η Χαμάς επιχειρεί με κάθε τρόπο να εμπλέξει τα αραβικά κράτη στον πόλεμο με το Ισραήλ εκείνο είναι έτοιμο να απαντήσει με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση.

      Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η απόφαση του Ισραήλ να βομβαρδίσει δύο σημαντικά αεροδρόμια σε Δαμασκό και Χαλέπι.

      Την ίδια ώρα μετά τις ΗΠΑ που έστειλαν το αεροπλανοφόρο και τα πλοία συνοδείας του σε ανάλογη κίνηση προχωρά και το Ηνωμένο Βασίλειο που στέλνει πλοία και αεροσκάφη επιτήρησης.

      Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

    • Human Rights Watch: Το Ισραήλ χρησιμοποίησε οβίδες λευκού φωσφόρου στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο

      07:11:53

      Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στον Λίβανο, κατήγγειλε χθες Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), υπογραμμίζοντας πως τα όπλα αυτά εκθέτουν άμαχους αδιακρίτως στον κίνδυνο να υποστούν σοβαρό και μακρόχρονο τραυματισμό.

      Ερωτηθείς σχετικά με την κατηγορία της οργάνωσης, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως «δεν είναι επί του παρόντος ενήμερος για τη χρήση όπλων που περιέχουν λευκό φώσφορο στη Γάζα». Δεν σχολίασε την πληροφορία περί χρήσης τέτοιων πυρομαχικών στον Λίβανο.

      Η HRW τόνισε σε ανακοίνωσή της πως επαλήθευσε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκαν στον Λίβανο τη 10η Οκτωβρίου και στην πόλη της Γάζας την 11η Οκτωβρίου και καταγράφουν «πολλαπλές εκρήξεις στον αέρα οβίδων με πυρομαχικά λευκού φωσφόρου», αντίστοιχα σε δυο αγροτικές περιοχές και στο λιμάνι.

      Παρέθεσε συνδέσμους προς δύο βίντεο, αναρτημένα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που εξηγεί ότι δείχνουν «οβίδων 155 χιλιοστών του πυροβολικού με λευκό φώσφορο να χρησιμοποιούνται» για τη δημιουργία προπετασμάτων καπνού, ή για την επισήμανση στόχων, ή φωτισμό τοποθεσιών, ή για άλλους σκοπούς. Και τα δύο τραβήχτηκαν κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, σημείωσε.

    • Τανκς στα σύνορα Ισραήλ - Γάζα

      07:07:40

      Τεράστια συγκέντρωση πυρός από τους Ισραηλινούς γύρω από τη Γάζα, ενόψει της χερσαίας επίθεσης.

      Σε βίντεο, που μετέδωσε από τα σύνορα στη Γάζα - μόλις ένα χιλιόμετρο από εκεί - το πρακτορείο Anadolu, εμφανίζονται να συρρέουν άρματα των Ισραηλινών. Παράλληλα, συνεχίζονται οι επιθέσεις στους Παλαιστινίους.

      {https://twitter.com/anadoluagency/status/1712553204611952978}

    • Πάνω από 1.500 οι νεκροί στη Γάζα

      07:01:14

      Ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται.

      Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 1.537 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί - ανάμεσά τους 500 παιδιά και 276 παιδιά - και άλλοι 6.612 έχουν τραυματιστεί από την επίθεση του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 650 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα.

    • «Ψεύτικη προπαγάνδα» η απομάκρυνση 1,1 εκατ. Παλαιστινίων

      06:57:44

      «Μην τους πιστεύετε, είναι προπαγάνδα των Ισραηλινών», ανέφερε στο Reuters επικεφαλής της Χαμάς για την προειδοποίηση μετακίνησης των Παλαιστινίων.

    • Οι Ισραηλινοί δίνουν 24 ώρες περιθώριο στους Παλαιστίνιους να απομακρυνθούν από τη βόρεια Γάζα

      06:56:15

      Με την χερσαία εισβολή να είναι προ των πυλών, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή.

      «Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

      «Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

      Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Ροή Ειδήσεων