Το χειρότερο έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου της Γαζας - Στην άβυσσο η Μέση Ανατολή

Το χειρότερο έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου της Γαζας - Στην άβυσσο η Μέση Ανατολή

Δραματική τροπή στη Μέση Ανατολή μετά το χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα. Εκατοντάδες νεκροί.

22:02 - 17/10/2023
Τελευταία ενημέρωση: 01:02 - 18/10/2023

Παγκόσμια κατακραυγή μετά τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο στη Γάζα με τουλάχιστον 500 νεκρούς. Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση στο νοσοκομείο, ενώ το Ισραήλ αποδίδει το χτύπημα σε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ. Οι μαχητές της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ αρνήθηκαν επίσης την ευθύνη.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και των ηγετών της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης αύριο στο Αμμάν. Η Σύνοδος Κορυφής επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη μεταξύ του Μπάιντεν, του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα. Μετά το μακελειό στη Γάζα, ο Μαχμούτ Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος.

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να απελευθερώσει όλους τους ομήρους αν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ. Ο πρόεδρος Πούτιν κάλεσε για άμεση και επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Διεθνής η κατακραυγή για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα. Καταδίκη από ΟΗΕ, Αραβικό Σύνδεσμο, Τουρκία, Ιράν, Καναδά, Λίβανο, Αίγυπτο και Ιορδανία. Δείτε όλες τις εξελίξεις, όπως καταγράφηκαν - λεπτό προς λεπτό - στο blog του iEidiseis.

{https://www.youtube.com/watch?v=gCNeDWCI0vo}


LIVE

  • Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέγραψαν βίντεο σε αναρτήσεις για το χτύπημα στο νοσοκομείο

    00:43:37

    Λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ανήκουν στο Κράτος του Ισραήλ και ο Ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ φαίνεται ότι διέγραψαν ένα βίντεο σε αναρτήσεις που ισχυρίζονταν ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα προκάλεσε τη θανατηφόρα έκρηξη στο Αραβικό Νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας.

    Το βίντεο έδειχνε ένα μπαράζ ρουκετών να εκτοξεύονται, με έναν να φαίνεται να βγαίνει εκτός πορείας σε καθοδική τροχιά, ακολουθούμενη από το φλας μιας προφανούς έκρηξης.

    Και οι δύο λογαριασμοί επεξεργάστηκαν τις αναρτήσεις τους αφού ο Άρικ Τόλερ, δημοσιογράφος της ομάδας επαλήθευσης video και εικόνων των New York Times, αμφισβήτησε τις χρονικές σημάνσεις στο βίντεο.

    Αυτές οι χρονικές σημάνσεις έδειχναν ότι το βίντεο καταγράφηκε τουλάχιστον 40 λεπτά μετά την πρώτη δημόσια αναφορά της έκρηξης στο νοσοκομείο, είπε ο Τόλερ.

    Δεν ήταν σαφές εάν το βίντεο αφαιρέθηκε από τους Ισραηλινούς λογαριασμούς στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter, ως αποτέλεσμα της ανάλυσης του Toler.

    Και οι δύο ισραηλινοί λογαριασμοί διατήρησαν το αρχικό κείμενο στις αναρτήσεις τους μετά την τροποποίηση, το οποίο επαναλάμβανε την προηγούμενη δήλωση του ισραηλινού στρατού ότι το χτύπημα στο νοσοκομείο ήταν το αποτέλεσμα ενός πυραύλου εκτός πορείας που εκτοξεύτηκε από την οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

    {https://twitter.com/RobertMackey/status/1714374889568911506}

  • Η Ιορδανία ακυρώνει τη Σύνοδο Κορυφής με τον Μπάιντεν και τον Παλαιστίνιο ηγέτη

    00:32:31

    Η Ιορδανία ακύρωσε τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και των ηγετών της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης αύριο στο Αμμάν, μετέδωσε το Reuters ότι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.

    Η Σύνοδος Κορυφής επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη μεταξύ του Μπάιντεν, του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

  • Οι ΗΠΑ έβαλαν στο τραπέζι το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας

    00:30:46

    Οι ΗΠΑ συζήτησαν το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας εάν η λιβανέζικη ομάδα Χεζμπολάχ συμμετάσχει στον πόλεμο, επιτιθέμενη στις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios.

    Το δημοσίευμα, επικαλούμενο τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους και έναν Ισραηλινό αξιωματούχο, ήρθε καθώς το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ τη Δευτέρα ότι η Χεζμπολάχ ήταν κοντά στο να μπει στον πόλεμο της Χαμάς.

    Όπως αναφέρεται:

    Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken είπε στους Άραβες ηγέτες στην περιοχή, με τους οποίους είχε συναντηθεί τις τελευταίες ημέρες, ότι οι ΗΠΑ «δεν κοροϊδεύουν» στέλνοντας τόσα πολλά στρατιωτικά μέσα στην περιοχή για να υποστηρίξουν το Ισραήλ.

    Το σενάριο της χρήσης αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης εάν η Χεζμπολάχ συμμετάσχει στον πόλεμο «έχει εμφανιστεί σε πολλές συναντήσεις του Λευκού Οίκου τις τελευταίες ημέρες», αναφέρεται.

    Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει τη Χεζμπολάχ εκτός πολέμου – αλλά επίσης προετοιμάζεται για το αντίθετο σενάριο.

  • Ερυθρός Σταυρός: Σοκ και φρίκη για το μακελειό στο νοσοκομείο στη Γάζα

    00:26:32

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) δήλωσε «σοκ και φρίκη» από τις αναφορές για την τεράστια έκρηξη στο αραβικό νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα.

    «Τα νοσοκομεία πρέπει να είναι καταφύγια για τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής, όχι σκηνές θανάτου και καταστροφής», ανέφερε η ΔΕΕΣ σε ανακοίνωσή της.

    «Κανένας ασθενής δεν πρέπει να σκοτώνεται στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Κανένας γιατρός δεν πρέπει να χάνει τη ζωή του προσπαθώντας να σώσει άλλους. Τα νοσοκομεία πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

    Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ για αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο.

    Ωστόσο, το Ισραήλ αρνήθηκε ότι εμπλέκεται ο στρατός του και είπε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ. Οι μαχητές της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ αρνήθηκαν επίσης την ευθύνη.

  • Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει το «στυγερό έγκλημα» που διέπραξε το Ισραήλ σε νοσοκομείο της Γάζας

    00:22:56

    Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε έντονα το «στυγερό έγκλημα» που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους, δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

  • Στο κέντρο της Γάζας βρίσκεται το νοσοκομείο που χτυπήθηκε (χάρτης)

    00:13:01

    Το μακελειό στη Γάζα έγινε σε ένα από τα νοσοκομεία που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης.

    Δείτε στον χάρτη που δημοσίευσε ο Guardian πού βρίσκεται:

    νοσοκομειο γαζα, βομβαρδισμοσ, πολεμοσ ισραηλ

  • Διαδηλώσεις έξω από τις πρεσβείες ΗΠΑ και Γαλλίας στη Βηρυτό - Κάλεσμα Χεζμπολάχ για «ημέρα οργής»

    00:04:20

    Πολίτες έχουν βγει στους δρόμους καταγγέλλοντας «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» είτε στη Βηρυτό είτε σε ολόκληρη τη χώρα, μεταδίδει το Al Jazeera.

    Σύμφωνα με το Al Jazeera:

    Υπάρχει οργή καθώς διαδίδονται τα νέα για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας και τον υψηλό αριθμό νεκρών.

    Αυτή είναι μια χώρα που βρίσκεται τεχνικά σε πόλεμο με το Ισραήλ. Οι άνθρωποι εδώ κατηγορούν αυτούς που υποστηρίζουν το Ισραήλ – τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και άλλα δυτικά κράτη. Πιστεύουν ότι λόγω της άνευ όρων υποστήριξης επιτρέπει στο Ισραήλ να αγνοεί το διεθνές δίκαιο.

    Λαμβάνουμε αναφορές για ανθρώπους που προσπαθούν να κατευθυνθούν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν, αλλά ο λιβανέζικος στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κλείσει όλους τους δρόμους.

    Διαδηλωτές βρίσκονται έξω από τη γαλλική πρεσβεία και την κατοικία του πρέσβη. Η Χεζμπολάχ καλεί σε μεγάλη διαδήλωση αύριο στα νότια προάστια της Βηρυτού - «μια ημέρα οργής».

  • Συναγερμός στο Τελ Αβίβ πριν την απογείωση του αεροσκάφους του Σολτς - Επεσαν όλοι στο έδαφος (βίντεο)

    23:51:22

    Συναγερμός σήμανε στη γερμανική αποστολή λίγο πριν την αναχώρηση από το Τελ Αβίβ του Ισραήλ, καθώς, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει αιφνιδιαστικά το αεροπλάνο λόγω συναγερμού. Από τους επιβάτες ζητήθηκε να ξαπλώσουν στο έδαφος του αεροδρομίου.

    «Το αεροπλάνο του καγκελαρίου στο Τελ Αβίβ εκκενώθηκε πριν από την απογείωση λόγω συναγερμού. Όλοι ξαπλώνουν στην πίστα για να καλυφθούν. Δύο πύραυλοι από το Iron Dome εντοπίστηκαν να πετούν πάνω από το αεροδρόμιο», μεταδίδει ο Robin Alexander .

    Σημειώνεται πως στο βίντεο ακούγεται η σειρήνα που προειδοποιεί για επικείμενο χτύπημα πυραύλων.

    {https://twitter.com/robinalexander_/status/1714364393666851275}

    {https://twitter.com/robinalexander_/status/1714359943715778936}

    {https://twitter.com/robinalexander_/status/1714358407254151427}

  • «Δεν είναι αποδεκτό να χτυπάς νοσοκομείο» δηλώνει ο Καναδός πρωθυπουργός Τριντό

    23:50:08

    Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό καταδίκασε την επίθεση στο Αραβικό Νοσοκομείο al-Ahli μιλώντας στους δημοσιογράφους, αλλά δεν απέδωσε την ευθύνη για την επίθεση.

    «Τα νέα που έρχονται από τη Γάζα είναι φρικιαστικά και απολύτως απαράδεκτα. Το διεθνές ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνονται σεβαστά σε αυτήν και σε όλες τις περιπτώσεις», δήλωσε ο Τριντό στην Οτάβα.

    «Υπάρχουν κανόνες γύρω από τους πολέμους και δεν είναι αποδεκτό να χτυπάς ένα νοσοκομείο».

    {https://twitter.com/CPAC_TV/status/1714370294943527073}

  • Οργή για το χτύπημα νοσοκομείου στη Γάζα: Επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιορδανία - Χιλιάδες στους δρόμους (Βίντεο)

    23:45:37

    Χιλιάδες μουσουλμάνοι βγήκαν στους δρόμους στις χώρες της Μέσης Ανατολής διαμαρτυρόμενοι για τη στοχοποίηση του Νοσοκομείου της Γάζας από το Ισραήλ.

    {https://twitter.com/Sprinter99800/status/1714365145906831574}

    Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους του Λιβάνου, απαιτώντας την καταστροφή του Ισραήλ ενώ και στην Τουρκία μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος τάχθηκαν στο πλευρό των Παλαιστινίων.

    Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Βηρυτού καλούν τη Χεζμπολάχ να αντιταχθεί στο Ισραήλ.

    {https://twitter.com/Sprinter99800/status/1714362219478098309}

    Διαδηλωτές άναψαν φωτιές έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιορδανία με την κατάσταση να μυρίζει μπαρούτι.

    {https://twitter.com/CensoredMen/status/1714364315430502881}

    Σε άλλο βίντεο αυτή τη φορά από τη Δυτική όχθη φαίνονται πολίτες να βρίσκονται στους δρόμους κατά εκατοντάδες.

    {https://twitter.com/QudsNen/status/1714364611481289022}

    Σημειώνεται πως οργισμένο πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο.

    {https://twitter.com/IranObserver0/status/1714368722595434546}

    {https://twitter.com/X_TrendsX/status/1714376006880944245}

  • Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός δεν είναι υπεύθυνος για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου

    23:41:10

    Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι «βάρβαροι τρομοκράτες» στη Γάζα βομβάρδισαν το νοσοκομείο al Alhi και ότι ο ισραηλινός στρατός δεν είναι υπεύθυνος.

  • Σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού: Από ρουκέτα της Χαμάς το χτύπημα στη Γάζα

    23:38:31

    Ο Mark Regev, ανώτερος σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού, δήλωσε στο BBC ότι οι ισραηλινές αρχές εξετάζουν ακριβώς τι συνέβη και είπε ότι ο στρατός του δεν θα μπορούσε να «στοχοποιήσει σκόπιμα ένα νοσοκομείο». Όπως είπε:

    1. Οι πληροφορίες, που μόλις έλαβα από την ανώτατη αρχή... είναι ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι δεν επρόκειτο για ισραηλινές εντολές, ότι ήταν μάλλον ένας πύραυλος της Χαμάς που έπεσε κάτω.
    2. Από προηγούμενες συγκρούσεις με τους τρομοκράτες στη Γάζα, γνωρίζουμε ότι κατά μέσο όρο περίπου το 33% των ρουκετών που εκτοξεύουν εναντίον μας, πέφτουν χαμηλά και προσγειώνονται στη Γάζα.

    Mark Regev

    Σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ισραήλ

  • Ισλαμική Τζιχάντ: Δεν ευθυνόμαστε για την επίθεση στο νοσοκομείο

    23:32:26

    Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) αρνήθηκε ότι ευθύνεται για την επίθεση στο νοσοκομείο Al-Ahli Arabi στη Γάζα, μετέδωσε ανέφερε το Reuters.

  • Διαδηλώσεις σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή για το μακελειό στο νοσοκομείο

    23:29:15

    Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή μετά την είδηση για το μακελειό στο νοσοκομείο στη Γάζα.

    {https://twitter.com/X_TrendsX/status/1714376006880944245}

  • «Θέλω να γυρίζω σπίτι μου» - Αυτό είναι το πρώτο βίντεο με όμηρο της Χαμάς

    23:26:45

    Το πρώτο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς από τους ομήρους που κρατάει εδώ και 10 ημέρες είχε επίκεντρο την 21χρονη γαλλοισραηλινή τη Μία Σεμ που εμφανίστηκε χειρουργημένη να εκλιπαρεί για απελευθέρωση.

    Παράλληλα, πριν λίγο το Τελ Αβίβ σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ, δέχτηκε μπαράζ ρουκετών, όπως ακριβώς και πριν από δύο ώρες.

    «Υποβλήθηκα σε τρίωρη χειρουργική επέμβαση στο χέρι μου σε νοσοκομείο στη Γάζα. Με φροντίζουν, μου δίνουν φάρμακα», είπε η 21χρονη, που εμφανίστηκε στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς. Π

    αράλληλα, οι μαχητές της Χαμάς ανέβασαν σε 200 -250 το συνολικό αριθμό τωναπαχθέντων ισραηλινών και ξένων υπήκοοων.

    Η μητέρα της 21χρονης ομήρου ικετεύει για τη διάσωση της κόρης της, καταγγέλλοντας έγκλημα πολέμου, ενώ την ίδια ώρα οι οικογένειες δεκάδων άλλων ομήρων με τους οποίους μίλησε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Αλεξία Καλαϊτζή, «απαιτούν» από τις ισραηλινές αρχές να εξασφαλίσουν το τέλος της ομηρίας.

  • Χιλιάδες διαδηλώνουν έξω από το Ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

    23:16:48

    Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους και βρέθηκαν έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία περισσότερων από 500 Παλαιστινίων έπειτα από το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα.

    {https://twitter.com/ragipsoylu/status/1714367201220636922}

  • Εγκαταλείψτε την Τουρκία: Εκτακτη ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ

    23:10:09

    Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ καλεί τους πολίτες του που βρίσκονται στην Τουρκία να εγκαταλείψουν την χώρα.

    Ήδη ανέβασε τον συναγερμό στο επίπεδο 4 και αντίστοιχα θα ληφθούν και για άλλες χώρες.

    braking sinagermos israil 0dc45

    Την ίδια στιγμή σε κοινή δήλωση που υπογράφηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα, το τουρκικό κοινοβούλιο καταδικάζει με «τον πιο έντονο τρόπο» τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, «που αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

  • Ρωσία και ΗΑΕ ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

    22:56:38

    Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 18 Οκτωβρίου μετά το χτύπημα σε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι.

    «Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν μια επείγουσα ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πρωί της 18ης Οκτωβρίου για τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο της Γάζας», έγραψε ο Polyanskiy στο κανάλι του στο Telegram.

  • Ο ηγέτης της Χαμάς κατηγορεί τις ΗΠΑ για τη σφαγή στο νοσοκομείο

    22:54:27

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες για τη θανατηφόρα ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα, δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

    «Οι ΗΠΑ φέρουν την ευθύνη της επίθεσης στο νοσοκομείο λόγω της κάλυψης που δίνουν στην ισραηλινή επιθετικότητα», είπε ο Haniyeh.

    Ο Haniyeh πρόσθεσε ότι η επίθεση επιβεβαίωσε τη «βαρβαρότητα» του Ισραήλ και την έκταση της «ήττας» του μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

    Κάλεσε επίσης τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να ξεσηκωθούν ενάντια στην ισραηλινή κατοχή – ακριβώς όπως χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους στη Ραμάλα.

  • Ιορδανία: Αναφορές για κατάληψη στην Ισραηλινή πρεσβεία στο Αμμάν

    22:52:21

    Στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, διαδηλωτές φέρεται να κατέλαβαν την ισραηλινή πρεσβεία, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X, πρώην Twitter.

    {https://twitter.com/ShehabAgency/status/1714357877278699976}

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Ισραηλινός Στρατός: Η Ισλαμική Τζιχάντ ευθύνεται για το χτύπημα στο νοσοκομείο

      22:50:13

      Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ισραηλινού Στρατού (IDF), από την ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων του IDF, πραγματοποιήθηκε φράγμα ρουκετών εχθρού προς το Ισραήλ, το οποίο πέρασε από την περιοχή του νοσοκομείου όταν χτυπήθηκε.

      Σύμφωνα με πληροφορίες από πολλές πηγές που έχουμε, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ευθύνεται για το χτύπημα στο νοσοκομείο.

      {https://twitter.com/Israel/status/1714366327538794512}

    • Αυτό είναι το βίντεο με την ρουκέτα που επικαλείται το Ισραήλ - Δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει το νοσοκομείο

      22:47:00

      «Πόλεμος» διαρροών από το Τελ Αβίβ για το ποιος βομβάρδισε το νοσοκομείο στη Γάζα με αποτέλεσμα τουλάχιστον 500 άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους.

      Αρχικά η πλευρά του ισραήλ ανέφερε ότι το βράδυ της Τρίτης δεν υπήρξε αεροπορική επιχείρηση στη Γάζα, ενώ ήδη διαρρέουν ότι «ενας πολύ πιθανός άστοχος πύραυλος της Χαμάς έπληξε το Βαπτιστικό Νοσοκομείο Αλ-Αχλί».

      Μάλιστα το τελευταίο βίντεο που δίνουν στη δημοσιότητα είναι το παρακάτω:

      {https://twitter.com/Young_Alpha_Lod/status/1714360502472585508}

      Το βίντεο της επίθεσης

      {https://twitter.com/AlArabiya_Eng/status/1714342707487772981}

      {https://twitter.com/KararIbn/status/1714360426622775529}

    • Εικόνες φρίκης μέσα από το αγγλικανικό νοσοκομείο Al Ahli - Δείτε βίντεο

      22:40:41

      Εικόνες φρίκης έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσα από το νοσοκομείο της Γάζας που βομβαρδίστηκε με αποτέλεσμα σύμφωνα με Παλαιστινιακές πηγές εκατοντάδες άνθρωποι να σκοτωθούν.

      γαζα βομβαρδισμοι, νοσοκομειο, εικονες, live, γαζα τωρα

      Ωστόσο, νεότερος απολογισμός θέλει τους νεκρούς να ανέρχονται πια σε 600 και τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 900.

      {https://twitter.com/AhmedFiad_/status/1714360648665075813}

      Εικόνες από το νοσοκομείο, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν διαμελισμένα πτώματα ανάμεσα στα ερείπια και αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων.

      Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τις αρχές του παλαιστινιακού θύλακα.

      Στον αντίποδα, περίπου 1.400 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες απήχθησαν άμαχοι και στρατιωτικοί που μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

    • Αξιωματούχος PLO: Ο Αμπάς επιστρέφει στη Δυτική Όχθη

      22:38:44

      Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς αποχωρεί από το Αμμάν και θα επιστρέψει στη Δυτική Όχθη, ανέφερε αξιωματούχος της PLO.

      Ο γραμματέας της PLO Hussein al-Sheikh είπε ότι ο Abbas κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση της ευρύτερης ηγεσίας απόψε.

      {https://twitter.com/HusseinSheikhpl/status/1714357680255496574}

    • Κύμα διεθνούς καταδίκης για το φονικό χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα

      22:36:03

      Κύμα διεθνούς καταδίκης για το φονικό χτύπημα της Τρίτης σε νοσοκομείο της Γάζας, για το οποίο το Ισραήλ αρνείται την ευθύνη.

      Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για «βάρβαρη επίθεση». «Είμαστε βαθιά αγανακτισμένοι που εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της στόχευσης ενός νοσοκομείου στη Γάζα σήμερα, και καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

      Το Ιράν εξέδωσε μια παρόμοια διατυπωμένη δήλωση καταδικάζοντας τους θανάτους και τους τραυματισμούς εκατοντάδων «άοπλων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων», μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ήταν, σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, «ένα άγριο έγκλημα πολέμου».

      Σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανέφερε: «Η επέκταση των ισραηλινών επιθέσεων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας για να συμπεριλάβει νοσοκομεία, σχολεία και άλλα πληθυσμιακά κέντρα είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση».

      Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό είπε στους δημοσιογράφους: «Οι ειδήσεις που έρχονται από τη Γάζα είναι φρικιαστικές και απολύτως απαράδεκτες… το διεθνές δίκαιο πρέπει να τηρείται σε αυτήν και σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν κανόνες γύρω από τους πολέμους και δεν είναι αποδεκτό να χτυπάς ένα νοσοκομείο».

      Η Αίγυπτος και η Ιορδανία εξέδωσαν και οι δύο ανακοινώσεις λέγοντας ότι καταδικάζουν την επίθεση με «τον πιο έντονο τρόπο».

    • «Απόλυτο χάος» στη Ραμάλα - Διαδηλωτές συγκρούονται με την παλαιστινιακή αστυνομία

      22:31:52

      Υπάρχει πολύς θυμός στην Παλαιστινιακή Αρχή για τον Μαχμούντ Αμπάς, δεν θέλουν να δει τον Τζο Μπάιντεν στην Ιορδανία, μεταδίδει το Al Jazeera. «Υπάρχουν επίσης εδώ και χρόνια παράπονα για την πλήρη αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης εδώ», σημειώνει και προσθέτει:

      «Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη διαμαρτυρία στη Ραμάλα από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

      Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που τρέχουν και πετάνε πέτρες. Η αστυνομία εκτοξεύει δακρυγόνα.

      Ακούστηκε άλλη μια έκρηξη χειροβομβίδας κρότου-λάμψης. Σκηνές απόλυτου χάους εδώ. Σε εξέλιξη πολλές οδομαχίες.

      Η παλαιστινιακή αστυνομία προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πλήθη διαλύονται».

      Σημειώνεται ότι ο Μ. Αμπάς ακύρωσε τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν (δείτε περισσότερα ΕΔΩ).

    • Ο επικεφαλής του ΠΟΥ καταδικάζει το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα

      22:24:49

      Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «καταδικάζει έντονα» την επίθεση στο αραβικό νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα.

      Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus λέει ότι οι πρώτες αναφορές αναφέρουν εκατοντάδες θανάτους και τραυματισμούς.

      «Καλούμε για την άμεση προστασία των πολιτών και την υγειονομική περίθαλψη και την ανατροπή των εντολών εκκένωσης. #NotATarget».

      {https://twitter.com/DrTedros/status/1714347793035165818}

    • Φλέγονται τμήματα του νοσοκομείου

      22:23:29

      Το BBC μίλησε με έναν εργαζόμενο στο νοσοκομείο - τον βρετανοπαλαιστίνιο χειρουργό καθηγητή Ghassan Abu Sittah - ο οποίος εργαζόταν όταν χτυπήθηκε.

      «Τμήματα του νοσοκομείου καίγονται», λέει. «Δεν ξέρω αν πρόκειται για το τμήμα επειγόντων περιστατικών. Αλλά σίγουρα είναι η χειρουργική πτέρυγα, μέρος της οροφής έχει πέσει. Παντού έχει γυαλιά».

      Ο Sittah επιβεβαιώνει ότι είναι ασφαλής και λέει ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που έβρισκαν καταφύγιο στο νοσοκομείο.

    • Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ακύρωσε τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν

      22:17:31

      Ο Μαχμούντ Αμπάς ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση του αύριο με τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανώτερους Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

      Η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Ιορδανία.

    • Ισραηλινός Στρατός: Από πύραυλο της Χαμάς το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα

      22:10:53

      Ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε ότι μια αρχική έρευνα δείχνει ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας προκλήθηκε από αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλων της Χαμάς, όπως μετέδωσε το i24NEWS.

      {https://twitter.com/i24NEWS_EN/status/1714348101748559883}

    • Ο Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος μετά την ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

      22:00:11

      Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα, όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο WAFA.

      Διάφορες πολιτικές παρατάξεις κάλεσαν επίσης τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη να πραγματοποιήσουν απεργία την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για τη φονική ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο.

      Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας είναι η πιο θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε πέντε πολέμους που διεξάγονται από το 2008, αναφέρει η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα.

      «Η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli είναι πρωτοφανής στην ιστορία μας. Ενώ έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που έλαβε χώρα απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Μπασάλ.

    • Η στιγμή του βομβαρδισμού του νοσοκομείου Al-Ahli (Βίντεο - Εικόνες)

      21:59:50

      Ο βομβαρδισμός στο νοσοκομείο στη Γάζα όπως φαίνεται σε οπτικό υλικό που δημοσιεύεται στα social media.

      Ειδικότερα, τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση, σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους.

      Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο Al-Ahli Arabi Baptist στο κέντρο της πόλης της Γάζας είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 500 θύματα.

      Το υπουργείο που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

      Το νοσοκομείο χτυπήθηκε χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, μετέδωσε το Al Jazeera.

      {https://twitter.com/AmmarZaghloul2/status/1714336856471384314}

      {https://twitter.com/ahmetyesiltepe/status/1714337422169801190}

      {https://twitter.com/ME_Observer_/status/1714335552252653989}

      {https://twitter.com/X_MrDeepak/status/1714334850348441960}

      Νοσοκομειο Γαζα

      Η ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας είναι η πιο θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε πέντε πολέμους που διεξάγονται από το 2008, αναφέρει η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα.

      «Η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli είναι πρωτοφανής στην ιστορία μας. Ενώ έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που έλαβε χώρα απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Μπασάλ.

      Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε πως διερευνώνται οι αναφορές για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα. «Υπάρχουν πολλές ψευδείς αναφορές από τη Χαμάς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

      {https://twitter.com/MuhammadSmiry/status/1714337943374963004}

    • Μακελειό στη Γάζα: Πάνω από 500 νεκροί έπειτα από βομβαρδισμό νοσοκομείου

      21:59:21

      Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, την Τρίτη (17/10), στο νοσοκομείο Αλ Αχλί Αράμπι, στο κέντρο της πόλης της Γάζας, έπειτα από ισραηλινή επίθεση, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η παλαιστινιακή κυβέρνηση στην περιοχή. Ωστόσο, ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε ότι δεν επιβεβαιώνει την αναφορά για επίθεση στο νοσοκομείο βαπτιστών Al-Ahli Arabi στην πόλη της Γάζας.

      {https://twitter.com/MichaelShuval/status/1714335159728709854}

      {https://twitter.com/AForce20886056/status/1714345050404950268}

      Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε πως διερευνώνται οι αναφορές για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα. «Υπάρχουν πολλές ψευδείς αναφορές από τη Χαμάς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

      {https://twitter.com/MuhammadSmiry/status/1714337943374963004}

      Το Γαλλικό Πρακτόρειο Ειδήσεων (AFP) έκανε λόγο, αρχικά, τουλάχιστον για 200 νεκρούς προτού νεότερη εκτίμηση των παλαιστινιακών Αρχών αναφέρει πως ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται κατ' ελάχιστον σε 500.

      {https://twitter.com/X_MrDeepak/status/1714334850348441960}

      Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Al Jazeera, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν όταν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το προαύλιο ενός νοσοκομείου στην κεντρική Γάζα, όπως ανέφερε το τοπικό Υπουργείο Εσωτερικών.

      Ο αριθμός των νεκρών είναι τουλάχιστον 500 σύμφωνα με το Al Jazzera.

      Γάζα, Λωρίδα της Γάζας, Νοσοκομείο, Ισραήλ, Πόλεμος, Χαμάς, Παλαιστίνη, Μέση Ανατολή

      To Υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, που διοικείται από τη Χαμάς, δήλωσε ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη που - όπως επισημαίνεται - προκλήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

      {https://twitter.com/spectatorindex/status/1714331588245536806}

      Σύμφωνα με το CNN, σε σχετική ανακοίνωσή της, η παλαιστινιακή κυβέρνηση ανέφερε το εξής: «Ένα νέο έγκλημα πολέμου διέπραξε η κατοχή με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ-Αχλί Αραμπί στο κέντρο της πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα την άφιξη πολλών τραυματιών στο ιατρικό συγκρότημα Αλ Σίφα λόγω του βομβαρδισμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο φιλοξένησε εκατοντάδες ασθενείς, τραυματίες και εκτοπισμένους από τα σπίτια τους με τη βία λόγω των αεροπορικών επιδρομών».

      {https://twitter.com/ShaykhSulaiman/status/1714333014308655131}

      Η πιο θανατηφόρα επιδρομή

      Η ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας είναι η πιο θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε πέντε πολέμους που διεξάγονται από το 2008, αναφέρει η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα.

      «Η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli είναι πρωτοφανής στην ιστορία μας. Ενώ έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που έλαβε χώρα απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Μπασάλ.

      «Το νοσοκομείο που χτυπήθηκε στη Γάζα, έπρεπε να ήταν ασφαλής ζώνη»

      Ο Ιμπραήμ Φραϊχάτ, ερευνητής από το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, λέει ότι «τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ, πρέπει να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

      {https://twitter.com/ahmetyesiltepe/status/1714337422169801190}

      Έτσι, σε δηλώσεις του στο Al Jazeera, ο ερευνητής αναφέρει το εξής: «Αυτή η νέα σφαγή από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη. Ο βομβαρδισμός φτάνει σε κάθε εκατοστό της Γάζας, δεν υπάρχει ασφαλής περιοχή. Αυτό το νοσοκομείο που χτυπήθηκε, βρίσκεται σε μια περιοχή όπου το Ισραήλ διέταξε τον κόσμο να απομακρυνθεί. Υποτίθεται ότι είναι μια ασφαλής ζώνη. Πώς στην ευχή μπορεί αυτό να είναι «στόχος της Χαμάς»; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η ισραηλινή κυβέρνηση. Οι υπεύθυνοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να θεωρηθούν όλοι υπεύθυνοι. Κανείς δεν αναλαμβάνει δράση».

      {https://twitter.com/AlanRMacLeod/status/1714331969322885492}

      Η στιγμή του βομβαρδισμού του νοσοκομείου στη Γάζα

      {https://twitter.com/ME_Observer_/status/1714335552252653989}

Ροή Ειδήσεων