Εισβολή στην Γάζα: Ολονύχτιο σφυροκόπημα από το Ισραήλ - Σφοδρές χερσαίες επιχειρήσεις

Εισβολή στην Γάζα: Ολονύχτιο σφυροκόπημα από το Ισραήλ - Σφοδρές χερσαίες επιχειρήσεις

Ανελέητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα - Xερσαία επίθεση του Ισραήλ. Όλες οι εξελίξεις στο blog του iEidiseis.
AP Photo/Abed Khaled

22:16 - 27/10/2023
Τελευταία ενημέρωση: 02:23 - 28/10/2023

Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Γάζα, με το Ισραήλ να ανακοινώνει την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων εν μέσω σφοδρών αεροπορικών επιδρομών.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι κάλεσε τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν νότια. Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις μέσα από το blog του iEidiseis.

{https://www.youtube.com/watch?v=gCNeDWCI0vo}


LIVE

  • Εισβολή στη Γάζα: Τα γεγονότα σε τίτλους

    02:10:23
    1. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι οι αεροπορικές και επίγειες δυνάμεις τους εντείνουν τις επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας. Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις είχαν στόχο σήραγγες της Χαμάς και άλλους στόχους και προειδοποίησε τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν νότια, όπου θα υπάρχουν « καλύτερες συνθήκες».
    2. Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς είπε ότι αντιμετωπίζει τις ισραηλινές δυνάμεις στις περιοχές Beit Hanoun στη βόρεια Γάζα και Burej στο κέντρο της επικράτειας – και τα δύο σημεία εισόδου που έχουν χρησιμοποιηθεί από τις δυνάμεις του IDF σε προηγούμενες συγκρούσεις. «Βίαιες εμπλοκές» λαμβάνουν χώρα στο έδαφος, ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Al Qassam.
    3. Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ήρθε εν μέσω εξαιρετικά ισχυρών βομβαρδισμών και μπλακ άουτ επικοινωνιών σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Μετά το βράδυ, συχνές εκρήξεις από αεροπορικές επιδρομές φώτισαν τον ουρανό πάνω από την πόλη της Γάζας. Η Ερυθρά Ημισέληνος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα , η Unicef ​​και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις δήλωσαν ότι έχασαν κάθε επαφή με το προσωπικό τους στη Γάζα.
    4. Ανώτερος σύμβουλος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε ότι η Χαμάς «θα νιώσει την οργή μας απόψε». «Απόψε ξεκινάμε την αποπληρωμή», είπε ο Mark Regev. «Όταν αυτό τελειώσει, η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική». Το Ισραήλ «εντείνει την πίεση» στη Χαμάς και αυτή η πίεση θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι να πετύχει τον στόχο της, είπε.
    5. Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε με συντριπτική πλειοψηφία μια «άμεση, διαρκή και βιώσιμη ανθρωπιστική εκεχειρία» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και απαίτησε απρόσκοπτη πρόσβαση βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Το ψήφισμα που συνέταξε η Ιορδανία δεν είναι δεσμευτικό, αλλά έχει πολιτικό βάρος, αντικατοπτρίζοντας τον βαθμό στον οποίο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι απομονωμένοι διεθνώς καθώς το Ισραήλ εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του.
    6. Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Γάζα για στρατιωτικούς σκοπούς και ότι τα μετέτρεψε σε «κρησφύγετα» τρομοκρατών και διοικητών της Χαμάς». Αν και δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν οι ακριβείς λεπτομέρειες των αξιώσεων από το IDF, υπάρχουν στοιχεία ότι η Χαμάς έχει εκμεταλλευτεί στο παρελθόν την κάλυψη που παρέχεται από πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων.
    7. Τουλάχιστον 7.326 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 3.038 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στα ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε στην τελευταία του ενημέρωση το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς, την Παρασκευή. Οι ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα.
    8. «Πολλοί περισσότεροι θα πεθάνουν» ως αποτέλεσμα της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA), Philippe Lazzarini, προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι οι βασικές υπηρεσίες στη Γάζα «καταρρέουν», με φάρμακα, τρόφιμα και νερό να τελειώνουν.
    9. Ο ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. «Ανησυχούμε για τη συλλογική τιμωρία των κατοίκων της Γάζας ως απάντηση στις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, οι οποίες ισοδυναμούσαν επίσης με εγκλήματα πολέμου», δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ραβίνα Σαμντασάνι.
    10. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) δήλωσε ότι οι γιατροί της εισήλθαν στη Γάζα για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Έξι γιατροί πέρασαν από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα την Παρασκευή, μαζί με άλλους τέσσερις ειδικούς της ΔΕΕΣ και έξι φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας που μετέφεραν επειγόντως απαραίτητο ιατρικό υλικό και προμήθειες καθαρισμού νερού, δήλωσε εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.
    11. Ο αιγυπτιακός στρατός ανέφερε ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα προσγειώθηκαν σε δύο θέρετρα στη χερσόνησο του Σινά, ένα από τα οποία έπεσε στην Τάμπα, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το Ισραήλ. Έξι άτομα τραυματίστηκαν - που αποτελεί ανησυχητικό σημάδι της πιθανότητας επέκτασης της σύγκρουσης.
    12. Τα αμερικανικά μαχητικά εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές νωρίς την Παρασκευή σε δύο τοποθεσίες στην ανατολική Συρία που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σε αντίποινα για μια σειρά επιθέσεων με drone και πυραύλους εναντίον αμερικανικών βάσεων και προσωπικού στην περιοχή που ξεκίνησαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.
    13. Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν ομόφωνα τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και «παύσεις» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Επίσημη δήλωση θα εκδοθεί μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.
    14. Τα αντισημιτικά και τα ισλαμοφοβικά περιστατικά έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα στο Λονδίνο, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας την Παρασκευή.

    Δείτε παρακάτω, λεπτό προς λεπτό, όσα προηγήθηκαν, όπως καταγράφηκαν στο blog του iEidiseis.

  • Αξιωματούχος Χαμάς: Δεν γίνονται διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ

    02:02:13

    Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή «δεν διεξάγονται συνομιλίες» μεταξύ της οργάνωσης και του Ισραήλ για πιθανή κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή κρατουμένων.

    «Υπήρχαν συνομιλίες και [υπήρξαν] πολιτικές προσπάθειες για να επιτευχθεί μια τέτοια διευθέτηση», είπε στο Al Jazeera, αλλά «δεν γίνονται συνομιλίες» εν μέσω των εντεινόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα.

    Ο Χαμντάν είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «προχωρούν προς τα σύνορα της Γάζας από διαφορετικά σημεία».

    «Θέλουν να αποκόψουν τη Γάζα από τον κόσμο για να διαπράξουν τα εγκλήματά τους σε βαθιά σιωπή», είπε.

    «Είναι ξεκάθαρο ότι ξεκίνησαν αυτήν την [εδαφική εισβολή], αλλά ανησυχούν για τις συνέπειες, ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί στο έδαφος και αντιμετωπίζουν μια πολύ ισχυρή αντίσταση».

  • Στρατιωτικός Αναλυτής: Ποιους λόγους έχει το Ισραήλ για να καθυστερήσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή

    02:00:33

    Ο David DesRoches, καθηγητής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Εγγύς Ανατολής Νότιας Ασίας του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, είπε ότι παρόλο που το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι επεκτείνει τις επιχειρήσεις του, εξακολουθεί να έχει λόγους να καθυστερήσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Γάζα.

    «Νομίζω ότι παίζουν μερικοί παράγοντες. Το πρώτο είναι ότι είναι απλώς εξαιρετικά δύσκολο να πολεμήσεις σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και χρειάζεται πολλή προσπάθεια, μεγάλη δύναμη πυρός και χάνεις πολλούς στρατιώτες», είπε στο Al Jazeera.

    «Έτσι νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να προσπαθήσει να συγκρατήσει και να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο για να προσπαθήσει να απομονώσει και να προσελκύσει στοιχεία της Χαμάς με βομβαρδισμούς, διοχετεύσεις, προτού εισέλθουν».

    «Το δεύτερο πράγμα, νομίζω σε στρατηγικό επίπεδο, είναι ότι το Ισραήλ πρέπει να δείξει στην παγκόσμια κοινότητα ότι έχει εξαντλήσει όλες τις διπλωματικές επιλογές για μια διευθέτηση. Και μετά το τελευταίο σημείο είναι το γεγονός ότι η Χαμάς κρατά ομήρους και νομίζω ότι αυτό είναι ένας περιορισμός στην ισραηλινή δράση».

  • Αξιωματούχος Χαμάς: «Οι δυνάμεις αντίστασης είναι έτοιμες να αποτρέψουν εισβολές»

    01:29:09

    Ο πολιτικός αξιωματούχος της Χαμάς, Ezzat El-Reshiq, δηλώνει ότι οι Ταξιαρχίες al-Qassam «και όλες οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής αντίστασης» είναι έτοιμες να «αποτρέψουν τις εισβολές».

    Σε δήλωσή του, ο El-Reshiq αναφέρει ότι η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς είναι πλήρως προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει «την επίθεση με πλήρη ισχύ».

    «Ο Νετανιάχου και ο ηττημένος στρατός του δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν κανένα στρατιωτικό κέρδος», πρόσθεσε.

    Συνέχισε λέγοντας ότι ο εντεινόμενος βομβαρδισμός του Ισραήλ και η «διακοπή του τηλεφωνικού δικτύου και του διαδικτύου» καθώς και «ηλεκτρισμού, νερού, τροφής, φαρμάκων και καυσίμων» είναι ένα «πλήρες έγκλημα πολέμου» που υποστηρίζεται από τη Δύση.

  • Al Jazeera: Το Ισραήλ βομβαρδίζει δίπλα στο νοσοκομείο al-Shif

    01:06:26

    Το Al Jazeera μεταδίδει από τη Γάζα ότι τεράστιες εκρήξεις ακολουθούν τις βόμβες του Ισραήλ στον πολιορκημένο θύλακα κατά διαστήματα.

    Μερικές από τις τελευταίες επιθέσεις σημειώθηκαν δίπλα στο νοσοκομείο al-Shifa της πόλης της Γάζας και το νοσοκομείο της Ινδονησίας, καθώς και στον προσφυγικό καταυλισμό Breij.

    Μια σχεδόν ολοκληρωτική τη διακοπή των επικοινωνιών στη Γάζα, οι περισσότεροι από τους κατοίκους εκεί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ούτε είναι σε θέση να πουν στον κόσμο τι συμβαίνει.

  • Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού: Πού στοχεύουν οι τρέχουσες επιχειρήσεις στη Γάζα

    00:38:05

    Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε να υποστηρίζει ότι η τρέχουσα επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων δεν συνιστά πλήρη χερσαία εισβολή στη Γάζα.

    «Διεξάγουμε τις σαρωτικές και ξεκάθαρες δραστηριότητες προκειμένου να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για βέλτιστες συνθήκες λειτουργίας στο έδαφος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Πίτερ Λέρνερ στο ABC News.

    «Έτσι, αναζητούμε αντιαρματικές δυνατότητες, καταστρέφουμε θέσεις παρατήρησης και τους τρομοκράτες όπου τους βρίσκουμε: στην πρώτη γραμμή ή στην περιφέρεια της Λωρίδας της Γάζας», πρόσθεσε ο ίδιος.

  • Ανησυχία από ΟΗΕ: Διαπράττονται εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές

    00:34:42

    Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

    Η εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ravina Shamdasani, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη την Παρασκευή (27/10), δήλωσε:

    «Ανησυχούμε ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου. Ανησυχούμε για τη συλλογική τιμωρία των κατοίκων της Γάζας ως απάντηση στις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, οι οποίες ισοδυναμούσαν επίσης με εγκλήματα πολέμου».

    «Πουθενά δεν είναι ασφαλές στη Γάζα », πρόσθεσε, επικαλούμενη τη βίαιη μεταφορά, τη συλλογική τιμωρία και τη σύλληψη ομήρων.

    Η χρήση εκρηκτικών όπλων από το Ισραήλ με επιπτώσεις ευρείας περιοχής σε πυκνοκατοικημένες περιοχές έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές αμάχων και απώλειες αμάχων που, από κάθε άποψη, είναι δύσκολο να συμβιβαστεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

    Μια ανθρωπιστική καταστροφή εκτυλίσσεται για τους πολίτες μέσα στη Γάζα που «τιμωρούνται συλλογικά». «Η συλλογική τιμωρία είναι έγκλημα πολέμου», σημείωσε.

    Πρόσθεσε δε, ότι οι αδιάκριτες επιθέσεις από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες πρέπει να σταματήσουν και ότι όλοι οι άμαχοι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα πρέπει να απελευθερωθούν «άμεσα και άνευ όρων». «Η σύλληψη ομήρων είναι επίσης έγκλημα πολέμου», τόνισε.

  • Επικεφαλής Unisef: Χάσαμε κάθε επαφή με τη Γάζα

    00:17:57

    H επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό της στη Γάζα.

    Η Catherine Russell, η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, δήλωσε ότι ανησυχεί «εξαιρετικά» για την ασφάλεια των συναδέλφων της στη Γάζα και για «άλλη μια νύχτα ανείπωτης φρίκης» για τα ένα εκατομμύριο παιδιά στο παλαιστινιακό έδαφος.

    unicef 6df59

    Σε ανάρτησή της στα social media έγραψε:

    «Όλοι οι ανθρωπιστές και τα παιδιά και οι οικογένειες που υπηρετούν ΠΡΕΠΕΙ να προστατεύονται».

    {https://twitter.com/unicefchief/status/1718002929771196452}

  • Χαμάς: Αποτρέψαμε χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Beit Hanoun

    00:10:32

    Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Qassam, λένε ότι «απέτρεψαν μια χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Beit Hanoun και στα ανατολικά του Bureij», προσθέτοντας ότι «βίαιες συγκρούσεις» λαμβάνουν χώρα αυτή την ώρα.

    Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι το Ισραήλ προσπαθούσε «να δημιουργήσει μια εικόνα νίκης».

    «Η διακοπή των επικοινωνιών από τη Λωρίδα της Γάζας είναι μια προσπάθεια συγκάλυψης των εγκλημάτων της [ισραηλινής] κατοχής χωρίς καμία επίβλεψη ή ευθύνη», πρόσθεσε ο Hamdan.

  • «Ντροπή σας»! Η αντίδραση του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ μετά το ψήφισμα

    00:05:36

    «Ντροπή σας»! ήταν η αντίδραση του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο οποίος χαρακτήρισε «όνειδος» το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ενέκρινε ψήφισμα που ζητά μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να αναφέρεται στο κείμενο η Χαμάς.

    «Η σημερινή είναι μια ζοφερή ημέρα για τον ΟΗΕ και την ανθρωπότητα» είπε ο Γκιλάντ Ερντάν, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή του «για να απαλλάξει τον κόσμο από το κακό που αντιπροσωπεύει η Χαμάς» και «να φέρει τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους».

    «Ο μόνος τρόπος για να καταστραφεί η Χαμάς είναι να την ξεριζώσουμε από τις σήραγγες και την υπόγεια πόλη του τρόμου», πρόσθεσε.

    Η αποψινή ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση δείχνει ότι η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας προτιμά να στηρίζει «την υπεράσπιση των ναζιστών τρομοκρατών» αντί για το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Ερντάν.

  • State Dept προς Αμερικανούς στον Λίβανο: Φύγετε από τη χώρα άμεσα

    23:53:43

    Ταξιδιωτική οδηγία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο. Τους καλεί να αποχωρήσουν από τη χώρα το συντομότερο δυνατό.

    {https://twitter.com/TravelGov/status/1718005667695395233}

  • Ισραηλινός Στρατός: Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια δημοσιογράφων στη Γάζα

    23:46:41

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στους διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς Reuters και Agence France Presse (AFP) ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων τους που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

    Σε επιστολή προς τα δύο πρακτορεία ειδήσεων, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι «στόχευαν όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χαμάς σε ολόκληρη τη Γάζα», προσθέτοντας ότι η Χαμάς σκοπίμως διεξήγαγε στρατιωτικές επιχειρήσεις «κοντά σε δημοσιογράφους και πολίτες».

    Σημείωσε ότι τα υψηλής έντασης χτυπήματά της σε στόχους της Χαμάς θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στα γύρω κτίρια και ότι οι πύραυλοι της Χαμάς θα μπορούσαν επίσης να εκτοξευθούν από λάθος και να σκοτώσουν ανθρώπους μέσα στη Γάζα. Η επιστολή κατέληγε:

    Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των εργαζομένων σας και σας προτρέπουμε έντονα να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους.

    Η επιστολή του Ισραηλινού Στρατού ήρθε αφότου τα πρακτορεία ειδήσεων είχαν ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι οι δημοσιογράφοι τους στη Γάζα δεν θα γίνουν στόχος ισραηλινών επιδρομών.

    Σε απάντηση, το Reuters σημείωσε:

    «Η κατάσταση στο έδαφος είναι τρομερή και η απροθυμία του IDF να δώσει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του προσωπικού μας απειλεί την ικανότητά τους να μεταδώσουν τα νέα για αυτή τη σύγκρουση χωρίς φόβο ότι θα τραυματιστούν ή θα σκοτωθούν».

    Ο διευθυντής διεθνών ειδήσεων του AFP, Phil Chetwynd, δήλωσε:

    «Είμαστε σε μια απίστευτα επισφαλή θέση και είναι σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει ότι υπάρχει μια μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων που εργάζεται σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες».

    Τουλάχιστον 27 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ, η πλειοψηφία στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.

  • Πόλεμος στο Ισραήλ: Αποχή από Ελλάδα και Κύπρο στο ψήφισμα της ΓΣ του ΟΗΕ που ζητούσε εκεχειρία

    23:40:44

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Αυστρία, η Κροατία, η Τσεχία, τα Φίτζι, η Γουατεμάλα, η Ουγγαρία, το Ισραήλ, οι Νήσοι Μάρσαλ, η Μικρονησία, το Ναούρου, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Παραγουάη και η Τόνγκα καταψήφισαν το ψήφισμα που εισήγαγε η Ιορδανία στη ΓΣ του ΟΗΕ.

    Το ψήφισμα ζητούσε άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και απαιτούσε πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

    Άλλες 45 χώρες απείχαν, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, ο οποίος είχε εισαγάγει μια τροπολογία που θα καταδίκαζε πιο ρητά τη Χαμάς και την «σύλληψη ομήρων».

    Άλλες αξιοσημείωτες αποχές ήταν η Γερμανία – η οποία έχει υποστηρίξει σθεναρά το Ισραήλ στον πόλεμο, και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Μεταξύ των χωρών που απείχαν ήταν η Ελλάδα και η Κύπρος.

  • Κομβόι του Ισραηλινού στρατού στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας (βίντεο)

    23:24:10

    Η ανταποκρίτρια του PBS, Leila Molana-Allen, ανέβασε στα social media βίντεο με το κομβόι Ισραηλινών στρατιωτών και πυροβολικού να καταφτάνει στη βορειοανατολική πλευρά των συνόρων του Ισραήλ με τη Γάζα.

    Δείτε το βίντεο:

    {https://twitter.com/Leila_MA/status/1717997165174280636}

  • Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: 120 χώρες ζητούν άμεσα «ανθρωπιστική εκεχειρία» - Καταψήφισαν ΗΠΑ και Ισραήλ

    23:14:43

    Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε απόψε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «επεκτείνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς.

    Η μη δεσμευτική απόφαση, που καταγγέλθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. ΗΠΑ και Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν.

    Η πρόταση, που προωθήθηκε από την Ιορδανία για λογαριασμό των αραβικών χωρών, υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε τέσσερις φορές μέσε σε δύο εβδομάδες να εγκρίνει κάποιο ψήφισμα.

    Δείτε πώς ψήφισε κάθε χώρα:

    {https://twitter.com/UN_News_Centre/status/1717992371906839005}

  • Σήραγγες και υποδομές της Χαμάς σφυροκοπά το Ισραήλ

    23:09:52

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η κλιμακούμενη αεροπορική του επίθεση στη Γάζα αργά το βράδυ της Παρασκευής επικεντρώθηκε στο εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων και υπόγειων εγκαταστάσεων της Χαμάς, τα οποία πιστεύεται ότι χρησιμεύουν ως αρχηγείο της οργάνωσης, καταφύγιο και χώρος κράτησης τουλάχιστον μερικών από τους περισσότερους από 200 ομήρους που πιστεύεται ότι βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς.

    Μια ισραηλινή όμηρος που απελευθερώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα περιέγραψε το υπόγειο δίκτυο ως έναν «ιστό αράχνης» από περάσματα όπου κρατούνταν και λάμβανε ιατρική περίθαλψη η ίδια και άλλοι.

    «Η πολεμική αεροπορία επιτίθεται ευρέως σε υπόγειες σήραγγες και τρομοκρατικές υποδομές με πολύ σημαντικό τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Παρασκευή. «Σε συνέχεια της επιθετικής δραστηριότητας που πραγματοποιήσαμε τις τελευταίες ημέρες, τα χερσαία στρατεύματα επεκτείνουν απόψε την επίγεια δραστηριότητά τους».

    Νωρίτερα την Παρασκευή, οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα μια ανάλυση ενός υποτιθέμενου υπόγειου «τρομοκρατικού κέντρου διοίκησης» της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο Shifa στην πόλη της Γάζας, τη μεγαλύτερη υγειονομική εγκατάσταση του θύλακα.

    Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει να επιτίθεται στην πόλη της Γάζας και γύρω από αυτήν». Επανέλαβε την προειδοποίηση του Ισραήλ προς τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή.

    «Νότια του Wadi Gaza, υπάρχουν ασφαλέστερες συνθήκες», είπε. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν λάβει υπόψη τους την προειδοποίηση, αν και οι θανατηφόρες αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται ακόμη και σε αυτές τις περιοχές.

  • Eπικεφαλής ΠΟΥ: Χάσαμε κάθε επαφή με το προσωπικό στη Γάζα

    23:07:35

    Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι ο οργανισμός του ΟΗΕ έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του στη Γάζα, με τις εγκαταστάσεις υγείας, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ανθρωπιστικούς εταίρους.

    Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε:

    «Αυτή η πολιορκία με κάνει να ανησυχώ σοβαρά για την ασφάλειά τους και τους άμεσους κινδύνους για την υγεία των ευάλωτων ασθενών».

    {https://twitter.com/DrTedros/status/1717989993577173013}

  • Σύμβουλος Νετανιάχου: Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας

    22:54:54

    Η Χαμάς «θα πληρώσει για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση», δήλωσε ένας σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρεγκέβ. «Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας», συνέχισε.

    Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Ρεγκέβ είπε ότι το Ισραήλ εντείνει την πίεση στη Χαμάς, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του είναι σε εξέλιξη και η Γάζα θα είναι «πολύ διαφορετική» όταν ολοκληρωθούν.

    «Θα συνεχίσουν να δέχονται τα στρατιωτικά πλήγματά μας μέχρι να διαλύσουμε τη στρατιωτική μηχανή τους και την πολιτική υποδομή τους στη Γάζα. Όταν τελειώσει όλο αυτό, η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική», πρόσθεσε.

  • Ιορδανία: Ξεκίνησε η χερσαία εισβολή του Ισραήλ - «Ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων»

    22:53:39

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της εξαπόλυσης χερσαίου πολέμου από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι «μια ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων».

    «Το Ισραήλ μόλις εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο στη Γάζα. Το αποτέλεσμα θα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο Σαφάντι σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter.

    «Η ψήφος κατά του ψηφίσματος της Αραβικής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σημαίνει την έγκριση αυτού του παράλογου πολέμου, αυτής της παράλογης δολοφονίας», πρόσθεσε.

    «Εκατομμύρια θα παρακολουθούν κάθε ψήφο. Η ιστορία θα κρίνει», ανέφερε.

    {https://twitter.com/AymanHsafadi/status/1717974727631761528}

  • H Χαμάς προτείνει κατάπαυση του πυρός - «Θα απελευθερώσουμε ομήρους»

    22:53:01

    Όσα ανέφερε εκπρόσωπος της Χαμάς σύμφωνα με τους Financial Times:

    Η Γάζα πολιορκείται με χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ να έχουν εισβάλει από το βόρειο τμήμα.

    Την ίδια στιγμή και όπως μεταδίδουν οι Financial Times εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι οι όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα μια κατάπαυση του πυρός για 5 μέρες.

    {https://twitter.com/eha_news/status/1717974882930049347}

    Σημειώνεται ότι Γάζα βομβαρδίζεται από αέρος και θαλάσσης, ενώ τανκς βρίσκονται ήδη μέσα στη Γάζα.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα επεκτείνονται, καθώς οι βομβαρδισμοί του θύλακα εντείνονται απόψε.

    Προσθέτει ότι οι κάτοικοι της πόλης της Γάζας θα πρέπει να μετακινηθούν νότια, παρά τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις που συνεχίζ

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού: Γίνονται χερσαίες επιχειρήσεις, αλλά όχι χερσαία... εισβολή

      22:51:16

      Οι εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις που ανακοινώθηκαν νωρίτερα από τον ισραηλινό στρατό δεν αποτελούν την επίσημη χερσαία εισβολή, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στο ABC News.

      Αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε επίσης στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης ότι το Ισραήλ εξαπολύει μια «πιο περιορισμένη εισβολή» και συμφώνησε να «παρέχει ανθρωπιστική υποστήριξη σε συνδυασμό με την επιχείρηση».

    • Mεγάλος ιμάμης της Αιγύπτου: Τυφλή τρομοκρατία αυτό που κάνει το Ισραήλ στη Γάζα

      22:47:23

      Ο μεγάλος ιμάμης της Αιγύπτου Al-Azhar Ahmed el-Tayeb καταδικάζει αυτό που κάνει το Ισραήλ τώρα στη Γάζα ως «τυφλή τρομοκρατία, ξεκάθαρη παραβίαση όλων των συμβάσεων, κανόνων», μετέδωσε το Anadolu.

      {https://twitter.com/anadoluagency/status/1717989947049664639}

    • Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ να υποστηρίξει την κατάπαυση πυρός για την απελευθέρωση αιχμάλωτων

      22:44:26

      Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, μόλις μίλησε σε δημοσιογράφους.

      «Πιστεύουμε ότι εάν μια κατάπαυση πυρός μπορεί να είναι αποτελεσματική για να επιτρέψει την αναχώρηση, την απελευθέρωση των ομήρων, τότε αυτό είναι κάτι που θα υποστηρίζαμε απολύτως και πιστεύουμε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να το υποστηρίξει», όπως είπε.

      Είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ έχουν μια «ενεργή συνομιλία» με το Ισραήλ σχετικά με αυτό το θέμα.

      Ο Κίρμπι δήλωσε ακόμη ότι ο Λευκός Οίκος θα «υποστηρίξει κατάπαυση πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους - για την είσοδο υλικού» και «αυτό περιλαμβάνει την πίεση για την παροχή καυσίμων και την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας».

      Το σχόλιο αντιπροσωπεύει μια άλλη προφανή ρήξη μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να παραμένουν σθεναρά αντίθετοι με την παροχή καυσίμων στη Γάζα.

      Ο Κίρμπι αρνήθηκε επίσης να πει εάν ο Μπάιντεν είχε ενημερωθεί για μια αναμενόμενη ευρείας κλίμακας χερσαία εισβολή από ισραηλινά στρατεύματα στην επικράτεια στη Γάζα.

    • Πώς εισέβαλε το Ισραήλ στη Γάζα - Επιχείρηση στο Beit Hanoun (χάρτης)

      22:40:21

      Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, ο Ισραηλινός στρατός προσεγγίζει το Beit Hanoun από 3 κατευθύνσεις. Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποκρούει μια χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο ανατολικό τμήμα του στρατοπέδου Al-Bureij στη Λωρίδα της Γάζας.

      Δείτε τον χάρτη:

      gaza hartis eisboli c5575

    • Πώς πάρθηκε η απόφαση για χερσαία εισβολή στη Γάζα

      22:37:35

      Αποκαλυπτικές πληροφορίες για το πως ελήφθη η απόφαση του Ισραήλ για κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

      Ειδικότερα, δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Axios ότι η απόφαση για την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας ελήφθη χθες το βράδυ από το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο μαζί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

      Μία ακόμα σημαντική πληροφορία είναι ότι της απόφασης προηγήθηκαν αναφορές από διπλωμάτες ότι οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους στο Κατάρ είχαν φτάσει σε αδιέξοδο.

      Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος των IDF (Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας) ανακοίνωσε επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων ενώ αναφορές θέλουν ήδη τεθωρακισμένα του Ισραήλ να έχουν εισέλθει στη Γάζα.

      {https://twitter.com/sentdefender/status/1717975089390534737}

    • Βίντεο και εικόνες από την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα

      22:30:53

      Ο Ισραηλινός Στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο φαίνονται ισραηλινά τανκς κατά τη διάρκεια εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως σημειώνει το AP, δεν αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα λήψης των εικόνων.

      eisboli_gaza1_b192f.jpgeisboli_gaza2_f72ff.jpg

      {https://twitter.com/AcrossTheLine11/status/1717985617085166037}

    • Ολικό black out στη Γάζα: Χωρίς ρεύμα, τηλέφωνα και ίντερνετ - Με ρουκέτες απαντά η Χαμάς

      22:20:16

      Η Γάζα είναι πλέον αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς δεν έχει ρεύμα, τηλέφωνα και ίντερνετ. Απάντηση με ρουκέτες από τη Χαμάς μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

      Ο ανταποκριτής του Al Jazeera είναι σε θέση να στέλνει σποραδικά ζωντανές μεταδώσεις από τη Γάζα μέσω δορυφόρου, αλλά το γραφείο ειδήσεων του Al Jazeera δεν μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας μαζί του λόγω του επικοινωνιακού μπλακ άουτ στον βομβαρδισμένο θύλακα.

      «Περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι πλέον απομονωμένοι από τον κόσμο. Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους ή μεταξύ τους», μετέδωσε ο ανταποκριτής του Al Jazeera και συνέχισε:

      «Αυτό που βλέπουμε τώρα στη Γάζα είναι απρόβλεπτο. Παρακαλώ, αν μπορείτε να μας ακούσετε, μιλάμε τώρα χωρίς να έχουμε καμία επαφή με το γραφείο ειδήσεων και απλά προσπαθούμε να περιμένουμε να επικοινωνήσουν. Δεν έχουμε κανενός είδους τηλεφωνικές επαφές – μπορεί να χάσουμε αυτήν τη [σύνδεση] ανά πάσα στιγμή.

      Αυτό που συμβαίνει στο έδαφος θεωρείται συλλογική τιμωρία για περισσότερους από 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Η Λωρίδα της Γάζας αυτή τη στιγμή είναι εντελώς απομονωμένη από τον κόσμο».

      {https://www.youtube.com/watch?v=IcPPJqKsTR8}

    • Σαρώνει τη Γάζα το Ισραήλ: Φόβοι για βομβαρδισμό του νοσοκομείου με το αρχηγείο της Χαμάς

      22:19:49

      Το Ισραήλ δεν αποκλείεται να χτυπήσει το νοσοκομείο Al Shifa στην Γάζα μετά τους ισχυρισμούς πως κάτω από αυτό βρίσκονται εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα το αρχηγείο της Χαμάς.

      Σχετικά με πιθανό ισραηλινό χτύπημα στο νοσοκομείο Al-Shifa στη Γάζα, ο ΟΗΕ λέει ότι οποιαδήποτε επίθεση σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης «θα αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

      {https://www.youtube.com/watch?v=gCNeDWCI0vo}

      {https://twitter.com/anadoluagency/status/1717948900382830761}

      Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε την Παρασκευή το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας ως ασπίδα για τις σήραγγες και τα επιχειρησιακά του κέντρα.

      «Η Χαμάς έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε κέντρα διοίκησης και ελέγχου και σε κρησφύγετα για τους τρομοκράτες και τους διοικητές της Χαμάς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ.

      Έδειξε φωτογραφίες, διαγράμματα και ηχογραφήσεις που, όπως είπε, δείχνουν πώς η Χαμάς χρησιμοποιεί το νοσοκομειακό σύστημα και ειδικότερα το νοσοκομείο Al Shifaγια να κρύψει μια ποικιλία από θέσεις διοίκησης και σημεία εισόδου στο εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Γάζα.

      {https://twitter.com/IDF/status/1717924811903562126}

      Ισχυροί βομβαρδισμοί

      Σφοδροί βομβαρδισμοί είναι σε εξέλιξη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή αυτήν. Η πρώτη ιατρική ομάδα του Ερυθρού Σταυρού εισήλθε στη Γάζα

      Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

      {https://twitter.com/Timesofgaza/status/1717940097503408268}

      Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές».

      {https://twitter.com/Timesofgaza/status/1717942040921584127}

      {https://twitter.com/Yasser_Gaza/status/1717947238196932625}

      {https://twitter.com/ytirawi/status/1717944430810763425}

    • Εισβολή τεθωρακισμένων στην Γάζα: Το Ισραήλ εξαπολύει εκτεταμένη χερσαία επιχείρηση

      22:18:38

      Γενίκευση του πολέμου καταγράφεται στη Γάζα λίγη ώρα αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων και ενώ στην περιοχή εντείνονται οι αεροπορικές επιδρομές.

      Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι λέει ότι οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα επεκτείνονται, καθώς οι βομβαρδισμοί του θύλακα εντείνονται απόψε.

      Προσθέτει ότι οι κάτοικοι της πόλης της Γάζας θα πρέπει να μετακινηθούν νότια, παρά τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις που συνεχίζονται εκεί.

      {https://twitter.com/sentdefender/status/1717967067654066344}

      Όπως έγινε γνωστό υπάρχουν αναφορές πως άρματα μάχης του Ισραηλινού στρατού πέρασαν το φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας κοντά στην πόλη Beit Hanoun. Μάλιστα, βίντεο ντοκουμέντο φέρεται να καταγράφει τη στιγμή που ισραηλινό τανκ πλήττει στόχο εντός της Γάζας.

      {https://twitter.com/Faytuks/status/1717970219644145739}

      Τι ανακοίνωσε το Ισραήλ

      «Τις τελευταίες ώρες έχουμε αυξήσει τις επιθέσεις στη Γάζα. Η Πολεμική Αεροπορία επιτίθεται ευρέως σε υπόγειους στόχους και τρομοκρατικές υποδομές, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Σε συνέχεια της επιθετικής δραστηριότητας που πραγματοποιήσαμε τις τελευταίες ημέρες, οι χερσαίες δυνάμεις επεκτείνουν την επίγεια δραστηριότητα απόψε. Οι IDF εργάζονται δυναμικά σε όλες τις διαστάσεις προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους του πολέμου», είπε.

      «Θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα στη Γάζα και τα περίχωρά της», προσθέτει, λέγοντας στους πολίτες ότι θα βρουν «καλύτερες συνθήκες» στα νότια της περιοχής.

      Συνολικά 310 στρατιώτες των IDF έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, λέει, και 229 άνθρωποι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.

      {https://twitter.com/IDFSpokesperson/status/1717956633320448215}

      LIVE οι εξελίξεις

      {https://www.youtube.com/watch?v=gCNeDWCI0vo}

Ροή Ειδήσεων