«Μπήκαμε στη Γάζα, σκοτώσαμε τους διοικητές ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της Χαμάς» λέει το Ισραήλ

«Μπήκαμε στη Γάζα, σκοτώσαμε τους διοικητές ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της Χαμάς» λέει το Ισραήλ

Σε νέα φάση πέρασε ο πόλεμος στη Γάζα – Λεπτό προς λεπτό ό,τι συμβαίνει στο live blog του iEidiseis.
X | @IDFSpokesperson • AP | Ohad Zwigenberg

11:26 - 28/10/2023
Τελευταία ενημέρωση: 15:07 - 28/10/2023

Το Ισραήλ ανέφερε, την Παρασκευή (27/10), ότι οι χερσαίες δυνάμεις του «επεκτείνουν τις επιχειρήσεις» με στόχο τη Χαμάς στη Γάζα. Μάλιστα, τεράστιες εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή, με τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν σφοδρά πλήγματα και να σκοτώνουν τόσο τον επικεφαλής των εναέριων επιχειρήσεων της παλαιστινιακής οργάνωσης, Ασέμ Αμπού Ρακάμπα, όσο και τον επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων.

Από την πλευρά της, η Χαμάς υποστήριξε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις στη βόρεια Γάζα – αναφορές κάνουν λόγο για είσοδο κάποιων ισραηλινών στρατευμάτων και αρμάτων μάχης. Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είπε στους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν νότια για την ασφάλειά τους. Τα δίκτυα επικοινωνίας έπεσαν περίπου την ίδια ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοικοι στη Γάζα δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

Επίσης, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, με 120 κράτη να ψηφίζουν υπέρ ψηφίσματος που πρότεινε η Ιορδανία – τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος απείχαν από την εν λόγω ψηφοφορία.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς που έγινε στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι και απήχθησαν 229 άτομα ως όμηροι. Ακόμα, το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα έχει αναφέρει ότι 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Όλες οι εξελίξεις από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή στο live blog του iEidiseis.

{https://youtu.be/gCNeDWCI0vo}


LIVE

  • Τα κυριότερα γεγονότα σε τίτλους μέχρι τώρα

    14:39:58

    Το Ισραήλ δήλωσε, το Σάββατο (28/10), ότι τα στρατεύματα και τα άρματα μάχης του παραμένουν στο έδαφος της Γάζας μετά την έναρξη μιας μεγάλης εισβολής για την καταπολέμηση της Χαμάς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αναφέρει, επίσης, ότι η ισραηλινή αεροπορία έπληξε 150 υπόγειους στόχους, βομβαρδίζοντας «τρομοκρατικές σήραγγες», όπως τις χαρακτηρίζει.

    Επιπλέον, τα δίκτυα επικοινωνιών στη Γάζα έπεσαν, το βράδυ της Παρασκευής (27/10), με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πληροφορίες εντός και εκτός Γάζας. Σε ρεπορτάζ από τη Γάζα, πριν από λίγες ώρες, ο Ρουσντί Αμπουαλούφ του BBC δήλωσε ότι ο ολονύκτιος βομβαρδισμός ήταν «σε κλίμακα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ», προκαλώντας χάος και πανικό.

    Δεν έχουμε ακόμα στοιχεία για τις απώλειες, αλλά τα πλάνα δείχνουν ότι το βόρειο τμήμα της Γάζας συνεχίζει να πλήττεται.

    Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) ενημέρωσε, σήμερα (28/10) το πρωί, ότι τα στρατεύματα παραμένουν «στο πεδίο της μάχης». Επίσης, ο Ντάνιελ Χάγκαρι είπε ότι τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και τρόφιμα θα παραδοθούν στους ανθρώπους στις νότιες περιοχές της Γάζας

    Μάλιστα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που ζητά ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα – τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος απείχαν προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

    Το συγκεκριμένο live blog του iEidiseis ολοκληρώνεται.

  • ΠΟΥ: «Απελπιστικά αναγκαίες οι ιατρικές προμήθειες στη Γάζα»

    13:47:26

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε σε δήλωσή του, το Σάββατο (28/10), πως «κατά τη διάρκεια μιας νύχτας έντονων βομβαρδισμών και χερσαίων εισβολών στη Γάζα, με αναφορές για εχθροπραξίες που συνεχίζονται ακόμα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι ασθενείς και οι πολίτες έχουν υποστεί πλήρη διακοπή των επικοινωνιών και του ηλεκτρικού ρεύματος».

    Ακόμα, στην εν λόγω ανακοίνωση σημειώνεται το εξής: «Ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και υπενθυμίζει σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να λάβουν όλες τις προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών. Αυτό περιλαμβάνει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους ασθενείς, τις εγκαταστάσεις υγείας και τα ασθενοφόρα, καθώς και τους αμάχους που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Πρέπει να ληφθούν ενεργά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υποστούν βλάβη και ότι θα εξασφαλιστεί ασφαλής διέλευση για τη μετακίνηση των απελπιστικά αναγκαίων ιατρικών προμηθειών, καυσίμων, νερού και τροφίμων μέσα στη Γάζα και σε όλη τη Γάζα».

    «Οι αναφορές για βομβαρδισμούς κοντά στα νοσοκομεία της Ινδονησίας και Αλ ίφα είναι σοβαρά ανησυχητικές. Ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει ότι είναι αδύνατο να απομακρυνθούν οι ασθενείς χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Τα νοσοκομεία σε όλη τη Γάζα λειτουργούν ήδη στο μέγιστο της χωρητικότητάς τους λόγω των τραυματισμών που υπέστησαν κατά τις εβδομάδες των αδιάκοπων βομβαρδισμών και δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν μια δραματική αύξηση του αριθμού των ασθενών, ενώ παράλληλα παρέχουν καταφύγιο σε χιλιάδες πολίτες» τονίζεται, επίσης, από τον ΠΟΥ.

    Κατόπιν, μεταξύ άλλων, ο ΠΟΥ επεσήμανε: «Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που παρέμειναν στο πλευρό των ασθενών τους αντιμετωπίζουν την εξάντληση των προμηθειών, χωρίς να έχουν πού να βάλουν νέους ασθενείς και χωρίς μέσα για να ανακουφίσουν τον πόνο των ασθενών τους. Οι τραυματίες αυξάνονται κάθε ώρα, αλλά τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν λόγω του μπλακ άουτ στις επικοινωνίες. Τα νεκροτομεία είναι γεμάτα. Περισσότεροι από τους μισούς νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά».

    {https://twitter.com/WHO/status/1718208471496028637}

  • «Ούτε το Starlink δεν μπορεί να σώζει τη Γάζα τώρα»

    13:22:59

    Τις τελευταίες ώρες, έχει αναπτυχθεί μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καλεί τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα, Έλον Μασκ, να αναθέσει στη Starlink, την επιχείρηση δορυφορικού διαδικτύου που ανήκει στη Six, ώστε να παρέχει διαδίκτυο στη βομβαρδισμένη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω του μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες.

    Πάντως, το Al Jazeera επικοινώνησε με τον Μαρκ Όουεν Τζόουνς, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Χαμάν Μπιν Χαλίφα, για το αν θα μπορούσε να λειτουργήσει.

    «Είδαμε 500.000 αναρτήσεις στο Χ που έλεγαν ότι το Starlink πρέπει να τροφοδοτήσει τη Γάζα, αλλά οι άνθρωποι δεν εκτιμούν στην πραγματικότητα ότι το "Starlink για τη Γάζα" είναι αδύνατο», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, προσθέτοντας το εξής: «Πρώτον, δεν υπάρχουν τερματικοί σταθμοί στη Γάζα και, επίσης, αν ο Elon Musk ήθελε να παραδώσει το Starlink – που δεν το θέλει – πώς θα το έφερνε μέσα; Επειδή το Ισραήλ ελέγχει τι μπαίνει και τι βγαίνει από τη Γάζα».

    Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε: «Ας υποθέσουμε, όμως, ότι το Starlink μπήκε μέσα [σ.σ. στη Γάζα], πώς θα τροφοδοτείται με ρεύμα; Δεν υπάρχουν καύσιμα στη Γάζα αυτή τη στιγμή. Έτσι, ακόμα και το Starlink δεν μπορεί να σώσει τη Γάζα τώρα».

    Ο Μαρκ Όουεν Τζόουνς είπε, επίσης, ότι με αυτό το μπλακ άουτ στην επικοινωνία, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να εξαφανιστεί και η αλληλεγγύη προς τη Γάζα, αφού οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τι συμβαίνει στην πολιορκημένη περιοχή.

  • Δεκάδες νεκροί και τραυματίες στη Γάζα

    12:55:35

    Άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στο Ντέιρ Αλ Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα, το πρωί του Σαββάτου (28/10), για να θρηνήσουν τους αγαπημένους τους που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με σφοδρές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

    Βίντεο που κατέγραψε το CNN, δείχνει πολλαπλά πτώματα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, καλυμμένα με λευκά σάβανα ή χοντρές κουβέρτες, τοποθετημένα στο έδαφος στην αυλή του νοσοκομείου.

    Ο Δρ. Χαλίλ Αλ Ντικράν δήλωσε στο CNN ότι το νοσοκομείο είχε δεχθεί 22 πτώματα κατά τη διάρκεια της νύχτας και εκατοντάδες τραυματίες. Είπε, επίσης, ότι ο κόσμος είχε μεταφέρει τους νεκρούς και τους τραυματίες στο νοσοκομείο χρησιμοποιώντας τα πάντα – από αυτοκίνητα, ποδήλατα και κάρα γαϊδουριών.

    Τα νοσοκομεία έχουν χάσει την επαφή μεταξύ τους, πρόσθεσε ο ίδιος στη συνέχεια, αφού τα δίκτυα επικοινωνίας κόπηκαν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

    Ακολουθούν σκληρές εικόνες

    {https://twitter.com/ShaykhSulaiman/status/1718123413707935782}

  • Λίβανος: Προληπτικές οδηγίες για την εκκένωση του αεροδρομίου στη Βηρυτό

    12:23:56

    Οι Αρχές του Λιβάνου εξέδωσαν, το Σάββατο (28/10), προληπτικές οδηγίες για την εκκένωση του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού και των γύρω εγκαταστάσεων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ.

    Η καθοδήγηση για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βηρυτού «Ραφίκ Χαρίρι», το οποίο βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, δεν υποδεικνύει άμεση κλιμάκωση στα σύνορα, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται ο Guardian.

    Εκεί έχουν σημειωθεί καθημερινές, αλλά σχετικά περιορισμένες ανταλλαγές πυρών το τελευταίο διάστημα μεταξύ του Ισραήλ και της βαριά οπλισμένης λιβανέζικης οργάνωσης της Χεζμπολάχ.

    Το μήνυμα έρχεται μετά τη διεύρυνση των αεροπορικών και χερσαίων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  • IDF: «Ύψιστη εθνική προσπάθεια η επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα»

    12:20:07

    Μιλώντας για τους στρατιωτικούς στόχους του Ισραήλ, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Ντάνιελ Χάγκαρι, είπε το Σάββατο (28/10) ότι οι IDF «θα συνεχίσουν να καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να διατηρήσουν την ασφάλεια των δυνάμεών μας, χρησιμοποιώντας ισχυρά πυρά από τον αέρα, αλλά αυτή είναι μία μάχη».

    Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει για τους εαυτούς μας και που έχουν καθοριστεί για εμάς: Τη διάλυση της Χαμάς, την ασφάλεια των συνόρων και μια εθνική προσπάθεια για την επιστροφή των απαχθέντων».

    Σχετικά με την τύχη των ομήρων, σύμφωνα με το BBC, ο Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι «η επιστροφή των απαχθέντων στην πατρίδα αποτελεί ύψιστη εθνική προσπάθεια και όλες οι δραστηριότητές μας, επιχειρησιακές, κατασκοπευτικές, αποσκοπούν στην υλοποίηση του στόχου αυτού».

  • Δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο φτάνει στη Μεσόγειο

    11:42:34

    Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν τη δεύτερη ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου τους, δηλαδή το «USS Eisenhower», στη Μεσόγειο, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (28/10), ενισχύοντας περαιτέρω τη στρατιωτική τους παρουσία εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Haaretz.

    Η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου «USS Eisenhower» θα προστεθεί στην ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου «USS Gerald R Ford», η οποία αναπτύχθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

    {https://twitter.com/NationalIndNews/status/1718192784023130158}

  • Στρατός του Ισραήλ: «Ο πόλεμος συνεχίζεται στο έδαφος της Γάζας»

    11:26:43

    Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε, το Σάββατο (28/10), ότι οι δυνάμεις της χώρας εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα και ο πόλεμος συνεχίζεται, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των δυνάμεων. «Προχωράμε στα στάδια του πολέμου στη Γάζα», είπε χαρακτηριστικά ο Ντάνιελ Χάγκαρι των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

    Μάλιστα, σύμφωνα με το Al Jazeera, o εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του στρατού εισήλθαν στις περιοχές της βόρειας Γάζας και επέκτειναν το πεδίο των επιχειρήσεών τους. Είπε, επίσης, ότι οι κοινές δυνάμεις συμμετείχαν στις επιχειρήσεις και αυτό εξυπηρετεί όλους τους στόχους του πολέμου.

    Ακόμα, οι διοικητές των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της Χαμάς εξουδετερώθηκαν σε κοινές επιχειρήσεις του στρατού και της Σιν Μπέιτ, όπως ανέφερε. Επίσης, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η χώρα θα στείλει φορτηγά με τρόφιμα, νερό και φάρμακα στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    {https://twitter.com/AJArabic/status/1718183319190290676}

  • Για «περιορισμένη εισβολή» κάνει λόγο το Ισραήλ

    10:57:24

    Η κλιμάκωση της Παρασκευής (27/10) φαίνεται να σηματοδοτεί την έναρξη μιας χερσαίας εισβολής, αλλά όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής δείχνουν ότι μπορεί να προχωρήσει σταδιακά. Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αντισυνταγματάρχης Πέτερ Λέρνερ έκανε λόγο, το Σάββατο (28/10), για «περιορισμένη εισβολή».

    Με ένα μπλακ άουτ στις επικοινωνίες στη Γάζα, οι λεπτομέρειες είναι ακόμα ασαφείς. Οι IDF έχουν δημοσιεύσει ένα βίντεο που δείχνει μεγάλες φάλαγγες αρμάτων μάχης εν κινήσει, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκονται στο έδαφος της Γάζας, όπως επισημαίνει η δημοσιογράφος του BBC, Λιζ Ντουσέτ.

    Πάντως, αναφορικά με όλες τις εικασίες γύρω από τα σχέδια του Ισραήλ, μια επιλογή είχε αναφερθεί ευρέως – ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να κινηθεί προς τη Γάζα, από τα βόρεια, και να προσπαθήσει να εκκαθαρίσει και να κρατήσει περιορισμένες εκτάσεις εδάφους, ενώ εντείνει τις επιθέσεις του.

    Το Ισραήλ λέει τώρα ότι θα επιταχύνει, επίσης, την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά οι οργανώσεις αρωγής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

    {https://twitter.com/IDF/status/1718167284420653481}

  • Ο ΠΟΥ δηλώνει ότι εξακολουθεί να μην μπορεί να έρθει σε επαφή με το προσωπικό του

    10:46:34

    Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του ΠΟΥ, δηλώνει ότι η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ εξακολουθεί να μην μπορεί να επικοινωνήσει με το προσωπικό της και τις εγκαταστάσεις υγείας, αφού το Ισραήλ διέκοψε τις τηλεφωνικές και διαδικτυακές υπηρεσίες σε όλη τη Γάζα.

    «Ανησυχώ για την ασφάλειά τους», έγραψε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο X, σημειώνοντας: «Η απομάκρυνση των ασθενών δεν είναι δυνατή υπό αυτές τις συνθήκες, ούτε η εύρεση ασφαλούς καταφυγίου. Η διακοπή ρεύματος καθιστά, επίσης, αδύνατο για τα ασθενοφόρα να φτάσουν στους τραυματίες».

    {https://twitter.com/DrTedros/status/1718160325323735365}

  • Ερντογάν: «Το Ισραήλ πρέπει να βγει αμέσως από αυτή την τρέλα και να σταματήσει τις επιθέσεις του»

    10:36:16

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε το Ισραήλ να «βγει από αυτή την κατάσταση τρέλα και να σταματήσει τις επιθέσεις του».

    Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανάρτησή του στο Χ το Σάββατο (28/10), ο Τούρκος Πρόεδρος έγραψε το εξής: «Υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη απειλή κατά της Γάζας, η οποία εντάθηκε χθες το βράδυ». Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί στόχευαν και πάλι γυναίκες, παιδιά και αθώους πολίτες και βάθυναν την ανθρωπιστική κρίση.

    Επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να βγει αμέσως από αυτή την κατάσταση τρέλας και να σταματήσει τις επιθέσεις, ο Ερντογάν σημείωσε: «Καλώ όλους τους αδελφούς μου στο Μεγάλο Συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη σήμερα (28/10), όπου θα δυναμώσουμε αυτές τις εκκλήσεις και θα φωνάξουμε ότι είμαστε με τον παλαιστινιακό λαό ενάντια στην ισραηλινή καταπίεση. Σας προσκαλώ στο αεροδρόμιο "Ατατούρκ"».

    {https://twitter.com/RTErdogan/status/1718162027305205975}

  • ΗΠΑ: «Φύγετε από τον Λίβανο, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφαλή απομάκρυνσή σας»

    10:18:34

    Οι ΗΠΑ είπαν, το Σάββατο (28/10), στους πολίτες τους ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τον Λίβανο «λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας» στη χώρα.

    «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο να φύγουν τώρα, όσο οι εμπορικές πτήσεις παραμένουν διαθέσιμες, λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας», αναφέρθηκε από τις αμερικανικές Αρχές στο Χ, επισημαίνοντας το εξής: «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα απομακρύνει τους ιδιώτες πολίτες των ΗΠΑ και τα μέλη των οικογενειών τους σε μια κατάσταση κρίσης».

    {https://twitter.com/usembassybeirut/status/1718134586096366012}

  • Βομβαρδισμοί στη βόρεια Γάζα σε «κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί»

    10:14:18

    Υπήρξε ένας τεράστιος βομβαρδισμός, την Παρασκευή (28/10), στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας σε κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί.

    Τεράστιες φλόγες υψώνονταν στον ουρανό, φαινόταν ότι χρησιμοποιούσαν διάφορους τύπους βομβών, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, Ρουσντί Αμπουαλούφ.

    Στο νοσοκομείο, οι οδηγοί των ασθενοφόρων είπαν ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με κανέναν, οπότε απλά οδηγούσαν προς την κατεύθυνση των εκρήξεων.

    Πανικός επικρατεί παντού, ακόμα και στη Χαν Γιουνίς, όπου οι βομβαρδισμοί ήταν λιγότεροι, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με μέλη της οικογένειάς τους σε άλλες περιοχές για να ελέγξουν αν είναι ασφαλείς, αλλά τα τηλέφωνα έχουν κοπεί.

    Επικρατεί το απόλυτο χάος.

    {https://twitter.com/QudsNen/status/1718143790702047494}

  • «Αυτή η νύχτα ήταν η χειρότερη όλων»

    10:08:21

    Το Forum Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων απαιτεί από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου πολέμου του Ισραήλ να συναντηθούν άμεσα μαζί τους, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (28/10).

    Στην ανακοίνωση της ομάδας αναφέρεται ότι «αυτή η νύχτα ήταν η χειρότερη όλων» με φόντο την πρώτη μεγάλη εισβολή των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τη Haaretz.

    «Αγωνία, απογοήτευση και κυρίως τεράστιος θυμός που κανείς από το υπουργικό συμβούλιο πολέμου δεν μπήκε στον κόπο να συναντηθεί με τις οικογένειες των απαχθέντων για να τους εξηγήσει ένα πράγμα: Αν η χερσαία επιχείρηση θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των 229 απαχθέντων στη Γάζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Επίσης, στην εν λόγω ανακοίνωση προστίθεται το εξής: «Οι οικογένειες αγωνιούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων και περιμένουν μια εξήγηση. Κάθε λεπτό που περνάει, μοιάζει με αιωνιότητα. Απαιτούμε από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου να συναντηθούν μαζί μας σήμερα το πρωί!».

  • Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι θα αυξήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

    09:39:37

    Πηγές των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αναφέρουν ότι ετοιμάζεται να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή εντάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο στρατός αντιλαμβάνεται ότι όσο περισσότερο οι δυνάμεις του πιέζουν τον πληθυσμό της Γάζας προς τα νότια, τόσο πιο εκτεταμένη θα είναι η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια.

    Οι πηγές, σύμφωνα με τη Haaretz, προσδιόρισαν τα καύσιμα ως την πιο σημαντική ανάγκη της Χαμάς αυτή τη στιγμή και σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει πρόθεση να ανανεωθεί η μεταφορά καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

    Το κατεστημένο ασφαλείας του Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς συμπεριφέρεται κυνικά ενώπιον των μεσολαβητών όσον αφορά στους ομήρους καισ τους αγνοούμενους. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία πρόταση από τη Χαμάς που να έχει υποβληθεί σχετικά με το θέμα.

    Κάθε φορά που η Χαμάς αντιλαμβάνεται ότι οι IDF πρόκειται να αρχίσουν τη χερσαία εισβολή τους, προσπαθεί να κάνει δήλωση που να δηλώνει ότι είναι έτοιμη για μια συμφωνία αλλά στην πράξη, μέχρι αυτή τη στιγμή, όπως υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί, η Χαμάς δεν έχει διευκρινίσει ποιοι είναι οι όροι της συμφωνίας ή ποιες είναι οι απαιτήσεις της.

  • Στόχος σφοδρής κριτικής το Ισραήλ

    09:17:28

    Το Ισραήλ, το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο αυξανόμενων διεθνών επικρίσεων και την ανησυχία για την ένταση των βομβαρδισμών του στη Γάζα, έχει διπλασιάσει τις δυνάμεις του.

    Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν, το Σάββατο (28/10) ότι σε μια από τις πιο εντατικές νύχτες βομβαρδισμών μέχρι στιγμής, έπληξαν 150 υπόγειους στόχους στα βόρεια τμήματα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων – όπως ανέφεραν – «τρομοκρατικών σηράγγων, υπόγειων χώρων μάχης και πρόσθετων υποδομών».

    Το Ισραήλ είπε, επίσης, ότι ένας ανώτερος διοικητής της Χαμάς – που ονομάστηκε ως Άσεμ Αμπού Ρακάμπα – σκοτώθηκε. Ακόμα, το Τελ Αβίβ δήλωσε ότι ήταν άμεσα υπεύθυνος για τις εναέριες δυνατότητες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των αλεξίπτωτων πλαγιάς που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ.

    Είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στη Γάζα επειδή πολλά από τα συνήθη δίκτυα επικοινωνίας είναι εκτός λειτουργίας, αλλά η ένταση των βομβαρδισμών, το βράδυ της Παρασκευής (27/10), ήταν απολύτως σαφής, σύμφωνα με το BBC. Η καταστροφή είναι σχεδόν αποκαλυπτική σε ορισμένες περιοχές και ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς, έχει ανέλθει σε πάνω από 7.000 – περίπου οι μισοί από αυτούς λέγεται ότι είναι παιδιά.

    Στο Ισραήλ ασκείται όλο και μεγαλύτερη κριτική όσον αφορά στην αυξανόμενη ένταση της αεροπορικής εκστρατείας, ιδίως από τις οικογένειες των 229 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

    Παρ' όλα αυτά, η ισραηλινή κυβέρνηση είναι αμετανόητη. Η φράση «κατάπαυση του πυρός» δεν εξετάζεται καν, όπως λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι και το Ισραήλ δεν θα ησυχάσει μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του για πλήρη ήττα της Χαμάς.

  • Ν. Υόρκη: Τουλάχιστον 200 συλλήψεις Εβραίων σε διαδήλωση κατά των βομβαρδισμών στη Γάζα

    09:09:42

    Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν όταν η Αστυνομία διέλυσε μια μεγάλη διαδήλωση κυρίως Εβραίων Νεοϋορκέζων που είχαν καταλάβει την κεντρική αίθουσα του σταθμού Grand Central, το Σάββατο (28/10, ώρα Ελλάδας) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ, όπως δήλωσαν οι Αρχές και οι διοργανωτές.

    Το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι τουλάχιστον 200 άτομα είχαν συλληφθεί, ενώ οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας ανέφεραν ότι ο αριθμός τους ξεπερνά τους 300, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που το επικαλείται ο Guardian.

    Φωτογραφίες από τον σταθμό στη Νέα Υόρκη έδειχναν ουρές νεαρών ανθρώπων να στέκονται με χειροπέδες και να φορούν μαύρες μπλούζες με τις λέξεις «Όχι στο όνομά μας!» και «Παύσατε πυρ τώρα!» τυπωμένες με λευκό χρώμα.

    {https://twitter.com/clashreport/status/1718142762330050733}

  • Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε ο επικεφαλής των εναέριων επιχειρήσεων της Χαμάς

    08:43:09

    Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε, το Σάββατο (28/10), ότι σκότωσε τον άνθρωπο που φέρεται να διοικούσε τους μαχητές της Χαμάς που διείσδυσαν στο Ισραήλ με αλεξίπτωτα πλαγιάς στις 7 Οκτωβρίου και φέρεται να ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων.

    Μάλιστα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανήρτησαν στο Χ το εξής μήνυμα: «Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μαχητικά αεροσκάφη των IDF έπληξαν τον Ασέμ Αμπού Ρακάμπα, τον επικεφαλής της εναέριας συστοιχίας της Χαμάς. Ο Αμπού Ρακάμπα ήταν υπεύθυνος για τα UAV [μη επανδρωμένα αεροσκάφη] της Χαμάς, τα drones, τα αλεξίπτωτα πλαγιάς, την εναέρια ανίχνευση και άμυνα. Συμμετείχε στον σχεδιασμό της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου και διοικούσε τους τρομοκράτες που διείσδυσαν στο Ισραήλ με αλεξίπτωτα πλαγιάς και ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε θέσεις των IDF».

    {https://twitter.com/IDF/status/1718127571554947394}

    Επίσης, οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο από τη συγκεκριμένη επίθεση.

    {https://twitter.com/IsraelWarRoom/status/1718127165177315719}

  • Κασσελάκης: «Ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία»

    08:21:03

    Θέση για το ότι η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ σχετικά με ψήφισμα που προώθησαν αραβικά κράτη με σκοπό την εκεχειρία και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την προστασία αμάχων στη Γάζα πήρε, το Σάββατο (28/10), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης.

    Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή του στο Χ, ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε το εξής: «Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα. 120 χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το μέρος της ειρήνης. Όχι η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Απείχαμε».

    Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συμπλήρωσε: «Αυτή τη νύχτα στη Γάζα οι άμαχοι ζουν ξανά τη φρίκη και εμείς "νίψαμε τας χείρας μας". Ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του».

    {https://twitter.com/skasselakis/status/1718022103675343034}

  • Συνεχίζεται το μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες στη Γάζα

    08:06:49

    Εξακολουθεί να υπάρχει σχεδόν πλήρης διακοπή των επικοινωνιών στη Λωρίδα της Γάζας. Τα τηλεφωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο έχουν αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό εν μέσω σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών σε γραμμές τροφοδοσίας και κεραίες, σύμφωνα με την Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών της Παλαιστίνης.

    Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Al Jazeera, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ένα «μπλακ άουτ στις επικοινωνίες είναι ένα μπλακ άουτ στις ειδήσεις» που μπορεί να οδηγήσει σε «σοβαρές συνέπειες», συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης παραπληροφόρησης.

    «Σε αυτή τη σκοτεινή ώρα, στεκόμαστε στο πλευρό των δημοσιογράφων, αυτών των αναζητητών της αλήθειας, των οποίων η καθημερινή εργασία μάς ενημερώνει με γεγονότα που ρίχνουν φως στην ανθρώπινη κατάσταση και βοηθούν να λογοδοτήσει η εξουσία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω ανακοίνωση.

    {https://youtu.be/Ntoq3B3JKuE}

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Χαμάς: «Θα αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις του Ισραήλ με πλήρη ισχύ»

      08:03:16

      Η Χαμάς δήλωσε ότι οι μαχητές της είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις ισραηλινές επιθέσεις με «πλήρη ισχύ» μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις.

      Μαχητές της συγκρούονται με ισραηλινά στρατεύματα στη βορειοανατολική πόλη Μπέιτ Χανούν της Γάζας και στην κεντρική περιοχή Αλ Μπουρέιτζ, που βρίσκονται και οι δύο κοντά στα σύνορα, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής (27/10) η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

      Το Sky News δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτές τις αναφορές.

      «Οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ και όλες οι παλαιστινιακές δυνάμεις αντίστασης είναι απολύτως έτοιμες να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα [του Ισραήλ] με πλήρη ισχύ και να ματαιώσουν τις επιδρομές του», δήλωσε η Χαμάς το πρωί του Σαββάτου (28/10), προσθέτοντας το εξής: «Ο Νετανιάχου και ο ηττημένος στρατός του δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν καμία στρατιωτική νίκη».

    • Καμπανάκι από τον ΟΗΕ: «Πολλοί θα πεθάνουν στη Γάζα από τις καταστροφικές ελλείψεις»

      07:52:07

      Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε, το Σάββατο (28/10, ώρα Ελλάδας) ότι «πολλοί περισσότεροι θα πεθάνουν» στη Γάζα από τις καταστροφικές ελλείψεις.

      «Οι άνθρωποι στη Γάζα πεθαίνουν, δεν πεθαίνουν μόνο από τις βόμβες και τα χτυπήματα, σύντομα πολλοί περισσότεροι θα πεθάνουν από τις συνέπειες της [πολιορκίας]», δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρίνι, ο επικεφαλής της UNRWA.

      Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει, επίσης, ότι η πρώτη δόση της κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας επετράπη το περασμένο Σαββατοκύριακο (21-22/10), αλλά μόνο 74 φορτηγά έχουν περάσει από τότε. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι κατά μέσο όρο 500 φορτηγά εισέρχονταν στη Γάζα κάθε ημέρα πριν από τη σύγκρουση.

      Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον Guardian, ο Φιλίπ Λαζαρίνι έχει τονίσει το εξής: «Αυτά τα λίγα φορτηγά δεν είναι τίποτα περισσότερο από ψίχουλα που δεν θα κάνουν τη διαφορά».

      {https://twitter.com/nytimes/status/1717994598658658733}

      Υπενθυμίζεται ότι μια πρώτη ομάδα έξι γιατρών από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εισήλθε στη Γάζα, την Παρασκευή (27/10), μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο, μαζί με έξι φορτηγά με βοήθεια, όπως δήλωσε ο Ερυθρός Σταυρός.

      Μεταξύ των βομβαρδισμών και της έλλειψης καυσίμων, 12 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας αναγκάστηκαν να κλείσουν και η UNRWA δήλωσε ότι αναγκάστηκε να «μειώσει σημαντικά τις δραστηριότητές της».

    • ΗΠΑ: «Έτοιμες να αναλάβουν περαιτέρω δράση» κατά οργανώσεων που συνδέονται με το Ιράν

      07:35:03

      Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε το Σάββατο (28/10, ώρα Ελλάδας) ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να αναλάβουν περαιτέρω δράση« μετά τις επιθέσεις ομάδων που συνδέονται με το Ιράν εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία.

      Τα σχόλια του Μπάιντεν σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, έγιναν μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη στην ανατολική Συρία αυτή την εβδομάδα.

      {https://twitter.com/GloballyWatch/status/1718098717339697392}

      Νωρίτερα, ο Μάικ Τζόνσον ανήρτησε στο X ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Η Βουλή των Αντιπροσώπων στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και επαναβεβαίωσα τη σθεναρή υποστήριξή μας», έγραψε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

      {https://twitter.com/SpeakerJohnson/status/1718041485843591230}

Ροή Ειδήσεων