Ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα βρίσκεται στη Ντόχα του Κατάρ για συνομιλίες με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και κορυφαίους αξιωματούχους του Κατάρ, ενημερώθηκαν την Τρίτη οι Times of Israel, εν μέσω των προσπαθειών απελευθέρωσης ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες.
Ο Μπερνς θα έχει συνάντηση με τον Μπαρνέα και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
Από την έναρξη του πολέμου, ο Μπαρνέα έχει πραγματοποιήσει τρία ταξίδια στο Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Φέρεται επίσης να έχει φιλοξενήσει κορυφαίους αξιωματούχους του Κατάρ στο Ισραήλ.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε αφού το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε διήμερη παράταση της αρχικής τετραήμερης εκεχειρίας, προκειμένου να επιτραπεί η απελευθέρωση τουλάχιστον 20 ακόμη ομήρων. Συνολικά περίπου 240 όμηροι απήχθησαν στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι τρομοκράτες οργίασαν τις νότιες κοινότητες, δολοφονώντας τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους.
Οι συνομιλίες επικεντρώνονται στη διασφάλιση της ομαλής απελευθέρωσης των επιπλέον 20 ομήρων και ενδεχομένως στην επέκταση της προσωρινής εκεχειρίας για περισσότερες ημέρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των γυναικών και των παιδιών που κρατούνται από τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα.
Το Ισραήλ πιστεύει ότι μέχρι και 83 γυναίκες και 10 παιδιά κρατούνται από τις τρομοκρατικές ομάδες, εξαιρουμένων πέντε γυναικών στρατιωτών, και πιστεύει ότι οι επόμενες δύο ημέρες είναι κρίσιμες για να πείσουν τη Χαμάς να επεκτείνει τη συμφωνία ώστε να συμπεριλάβει όλες αυτές τις γυναίκες.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τη Δευτέρα τα ονόματα 50 επιπλέον γυναικών κρατουμένων που θα μπορούσαν να εξεταστούν για απελευθέρωση εάν η Χαμάς απελευθερώσει άλλους 20 ισραηλινούς ομήρους τις επόμενες ημέρες.
Τις πρώτες τέσσερις ημέρες της εκεχειρίας, η Χαμάς απελευθέρωσε συνολικά 30 παιδιά και 20 γυναίκες από το Ισραήλ, 10 από τις οποίες ήταν μητέρες απελευθερωμένων παιδιών, καθώς και έναν Ισραηλινο-Ρώσο που αφέθηκε ελεύθερος ως χειρονομία προς τη Μόσχα, και 18 αλλοδαπούς - 17 Ταϊλανδούς και έναν Φιλιππινέζο - που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής συμφωνίας, με τη μεσολάβηση του Ιράν.
Ο δεύτερος στόχος της επίσκεψης
Ο δεύτερος λόγος για το ταξίδι του Μπαρνέα είναι να θέσει τις βάσεις για μελλοντικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν τους ομήρους που δεν εμπίπτουν στην τρέχουσα συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών και ενδεχομένως των στρατιωτών.
Το Κατάρ είναι ένας κρίσιμος δίαυλος επικοινωνίας με τη Χαμάς, καθώς φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο της τρομοκρατικής οργάνωσης και είναι η κύρια κατοικία του αυτοεξόριστου ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια, καθώς και του πρώην ηγέτη της Χάλεντ Μασάαλ. Η χώρα είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές της Χαμάς, μεταφέροντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην τρομοκρατική οργάνωση ετησίως.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed Al-Ansari, ανέφερε την Τρίτη ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των στρατιωτών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αφού απελευθερωθούν οι άμαχοι όμηροι.
Σε ενημέρωση του Τύπου, ο Al-Ansari δήλωσε: «Η τρέχουσα προτεραιότητα είναι η απελευθέρωση των πολιτικών ομήρων, των γυναικών και των παιδιών. Στη συνέχεια θα έρθει η σειρά των στρατιωτικών».
Τονίζοντας τον ρόλο του Κατάρ μαζί με την Αίγυπτο στη διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση των απαχθέντων, ο Αλ-Ανσάρι δήλωσε επίσης ότι η χώρα του Κόλπου δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την απελευθέρωση επιπλέον ισραηλινών ομήρων πέραν των 20 που προβλέπεται να απελευθερωθούν σε δύο ομάδες των 10 ατόμων την Τρίτη και την Τετάρτη, σύμφωνα με τους όρους της διήμερης παράτασης της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε από τα μέρη.