Τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές έχουν ήδη κατηγορηθεί για το σκάνδαλο Qatargate, τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς που έχει πλήξει τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και δεκαετίες.
Ωστόσο, σύμφωνα με πλήθος εγγράφων που διέρρευσαν από τις αστυνομικές έρευνες και τα οποία επικαλείται το Politico, οι παραπάνω δεν είναι οι μόνοι φερόμενοι ως συμμετέχοντες στο δίκτυο διαφθοράς.
Άλλα 7 πρόσωπα στο δίκτυο του Παντσέρι – Οι υποσχέσεις για «βαλίτσες» και τα ακριβά δώρα
Όπως, μάλιστα, αποκαλύπτει το δημοσίευμα, ακόμη έξι εν ενεργεία ευρωβουλευτές και ένας κοινοβουλευτικός αξιωματούχος έχουν ταυτοποιηθεί από τις αστυνομικές αρχές ως μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, κατά το οποίοι πολιτικά πρόσωπα και συνεργάτες τους φέρεται να έπαιρναν χρήματα ή δώρα από το Κατάρ και άλλες ξένες κυβερνήσεις, με αντάλλαγμα να επηρεάσουν την πολιτική της ΕΕ.
Αυτά τα επτά άτομα εξακολουθούν να εργάζονται στην Ευρωβουλή. Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε σχέση με την υπόθεση. Αλλά τα ονόματά τους είναι μεταξύ εκείνων που δόθηκαν στις βελγικές αρχές που διερευνούν τους ισχυρισμούς δύο εκ των βασικών υπόπτων: του ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, φερόμενου ως αρχηγό του δικτύου, και του πρώην βοηθού του Φραντσέσκο Τζόρτζι, εν διαστάσει συζύγου της Εύας Καϊλή.
Ωστόσο, το δημοσίευμα δεν κατονομάζει τα 7 εν λόγω πρόσωπα για νομικούς λόγους. Όσα αναφέρονται στα έγγραφα περιλαμβάνουν τον ισχυρισμό ότι ορισμένοι από αυτούς τους ευρωβουλευτές επωφελήθηκαν από μια συμφωνία, κατά την οποία ξένος αξιωματούχος τους υποσχέθηκε έως και 250.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσουν τις ευρωπαϊκές προεκλογικές εκστρατείες τους το 2019.
Σε άλλη περίπτωση, ένας ευρωβουλευτής φέρεται να έλαβε ένα ρολόι. Ο αξιωματούχος της ΕΕ δέχθηκε έως και 20.000 ευρώ σε μετρητά, ισχυρίστηκαν οι Παντσέρι και Τζόρτζι.
Qatargate: Στρατιώτες και ηλίθιοι
«Στο δίκτυο του Παντσέρι υπάρχουν δύο είδη παραγόντων: αυτοί που γνωρίζουν την οργάνωση και τη διαφθορά, αυτοί που αισθάνονται υποχρεωμένοι», είπε ο Τζόρτζι στους ανακριτές. Τα μέλη του δικτύου, είπε, περιγράφονται ως «στρατιώτες».
«Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν στα μάτια του Παντσέρι «χρήσιμοι ηλίθιοι» και δεν γνώριζαν το σύστημα που είχε θέσει σε εφαρμογή», πρόσθεσε ο Τζόρτζι, όπως φαίνεται σε ένα από τα έγγραφα που είδε το Politico.
Πώς στρατολογούσε ο Παντσέρι τα μέλη του δικτύου
Ο Τζόρτζι ισχυρίστηκε επίσης ότι το πρώην αφεντικό του χρησιμοποίησε διαφορετικούς «μοχλούς και τεχνικές χειραγώγησης» για να πείσει τους ανθρώπους να κάνουν ό,τι του ζητούσε. Αυτά περιλάμβαναν: «την αξιοπιστία του ως πρώην βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Προέδρου του Fight Impunity [ΜΚΟ], χρήματα, ρομαντικές/σεξουαλικές σχέσεις, ανταλλαγές ευεργεσιών όπως για παράδειγμα να τους βοηθήσω να βρουν δουλειά».
Οι 3 εν ενεργεία ευρωβουλευτές που συνελήφθησαν
Εκτός από τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι, τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές έχουν συλληφθεί και τους έχουν ασκηθεί προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Και οι τρεις -Εύα Καϊλή, Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο- αρνούνται την ανάμειξη και μπορούν να παρευρεθούν στο Ευρωκοινοβούλιο και να συμμετάσχουν στις ψηφοφορίες κανονικά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κυβερνήσεις του Κατάρ, του Μαρόκου και της Μαυριτανίας είναι ύποπτες ότι στρατολόγησαν τις αμειβόμενες υπηρεσίες του Παντσέρι και των συνεργατών του ως μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας χειραγώγησης των διαδικασιών της ΕΕ υπέρ τους.
Το γεγονός ότι ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι είπαν ότι άτομα που φέρονται να είναι μέρος του δικτύου συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά στην «καρδιά» της δημοκρατίας της ΕΕ, θα εγείρει νέες ανησυχίες για το πόσα άλλα μπορεί να προκύψουν ακόμη στο σκάνδαλο, λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές 2024. Θέτει επίσης τη διεξαγωγή της έρευνας από τις βελγικές αρχές -και τον χειρισμό του σκανδάλου από το Ευρωκοινοβούλιο- υπό εκ νέου έλεγχο.
Το ευρύτερο δίκτυο
Τόσο ο Τζόρτζι όσο και ο Παντσέρι άλλαξαν τις ιστορίες τους από τότε που συνελήφθησαν — ο Παντσέρι αρνήθηκε αρχικά την ανάμειξη και στη συνέχεια έκλεισε συμφωνία με τις βελγικές αρχές. Ο Τζόρτζι παραδέχτηκε επίσης τον ρόλο του, αλλά από τότε υποστήριξε μέσω του δικηγόρου του ότι οι δηλώσεις του στην αστυνομία έγιναν υπό πίεση.
Ωστόσο, εκατοντάδες σελίδες αστυνομικών στοιχείων που έφτασαν στα χέρια του Politico, ρίχνουν νέο φως στην υπόθεση.
Οι έξι ευρωβουλευτές και ο αξιωματούχος της ΕΕ φέρεται να ανήκουν σε ένα ευρύτερο δίκτυο περίπου 15 ατόμων που ταυτοποιήθηκαν από τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι στα —συχνά αντιφατικά— στοιχεία τους στους ντετέκτιβ που ερευνούν την υπόθεση.
Ένας εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι το θεσμικό όργανο δεν μπορεί να σχολιάσει τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες, αλλά είπε ότι «παραμένει πλήρως συνεργάσιμο με τις δικαστικές εθνικές αρχές» και «είναι σθεναρά ενάντια» στη διαφθορά. «Θα διαχειριστεί γρήγορα κάθε ενδεχόμενο αίτημα άρσης ασυλίας των ευρωβουλευτών που λάβει, εάν και εφόσον ζητηθεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Το Κατάρ και το Μαρόκο αρνήθηκαν ότι διέπραξαν αδικήματα στην υπόθεση και δεν απάντησαν σε αιτήματα του Politico για σχολιασμό. Ο δικηγόρος του Παντσέρι αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.
Ο δικηγόρος του Φραντσέσκο Τζόρτζι, Pierre Monville, είπε: «Τα στοιχεία που αναφέρετε δεν βασίζονται σε αποδείξεις αλλά σε όσα είπε ο κ. Παντσέρι στον κ. Τζόρτζι. Ό,τι είχε δηλώσει ή γράψει ο Τζόρτζι κατά τη διάρκεια της κράτησής του ήταν υπό ακραίες πιέσεις και ανησυχίας σχετικά με το γεγονός ότι η κόρη του έμενε χωρίς τους γονείς της».