Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε το 2023 λόγω του επίμονου πληθωρισμού, των υψηλών τιμών ενέργειας και της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης, αλλά απέφυγε την ύφεση στο τέλος του έτους. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% κατά το σύνολο του έτους 2023, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (15/01) η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η Ρουθ Μπραντ, πρόεδρος της Στατιστικής Υπηρεσίας, δήλωσε: «Η συνολική οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία το 2023 παραπαίει σε ένα περιβάλλον που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από πολλαπλές κρίσεις».
Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε: «Παρά τις πρόσφατες μειώσεις των τιμών, οι τιμές παρέμειναν υψηλές σε όλα τα στάδια της οικονομικής διαδικασίας και επιβάρυναν την οικονομική ανάπτυξη. Οι δυσμενείς συνθήκες χρηματοδότησης λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της ασθενέστερης εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης είχαν, επίσης, το τίμημά τους».
«Οι συνθήκες ύφεσης που έρχονται από το τέλος του 2022 φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και φέτος», δήλωσε ο Άντριου Κένινγκχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη. Η πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού θα πρέπει να προσφέρει κάποια ανακούφιση στα νοικοκυριά, αλλά οι επενδύσεις σε κατοικίες και επιχειρήσεις είναι πιθανό να συρρικνωθούν, οι κατασκευές οδεύουν προς μια απότομη ύφεση και η κυβέρνηση σφίγγει απότομα τη δημοσιονομική πολιτική, σημείωσε ο ίδιος, προβλέποντας μηδενική αύξηση του ΑΕΠ το 2024.
Πώς απεφεύχθη η ύφεση
Η γερμανική οικονομία δεν συνέχισε την ανάκαμψή της από την απότομη οικονομική ύφεση που βίωσε το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά το ΑΕΠ ήταν 0,7% υψηλότερο το 2023 από ό,τι το 2019. Οι οικονομικές επιδόσεις στη βιομηχανία, εκτός των κατασκευών, μειώθηκαν κατά 2% το 2023, λόγω της πολύ χαμηλότερης παραγωγής στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού, ενώ η οικονομική δραστηριότητα στις υπηρεσίες συνέβαλε στην ανάπτυξη.
Οι κατασκευές σημείωσαν μέτρια ανάπτυξη της τάξης του 0,2% το 2023. Η επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης είχε ιδιαίτερα αισθητό αντίκτυπο στον τομέα αυτόν, παράλληλα με το επίμονα υψηλό κόστος κατασκευής και την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Η κατανάλωση των νοικοκυριών το 2023 μειώθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, προσαρμοσμένη στις τιμές, και οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ο υποτονικός ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και η αδύναμη εγχώρια ζήτηση το 2023 επηρέασαν, επίσης, το εξωτερικό εμπόριο, το οποίο μειώθηκε παρά την πτώση των τιμών, με τις εισαγωγές να σημειώνουν συρρίκνωση κατά 3% και τις εξαγωγές να υποχωρούν κατά 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό δημιούργησε ένα θετικό ισοζύγιο εξαγωγών και εισαγωγών, το οποίο στήριξε το ΑΕΠ.