Μια «θεραπεία – σοκ» υποσχέθηκε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι την οποία έβαλε αμέσως σε εφαρμογή.
Ο ακραία νεοφιλελεύθερος αναρχοκαπιταλιστής – έτσι αρέσκεται να αυτοχαρακτηρίζεται – προχώρησε σε ακραία δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να συμμαζέψει – όπως λέει – τα οικονομικά μεγέθη της χώρας.
Το πρώτο διάταγμα που υπέγραψε ο Χαβιέρ Μιλέι ήταν η κατάργηση 9 Υπουργείων και ολόκληρου του μηχανισμού διοίκησης ή εποπτείας που ήταν υπό τα υπουργεία. Παράλληλα, με μία υπογραφή, απολύθηκε το 34% των δημοσίων υπαλλήλων. Οι θέσεις εργασίας αυτών που απολύθηκαν καταργήθηκαν.
Ο Υπουργός Οικονομίας του Μιλέι, Luis Caputo, με το επιχείρημα «δεν υπάρχουν λεφτά», ανακοίνωσε την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος πέσο κατά 55%. Η ισοτιμία με το Δολάριο από 365 πέσος ορίστηκε στα 800.
Προανήγγειλε δε, την… κατάργηση του εθνικού νομίσματος και την αντικατάστασή του από το δολάριο των ΗΠΑ. Αν και δεν αναφέρθηκε κάποια «ισοτιμία αντικατάστασης», εκτιμάται ότι θα είναι πολύ πάνω από 1 δολάριο προς 1000 πέσος.
Ταυτόχρονα, μέσα σε μια μέρα αύξησε κατά 50% τον Φόρο Εισαγωγής για τα προϊόντα που εισάγονται στην Αργεντινή, εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων.
Ωστόσο, η παραπάνω κίνηση, που επικροτήθηκε τόσο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και από τις εργοδοτικές ενώσεις, δεν έφερε τα αποτελέσματα που περίμενε η νέα κυβέρνηση του Μιλέι.
Μάλλον το αντίστροφο. Συγκεκριμένα:
- ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε σε δυο μέρες από 143 σε 170%,
- οι τιμές λιανικής σε ένα βράδυ αυξήθηκαν κατά 50%
- το πέσο κατρακύλησε παρά την επίσημη υποτίμηση κατά 55%, από τα 800 σε πάνω από 1100 η ισοτιμία του
Δεν υπάρχουν λεφτά για δημόσια έργα
Σύμφωνα επίσης με τις ανακοινώσεις του υπουργού Luis Caputo, η κυβέρνηση ακυρώνει τα όποια σχέδια υπάρχουν για δημόσια έργα.
«Εάν συνεχίσουμε έτσι οδεύουμε προς τον υπερπληθωρισμό. Αποστολή μας είναι να αποοφύγουμε την καταστροφή» είπε ο Καπούτο. Παραδέχθηκε, βέβαια, ότι τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν πλήγμα στους πολίτες και στην αγοραστική τους δύναμη με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να «χρυσώσει το χάπι» δίνοντας κάποια έξτρα κοινωνικά επιδόματα. Τα δημόσια έργα θα εκτελούνται από τον ιδιωτικό τομέα «καθώς το κράτος δεν έχει ούτε τα χρήματα ούτε τη χρηματοδότηση» για αυτά, δήλωσε.
Στόχος οι διαδηλωτές
Μετά τα μέτρα – σοκ στην οικονομία, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι έβαλε στο στόχαστρο τις διαδηλώσεις που αναμένεται να ξεσπάσουν μετά τα ακραία δημοσιονομικά μέτρα που πάρθηκαν.
Την Πέμπτη (14/12), η υπουργός Ασφαλείας στην κυβέρνηση Μιλέι, Πατρίσια Μπούλριτς, ανακοίνωσε «πρωτόκολλο για την καταπολέμηση του «απόλυτου χάους των διαδηλώσεων, ειδικά αυτών που κλείνουν δρόμους», αναγγέλλοντας την επέκταση της εμβέλειας δράσης των δυνάμεων επιβολής του νόμου και διαμηνύοντας πως «θα πληρώνουν αυτοί που τις οργανώνουν».
Η υπουργός Ασφαλείας Πατρίσια Μπούλριτς, που βρισκόταν στην ίδια θέση επί των ημερών του Μαουρίτσιο Μάκρι στην προεδρία (2015-2019), ανακοίνωσε μέτρα —και προσεχώς νόμο— αποτροπής των «διακοπών της κυκλοφορίας» των «πικετοφοριών», των «οδοφραγμάτων», που κατ’ αυτήν «πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα και διαταράσσουν την κοινωνική «ειρήνη» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής».
Στο εξής, όλες οι ομοσπονδιακές δυνάμεις επιβολής της τάξης θα μπορούν να επεμβαίνουν εάν διαδήλωση κλείνει κυκλοφοριακό άξονα, ανήγγειλε, όχι μόνο οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, είτε πρόκειται για τις επαρχίες ή για την πρωτεύουσα.
«Η ισχύς που θα χρησιμοποιείται θα είναι η ελάχιστη απαραίτητη, αλλά ανάλογη προς την αντίσταση» που θα προβάλλεται, πρόσθεσε, και «ο λογαριασμός» της δράσης των υπηρεσιών επιβολής του νόμου «θα στέλνεται σε αυτούς που ευθύνονται», είτε είναι «οργανώσεις», είτε είναι «πρόσωπα»: «Δεν θα πληρώνει το κράτος για τη χρήση βίας των δυνάμεων ασφαλείας», συμπλήρωσε.
Η υπουργός Μπούλριτς είπε επίσης πως θα επιβάλλονται κυρώσεις σε γονείς που παίρνουν μαζί τα παιδιά τους ή έφηβους σε διαδηλώσεις. «Θα υπάρχουν συνέπειες για αυτούς που χρησιμοποιούν παιδιά ως ασπίδες», δήλωσε η υπουργός.
H Αργεντινή είναι μια χώρα στην οποία το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και ο πληθωρισμός έτρεχε – προ της «θεραπείας – σοκ» του Μιλέι – με 140% σε ετήσια βάση.