Κόσμος

Τουρκία: Ο Μπαχτσελί θέλει να ακυρώσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό

«Είναι προφανές ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ δεν εξελίσσονται με σταθερό, καλοπροαίρετο και χωρίς προκαταλήψεις τρόπο», τόνισε ο Μπαχτσελί.

Τον τερματισμό της συμφωνίας επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) ζήτησε την επιστροφή των Σύρων ζητούντων άσυλο από την Τουρκία και έκανε λόγο για κινδύνους για την πληθυσμιακή ισορροπία, την εθνική σύνθεση και το μέλλον της χώρας.

«Η εισροή μεταναστών και προσφύγων είναι ένα από τα πιο έντονα και φλέγοντα προβλήματα, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στην εποχή μας και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε ενάντια στις επικίνδυνες ροές που θα βλάψουν τη δημογραφική μας σταθερότητα και το δημογραφικό μας μέλλον, είμαστε εντελώς ενάντια στις ανθρώπινες ροές που θα νοθεύσουν την πληθυσμιακή μας ισορροπία, την εθνική μας σύνθεση και την ύπαρξή μας σε αυτή τη γεωγραφία», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο Μπαχτσελί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του MHΡ.

Ακόμη, επί του ίδιου θέματος επισήμανε: «Η εθελοντική, ασφαλής επιστροφή με αξιοπρέπεια των Σύρων αιτούντων άσυλο με καθεστώς προσωρινής προστασίας στη χώρα μας πρέπει να διασφαλιστεί σταδιακά, να σπάσει η «ραχοκοκαλιά» της παράτυπης μετανάστευσης. Να τερματιστεί η Συμφωνία Επανεισδοχής. Η άποψη του MHP για το σημαντικό αυτό ζήτημα ταυτίζεται με τη μία και μοναδική άποψη του έθνους μας».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αρχηγός των εθνικιστών στη γειτονική χώρα τόνισε ότι «είναι προφανές ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ δεν εξελίσσονται με σταθερό, καλοπροαίρετο και χωρίς προκαταλήψεις τρόπο. Επιπλέον, η υποκειμενική άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, ιδίως η λανθασμένη προσέγγισή της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δεν αφήνει περιθώρια συζήτησης και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.

»Τα θεσμικά όργανα που είναι επιφορτισμένα με τη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης, ευημερίας, σταθερότητας και ασφάλειας έχουν χρεοκοπήσει. Στην παρούσα φάση, είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση και το επανεκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προβούν σε έναν απολογισμό συνείδησης, δικαιοσύνης και ανθρωπισμού».

Μένει να φανεί, βεβαίως, πώς θα αντιδράσει σε αυτά που αναφέρθηκαν ο Ερντογάν, σε μια κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, μετά τις εξελίξεις που δημιουργούν στη γηραιά ήπειρο τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Τουρκία: Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα και την ΕΕ ο τερματισμός της συμφωνίας

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο φθινόπωρο είχε δρομολογηθεί η ανανέωση της επίμαχης συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δύο πλευρές είχαν δώσει τα χέρια στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, τον Μάρτιο του 2016. Η συμφωνία προέβλεπε ότι όλοι οι μετανάστες χωρίς έγγραφα που φτάνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά χωρίς αποδεκτές αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία.

Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία σχετικά με τη μετανάστευση και τις εδαφικές διαμάχες είχαν φέρει σε οριακή κατάσταση τις σχέσεις των δύο χωρών, κατ’ επέκταση και της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η άμεση αντίδραση της Αθήνας στους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2023 δημιούργησε ένα νέο σκηνικό για τις διμερείς σχέσεις. Στις τελευταίες χρονικά προεδρικές εκλογές στη γειτονική χώρα η Άγκυρα εξέφρασε νέο ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ, οι οποίες το 2018 είχαν φτάσει σε αδιέξοδο.

Πέρσι τον Ιούνιου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον κορυφαίο διπλωμάτη της, τον Ζοζέπ Μπορέλ, να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία.

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, είχε τονίσει ότι είχε φτάσει η ώρα να «αναζωογονηθεί και να επεκταθεί» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση.

«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος», είχε συμπληρώσει σχετικα, συμπεριλαμβανομένων «των περιθωρίων βελτίωσης τόσο στη φύλαξη των συνόρων όσο και στην καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπορίου».

Η αρχική συμφωνία δεν ίσχυε για τους μετανάστες που περνούν στην Ελλάδα μέσω των «χερσαίων συνόρων, παρά μόνο των νησιών», είχε επισημάνει ακόμη ο κ. Καιρίδης για να προσθέσει: «Τώρα, ίσως θέλουμε να συμπεριλάβουμε» ελέγχους στα χερσαία σύνορα, ώστε οι μετανάστες που περνούν από εκεί να μπορούν επίσης να επιστραφούν.

Μητσοτάκης για Τουρκία: «Συνεργαζόμαστε καλά στο μεταναστευτικό»

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, πριν τις ευρωεκλογές 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει για τα ελληνοτουρκικά ότι  «συνεργαζόμαστε καλά στο μεταναστευτικό, το κλίμα έχει αλλάξει».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ως «αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία άλλαξε τις θέσεις της. Δεν είμαστε αφελείς. Γιατί εάν ήμασταν δεν θα χτίζαμε τέτοια πλοία. Και μακάρι να είναι αχρείαστα πάντα».

Για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε ότι είναι μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα μας, η οποία υπηρετεί πολιτική αρχών. «Δεν μπορούν να ικανοποιούν τους πάντες οι αποφάσεις μας, έχουμε τις συμμαχίες μας και με αίσθηση υπευθυνότητας και σταθερότητας η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει», επισήμανε.

Το Κυπριακό, είπε ο πρωθυπουργός, ενδεχομένως μπορεί να στηριχθεί από την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μάλιστα, ανέφερε ότι στηρίζουμε την Μαρία Άνχελα Ολγκίν και την επανέναρξη των συνομιλιών.

«Δεν είναι αποδεκτή η θέση της Τουρκίας περί δυο κρατών στην Κύπρο», επισήμανε. Τέλος, για το ίδιο θέμα δήλωσε ότι «είμαστε υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, είμαστε υπέρμαχοι της λύσης των δυο κρατών, το ζήτημα όμως είναι πως θα φτάσουμε σε αυτό και πρώτη προτεραιότητα είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να αποσυρθεί το Ισραήλ και να απελευθερωθούν οι όμηροι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ινδία: Θύμα ομαδικού βιασμού κάνει αίτημα για ευθανασία
Eurojackpot - Νέα κλήρωση σήμερα 11/6/24: Μέχρι τι ώρα το δελτίο
Chevron Right