Κόσμος

DeepSeek VS ChatGPT: Γιατί η κινεζική «μπλε φάλαινα» της ΑΙ σκόρπισε τον πανικό σε «Magnificent 7» και ΗΠΑ

Η κινέζικη εταιρεία DeepSeek φέρνει τα πάνω κάτω στην αγορά της τεχνολογίας και την τεχνητή νοημοσύνη. 

Το DeepSeek, το νέο κινεζικό μοντέλο AI, έσκασε σαν «βόμβα» στην αγορά της τεχνολογίας. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές ειδικών πρόκειται για ένα μοντέλο ισοδύναμο με το περίφημο ChatGTP της OpenAI, αλλά και άλλα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών.

Πρόκειται λοιπόν για έναν ισάξιο ανταγωνιστή στη μάχη των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM – Large Language Model). Αλλά το DeepSeek έχει ένα σαφές και ισχυρό πλεονέκτημα και για αυτό πυροδότησε μια παγκόσμια αναταραχή: Το υψηλής τεχνολογίας hardware που χρησιμοποιεί είναι πολύ χαμηλότερου κόστους. Δαπανήθηκαν μόλις 6 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του μοντέλου, με τους αναλυτές να υπολογίζουν πως το κόστος του ήταν σχεδόν 95% χαμηλότερο από το αντίστοιχο μοντέλο της OpenAI.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα τεράστια κεφάλαια, δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, που δαπανούν οι αποκαλούμενες και «Magnificent 7» (Apple, Microsoft/OpenAI, Amazon, Alphabet/Google, Meta/Facebook, Nvidia και Tesla/Χ) για την ανάπτυξη των δικών τους μοντέλων ΑΙ και την παραγωγή μικροτσιπ, αλλά και τα ακόμη μεγαλύτερα κεφάλαια που «ποντάρουν» στις εταιρείες τεχνολογίας οι επενδυτές στις αγορές ανά τον κόσμο, δεν αποκλείεται να αποδειχτούν επενδύσεις σε μια «φούσκα».

Ενδεικτικό της φρενίτιδας των δαπανών της ΑΙ είναι πως η Microsoft σχεδιάζει να επενδύσει μόνο για φέτος 80 δισεκατομμύρια δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ η Meta ανακοίνωσε από τις πλευρά της πως οι δαπάνες θα αυξηθούν κατά 60 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Η επιτυχία της DeepSeek βύθισε τις αμερικανικές μετοχές στην αγορά της τεχνολογίας και εάν επιβεβαιωθούν οι δυνατότητες του μοντέλου της τότε ο εφιάλτης για τους αμερικανικούς κολοσσούς βρίσκεται μόλις στην αρχή του. Ο Ίλον Μασκ που επίσης έχει επενδύσει τεράστια κεφάλαια στην εταιρεία του xAI αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της DeepSeek για το κόστος ανάπτυξης του μοντέλου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως είναι πιθανόν να απέκτησε μυστικά πρόσβαση στα προηγμένα τσιπ της Nvidia, τα H100. Κατηγορίες από μια «ομάδα πλουσιόπαιδων» την οποία «ξεπέρασε μια ομάδα φτωχόπαιδων», σχολίασε δηκτικά ο επενδυτής Τζεν Ζου Σκοτ.

Κίνα VS ΗΠΑ για την κυριαρχία στην AI

Αναλυτές κάνουν λόγο για μια «στιγμή Sputnik» στον χώρο της τεχνολογίας, μια αναφορά στην εκτόξευση του δορυφόρου από την πρώην Σοβιετική Ένωση που σηματοδότησε την έναρξη του διαστημικού αγώνα στα τέλη της δεκαετίας του 1950.  Με το μοντέλο της DeepSeek, η Κίνα κάνει τη δική της δυναμική είσοδο στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, της τεχνολογίας που αναμένεται να ορίσει τη νέα εποχή για την ανθρωπότητα. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στον τομέα, απαγόρευσαν τις εξαγωγές των ημιαγωγών αιχμής που απαιτούνται για την ανάπτυξη μοντέλων AI.

Αυτό συνεπάγεται πως η DeepSeek δεν είχε στη διάθεσή της τα υπερσύγχρονα τσιπ της Nvidia, της εταιρείας που παράγει – σχεδόν μονοπωλιακά – το hardware για την τεχνητή νοημοσύνη. Εάν λοιπόν η DeepSeek και κατ’ επέκταση η Κίνα κατάφεραν μειώνοντας το κόστος να ξεπεράσουν τόσο γρήγορα τους αμερικανικούς γίγαντες και τις ΗΠΑ στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, τότε θα πρόκειται για μια εξέλιξη που ανατρέπει τα πάντα, επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Nvidia, η «εταιρεία θαύμα» όπως έχει χαρακτηριστεί λόγω της αδιανόητης ανάπτυξής της τα τελευταία χρόνια, κατέρρευσε στη Wall Street με τη μετοχή της να υποχωρεί έως και 17% και να χάνει από την κεφαλαιοποίηση σχεδόν 590 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για οποιαδήποτε εταιρεία στην ιστορία των ΗΠΑ. Η αξία της μειώθηκε στα 2,9 τρις δολάρια από 3,5 τρις δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

«Η κυκλοφορία της DeepSeek, της τεχνητής νοημοσύνης από μια κινεζική εταιρεία, θα πρέπει να αφυπνίσει τις βιομηχανίες μας», σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ υπογραμμίζοντας πως οι αμερικανικοί κολοσσοί της τεχνολογίας θα πρέπει να αφήσουν τις μεταξύ τους έριδες και «να επικεντρωθούμε στον ανταγωνισμό για να κερδίσουμε».

DeepSeek VS ChatGPT – Που κερδίζει το κινέζικο μοντέλο

Η εφαρμογή «AI Assistant» της DeepSeek, που βασίζεται στο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο V3, εκτός από πανικό στις αγορές και τις ΗΠΑ, φαίνεται πως έχει προκαλέσει τεράστιο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον και στους χρήστες. Εξάλλου αυτοί θα είναι και η πραγματική του δοκιμασία, καθώς ακόμη οι δυνατότητές του εξετάζονται και από πολλούς αμφισβητούνται ή αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, εν μια νυκτί, το μοντέλο της DeepSeek, που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στις 10 Ιανουαρίου, ξεπέρασε το ChatGPT της OpenAI και έγινε η δημοφιλέστερη και με την υψηλότερη βαθμολογία δωρεάν εφαρμογή στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple. Το μοντέλο είναι επίσης διαθέσιμο από την επίσημη σελίδα της εταιρείας. Σημειώνεται πως η DeepSeek ανέπτυξε και το μοντέλο R1 που χρησιμοποιεί συλλογιστική για να λύνει σύνθετα προβλήματα και ανταγωνίζεται το αντίστοιχο μοντέλο o1 της OpenAI.

Και τα δύο μοντέλα της κινεζικής εταιρείας είναι διαθέσιμα με τη μορφή ανοιχτού κώδικα και ελάχιστους περιορισμούς στη χρήση, γεγονός που τα κάνει και πολύ πιο ελκυστικά σε σύγκριση με τις κλειστές εφαρμογές των αμερικανικών εταιρειών.

Δυτικά ΜΜΕ έσπευσαν να επισημάνουν πως κατά την πρώτη χρήση του μοντέλου της DeepSeek διαπιστώθηκε πως στις απαντήσεις του συμβαδίζει με τη λογοκρισία του κινεζικού καθεστώτος. Αυτό όμως είναι μια πτυχή της πραγματικότητας. Όπως επισημαίνεται στο εξειδικευμένο site τεχνολογίας Mashable , το μοντέλο της DeepSeek είναι ένα πραγματικό μοντέλο ανοιχτού κώδικα. Οποιοσδήποτε μπορεί να το κατεβάσει δωρεάν και να το εκτελέσει στη δική του συσκευή. Αυτό σημαίνει πρώτον ότι τα δεδομένα δεν κοινοποιούνται στην DeepSeek και επιπλέον οι χρήστες μπορούν να παρακάμψουν την όποια λογοκρισία ή τα όποια στρεβλά αποτελέσματα.

Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει το ChatGPT και το DeepSeek συμφωνούν πως το chatbot της αμερικανικής OpenAI υπερέχει επί του παρόντος στις περισσότερες συνομιλίες που απαιτούν δημιουργικά αποτελέσματα, καθώς και σε πληροφορίες που σχετίζονται με την ειδησεογραφία και τα τρέχοντα γεγονότα. Ωστόσο είναι επίσης κοινή διαπίστωση πως το DeepSeek είναι ανώτερο από το ChatGPT στις τεχνικές εργασίες. Εάν για παράδειγμα χρησιμοποιείτε chatbots AI για λογικούς συλλογισμούς, κωδικοποίηση ή μαθηματικές εξισώσεις, ειδικός στο Mashable προτρέπει τους χρήστες να δοκιμάσουν το μοντέλο της DeepSeek γιατί φαίνεται να δίνει καλύτερα αποτελέσματα.

Για μια γενική χρήση, φαίνεται πως τα δύο μοντέλα είναι ισοδύναμα, δίνοντας περίπου κοινά αποτελέσματα. Και αυτό είναι μια κακή είδηση για την OpenAI. Ο λόγος είναι πως το DeepSeek είναι εντελώς δωρεάν για τις περισσότερες περιπτώσεις χρήσης, ενώ αντίθετα οι χρήστες του ChatGPT είναι πιθανόν να χρειαστεί να εγγραφούν στο επί πληρωμή μοντέλο της OpenAI με 20 δολάρια το μήνα για να λάβουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Ποιος είναι πίσω από την DeepSeek

Η DeepSeek είναι μια startup με έδρα τη Χανγκτζου. Επικεφαλής της εταιρείας είναι ο Λίανγκ Γουένφενγκ, συνιδρυτής του hedge fund «High-Flyer». Τον Μάρτιο του 2023, η «High-Flyer», στον επίσημο λογαριασμό του, ανακοίνωσε πως ξεκινά τη συγκέντρωση πόρων για τη δημιουργία μιας νέας ερευνητικής ομάδας η οποία θα ερευνήσει τις δυνατότητες της Γενικής Τεχνητής νοημοσύνης (AGI). Έτσι δημιουργήθηκε λίγο αργότερα, το ίδιο έτος, η DeepSeek. Τα μοντέλα AGI είναι ένα όραμα για ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων που μπορούν να εκτελέσουν επιτυχώς όλες τις γνωστικές εργασίες που εκτελεί και ο άνθρωπος.

Το πόσα κεφάλαια έχει επενδύσει η High-Flyer στο DeepSeek παραμένει άγνωστο. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, χρειάστηκαν μόλις 6 εκατομμύρια για την ανάπτυξη του μοντέλου AI που έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά της τεχνολογίας. Σημειώνεται πως η High-Flyer κατέχει επίσης διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με clusters chip, τα οποία χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μοντέλων AI. 

Ο 40χρονος, Λίανγκ Γουένφενγκ είναι απόφοιτος ηλεκτρονικής και πληροφορικής μηχανικής από το Πανεπιστήμιο Zhejiang και στην DeepSeek απασχολούνται περίπου 140 άτομα από κορυφαία κινεζικά πανεπιστήμια. Αναλυτές, σχολιάζοντας την εμφάνιση της DeepSeek, σημειώνουν πως η Δύση υποτίμησε μια νέα γενιά επιχειρηματιών και μια ταχέως αυξανόμενη δεξαμενή ταλέντων της τεχνητής νοημοσύνης που ξεπηδά από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Κίνας.

Απαντάει με γενική τεχνητή νοημοσύνη η OpenAI

«Το μοντέλο της DeepSeek είναι εντυπωσιακό, ιδιαίτερα σχετικά με αυτό που είναι σε θέση να επιτύχει για την τιμή του» παραδέχτηκε σε ανάρτησή του ο  διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Αλτμαν. Πρόσθεσε ωστόσο πως «εμείς προφανώς θα παραδώσουμε πολύ καλύτερα μοντέλα». «Είναι θεμιτά αναζωογονητικό να έχουμε έναν νέο ανταγωνιστή», ανέφερε.

Και συνεχίζοντας ο Άλτμαν προανήγγειλε ανακοινώσεις σχετικά με την ανάπτυξη της γενικής τεχνητής νοημοσύνης (AGI). «Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τον οδικό χάρτη της έρευνάς μας και πιστεύουμε ότι περισσότερη υπολογιστική δύναμη είναι πιο σημαντική τώρα από ποτέ για να πετύχουμε την αποστολή μας». «Ο κόσμος θα θελήσει να χρησιμοποιήσει πολλή τεχνητή νοημοσύνη και θα εκπλαγεί πραγματικά από τα μοντέλα επόμενης γενιάς που έρχονται. Ανυπομονούμε να σας παρουσιάσουμε τη γενική τεχνητή νοημοσύνη (AGI) και όχι μόνο» κατέληξε.

https://twitter.com/sama/status/1884066337103962416

https://twitter.com/sama/status/1884066340509729074

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Eurovision 2025: Με ποια σειρά κληρώθηκαν να διαγωνιστούν Ελλάδα και Κύπρος στους ημιτελικούς
Αννα Διαμαντοπούλου: Καραμέλα
Chevron Right