Κόσμος

Ρώσος ολιγάρχης κατά Πούτιν: Πιθανές εθνικοποιήσεις ξένων εταιρειών θα μας πήγαιναν πίσω στο 1917

Οι ενστάσεις φίλου του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον οποίο συνηθίζει να… παίζει χόκεϊ στον πάγο. Ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι στη Ρωσία για ξένες εταιρείες που αποχωρούν.

Αντιμέτωπος με ορισμένους ρώσους ολιγάρχες που βλέπουν τα συμφέροντά τους να πλήττονται και την οικονομία να βυθίζεται είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τόσο για την εισβολή στην Ουκρανία, όσο και για τα οικονομικά μέτρα που έλαβε ή προτίθεται να λάβει.

Για παράδειγμα, ο ρώσος κροίσος Βλαντίμιρ Ποτάνιν επέκρινε ανοικτά την ενδεχόμενη κατάσχεση από το κράτος ξένων επιχειρήσεων που έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια απειλή το φάσμα της οποίας πλανάται όλο και περισσότερο.

Ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο οποίος είναι τακτικά επικεφαλής του καταλόγου των πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes, πρόσκειται στον ρώσο πρόεδρο, με τον οποίο συνηθίζει να παίζει χόκεϊ στον πάγο.

«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση για μια πολύ συνετή προσέγγιση όσον αφορά (…) την κατάσχεση επιχειρήσεων που ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη ρωσική αγορά. Αυτό θα μας πάει εκατό χρόνια πίσω, στο 1917», έτος της μπολσεβικικής επανάστασης, αναφέρει ο Ποτάνιν σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Telegram χθες, Πέμπτη, το βράδυ από τη Norilsk Nickel (Nornickel), τη γιγάντια μεταλλευτική εταιρεία της οποίας είναι ο κύριος μέτοχος.

Συνέπειες για δεκαετίες «βλέπει» ο στενός φίλος του Πούτιν

«Τις συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου -την παγκόσμια δυσπιστία έναντι της Ρωσίας από την πλευρά των επενδυτών- θα τις υφιστάμεθα για πολλές δεκαετίες», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι πολυάριθμες επιχειρήσεις δεν έβαλαν τέλος στις δραστηριότητές τους, αλλά τις ανέστειλαν, απόφαση που ίσως «έχει ληφθεί έπειτα από άνευ προηγουμένου πιέσεις που ασκούνται σ’ αυτές από την ξένη κοινή γνώμη». Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί συνεπώς να επιστρέψουν.

Χωρίς να προφέρει τη λέξη «εθνικοποίηση», ο Πούτιν δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως τάσσεται υπέρ του διορισμού «εξωτερικών» διοικητών επικεφαλής ξένων επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν τη Ρωσία «για να τις μεταβιβάσουν σ’ αυτούς που θέλουν να τις κάνουν να λειτουργήσουν». Ωστόσο διαβεβαίωσε πως η Ρωσία παραμένει «ανοικτή» στους ξένους οικονομικούς παράγοντες που το επιθυμούν και πως τα δικαιώματά τους «θα προστατευθούν».

Το ρωσικό κυβερνών κόμμα Ενιαία Ρωσία δήλωσε από την πλευρά του ότι ετοίμασε ένα νομοσχέδιο «που θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό προς την εθνικοποίηση αγαθών ξένων επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά» ώστε «να αποφευχθεί η πτώχευση και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας».

Στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ένας άλλος ολιγάρχης, ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, είχε ζητήσει να μπει τέλος στον «κρατικό καπιταλισμό» στη Ρωσία μετά την κρίση που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις.

Πολλές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τις δραστηριότητες στη Ρωσία, από την Coca-Cola μέχρι την Η&Μ, περνώντας από τις McDolnad’s, Ikea, Shell, BP.

Η Μόσχα επιβάλλει «αυστηρό έλεγχο» στις ξένες εταιρείες που αποχωρούν από τη Ρωσία

Την ίδια ώρα, η ρωσική εισαγγελία διέταξε τη διεξαγωγή «αυστηρού ελέγχου» στις ξένες εταιρείες που ανακοινώνουν την διακοπή των δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Οι εισαγγελείς θα εφαρμόσουν αυστηρό έλεγχο ως προς την τήρηση της εργατικού δικαίου, των όρων των συμβάσεων εργασίας, της καταβολής των μισθών, της εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων απέναντι στους συμβαλλόμενους και απέναντι στην Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κάθε απόπειρα των εταιρειών που αποχωρούν από την Ρωσία «να μην τηρήσουν μονομερώς τις υποχρεώσεις της» θα «κατασταλεί αποφασιστικά».

Επίσης, απειλεί με ποινικές διώξεις τις εταιρείες που θα επιλέξουν τον δρόμο της πτώχευσης, «πλαστής ή προμελετημένης».

Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Ρωσία απειλούνται, την ώρα που οι δυτικές κυρώσεις που πλήττουν το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και την βιομηχανία, απειλούν να βυθίσουν την χώρα σε βαθιά οικονομική κρίση.

Έχουν ήδη προκαλέσει κατάρρευση του ρουβλιού και επιτάχυνση του πληθωρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Το Κίεβο υποστηρίζει ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι Ουκρανοί άμαχοι παρά στρατιώτες
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Το «ρατσιστικό» σχόλιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία που προκάλεσε οργή στα social media
Chevron Right