Κόσμος

Τι συνέβη τελικά στην Ισπανία: Μπάχαλο με το μπλακ άουτ – Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια

Φωτοβολταϊκά, κυβερνοεπίθεση, ατμοσφαιρικό φαινόμενο... Τα ερωτήματα για το μπλακ άουτ πληθαίνουν, η ανησυχία εντείνεται.
Το μπλακ άουτ βύθισε στο χάος Ισπανία και Πορτογαλία
TONI ALBIR / EPA

Για δεύτερο 24ωρο οι αρχές της Ισπανίας αδυνατούν να δώσουν απαντήσεις σχετικά με την αιτία που προκάλεσε το πρωτοφανές και ολικό μπλακ άουτ στη χώρα, αλλά και στη γειτονική Πορτογαλία. Το σενάριο του «ατμοσφαιρικού φαινομένου» φαίνεται πως απορρίπτεται, ενώ επίσημα οι αρχές διαψεύδουν και την κυβερνοεπίθεση.

Τα ερωτήματα πληθαίνουν και η αδυναμία απαντήσεων εντείνει τόσο τη φημολογία, όσο και την ανησυχία για τα συστήματα ασφαλείας στο ηλεκτρικό δίκτυο, όχι μόνο της Ισπανίας, αλλά και άλλων χωρών της Ευρώπης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση συγκρότησε επιτροπή διερεύνησης για τα αίτια του μπλακ άουτ, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας με σκοπό να εξακριβωθούν τα αίτια του μπλακάουτ που βύθισε στο χάος τη Δευτέρα (28/04) ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο.

«Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά», δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημειώνοντας ότι θα θέσει «προ των ευθυνών τους» τους «ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης» στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Της επιτροπής διερεύνησης θα ηγηθεί το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Σάντσεθ απορρίπτει το σενάριο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ο Σάντσεθ απέκλεισε και ένα ακόμη σενάριο που βρισκόταν στο τραπέζι. Συγκεκριμένα απέρριψε το ενδεχόμενο η πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κ.α.) να προκάλεσε το μπλακάουτ.

Ο ίδιος τόνισε ότι τεχνικοί προσπαθούν ακόμη να βρουν τα ακριβή αίτια της κατάρρευσης του δικτύου και τα αποτελέσματα των ερευνών τους θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του συστήματος.

Ισπανία – Μπλακ άουτ: «Εξαφανίστηκαν 15 GW σε 5 δευτερόλεπτα» – Το σενάριο κυβερνοεπίθεσης

Αντικρουόμενες θέσεις για το σενάριο της κυβερνοεπίθεσης

Η REE, η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου της Ισπανίας, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα σήμερα ότι με βάση μια προκαταρκτική εκτίμηση απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν ανιχνεύθηκε «καμία διείσδυση» στα συστήματα ελέγχου. Η πορτογαλική κυβέρνηση απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης, υποστηρίζοντας από την πλευρά της το φαινόμενο κάποιου ακραίου «ατμοσφαιρικού φαινομένου», το οποίο ωστόσο απέρριψε με τη σειρά της μετεωρολογική υπηρεσία, υπογραμμίζοντας πως δεν καταγράφηκε κάποιο ιδιαίτερο φαινόμενο την ώρα του μπλακ άουτ.

Ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι οι ισπανικές αρχές κυβερνοασφάλειας διεξάγουν ξεχωριστή έρευνα για την πιθανότητα κυβερνοεπίθεσης, παρά τη διάψευση από τη REE.

Από την πλευρά του, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει δική του έρευνα για το μπλακάουτ για να διαπιστωθεί αν μια κυβερνοεπίθεση εναντίον ισπανικών κρίσιμων υποδομών μπορεί να προκάλεσε τη μαζική διακοπή ηλεκτροδρότησης. Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για κυβερνοεπίθεση, ο δικαστής Χόρχε Καλάμα θα διερευνήσει την υπόθεση ως έγκλημα τρομοκρατίας, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

Στην «πρίζα» σταδιακά η Ισπανία μετά το μαζικό μπλακ άουτ στην Ιβηρική – Αποκαταστάθηκε το 90% του δικτύου

«Αποκλείεται το ατμοσφαιρικό φαινόμενο»

Ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ απέκλεισε το «ατμοσφαιρικό φαινόμενο», σημειώνοντας πως «δεν υπήρξε ούτε και κάποια κεραυνική δραστηριότητα που να προηγήθηκε του γεγονότος της συσκότισης, αλλά και επίσης δεν υπήρξαν και συνθήκες άλλες μεγάλων αλλαγών στο φορτίο, το ηλεκτρικό που είχε η ατμόσφαιρά μας».

«Επομένως», συνέχισε, «επλήγησαν οι δύο χώρες, η Πορτογαλία και η Ισπανία, κυρίως από μία συσκότιση, η οποία μπορεί να είναι και αποτέλεσμα κακής εφαρμογής των δικτύων και αυτό που λέμε της τεχνητής νοημοσύνης».

«Τα δίκτυα γίνονται όλο και πιο γρήγορα και αυτή η ξέφρενη κούρσα, ο ανταγωνισμός, μπορεί να είναι μία από τις αιτίες. Και βεβαίως πάντοτε και αυτές οι κυβερνοεπιθέσεις, οι λεγόμενες, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν, τουλάχιστον να στρώσουν το δρόμο, για να γίνουν τέτοια φαινόμενα (…)», πρόσθεσε.

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας μετά το μπλακ άουτ στην ιβηρική χερσόνησο – Ποιοι συμμετέχουν

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος πιστεύει πως οι δύο χώρες ενδεχομένως να έπεσαν θύμα κυβερνοεπιθέσεων, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει». «Διότι, έτσι όπως πάμε και έτσι όπως αυξάνεται ο πληθυσμός του πλανήτη και ιδίως ο ρυθμός της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης, στο δρόμο, είμαστε σαν τα μωρά τώρα στην τεχνητή νοημοσύνη και η ανθρωπότητα μαζί με αυτήν και όλος ο πλανήτης εννοώ την ατμόσφαιρα, την υδρόσφαιρα, την βιόσφαιρα, όλοι μαθαίνουμε στα νέα δεδομένα».

«Και μαζί με αυτά όλα μαζί ήρθε και η κλιματική κρίση, η οποία αποσταθεροποίησε την ατμόσφαιρα και την υδρόσφαιρα. Όλα αυτά όμως, τα φαινόμενα που είδαμε, δηλαδή τη συσκότιση, για να γίνει δηλαδή, μια τέτοια συσκότιση θα πρέπει ή να γίνουν βαρύτατες αλλαγές σε πολύ μεγάλη κλίμακα στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που έχει ο πλανήτης μας, πράγμα το οποίο όμως, θα το είχαμε δει. Αυτά λοιπόν, για την ατμόσφαιρα είναι όλα εικασίες. Είναι άλλη η αιτία την οποία αδυνατώ να γνωρίζω».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Μπλακ άουτ στην Ισπανία, 28 Απριλίου 2025 Chevron Left
Ζερεφός: «Δεν οφείλεται σε σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο το μπλακ άουτ στην Ιβηρική»
«Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις» με τον αείμνηστο Δημήτρη Κοντομηνά
Δημήτρης Κοντομηνάς Δήμος Βερύκιος στον Alpha Chevron Right