Κόσμος

Νέα νυχτερινή ρωσική επίθεση με drones στο Κίεβο – Φωτιές και ζημιές σε κτήρια και οχήματα

Στο στόχαστρο της Ρωσίας ξανά το Κίεβο. Αβεβαιότητα για την τριήμερη εκεχειρία που ξεκινά σε λίγες ημέρες.
Νέα νυχτερινή ρωσική επίθεση με drones στο Κίεβο - Φωτιές και ζημιές σε κτήρια και οχήματα
ΑΡΧΕΙΟΥ - Ukrainian Emergency Service via AP

Νέα επίθεση με drones στο Κίεβο πραγματοποίησε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε πολυκατοικίες και πυρκαγιές σε κτήρια κι οχήματα στην πόλη, όπως ανέφεραν στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, συντρίμμια drones που καταστράφηκαν από αντιαεροπορικά συστήματα προκάλεσαν πυρκαγιές σε πολυκατοικίες στις συνοικίες Ομπολόνσκι και Σβιατοσίνσκι, καθώς και σε οχήματα σε διάφορους τομείς της πόλης, εξήγησε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ο Τιμούρ Τκατσένκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου.

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε μέσω Telegram ότι κλήθηκαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στη συνοικία Σβιατοσίνσκι, δυτικά του κέντρου, όπου έσπευσαν και προσέφεραν φροντίδες, χωρίς να δώσει απολογισμό των τραυματιών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει πως ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις στην πρωτεύουσα οι οποίες έμοιαζαν να οφείλονται στη δράση συστοιχιών της αντιαεροπορικής άμυνας.

Δεν είναι σαφής η πλήρης έκταση της επιδρομής. Το Κίεβο, η περιφέρειά του και το ανατολικό τμήμα της χώρας κηρύχθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για αεροπορικές επιδρομές για κάπου μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ο Ιχόρ Ταμπουρέτς, ο περιφερειάρχης στην Τσερκάσι (κεντρικά), ανέφερε πως ρωσική επιδρομή με drones εκεί προκάλεσε αρκετές πυρκαγιές, διευκρινίζοντας μέσω Telegram πως κατά προκαταρκτικές πληροφορίες δεν υπήρξαν θύματα.

Συνεχίζει να επικρατεί αβεβαιότητα για το αν οι εμπόλεμες πλευρές θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους όπως ανακοίνωσε πως θα κάνει η Μόσχα κατά το τριήμερο από την 8η ως τη 10η Μαΐου, με την ευκαιρία των τελετών μνήμης για τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Μόλις πριν από 2 ημέρες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα ενεργούν πλέον ως διαμεσολαβητής για τη διαπραγμάτευση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς οι δύο πλευρές – Κίεβο και Μόσχα – αδυνατούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι η χώρα αλλάζει «τη μεθοδολογία του τρόπου με τον οποίο συμβάλλουμε στις συνομιλίες» και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, δεν θα «πετάμε πλέον σε όλο τον κόσμο για συναντήσεις».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στην εμπόλεμη Ουκρανία, αλλά θα αποσυρθούν από τον άμεσο ρόλο τους ως διαμεσολαβητή.

Όπως σημείωσε, το Κίεβο και η Μόσχα θα πρέπει να παρουσιάσουν πλέον «συγκεκριμένες» προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου και να συναντηθούν άμεσα για την επίλυση της σύγκρουσης.

«Δεν πρόκειται πλέον να πετάμε σε όλο τον κόσμο για να μεσολαβούσε σε συναντήσεις. Αυτό είναι τώρα ζήτημα που πρέπει να λύσουν τα δύο μέρη και είναι η ώρα που πρέπει να παρουσιάσουν και να αναπτύξουν συγκεκριμένες ιδέες για το πώς θα τερματιστεί αυτή η σύγκρουση. Ο Τραμπ γνωρίζει επίσης ότι υπάρχει ένα άλλο μέρος του κόσμου, ένας ολόκληρος πλανήτης που χρειάζεται κάποια προσοχή», τόνισε.

Η προαναγγελία του Ρούμπιο και τα μηνύματα του Τραμπ

Η ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε σε συνέντευξή του, την Πέμπτη το βράδυ, ότι είτε θα πρέπει να υπάρξει μια σημαντική πρόοδος προς την ειρήνη πολύ σύντομα, είτε ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να λάβει μια απόφαση για το πόσο χρόνο θα αφιερώσουν οι ΗΠΑ σε αυτή την σύγκρουση.

Εξάλλου, όπως υπογράμμισε, «αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος» και επισήμανε ότι δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι πιθανό να τελειώσει σύντομα, εξαιτίας της στάσης των δύο πλευρών. «Δεν οδηγεί πουθενά… δεν θα τελειώσει σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τώρα είναι στο χέρι τους να καταλήξουν σε συμφωνία και να σταματήσουν αυτή τη βάναυση σύγκρουση». 

Σημειώνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ημέρες νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Truth Social, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου, ανέφερε ότι «θα βρισκόμαστε όπου είναι απαραίτητο για να βοηθήσουμε στο να δοθεί το τέλος σε αυτόν τον σκληρό και παράλογο πόλεμο».

Τι ζητούν οι δύο πλευρές για έναρξη των συνομιλιών

Στις ημέρες που μεσολάβησαν το Κίεβο συμφώνησε τελικά στο σχέδιο για την παραχώρηση μέρους του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, μέσω ενός Ταμείου διαχείρισης. Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας από την Αμερική, ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως οι ΗΠΑ θα έχουν μεγαλύτερο συμφέρον να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα.

Επίσης το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός από τις 8 έως τις 10 Μαΐου και εξέφρασε την προθυμία του για άμεσες συνομιλίες, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη είναι η αποδοχή των ρωσικών όρων, δηλαδή η αναγνώριση της Κριμαίας και η παράδοση των ουκρανικών εδαφών που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός από την έναρξη του πολέμου, αλλά και μια σαφής δέσμευση για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για όρους που περιλαμβάνονται στο σχέδιο το οποίο έχει καταθέσει ο Ντόναλντ Τραμπ στις δύο πλευρές, ωστόσο το Κίεβο απορρίπτει – προς ώρας – κατηγορηματικά την παραχώρηση εδαφών και την αναγνώριση της Κριμαίας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τη Μόσχα σε συμφωνία για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Τι επιδιώκει ο Λευκός Οίκος με την αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις

Ο Λευκός Οίκος με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προφανώς επιδιώκει να πυροδοτήσει εξελίξεις, επιταχύνοντας τις συνομιλίες, ενώ το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ παραμένει πάντα πάνω στο τραπέζι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει για αυτή του την κίνηση σε περίπτωση που Μόσχα και Κίεβο δεν δεσμευτούν σε μια κατάπαυση του πυρός ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. «Εάν ένα από τα δύο μέρη το κάνει πολύ δύσκολο, θα πούμε απλώς: “είστε ανόητοι, είστε απαίσιοι” και θα αποχωρήσουμε», είχε γράψει στο Truth Social.

Διαρροές από τον Λευκό Οίκο αναφέρουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται όλο και περισσότερο απογοητευμένος τόσο από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όσο και από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς βλέπει η παρέμβασή του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία να πέφτει στο κενό.

Το σχέδιο επτά σημείων του Ντόναλντ Τραμπ

Το σχέδιο επτά σημείων του πρόεδρου των ΗΠΑ, το οποίο έχει παρουσιαστεί στο Κίεβο και τους ευρωπαίους συμμάχους του, και το οποίο φαίνεται να έχει σε σημαντικό βαθμό και την έγκριση της Μόσχας, προβλέπει:

  1. Άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
  2. Απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
  3. Αποκλεισμός της Ουκρανίας από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ
  4. Επίσημη αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία
  5. De facto αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου στις ουκρανικές περιοχές που έχουν καταληφθεί από την έναρξη του πολέμου
  6. Υπογραφή από το Κίεβο της συμφωνίας για τα ορυκτά της Ουκρανίας
  7. Άρση όλων των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας και συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
solo travelling Chevron Left
Solo travelling: Μύθοι και αλήθειες - Τόλμησέ το!