Για μία μακρά περίοδο, κυρίως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, κυκλοφορούσε ευρέως σε κάποια μέσα του διεθνούς Τύπου το στερεότυπο ότι οι Έλληνες είναι «τεμπέληδες» και πως, επειδή εργάζονται λιγότερο από άλλους Ευρωπαίους, φέρουν ευθύνη για τα οικονομικά τους προβλήματα.
Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 2024 έρχονται να διαψεύσουν αυτήν την αντίληψη και να αποδείξουν ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους μύθους, καθώς, οι Έλληνες, όχι μόνο δεν είναι «τεμπέληδες», αλλά πρόκειται για τον πιο εργατικό λαό της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στην ΕΕ με 39,8 ώρες εργασίας την εβδομάδα –σχεδόν 4 ώρες περισσότερο από τον μέσο όρο- γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την παραγωγικότητα και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων.
Η μέση εβδομαδιαία εργασία στην Ε.Ε. για άτομα ηλικίας 20–64 ετών είναι 36 ώρες, μειωμένη μάλιστα από τις 37 ώρες που ίσχυαν το 2014.
Με λίγα λόγια, ενώ τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε πέφτει ο μέσος όρος εργασίας, στην Ελλάδα παραμένει στα ύψη.
Στη δεύτερη θέση της λίστας κατατάσσεται η Βουλγαρία με 39 ώρες εργασίας, στην τρίτη θέση η Πολωνία με 38,9 ώρες και στην τέταρτη η Ρουμανία με 38,8 ώρες.
Οι λιγότερο «εργατικοί» της Ε.Ε
Αντίθετα, οι πολίτες της Ολλανδίας εργάζονται τις λιγότερες ώρες στην Ευρώπη, με τα στοιχεία της Eurostat να μιλούν για μέση εβδομαδιαία εργασία 32,1 ωρών – τουλάχιστον 7 ώρες λιγότερες από την Ελλάδα.
Αμέσως μετά την Ολλανδία, ακολουθούν η Δανία, η Γερμανία και η Αυστρία με 33,9 ώρες – δηλαδή σχεδόν 6 ώρες εργασίες λιγότερες από ό,τι ισχύει στην Ελλάδα.
Τα επαγγέλματα με τις περισσότερες και τις λιγότερες ώρες εργασίας
Σύμφωνα πάντα με την Eurostat, οι τομείς με τις περισσότερες ώρες εργασίας είναι η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία, με μέσο όρο 41,2 ώρες την εβδομάδα, ακολουθούμενοι από τη μεταλλευτική βιομηχανία και την κατασκευή με 38,8 και 38,7 ώρες αντίστοιχα.
Στον αντίποδα, οι τομείς με τις λιγότερες ώρες εργασίας περιλαμβάνουν τις δραστηριότητες των νοικοκυριών ως εργοδότες (26,7 ώρες), την εκπαίδευση (31,9 ώρες) και τις τέχνες, τη διασκέδαση και την αναψυχή (32,9 ώρες).
Η ανακοίνωση της Eurostat για τις μέσες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2024 φέρνει στο προσκήνιο σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών μελών, τόσο ως προς τη διάρκεια όσο και ως προς τη φύση της εργασίας.
Η ανάλυση αυτών των στοιχείων επιτρέπει μια βαθύτερη κατανόηση των εργασιακών προτύπων στην Ευρώπη και της θέσης της Ελλάδας στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.