«Χαμηλές πτήσεις» καταγράφηκαν στις συνομιλίες – τις πρώτες απευθείας – μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη. Ασφαλώς και αυτό δεν συνιστά έκπληξη αφού το κλίμα είχε ναρκοθετηθεί από νωρίς. Χαρακτηριστικό είναι πως οι πολυαναμενόμενες συνομιλίες διήρκεσαν λιγότερο από δύο ώρες.
Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις απευθείας συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης συμφώνησαν κατ’ αρχήν να συναντηθούν ξανά για διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.
Ο Φιντάν, που προήδρευσε στις συνομιλίες μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών διαπραγματευτών, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάξουν 1.000 αιχμαλώτους πολέμου η καθεμία, σε μια κίνηση που εντάσσεται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, οι δύο πλευρές θα θέσουν γραπτώς η μία στην άλλη τους όρους τους για την κατάπαυση του πυρός.
Πώς φτάσαμε στο ναυάγιο
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, πηγή από την ουκρανική πλευρά ανέφερε ότι τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας «δεν είχαν εντολή για να λάβουν σημαντικές αποφάσεις». Εξάλλου, το Κίεβο κατηγορούσε εξ αρχής τον Πούτιν για τη σύνθεση της αντιπροσωπείας των Ρώσων.
Η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι «δεν ήταν έτοιμοι να αποφασίσουν κάτι ουσιαστικό για τον τερματισμό του πολέμου».
Το ναυάγιο όμως έγινε σίγουρο όταν – όπως λέει πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων- η ρωσική πλευρά απαίτησε να της παραχωρηθούν εδάφη από την Ουκρανία που δεν βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο της Μόσχας.
Πρόκειται για το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα, τις τέσσερις περιοχές που η Ρωσία προσάρτησε χωρίς να ελέγχει πλήρως.
Η Ρωσία φέρεται να απαιτεί την πλήρη απόσυρση της Ουκρανίας από τα συγκεκριμένα εδάφη για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, κάτι που το Κίεβο απορρίπτει.
Άβυσσος χωρίζει Μόσχα και Κίεβο
Οι απαιτήσεις της Ρωσίας ήταν «αποκομμένες από την πραγματικότητα και ξεπερνούν κατά πολύ οτιδήποτε είχε συζητηθεί προηγουμένως», δήλωσε στο Reuters πηγή της ουκρανικής αντιπροσωπείας.
Η πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η Μόσχα είχε εκδώσει τελεσίγραφα στην Ουκρανία να αποσυρθεί από τμήματα της επικράτειάς της προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός «και άλλες μη βασικές και μη εποικοδομητικές προϋποθέσεις».
Οι προσδοκίες για μια σημαντική πρόοδο, που ήταν ήδη χαμηλές, υπονομεύθηκαν περαιτέρω την Πέμπτη, όταν ο Τραμπ, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία κίνηση χωρίς μια συνάντηση μεταξύ του ίδιου και του Πούτιν .
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η κορυφαία προτεραιότητα του Κιέβου ήταν «μια πλήρης, άνευ όρων και ειλικρινής κατάπαυση του πυρός… για να σταματήσουν οι δολοφονίες και να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση για διπλωματία».
Η Ρωσία δηλώνει ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο με διπλωματικά μέσα και είναι έτοιμη να συζητήσει μια εκεχειρία. Όμως, έχει θέσει μια λίστα ερωτημάτων και ανησυχιών, λέγοντας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια παύση για να ξεκουράσει τις δυνάμεις της, να κινητοποιήσει επιπλέον στρατεύματα και να αποκτήσει περισσότερα δυτικά όπλα.
Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν τον Πούτιν για κωλυσιεργία και λένε ότι δεν θέλει ειρήνη.
Οι διαπραγματευτικές ομάδες κάθονταν η μία απέναντι από την άλλη, με τους Ρώσους να φορούν κοστούμια και τους μισούς Ουκρανούς να φορούν στρατιωτικές στολές παραλλαγής.
«Υπάρχουν δύο δρόμοι μπροστά μας: ο ένας δρόμος θα μας οδηγήσει σε μια διαδικασία που θα οδηγήσει στην ειρήνη, ενώ ο άλλος θα οδηγήσει σε περισσότερη καταστροφή και θάνατο. Οι πλευρές θα αποφασίσουν μόνες τους, με τη δική τους βούληση, ποιο δρόμο θα επιλέξουν», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην έναρξη της συνάντησης.
Η ουκρανική πηγή ανέφερε ότι οι Ουκρανοί μίλησαν στη δική τους γλώσσα, μέσω διερμηνέα, αν και τα ρωσικά ομιλούνται και κατανοούνται ευρέως στην Ουκρανία.
Μια Ουκρανική και μια Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσαν ότι η Ρωσία απέρριψε το αίτημα της Ουκρανίας να παρευρεθούν στην αίθουσα εκπρόσωποι των ΗΠΑ.
Δύο πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες ανέφεραν ότι ο Μεντίνσκι είχε δηλώσει ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να συνεχίσει να μάχεται για όσο χρειαστεί, κάνοντας μια ιστορική παραλληλία με τους πολέμους του Τσάρου Πέτρου του Μεγάλου εναντίον της Σουηδίας που διήρκεσαν 21 χρόνια στις αρχές του 1700.
«Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για ένα, δύο, τρία χρόνια — όσο θέλετε», φέρεται να είπε.
Η επόμενη μέρα μετά το ναυάγιο
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχοντας και την υποστήριξη των Ευρωπαίων, επιδίωξε να αναδείξει μέσω της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως υπεύθυνο για τον μη τερματισμό του πολέμου. Τόνισε δε πως εάν οι συνομιλίες κατέληγαν σε αδιέξοδο, όπως και συνέβη, τότε θα πρέπει να επιβληθούν περαιτέρω και ισχυρότερες κυρώσεις στη Μόσχα.
Όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε πως δεν είχε διάθεση να υιοθετήσει αυτήν την προσέγγιση. Έχοντας μάλιστα προδιαγράψει ο ίδιος πως οι συνομιλίες θα αποτύχουν, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει σε μια συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιστορική για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο που έχει καταθέσει στο τραπέζι ο πρόεδρος των ΗΠΑ προβλέπει την αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία και στις ανατολικές περιοχές που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός από την έναρξη του πολέμου (περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας), αλλά και τη δέσμευση για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που απηχεί σε σημαντικό βαθμό τους όρους που έχει θέσει η Ρωσία και φαίνεται πως παρασκηνιακά έχει πάρει την έγκριση της Μόσχας. Το Κίεβο για την ώρα απορρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο παραχώρησης εδαφών, αν και οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και Εμανουέλ Μακρόν, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραδέχτηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «η Ουκρανία δεν έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχει χάσει από το 2014».
Το γεγονός πως οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζουν να έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση – χωρίς τον Ζελένσκι – για να «λήξουν» το ουκρανικό, προκαλεί τεράστια ανησυχία στο Κίεβο και στους Ευρωπαίους συμμάχους του, καθώς ενδεχομένως να βρεθούν προ τετελεσμένων και να κληθούν απλώς να λάβουν απόφαση επί ενός διλήμματος «lose – lose», όπου καμία από τις διαθέσιμες επιλογές δεν οδηγεί σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.
Προετοιμασίες για συνάντηση Τραμπ με Πούτιν
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση για να προχωρήσει η συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη, αν και δικαιολογημένα αποτέλεσαν είδηση καθώς είναι οι πρώτες μετά από το 2022, όπως αναμενόταν δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα με τις δύο πλευρές να παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους.
Η συνάντηση κατέληξε σε «ναυάγιο» σε χρόνο εξπρές και όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για να τελειώσει η σύγκρουση θα πρέπει να συναντηθεί ο ίδιος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με δύο διαδοχικές παρεμβάσεις «άδειασε» τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δίνοντάς του ρόλο «παρατηρητή» στις διαπραγματεύσεις.
Τα επιτελεία σε Μόσχα και Ουάσινγκτον φαίνεται πως έχουν προχωρήσει τις ενέργειες για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου Προέδρου. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως σήμερα το απόγευμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει ένα «σημαντικό διεθνές τηλεφώνημα» και παρότι δεν κατονόμασε τον συνομιλητή του, όλοι εξέλαβαν την ενημέρωση ως προαναγγελία μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών.
Την Πέμπτη η Μόσχα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας απευθείας συνάντησης Τραμπ – Πούτιν. Συγκεκριμένα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε ότι μια πιθανή συνάντηση Τραμπ – Πούτιν δεν εξαρτάται άμεσα από την πρόοδο των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη όσον αφορά την ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.
Μια ημέρα αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογράμμισε πως μια συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «σίγουρα απαραίτητη». «Είναι απαραίτητη τόσο πρωτίστως από την άποψη των διμερών ρωσοαμερικανικών σχέσεων όσο και από την άποψη μιας σοβαρής συζήτησης στο υψηλότερο επίπεδο για τις διεθνείς υποθέσεις και τα περιφερειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της κρίσης στην Ουκρανία», τόνισε.
Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να συναντηθεί ο ίδιος με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όπως υπογράμμισε, η σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι «να συναντηθώ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν… μόλις μπορέσουμε να το οργανώσουμε». «Ήρθε η ώρα να το κάνουμε», τόνισε.Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, είχε επίσης δηλώσει πως ο «μοναδικός τρόπος» για να προχωρήσουν οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου ηγέτη. «Τίποτα παραγωγικό» δεν θα συμβεί μέχρι να συνεργαστούν αυτοί οι ηγέτες, τόνισε.f
Οι Ευρωπαίοι κατηγορούν τον Πούτιν και εξετάζουν νέες κυρώσεις
Οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας συμφώνησαν την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η θέση της Ρωσίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες ήταν «απαράδεκτη».
Σημειώνεται πως οι προαναφερόμενοι Ευρωπαίοι ηγέτες μαζί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρίσκονται στα Τίρανα για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, επικοινώνησαν με τον Ντόναλντ Τραμπ για να τον ενημερώσουν για τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης.
Ουκρανική πηγή χαρακτήρισε τις «ρωσικές απαιτήσεις εκτός πραγματικότητας». Από την πλευρά τους οι ευρωπαίοι ηγέτες σε μια σύντομη κοινή δήλωση τους χαρακτήρισαν «σαφώς απαράδεκτες» τις ρωσικές θέσεις.
«Ως αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και της συζήτησης με τον Πρόεδρο Τραμπ, τώρα ευθυγραμμιζόμαστε και συντονίζουμε στενά τις απαντήσεις μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι είναι «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Ρωσία αγνόησε και πάλι την έκκληση της Ευρώπης και των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Είναι «απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν δεν ανταποκρίθηκαν για δεύτερη φορά στα αιτήματα των Αμερικανών, που υποστηρίζονται από την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Ο Μακρόν βρίσκεται μαζί με τους ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Πολωνίας στην αλβανική πρωτεύουσα Τίρανα.
Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Μακρόν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν επιθυμεί την ειρήνη και «απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο συνεχίζοντας τον πόλεμο».
We just had a phone call with @POTUS while in Albania.
Once again, President Putin refuses to respond to the unconditional ceasefire proposal put forward by the Americans and supported by Ukraine and the Europeans.
By rejecting the ceasefire and dialogue… pic.twitter.com/FR48tANbGB
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 16, 2025
Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ, δήλωσε πως η Ουκρανία «έτοιμη να κάνει τα ταχύτερα δυνατά βήματα για να επιτευχθεί πραγματική ειρήνη και είναι σημαντικό ο κόσμος να διατηρήσει μια ισχυρή στάση». Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε πως η θέση της χώρας του είναι ότι πρέπει να ακολουθήσουν «σκληρές» κυρώσεις .
Σημειώνεται πως η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται πάνω σε ένα μεγάλο πακέτο νέων κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν απέφεραν κάποια πρόοδο.
«Θέλουμε ειρήνη και πρέπει να ασκήσουμε πίεση», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην αλβανική πρωτεύουσα, τα Τίρανα.
Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η ΕΕ εξετάζει κυρώσεις πιο φιλόδοξες από τον νέο γύρο μέτρων που υιοθετήθηκαν την Τετάρτη. Πρότεινε να στοχευτούν οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με την Ευρώπη, ο τραπεζικός τομέας της Ρωσίας και ο λεγόμενος «σκιώδης στόλος» παλαιών πλοίων με ασαφή ιδιοκτησία και άγνωστη ασφάλιση, που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να παρακάμψει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο.
►Ετοιμάζεται συνάντηση Τραμπ με Πούτιν για την Ουκρανία – Σε ρόλο παρατηρητή ο Ζελένσκι