Κόσμος

Στα μαχαίρια η αυλή του Τραμπ: Ποιοι θέλουν και ποιοι όχι εμπλοκή κατά του Ιράν

Ρήγματα εμφανίζονται στο κίνημα MAGA καθώς ο Τραμπ εξετάζει υποστήριξη της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν.
Ιράν, ΗΠΑ, Ισραήλ, Τραμπ, πόλεμος, πυρηνικά
AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Η πιθανότητα ενός αμερικανικού στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράν έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της συντηρητικής πολιτικής βάσης που στήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλύπτοντας ρωγμές ακόμη και ανάμεσα σε στενούς του συμμάχους.

Κορυφαίες φωνές του κινήματος MAGA, όπως ο Στιβ Μπάνον, προειδοποιούν ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ σε έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή θα αποτελούσε επικίνδυνη απόκλιση από τη μέχρι τώρα εξωτερική πολιτική του Τραμπ, που εστίαζε στην αποφυγή διεθνών συγκρούσεων.

Παρότι ο ίδιος ο πρόεδρος υπογραμμίζει ότι δεν επιθυμεί στρατιωτική αναμέτρηση, επαναλαμβάνει πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας.

Αναλυτικά όπως αναφέρει το Reuters, «Αντιδράσεις στη βάση MAGA προκαλεί ενδεχόμενο χτύπημα στο Ιράν από τον Τραμπ».

Η προοπτική ενός αμερικανικού πλήγματος κατά του Ιράν έχει αποκαλύψει τις διαιρέσεις στον συνασπισμό των υποστηρικτών που έφερε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που τον ανέδειξαν στην προεδρία, με ορισμένους από τη βάση του να τον παροτρύνουν να μην εμπλέξει τη χώρα σε έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ορισμένοι από τους πιο επιφανείς Ρεπουμπλικανούς συμμάχους του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου υπολοχαγού Στιβ Μπάνον, βρέθηκαν στην ασυνήθιστη θέση να βρίσκονται σε αντιπαράθεση με έναν πρόεδρο που μοιράζεται σε μεγάλο βαθμό τις απομονωτικές τους τάσεις.

Ιράν ΗΠΑ Ισραήλ πυρηνικά πόλεμος
Ο Στιβ Μπάνον – AP Photo/Yuki Iwamura

Ο Μπάνον, μία από τις πολλές σημαίνουσες φωνές του συνασπισμού «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ, προέτρεψε την Τετάρτη να είναι προσεκτικός όσον αφορά την ένωση του αμερικανικού στρατού με το Ισραήλ στην προσπάθεια καταστροφής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ελλείψει διπλωματικής συμφωνίας.

«Δεν μπορούμε να το ξανακάνουμε αυτό», δήλωσε ο Μπάνον στους δημοσιογράφους σε εκδήλωση που χρηματοδοτήθηκε από το Christian Science Monitor στην Ουάσινγκτον. «Θα διαλύσουμε τη χώρα. Δεν μπορούμε να έχουμε άλλο ένα Ιράκ».

Το αντι-παρεμβατικό τμήμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος παρακολουθεί με ανησυχία καθώς ο Τραμπ έχει μετακινηθεί γρήγορα από την αναζήτηση ειρηνικής διπλωματικής διευθέτησης με το Ιράν σε πιθανή υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μιας βόμβας 30.000 λιβρών «bunker buster».

►Τι είναι η βόμβα bunker buster και πώς λειτουργεί

Η κριτική δείχνει την αντίθεση που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ο Τραμπ από τη δεξιά του πτέρυγα «Make America Great Again», αν συμμετάσχει στον αγώνα, ένα βήμα που το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα έχει μεγάλες συνέπειες για τους Αμερικανούς, χωρίς να διευκρινίσει ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές.

Μια απόφαση του Τραμπ να εμπλακεί στη σύγκρουση θα αποτελούσε μια απότομη απόκλιση από τη συνήθη επιφυλακτικότητά του σχετικά με τις ξένες εμπλοκές. Θα μπορούσε να επηρεάσει την εκστρατεία του για την προώθηση καλών σχέσεων στον Κόλπο και θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από τις προσπάθειές του να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και να συνάψει δασμολογικές συμφωνίες με χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο συνασπισμός MAGA προώθησε τον Τραμπ στην εξουσία στις εκλογές του 2016 και του 2024 και παραμένει εξαιρετικά σημαντικός γι’ αυτόν, παρόλο που το Σύνταγμα των ΗΠΑ τον εμποδίζει να διεκδικήσει τρίτη θητεία.

Η αναστάτωση αυτής της βάσης θα μπορούσε να διαβρώσει τη δημοτικότητα του Τραμπ και να επηρεάσει το αν οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του 2026.

«Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο»

Ερωτηθείς σχετικά με το ρήγμα την Τετάρτη, ο Τραμπ εμφανίστηκε αδιάφορος για το γεγονός ότι κάποιοι από τη βάση του μπορεί να του γυρίζουν την πλάτη, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα.

«Οι υποστηρικτές μου είναι πιο ερωτευμένοι μαζί μου σήμερα και εγώ είμαι πιο ερωτευμένος μαζί τους από ό,τι ήταν ακόμη και την εποχή των εκλογών», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Θέλω μόνο ένα πράγμα: το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».

Είπε ότι ορισμένοι από τους υποστηρικτές του «είναι λίγο δυσαρεστημένοι τώρα», αλλά ότι άλλοι συμφωνούν μαζί του ότι το Ιράν δεν μπορεί να γίνει πυρηνική δύναμη.

«Δεν επιδιώκω να πολεμήσω. Αλλά αν είναι μια επιλογή μεταξύ του να πολεμήσουν ή να αποκτήσουν πυρηνικό όπλο, πρέπει να κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις», είπε ο Τραμπ.

Ο Μαρκ Σορτ, σύμμαχος του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο οποίος διετέλεσε νομοθετικός διευθυντής του Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, χαρακτήρισε τη διαίρεση σχετικά με το Ιράν εντός του κόμματος του Τραμπ «αρκετά μεγάλο ρήγμα». Είπε ωστόσο ότι πιστεύει ότι η βάση του Τραμπ θα παραμείνει μαζί του παρά τις διαφορές.

Ιράν, ΗΠΑ, Ισραήλ, πόλεμος, πυρηνικά
Ο Μαρκ Σορτ – AP Photo/Patrick Semansky

«Οι διαιρέσεις προφανώς βγαίνουν στο φως αυτή τη στιγμή, αλλά τελικά νομίζω ότι οι περισσότεροι οπαδοί του προέδρου είναι πιστοί σε αυτόν περισσότερο από οποιαδήποτε κοσμοθεωρία», είπε.

Ο Μαρκ Σορτ δήλωσε ότι η στάση απέναντι στο Ισραήλ θα μπορούσε να βοηθήσει τον Τραμπ και πολιτικά. Οι παραδοσιακά συντηρητικοί ψηφοφόροι ευνοούν τη συμπαράσταση στο Ισραήλ.

Σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που διεξήχθη τον Μάρτιο, το 48% των Ρεπουμπλικάνων συμφώνησε με τη δήλωση ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική τους δύναμη για να υπερασπιστούν το Ισραήλ από απειλές, ανεξάρτητα από πού προέρχονται οι απειλές, έναντι 28% που διαφωνούσαν. Μεταξύ των Δημοκρατικών, το 25% συμφώνησε και το 52% διαφώνησε.

Διεθνείς εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το Ιράν έχει την πρόθεση να αναπτύξει πυρηνικό όπλο, παρά τις διαψεύσεις της Τεχεράνης, και το Ισραήλ πιστεύει ότι θα κινδύνευε ως αποτέλεσμα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αν το Ιράν κατείχε ατομικό όπλο θα πυροδοτούσε μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή.

«Οι Ισραηλινοί πρέπει να ολοκληρώσουν τη δουλειά»

Ο Στηβ Μπάνον, οικοδεσπότης του δημοφιλούς podcast «War Room», δήλωσε ότι «οι Ισραηλινοί πρέπει να τελειώσουν αυτό που άρχισαν» και ότι ο Τραμπ θα πρέπει να επιβραδύνει τις διαβουλεύσεις σχετικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ και να εξηγήσει τη λήψη αποφάσεων.

«Πρόκειται για έναν από τους πιο αρχαίους πολιτισμούς στον κόσμο, εντάξει, με 92 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό δεν είναι κάτι με το οποίο παίζεις. Πρέπει να το σκεφτείς καλά σε αυτό το επίπεδο και ο αμερικανικός λαός πρέπει να συμφωνήσει. Δεν μπορείτε να τους το φορτώσετε έτσι απλά», δήλωσε.

Άλλες σημαίνουσες φωνές του MAGA με παρόμοια μηνύματα ανησυχίας περιλαμβάνουν τον πρώην παρουσιαστή του Fox News Channel Τάκερ Κάρλσον και την Αμερικανίδα εκπρόσωπο Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, Ρεπουμπλικανή από τη Τζόρτζια και επί μακρόν σύμμαχο του Τραμπ.

«Όποιος σαλιαρίζει για την πλήρη εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο Ισραήλ/Ιράν δεν είναι America First/MAGA», ανέφερε η Τέιλορ Γκριν σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή. «Έχουμε βαρεθεί τους ξένους πολέμους. Όλοι τους».

Αλλά ένας άλλος σύμμαχος του Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα, δήλωσε στο Fox News την Τρίτη ότι ελπίζει ο Τραμπ να βοηθήσει το Ισραήλ να «τελειώσει τη δουλειά», επειδή το Ιράν αποτελεί «υπαρξιακή απειλή για τους φίλους μας στο Ισραήλ».

Το ρήγμα φάνηκε σε πλήρη έκταση όταν ο Τάκερ Κάρλσον, στην εκπομπή του, συγκρούστηκε με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τεντ Κρουζ από το Τέξας αργά την Τρίτη.

Ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του Κάρλσον με τον Κρουζ έγινε viral με τον Κάρλσον να επικρίνει έντονα τον γερουσιαστή επειδή επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν και τον Κρουζ να εκφράζει την υποστήριξή του στον πρόεδρο.

«Δεν ξέρεις τίποτα για το Ιράν!» είπε ο Κάρλσον στον Κρουζ.

«Δεν είμαι ο ειδικός του Τάκερ Κάρλσον για το Ιράν», ανταπάντησε ο Κρουζ.

«Είσαι ένας γερουσιαστής που ζητά την ανατροπή της κυβέρνησης», ανταπάντησε ο Κάρλσον.

►«Δεν ξέρεις τίποτα για το Ιράν» – Έγινε ρεζίλι σε live συνέντευξη ο γερουσιαστής του Τραμπ (Δείτε βίντεο)

Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς προσπάθησε να περιορίσει τις συζητήσεις για ρήξη τη Δευτέρα με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπερασπιζόμενος τον πρόεδρο.

«Ο κόσμος έχει δίκιο να ανησυχεί για την εξωτερική εμπλοκή μετά τα τελευταία 25 χρόνια ηλίθιας εξωτερικής πολιτικής. Αλλά πιστεύω ότι ο πρόεδρος έχει κερδίσει κάποια εμπιστοσύνη σε αυτό το θέμα», ανέφερε.

Τώρα σύμμαχοι και αντίπαλοι περιμένουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του Τραμπ. Ο πρόεδρος δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι έχει κάποιες ιδέες για το πώς θα προχωρήσει, αλλά δεν έχει λάβει οριστική απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Σήμερα η κηδεία του Πετρολούκα Χαλκιά - Η γη του Πωγωνίου ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Chevron Left
Σήμερα η κηδεία του Πετρολούκα Χαλκιά - Το Πωγώνι ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου