Συναγερμός έχει σημάνει στη Μέση Ανατολή τα ξημερώματα της Παρασκευής, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.
Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν στρατιωτική βάση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση. Επίσης εκρήξεις έχουν αναφερθεί στη Συρία και το Ιράκ.
Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε διαμηνύσει, άλλωστε, αυτή την εβδομάδα πως επιφυλάσσεται «του δικαιώματός να αμυνθεί» έναντι του Ιράν, μετά την ιρανική επίθεση του σαββατοκύριακου με πάνω από 350 drones και πυραύλους που εξαπολύθηκαν εναντίον της ισραηλινής επικράτειάς, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε εν πτήσει. Δεν έδωσε καμιά πληροφορία ούτε για τα μέσα, ούτε την ημερομηνία, ούτε τους στόχους ενδεχόμενης επιχείρησης ανταπόδοσης.
Το Ιράν ενεργοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες την αντιαεροπορική άμυνα σε διάφορες επαρχίες, εν μέσω πληροφοριών για «ισχυρές εκρήξεις» στην επαρχία Ισφαχάν. Παράλληλα, οι εμπορικές πτήσεις ανεστάλησαν σε πολλά ιρανικά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Τεχεράνης, ενώ πολλά αεροπλάνα άλλαξαν πορεία, αποφεύγοντας τον εναέριο χώρο του Ιράν.
🚨🇮🇷 NUCLEAR SITES IN ISFAHAN, IRAN ARE "QUIET"
Source: @JoeTruzman https://t.co/TV4vHDJZBT pic.twitter.com/J9O9cntg3d
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) April 19, 2024
Τι λέει το Ιράν για το χτύπημα του Ισραήλ
Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως ακούστηκαν «ισχυρές εκρήξεις» στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αναφέροντας, όπως και το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων FARS νωρίτερα, πως η αιτία τους δεν είναι γνωστή.
Λίγη ώρα αργότερα, εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας διαστήματος τόνισε πως δεν υπήρξε επίθεση με πυραύλους, ωστόσο «καταρρίφθηκαν» αρκετά drones από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα.
«Κανένα σχόλιο» από τον στρατό του Ισραήλ
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει «κανένα» σχόλιο να κάνει «προς το παρόν» σχετικά με τις πληροφορίες περί «ισχυρών εκρήξεων» στην περιοχή όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ιράν, στην επαρχία Ισφαχάν.
«Δεν έχουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα πάντως με το CNN, το οποίο επικαλείται αμερικανό αξιωματούχο, το Ισραήλ είπε στις ΗΠΑ πως πρόκειται για «περιορισμένη» απαντηση στην επίθεση του Σαββατοκύριακου και πως δεν στοχεύει πυρηνικούς στόχους του Ιράν.