Κόσμος

Κόστα: «Νέα δυναμική στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία»

Ο Αντόνιο Κόστα δηλώνει ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία σε διπλωματικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο.
Αντόνιο Κόστα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
AP | Francois Walschaerts

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα (24/11) ότι η Ε.Ε. παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη στήριξη της Ουκρανίας, την ώρα που σημείωσε πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες έχουν αποκτήσει νέα ώθηση.

Συγκεκριμένα, η τοποθέτηση του Αντόνιο Κόστα έγινε στη Λουάντα, πρωτεύουσα της Ανγκόλας, μετά το πέρας συνεδρίασης Ευρωπαίων ηγετών για το ουκρανικό ζήτημα στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε. – Αφρικανικής Ένωσης. Έτσι, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε: «Η Ε.Ε. δεσμεύεται να συνεχίσει να παρέχει στον Πρόεδρο Ζελένσκι όλη τη στήριξη που χρειάζεται – διπλωματική στήριξη, στρατιωτική στήριξη, οικονομική στήριξη».

Ακόμα, ο ίδιος στη συνέχεια τόνισε: «Αυτό αφορά ιδιαίτερα στην οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία». Επίσης, ο Αντόνιο Κόστα υπενθύμισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τον προηγούμενο μήνα να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια. «Δεσμευτήκαμε να παραδώσουμε και θα παραδώσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συζητήσεις για τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να χρησιμοποιηθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει» σε ευρωπαϊκό έδαφος για να χρηματοδοτηθεί ένα «δάνειο απο επανορθώσεις» προς την Ουκρανία. Η πρόταση παραμένει ανοιχτή, καθώς οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κοινή απόφαση.

Το Βέλγιο, το οποίο κρατά το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων μέσω της Euroclear, υπογραμμίζει ότι κάθε τέτοιος μηχανισμός πρέπει να είναι νομικά αδιάβλητος και ο κίνδυνος να επιμεριστεί ισότιμα στα κράτη μέλη.

Κόστα: «Νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις»

Ο Αντόνιο Κόστα περιέγραψε ένα θετικό κλίμα που φαίνεται να διαμορφώνεται γύρω από τις προσπάθειες για παύση των συγκρούσεων. Συγκεκριμένα, ο ίδιος χαρακτηριστικά: «Υπάρχει νέα δυναμική στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η χθεσινή συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ των ΗΠΑ, της Ουκρανίας, των θεσμών της Ε.Ε. και Ευρωπαίων εκπροσώπων σημείωσε σημαντική πρόοδο».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνομίλησε τη Δευτέρα (24/11) με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πριν από την άτυπη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών, με αντικείμενο τον συντονισμό των ευρωπαϊκών θέσεων γύρω από το ειρηνευτικό σχέδιο που στηρίζει η Ουάσινγκτον.

Σε μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Αντόνιο Κόστα ανέφερε: «Μίλησα με τον Ζελένσκι πριν από την άτυπη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. για τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία, ώστε να έχω τη δική του εκτίμηση για την κατάσταση». Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Μια ενωμένη και συντονισμένη ευρωπαϊκή θέση είναι απαραίτητη ώστε να υπάρξει καλό αποτέλεσμα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τόσο για την Ουκρανία όσο και για την Ευρώπη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Πόσο συμφέρουν τελικά τα ηλεκτροκίνητα επαγγελματικά οχήματα Chevron Left
Πόσο συμφέρουν τελικά τα ηλεκτροκίνητα επαγγελματικά οχήματα
Καταδρομική στον Νέο Βουτζά: Βγήκαν με καραμπίνες και κυνηγούσαν αγριογούρουνα δίπλα σε σπίτια
Καταδρομική στον Νέο Βουτζά: Βγήκαν με καραμπίνες και κυνηγούσαν αγριογούρουνα δίπλα σε σπίτια Chevron Right