Κόσμος

NYT: Τραμπ και Μαδούρο μίλησαν στο τηλέφωνο – Εξετάζουν ενδεχόμενη συνάντηση

Συζήτησαν το ενδεχόμενο μιας μεταξύ τους συνάντησης, όμως δεν έχει προγραμματιστεί τίποτα. Αυξάνεται η στρατιωτική πίεση στη Βενεζουέλα.
AP PHOTO

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά την περασμένη εβδομάδα με τον Νικολάς Μαδούρο, τον ηγέτη της Βενεζουέλας, και συζήτησαν το ενδεχόμενο μιας μεταξύ τους συνάντησης, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να απειλούν τη Βενεζουέλα με στρατιωτική δράση.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε αργά μέσα στην εβδομάδα, δήλωσαν δύο από τα άτομα. Περιλάμβανε συζήτηση για μια πιθανή συνάντηση των δύο ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που ζήτησαν ανωνυμία καθώς δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια για το ζήτημα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για μια τέτοια συνάντηση, είπε ένα από τα άτομα.

Το τηλεφώνημα, στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, έγινε λίγες ημέρες πριν τεθεί σε ισχύ ο χαρακτηρισμός του Μαδούρο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως ηγέτη αυτού που η κυβέρνηση θεωρεί ξένη τρομοκρατική οργάνωση, του «Cartel de los Soles».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει σημαντική στρατιωτική παρουσία στην Καραϊβική με στόχο τη Βενεζουέλα. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι ο στόχος τους είναι η αποτροπή διακίνησης ναρκωτικών, αλλά έχουν καταστήσει επίσης σαφές ότι επιθυμούν την απομάκρυνση του κ. Μαδούρο από την εξουσία, ενδεχομένως και με τη χρήση βίας.

Τον Οκτώβριο, οι New York Times ανέφεραν ότι ο Μαδούρο είχε προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες σημαντικό μερίδιο στα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας, μαζί με άλλες ευκαιρίες για αμερικανικές εταιρείες, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων. Ωστόσο, ο Μαδούρο επιδίωκε να παραμείνει στην εξουσία και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διέκοψαν τις συνομιλίες νωρίς τον περασμένο μήνα.

Μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει το τηλεφώνημα μεταξύ Τραμπ και Μαδούρο. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Δύο άτομα προσκείμενα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποιήθηκε άμεση επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών. Δεν θέλησαν να κατονομαστούν, καθώς δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια.

Τι σηματοδοτεί το τηλεφώνημα

Το τι σηματοδοτεί τελικά αυτό το τηλεφώνημα για την προσέγγιση της κυβέρνησης προς τον  Μαδούρο μένει να φανεί. Ο Τραμπ έχει μακρά ιστορία «διπλής τροχιάς» απέναντι σε αντιπάλους, με συζητήσεις από τη μία και απειλές χρήσης βίας από την άλλη. Η κυβέρνηση Τραμπ χρησιμοποιεί πυραυλικές επιθέσεις για να βομβαρδίζει βενεζουελανές βάρκες που, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, διακινούσαν ναρκωτικά.

Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης επιθετικής στάσης απέναντι στη Βενεζουέλα, όπου ο Μαδούρο παραμένει στην εξουσία μετά τις εκλογές του 2024, τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει διεφθαρμένες. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ομάδα αεροπλανοφόρου στα ύδατα γύρω από τη Βενεζουέλα, έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις βομβαρδιστικών πάνω από την περιοχή, έχουν καταρτίσει σχέδια μυστικών επιχειρήσεων και εκτοξεύουν τακτικές απειλές χρήσης βίας.

Το βράδυ της Ημέρας των Ευχαριστιών, ο Τραμπ, πλαισιωμένος από στρατιωτικούς ηγέτες, δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την καταπολέμηση των διακινητών ναρκωτικών θα μεταφερθούν σε χερσαίες επιχειρήσεις. «Η ξηρά είναι πιο εύκολη, αλλά αυτό θα ξεκινήσει πολύ σύντομα», είπε στους δημοσιογράφους στο Μαρ-α-Λάγκο. Η κυβέρνηση έχει εξετάσει μια σειρά επιλογών για τη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης των πετρελαϊκών της κοιτασμάτων. Ο Ρούμπιο, ο οποίος ηγείται των προσπαθειών κατά του Μαδούρο εντός της κυβέρνησης Τραμπ, έχει χαρακτηρίσει τον Μαδούρο «μη νόμιμο» πρόεδρο.

Ωστόσο, οι άμεσες συνομιλίες μεταξύ Τραμπ και Μαδούρο θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή μιας προσπάθειας εξεύρεσης «διόδου διαφυγής» από την κλιμακούμενη χρήση βίας, αν και η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη σε μια έκβαση που απαιτεί την αποχώρηση του Μαδούρο από το αξίωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
airbus A320 Chevron Left
«Σταματήστε άμεσα τις πτήσεις» - Πρόβλημα στο λογισμικό για 6.000 αεροπλάνα Airbus A320
Ακροδεξιά στροφή στη Γαλλία: Πρώτος ο Μπαρντελά του Εθνικού Συναγερμού σε δημοσκόπηση
Μαρίν Λεπέν Ζορντάν Μπαρντελά Chevron Right