Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν όταν έκρηξη σημειώθηκε, την Παρασκευή (26/12), σε τζαμί στην επαρχία Χομς, στη Συρία, σε μια επίθεση που εγείρει φόβους για κλιμάκωση των θρησκευτικών εντάσεων στη χώρα.
Πού και πώς σημειώθηκε η επίθεση στη Συρία
Επισημαίνεται ότι η επίθεση είχε στόχο το τζαμί Ιμάμ Αλί Ιμπν Αμπί Ταλίμπ στη συνοικία Ουάντι Αλ Νταχάμπ της Χομς, στη Συρία, κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής (26/12), σύμφωνα με το Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA). Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι η έκρηξη μπορεί να προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας ή από εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στον χώρο.
Πλάνα που επαλήθευσε το Al Jazeera, δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι έξω από το τζαμί, τοποθετώντας θύματα σε φορεία και μεταφέροντας άλλους, τυλιγμένους σε μανδύες, σε ασθενοφόρα. Η έκρηξη φαίνεται να σημειώθηκε στη γωνία της κεντρικής αίθουσας προσευχής, αφήνοντας έναν μικρό κρατήρα στον τοίχο και καίγοντας τη γύρω περιοχή. Τα χαλιά προσευχής ήταν σκισμένα και σκορπισμένα, ενώ βιβλία και θραύσματα ήταν διάσπαρτα στο πάτωμα. Ακόμα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει την περιοχή και διενεργούν έρευνα.
Φόβοι για θρησκευτικές εντάσεις
Ο Αϊμάν Ογκάνα, ανταποκριτής του Al Jazeera στο Χαλέπι, επεσήμανε ότι η Χομς φιλοξενεί ποικιλόμορφο πληθυσμό από Αλαουίτες, Χριστιανούς και Σουνίτες Μουσουλμάνους. Τόνισε ότι η επίθεση είχε στόχο ένα τζαμί Αλαουιτών, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να «ανάψει θρησκευτικές εντάσεις» σε ολόκληρη τη χώρα.
Επίσης, ο ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, σημειώνοντας ωστόσο την πρόσφατη αύξηση της δραστηριότητας του ISIS στη Συρία. Πρόσθεσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση κοντά στο Χαλέπι, συλλαμβάνοντας τρία φερόμενα μέλη του ISIS.
Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις του ISIS στη Συρία ως αντίποινα για τη δολοφονία δύο Αμερικανών στρατιωτών και ενός διερμηνέα. Η Δαμασκός, τον Νοέμβριο, προσχώρησε σε μια παγκόσμια συμμαχία κατά του ISIS τον Νοέμβριο, δεσμευόμενη να συντρίψει τα εναπομείναντα στοιχεία της οργάνωσης.
Πάντως, η επίθεση της Παρασκευής (26/12) υπογραμμίζει την εύθραυστη κατάσταση ασφαλείας στη χώρα, καθώς οι νέες Αρχές στη Δαμασκό αγωνίζονται να επιβάλουν τον έλεγχο.


