Το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» και η συνοδευτική ναυτική του δύναμη έφθασαν στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός στρατός, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμερικανικής παρουσίας σε μια περίοδο αυξημένων περιφερειακών εντάσεων.
Το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν και η συνοδεία του έφθασαν στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος ενισχύει έτσι την παρουσία του στην περιοχή σε μια περίοδο μεγάλων εντάσεων με το Ιράν.
Η ναυτική ομάδα “αναπτύσσεται τώρα στη Μέση Ανατολή για να προωθήσει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα”, δήλωσε στην πλατφόρμα Χ η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (Centcom).
Sailors aboard USS Abraham Lincoln (CVN 72) perform routine maintenance as the aircraft carrier sails in the Indian Ocean, Jan. 26. The Abraham Lincoln Carrier Strike Group is currently deployed to the Middle East to promote regional security and stability. pic.twitter.com/dkuN946hce
— U.S. Central Command (@CENTCOM) January 26, 2026
Μια πανίσχυρη αρμάδα… «για κάθε ενδεχόμενο»
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ομάδα κρούσης αποτελείται από το αεροπλανοφόρο Lincoln και τρία αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων: το USS Frank E. Petersen Jr., το USS Spruance και το USS Michael Murphy. Πάνω στο Lincoln βρίσκονται μοίρες μαχητικών F/A-18E/F Super Hornet, αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου EA-18G Growler, μαχητικών F-35C και ελικοπτέρων MH-60R/S.
Το CBS αναφέρει ότι η τελευταία ενημέρωση ήταν πως η ναυτική δύναμη δεν βρισκόταν κατ’ ανάγκην «σε θέση ανάπτυξης», τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ), κάτι που σημαίνει ότι δεν είχε ακόμη φτάσει στην τελική της προβλεπόμενη θέση.
Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ έχουν έναν «τεράστιο στόλο» που κατευθύνεται προς το Ιράν «για κάθε ενδεχόμενο», σε περίπτωση που αποφασίσει να αναλάβει δράση, αν και πρόσθεσε ότι «ίσως να μη χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσουμε». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους Ιρανούς ηγέτες για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά και για τις μαζικές εκτελέσεις ατόμων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Ο Τραμπ φέρεται να ήταν έτοιμος για το χτύπημα στο Ιράν, ωστόσο η επίθεση «πάγωσε», τόσο λόγω συστάσεων από το Ισραήλ και από ορισμένα αραβικά κράτη ότι ακόμη και ένα ισχυρό πλήγμα ενδεχομένως να μην οδηγούσε σε πτώση του καθεστώτος, όσο και λόγω απουσίας ισχυρών αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, καθώς ένα σημαντικό μέρος αυτών είχαν μετακινηθεί σε άλλα θερμά μέτωπα, όπως στη Νότια Σινική Θάλασσα και στην Καραϊβική, όπου πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση στη Βενεζουέλα για τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο.
► Γιατί ο Τραμπ «πάγωσε» το χτύπημα στο Ιράν
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ διατηρούν πολλές στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, με χιλιάδες στρατιώτες. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, πρόκειται για ένα εκτεταμένο δίκτυο στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μόνιμων και προσωρινών, σε τουλάχιστον 19 τοποθεσίες στην περιοχή. Από αυτές, οι οκτώ είναι μόνιμες βάσεις και βρίσκονται στο Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ιράν: «Μη κάνετε λάθος υπολογισμό»
Το Σαββατοκύριακο, το Nournews, μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, μετέδωσε δηλώσεις του στρατηγού Μοχάμαντ Πακπούρ, ο οποίος προειδοποίησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ «να αποφύγουν οποιονδήποτε λανθασμένο υπολογισμό». «Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης και το Ιράν βρίσκονται πιο έτοιμοι από ποτέ, με το δάχτυλο στη σκανδάλη, να εκτελέσουν τις εντολές και τις οδηγίες του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε Πακπούρ.
Ο Αλί Αμπντολάχι Αλιαμπαντί, επικεφαλής του συντονισμού μεταξύ του ιρανικού στρατού και των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οποιοδήποτε στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν θα μετέτρεπε όλες τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή σε «νόμιμους στόχους».
Σε άρθρο του στην εφημερίδα The Wall Street Journal την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε επίσης ότι η Τεχεράνη θα «ανταποδώσει τα πυρά με όλα τα μέσα που διαθέτει» αν δεχθεί επίθεση. «Μια ολοκληρωτική σύγκρουση θα είναι σίγουρα σφοδρή και θα διαρκέσει πολύ, πολύ περισσότερο από τα φανταστικά χρονοδιαγράμματα που το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του προσπαθούν να πουλήσουν στον Λευκό Οίκο», είπε.


