Κόσμος

Βαθαίνει ο διχασμός στην ΕΕ για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία – Ανησυχεί και η Ελλάδα

Οι Βρυξέλλες θέλουν να εγκρίνουν ένα νέο πακέτο κυρώσεων μέχρι την Τρίτη ώστε να συμπέσει με την 4η επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία.
Πούτιν
Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Η νέα δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας παραμένει ανοιχτή, καθώς οι πρεσβευτές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη συνάντηση της Παρασκευής 20/2.

Ο χρόνος τρέχει γρήγορα: η ΕΕ έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 24η Φεβρουαρίου, που συμπίπτει με την τέταρτη επέτειο της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με διπλωμάτες που γνωρίζουν τη διαδικασία, το κύριο σημείο διαφωνίας είναι η πλήρης απαγόρευση των ναυτιλιακών υπηρεσιών για ρωσικά δεξαμενόπλοια, η οποία, αν εφαρμοστεί, θα τερματίσει το πλαφόν τιμής που καθιέρωσαν οι G7 στα τέλη του 2022.

Οι Βρυξέλλες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πλαφόν, που αυτή τη στιγμή είναι στα 44,10 δολάρια ανά βαρέλι, δεν ανταποκρίνεται πλέον στις προσδοκίες, και ότι απαιτείται άμεση πίεση για να πληγεί το ενεργειακό εισόδημα του Κρεμλίνου, κρίσιμο για τη χρηματοδότηση του πολεμικού μηχανισμού.

Με την προτεινόμενη απαγόρευση, οι εταιρείες της ΕΕ θα απαγορεύεται να παρέχουν οποιοδήποτε είδος υπηρεσίας, όπως ασφάλιση, τραπεζικές υπηρεσίες, ναυτιλία ή τροφοδοσία, σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο. Ο στόχος είναι να αυξηθεί το κόστος μεταφοράς και να μειωθούν τα κέρδη.

Η Ελλάδα και η Μάλτα, δύο χώρες με ισχυρή ναυτιλιακή βιομηχανία, ανησυχούν ότι η πλήρης απαγόρευση θα βλάψει τις εγχώριες οικονομίες τους, θα ευνοήσει τον ανταγωνισμό από την Ινδία και την Κίνα, και θα ενισχύσει τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας, τα παροπλισμένα πλοία που η Μόσχα χρησιμοποιεί για να παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις.

Η αντίθεσή τους δεν θεωρείται απόλυτη και θα μπορούσε να μαλακώσει αν και άλλοι σύμμαχοι της G7 συμμετάσχουν και εφαρμόσουν αντίστοιχη απαγόρευση στις περιοχές τους.

Μέχρι στιγμής, όμως, οι σύμμαχοι της G7 δεν έχουν εκφραστεί για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Την τελευταία φορά που οι Βρυξέλλες τροποποίησαν το πλαφόν τιμής, η Ουάσιγκτον απέσυρε τη συμμετοχή της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υποδείξει ότι η συμφωνία σε επίπεδο G7 θα ήταν ιδανική αλλά όχι απαραίτητη για να προχωρήσει η ΕΕ.

«Δεν αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση. Αλλά όσο μεγαλύτερος είναι ο συντονισμός που μπορούμε να επιτύχουμε, συμπεριλαμβανομένου και του επιπέδου της G7, τόσο καλύτερα», δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο Επίτροπος Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε μέτρα σε επίπεδο ΕΕ αν η ευρύτερη συμφωνία δεν επιτευχθεί», πρόσθεσε.

Οι διπλωμάτες έχουν εκφράσει την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει πλεονέκτημα στην επιρροή του θαλάσσιου εμπορίου ρωσικού πετρελαίου.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ήδη χωρίς τις ΗΠΑ», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης.

«Η συντριπτική πλειοψηφία (των κρατών μελών) υποστηρίζει την απαγόρευση γιατί όλοι βλέπουμε την ανάγκη της. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη πλήρως εκεί, αλλά ελπίζω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε με κάποιον τρόπο».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΣΕΗ Chevron Left
Απεργούν σήμερα οι ηθοποιοί - Ποια θέατρα είναι κλειστά
ALS: Τι είναι η νόσος που σκότωσε τον Eric Dane
Chevron Right