Τη μακροχρόνια χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης πάνω από 120 βιολογικών εργαστηρίων σε 30 χώρες επιβεβαιώνει η Διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών (DNI) Τούλσι Γκάμπαρντ μετά από πολύμηνες έρευνες.
Τα εργαστήρια αυτά περιλαμβάνουν και εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, οι οποίες ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο παραβίασης της ασφάλειάς τους λόγω του πολέμου Ρωσίας–Ουκρανίας.
Η Κοινότητα Πληροφοριών είχε προειδοποιήσει ότι ένα βιολογικό εργαστήριο στην Ουκρανία, το οποίο χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, πιθανότατα φιλοξενούσε επικίνδυνα παθογόνα και παρέμενε ευάλωτο σε διαχρονικές απειλές από τη Ρωσία.
Στοιχεία που αφορούν την πλήρη έκταση της ύπαρξης και της χρηματοδότησης αυτών των εργαστηρίων είχαν σκόπιμα αποκρυφτεί από τον αμερικανικό λαό.
Πληροφορίες για την ύπαρξη, το ιστορικό, τις τοποθεσίες και τη χρηματοδότηση αυτών των βιολογικών εργαστηρίων που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ αποκρύβονταν εσκεμμένα από ισχυρά πρόσωπα, τα οποία ψευδώς ισχυρίζονταν ότι τα εργαστήρια αυτά δεν υπάρχουν και κατηγορούσαν όποιον υποστήριζε το αντίθετο ως πράκτορα και προδότη των ΗΠΑ.
Today, I’m releasing never before seen intelligence revealing new evidence of past US government funding for more than 120 biolabs in over 30 countries, including Ukraine.
In support of President Trump‘s Executive Order to end federal funding of dangerous gain of function… pic.twitter.com/RkPHnAbka9
— DNI Tulsi Gabbard (@DNIGabbard) June 12, 2026
Έρευνες Gain-of-Function με ελάχιστη διαφάνεια
Κάποια από τα βιολογικά εργαστήρια που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ διεξάγουν ή έχουν διεξαγάγει στο παρελθόν έρευνες με τη χρήση επικίνδυνων και εξαιρετικά μεταδοτικών παθογόνων οργανισμών, σε ορισμένες περιπτώσεις συμπεριλαμβανομένης επικίνδυνης έρευνας τύπου Gain-of-Function, με ελάχιστη διαφάνεια ή εποπτεία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιλαμβάνεται τη σοβαρή απειλή που συνιστά για τον αμερικανικό λαό η επικίνδυνη έρευνα Gain-of-Function, γι’ αυτό και προχώρησε σε αποφασιστική ενέργεια στις 25 Μαΐου 2025, υπογράφοντας το Εκτελεστικό Διάταγμα (Executive Order) 14292 για τον τερματισμό της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης της έρευνας Gain-of-Function σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Παρά το προφανές ενδεχόμενο καταστροφικών παγκόσμιων επιπτώσεων που μπορεί να έχει η έρευνα πάνω σε επικίνδυνα παθογόνα σε βιολογικά εργαστήρια, πολιτικοί, αυτοαποκαλούμενοι επαγγελματίες της υγείας όπως ο Δρ. Φάουτσι και φορείς εντός της ομάδας εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Μπάιντεν είπαν ψέματα στον αμερικανικό λαό σχετικά με την ύπαρξη βιολογικών εργαστηρίων που χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και απείλησαν όσους επιχείρησαν να αποκαλύψουν την αλήθεια. Το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών (ODNI) θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με εταίρους σε ολόκληρη την κυβέρνηση για να εντοπίσει πού βρίσκονται αυτά τα εργαστήρια, ποια παθογόνα περιέχουν και να τερματίσει την επικίνδυνη έρευνα Gain-of-Function που απειλεί την υγεία και την ευημερία του αμερικανικού λαού και των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η DNI Γκάμπαρντ.
Νέες κατευθυντήριες οδηγίες
Η Γκάμπαρντ εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες προς την Κοινότητα Πληροφοριών, δίνοντας εντολή για εντατικοποίηση της συλλογής πληροφοριών σχετικά με αυτά τα εργαστήρια και τις εγκαταστάσεις στο εξωτερικό.
Η οδηγία αυτή παρέχει ήδη νέες λεπτομέρειες για κλινικές δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, εγείροντας σημαντικές ηθικές, οικονομικές και ζητήματα ασφαλείας αναφορικά με αυτές τις υποτιθέμενες πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.


